I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Sesongens siste skitur i Kjekstadmarka gikk blant annet på Lyfjellveien nord for Heggsjø, løype 327. Det ble noen hundre meter bæring her.
Se på bildetGanske bra på veiene i Stuvstjern-området. Bildet er tatt i løype 1196, vest for Stuvstjern.
Se på bildetDet ble mye bæring i løypa over Reistadvollen i dag. Bildet er tatt i løype 326, mellom Lyfjellveien og Reistadvollen.
Se på bildetDet er nå nesten sammenhengende såle fra Gjellebekk til Lyfjellveien, og noen hundre meter mot Kjenner. Ellers mye bart på Lyfjellveien, men noen brukbare partier innimellom. Prøvde løypa over Reistadvollen til Stuvstjern, det ble en del bæring. Men ganske bra muligheter på veiene rundt Stuvstjern. Med tanke på mye bøss etter vindværet valgte jeg felleski, det var så vidt nok bløt snø/is i overflaten til at det fungerte overraskende bra. Mye bart nå på Lyfjellveien. Bildet er tatt på Lyfjellveien mot Kjenner, løype 327, rett nord for løypekrysset mot Gjellebekk.
Se på bildetHer ut fra Gjellebekk kan terrenget minne om traseen til Vasaloppet. Bildet er tatt ved Småvanna, som ligger mellom Gjellebekk og Lyfjellveien, ved løype 326 og løype 10.
Se på bildetNoen steder kan det bli krevende hvis det blir kaldere, som det er meldt. Bildet er tatt sør for Heggsjø, i løype 1194.
Se på bildetDet begynner å bli variable forhold nå, men her i de nordvendte bakkene opp mot Sangmyr ("Haugenhølet") i løype 1194 er det fortsatt veldig fint.
Se på bildetNoen steder melder våren diskret sin ankomst, slik som her under kraftledningen i løype 327.
Se på bildetFortsatt akseptabelt både fra Kjenner og Gjellebekk, men det blir mer isete etter hvert nå.
Se på bildetI dag var det fortsatt bra forhold ut fra Gjellebekk og Kjenner, med noen isete partier ned Sagdalen og i bakkene ned mot Sørummyra.
Se på bildetPå strekningen Kjosmyra - Sørummyra (løype 1195) er det noen tvilsomme partier, men i det store og hele greit å ta seg fram. Forholdene var faktisk mer utfordrende tidligere i vinter. Vær oppmerksom på isete partier oppover fra Sørummyra, best å gå opp her. Bildet er tatt itt nord for Kjosmyra.
Se på bildetJevnt over bra forhold nord i Kjekstadmarka i dag, men noen steder blir vi minnet om at skisesongen ubønnhørlig er på hell. Bildet er tatt ved løypekrysset sør for Heggsjø.
Se på bildetHer, fra løype 1196 ovenfor Reistad, er det utsikt mot Lier og Drammen.
Se på bildetFotografen valgte felleski i dag, klart bedre enn gårsdagens seige klisterski. Bildet er tatt nord for Heggsjø (som vi ser til venstre i bildet), i løype 327.
Se på bildetDet skal nok mer enn presenning til for å redde denne hytta.
Se på bildetNå gjelder det å bruke mulighetene før varmen tærer for mye på føret. Bildet er tatt i løype 1199.
Se på bildetVeldig bra i løype 293 langs Sagelva i dag, hele veien fra Heggsjø til bommen sør for Kjosmyra.
Se på bildetFine forhold både ut fra Kjennerbommen og Gjellebekk i dag. Bildet er tatt rett nord for Heggsjø, i løype 327.
Se på bildetEttermiddagssola slipper til akkurat i denne svingen, i et ellers skyggefullt parti av løype 10 (mellom Gjellebekk og Heggsjø).
Se på bildetDette skiltet langs løype 1194 (Heggsjø - Sørummyra) ble satt opp "til minne" om den gang løypekjører Nils Haugen satte fast maskinen i dette myrhullet, under et forsøk på å kjøre løype over til Klunken.
Se på bildetDet har vært brukbart skiføre i Kjekstadmarka denne sesongen, og best på veiene. Det var flott å gå på Lyfjellveien i dag, i solskinnet.
Se på bildetDet var vått både fra oven og på bakken i Kjekstadmarka dagen før lille julaften, og lite som minner om vinter. Dette er i skiløypa en drøy kilometer sør for Dikemark.
Se på bildetTorsbråtan kalles også Svenskeplassen etter Magnus og Stina fra Värmland. De flyttet inn i 1860 etter en tid på Bøsetra på Lierskogen. Her ligger det noe snø, men stiene er stort sett bare. Fotografen passerte til fots på vei mot kølabonngrana nordøst for Bertelsmyråsen. Den var kjentmannspost i 1996, men har dessverre gått over ende i siden da.
Se på bildetDen nedlagte togtraseen som runder sørenden av Kjekstadmarka, må da være den best tilrettelagte sykkelveien i alle marker? Denne grå og våte torsdagsettermiddagen to uker før jul møtte fotografen bare én syklist. Kanskje ikke så rart, været tatt i betraktning.
Se på bildetElleve dager før vintersolverv er det hverken full vinter eller spesielt høstlig ved Stuvstjern i Kjekstadmarka. Men det har sin sjarm med mange nyanser av grått og litt hvit snø. For 28 år siden var det en kjentmannspost her, og dermed fikk fotografen en god «unnskyldning» for å oppsøke tjernet på rundturen. Bildet er tatt i vika i sørøst.
Se på bildetMeteorologen på NRK Østlandssendingen torsdag morgen snakket om en snøgrense på rundt 300 moh. Det ser ut til å stemme i Kjekstadmarka og her i skiløypa sør for Stuvstjern. Tjernet ligger på 275 moh. Det var helt greie fotturforhold, selv om dagslyset var litt slapt en gråværsdag elleve dager før vintersolverv.
Se på bildetSør i Kjekstadmarka er det mange gamle installasjoner knyttet til gruvedrift. Her er vi på sørsiden av gjerdet til et molybdenbrudd, og antagelig der kjentmannsposten sto i 1998-2000. På nordsiden holdt to menn i arbeidsklær på å rigge opp en ekstra sperring, fordi noen hadde sendt inn melding om et hull i bakken utenfor det opprinnelige gjerdet.
Se på bildetDette gamle huset, sannsynligvis trafohuset, er blitt fotografert til Markadatabasen en rekke ganger, blant annet finner vi bilde nr. 27519 fra 1998 og perioden med kjentmannspost. Dagens bilde er tatt fra en litt annen vinkel, og viser også en sperret gang under huset.
Se på bildetSmåvanna tilhører de forholdsvis få vannene i Marka som drenerer mot nord. I myrstrekningen nord for Nordre Småvann har bekken laget et fint buktende løp som er særlig tydelig nå når bekken er åpen og myra er dekket av snø. Småvannsbu ligger på åskammen rett opp for nordenden av vannet (venstre side av bildet), men er ikke synlig fra vannet.
Se på bildetBekken fra Langemyrene renner i denne trange dalen med stup på østsiden der den et stykke deler plassen med skiløypa mellom Dikemark og Småvanna. På bildet skiller løypa og bekken lag, og løypa fortsetter i en ganske bratt bakke oppover, nå med stup på begge sider.
Se på bildetKjekstadmarka har også sitt drypp, eller kanskje heller sig helt inntil løypa mellom Dikemark og Småvanna. Nå renner det fortsatt såpass bra at den kanskje vil holde det gående til det blir skiføre, og blir en liten attraksjon eller opphav til en issvull da.
Se på bildetPå Aukeåsen er det flere myrområder, men bare ett tjern som er såpass stort at det er tegnet inn på orienteringskartet over området. Her er det, en liten myrputt omgitt av litt takrørskog. Denne grå dagen ga det et skikkelig grått og vinterlig inntrykk.
Se på bildetPå toppunktet av Aukeåsen har folk funnet nok stein til å bygge en ganske stor pyramideformet varde. Den er omgitt av lange jernbolter boret ned i berget, sannsynligvis etter Kartverkets trigonometriske punkt her, hvor det skal ha stått et større tårn. Dessuten var det her en signalpost i et optisk telegrafsystem som ble anlagt i begynnelsen av 1800-årene.
Se på bildetPå en liten flate med berg i dagen over stupet mot Bårsrudtjernet var det folksomt denne ganske sure og grå dagen. Bål og kaffekjele hørte til også her. Her var det god utsikt mot Oslofjorden ved Langåra.
Se på bildetAukeåsen med varden er 213 moh., men til tross for stup mot Bårsrudtjernet, er utsikten mot Oslofjorden mindre bra enn fra fortoppen. Dette skyldes at den er mer bevokst med furuskog. Mot Håøya er det likevel et vindu i skogen.
Se på bildetyr.no varslet sol og blått, men været valgte dis og grått. Likevel var det folksomt i området ved gapahuken på Aukeåsens fortopp, som ligger 100 meter lenger nord og tre meter lavere enn vardetoppen. Utsikten derfra innover i Oslofjorden er fin, med Nærsnes i forgrunnen. Til høyre for den stikker nordenden av Langåra frem.
Se på bildetVannet har frosset, og det var speilblankt på svabergene ved Sletthellene nord for Heggedal. Både her og mer inne i skogen ligger det mange steinblokker fra da det var steinbrudd her. De gamle bygningene på Dikemark sykehus er bygget av granitt herfra, leser vi i kjentmannsheftet fra 2000.
Se på bildetIfølge historien rommet hulen femti mennesker, men det er nok en mild overdrivelse. En spennende formasjon er den likevel, der den ligger rett vest for Svartvannsåsen og den trange Svartvannsdalen i Kjekstadmarka. Kjentmannsposten fra 1998 hang på en gran ved hulen, og med mindre det har vært hogst her i mellomtiden, er det sannsynligvis den på bildet.
Se på bildetVi skjønte ikke helt om dette er restene av en sykkel, en moped eller noe annet, og det er heller ikke så godt å si hvordan den har havnet her. Ut fra terrengets beskaffenhet er det kanskje mest sannsynlig at den er kastet utfor den høye skrenten. Fjellveggene her er sikkert minst 20 meter høye.
Se på bildetEtter en svært bratt nedstigning fra Svartvannskollen utforsket vi den langsmale Svartvannsdalen i Kjekstadmarka. Det resulterte i to observasjoner av jerpe (sikkert den samme), og turfølget slo fast at dette er typisk jerpeterreng.
Se på bildetMesteparten av Svartvann i Kjekstadmarka er islagt, men det er nok en stund til vi kan ta frem skøytene. Dessuten finnes det tjern som er lettere tilgjengelig, denne dalen er kronglete.
Se på bildetFra Svartvannsåsen og ned i Svartvannsdalen går det en snarvei kalt Bjønnekleiva. Vi visste ikke om den, men fant en sti på kartet og kom oss greit ned. Ut fra bilde nr. 27843 var det neppe Bjønnekleiva vi gikk, men den var bratt nok og et artig turkrydder.
Se på bildetDet er flott utsikt og nydelig terreng på Svartvannsåsen. På bildet ser vi sørvestover fra det høyeste punktet, 323 moh., der det også var en kjentmannspost i perioden 1992-1994.
Se på bildet50 bilder vist.