I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det siste døgnet har det kommet mellom fem og ti centimeter nysnø innerst i Lommedalen, men preppemannskapene var ute i formiddag og laget spor til Tverrelva og videre innover.
Se på bildetMange trær har falt ned i løypene i Marka, men noen nøyer seg foreløpig med å danne en portal over løypa – i alle fall foreløpig. Bildet er tatt i «Helårsløypa» mellom By og Tverrelva, der det snødde lett i dag.
Se på bildetI dag var det tur på Steinsfjorden på hockeyskøyter, utrolig flott is. Bildet er tatt rett øst for Småøyene og rett syd for Tjuvholmen. Lokalt inngår nok Tjuvholmen som en del av Småøyene. Det lave skydekket er litt karakteristisk for Steinsfjorden.
Se på bildetDet var noen som prøvde fiskelykken på Steinsfjorden i dag. Mange abbor ble trukket opp. Som sedvanlig står de på nesten samme plassen, og noen får tre ganger så mye som andre, ekkolodd var standard på de jeg så fisket i dag. Hyggelig folk, som gir litt info om istykkelser. Vi ser Loreåsen oppe til venstre, Herøya ser ut til å gå i ett med resten. Det lave skydekket er litt karakteristisk for Steinsfjorden.
Se på bildetBildet er tatt på Steinsbystranda. Grått, lavt skydekke, men isen utpå er meget bra i midtpartiet. Steinsfjorden biotopvernområde er teksten på skiltet. Småøyene og Tjuvholmen rett frem.
Se på bildetDet ble 20 km eller mer på disse i dag. Inn var isen så tykk at vi gikk fra svensk formasjon (dvs. pent på rekke og rad) til norsk formasjon (alle passe spredd utover), pluss at noen tok noen ekstra raske runder, siden den siste isen var megaflott. Vi ser Braksøya naturreservat i bakgrunnen. Bakerst i tåka har vi Krokkleiva.
Se på bildetBålpause er viktig i disse koronatider. Det er sosialt, og fortsatt i tråd med regelverket. Grått i dag, og Steinsbystranda var ledig, -10 grader og tidlig gjorde nok sitt.
Se på bildetMange blide på isen i dag, ei hadde sin første tur på isen på mange år. For øvrig er det bålforbud på Braksøya, derfor ingen bålplass i denne helleren. Den er heller ikke lett tilgjengelig.
Se på bildetDet er mange som tar den lønnsomme avstikkeren til Borgerseterutsikten når de er på tur i Ringkollen-området, og med god grunn. Her sees Krokskogstupet til venstre, Steinsfjorden til høyre og blant annet Finnemarka i det fjerne.
Se på bildetEtter solnedgang synes en svak nymåne på himmelen over Gyrihaugen, som vi ser fra Borgerseterutsikten. Tåka har ligget i vekslende tykkelse over Steinsfjorden hele dagen.
Se på bildetEtter nok en fantastisk vinterdag er det på tide å trekke inn i hus og hytter, men først må vi få med oss de flotte fargene når mørket nærmer seg. Her står vi i løypedelet Borgersetra/Ringkollen.
Se på bildetFra Borgerseterutsikten ser vi Gyrihaugen, Krokskogstupet og Finnemarka nærmest horisonten.
Se på bildetDet var stor aktivitet på skøytebanen på Steinsfjorden (ved Vik) i dag, selv om det ikke var sol. Det er Steinsfjorden Skøyteforening som har brøytet banen.
Se på bildetFordelen med nærturer på Steinsfjorden og dagens opplegg, var at det var mulighet til å få en runde på skøyter, og for noen også en tur opp på Krokskogen for en runde med ski i sola. Vi hadde «nesten» sol. Så den, men skydekket var for tykt i dag. Friskt, med minus 11 grader, faktisk så friskt at fotografen greide å få med nesten alle på samme bilde. Siste mann står utenfor bildet. Får skylle på koronaavstand mellom deltagerne!
Se på bildetOgså i dag var det godt oppmøte på Løvlia. Skiløpere kom fra Sørkedalen, Fossum, Lommedalen, Damtjern, Ringkollen, Sollihøgda og sikkert andre steder også. Alle ble bedt om å begrense oppholdet innendørs til maksimum 20 minutter, og helst ta spisepausen ute.
Se på bildetDet var mange minusgrader i dag, og solen strålte hele dagen. Her ved Stormyra varmet den litt også.
Se på bildetStormyra ligger rett sør for Løvlia, og i dag var det mange som passerte her, enten de var på vei til eller fra Skiforeningens storstue på Krokskogen.
Se på bildetDen naturskjønne løypa mellom Dammyra og Løvlia (via Gampetjern) ble benyttet av et ualminnelig stort antall skiløpere i dag. Selv om det var litt kaldt på Krokskogen i dag, var nok dette sesongens beste skidag. Bildet er tatt litt nord for Gampetjern.
Se på bildetTurskøyter Hole og Ringerike hadde både nybegynnertur og viderekommende tur i dag. Bålpause på Steinsbystranda. Dette er deltagerne på nybegynnerturen, som gikk til Pipøya og mot Småøyene. Bålet varmer bra når det er minus 11 grader og litt trekk fra nord.
Se på bildetKaldt, og kanskje litt trått føre over Kryssbystupmyra, men solen skinte fra en skyfri himmel og gjorde skituren til en eventyrlig opplevelse.
Se på bildetJarle er lokalkjent, og var den som gikk først på turen på torsdag. Han fikk klemt inn en tur på Steinsfjorden etter endt arbeidsdag. Krokskogens rygg i bakgrunnen.
Se på bildetNår vi turskøyteløpere møtes, utveksles info om svake partier, best is, etc. Alle her er lokalkjente, men isen er spesiell denne sesongen. 8 cm tykk is der vi står.
Se på bildetEn kald januardag når solen så vidt ned til denne gamle setra på Krokskogen. Stedet er vel knapt i bruk, for sammenlignet med dette åtte år gamle bilde nr. 18013, ser vi at enda flere vindusruter mangler. Nesseter var kjentmannspost i 1994-96.
Se på bildetDenne gamle, grønne brakka står blant hytter og uthus på Nessetervollen. Langveggen er hullete, og på den andre siden er tre-fire grantrær svært nærgående.
Se på bildetDette huset på Nesseter er stabilisert med stålplater, noe som er observert og kommentert flere ganger før, blant annet på bilde nr. 18017. Bebyggelsen ser ikke mye brukt ut, men noen hadde truget forbi her for ikke så lange siden, og veien er ganske nylig brøytet helt til snuplassen, der også kjentmannsposten var plassert i 1994-perioden.
Se på bildetDet er flere hus/hytter og uthus på Nesseter. Ifølge teksten i kjentmannsheftet fra 1994 var setra brukt som forlegning av Milorg i krigens siste år. Om det gjelder dette uthuset, vites ikke.
Se på bildetI dag var det isspeiding for fellestur på Steinsfjorden i helga. Isen har lagt betydelig på seg. Der det var åpent vann i går, var det 5 cm is i dag. Litt nordasno i tillegg til tolv minusgrader gjorde dette til en frisk opplevelse, solskinnet til tross. Vi ser Gyrihaugen oppe til venstre, Skardsveien synes også tydelig fra denne vinkelen. Vibeke er ikke mange meterne hjemmefra. Hun bor bare 1,5 kilometer unna punktet der bildet ble tatt.
Se på bildetDe oppdagelseslystne kan fort få seg et ærend på Ullernåsen. Denne toppen på 452 moh. ligger ved skiløypa mellom Finneflakseter og Sollihøgda. Utsikten er noe begrenset, best mot sørøst.
Se på bildetI den noe utfordrende løypa mellom Finneflakseter og Sollihøgda, ved Ullernåsen på 452 moh., møtte fotografen løypekjører Dag Skruklien. Det ble en hyggelig prat denne knirkekalde januarfredagen, med sol fra blå himmel. Vi var nokså enige om at løypa er lettest å forsere uten spor.
Se på bildetRett sør for løypekrysset ved Finneflakseter er det åpent etter hogst, og vi snur oss og får vidt utsyn nørdøstover. Så gikk fotografen videre sørover i denne noe utfordrende løypa.
Se på bildetNoen gang sjanser vi på om det er mulig å finne is som er ok, og i dag traff vi. Vi ble tre etter hvert, men var bare få meter unna hverandre, men for tynn is gjorde at vi måtte gå en lang runde for å treffes. Dessverre rant tiden ut for oss, for mørket kom fort.
Se på bildetVed 15.30-tiden i dag var det flott å gå på skøyter i solnedgangen på Steinsfjorden. Men selv om så godt som hele fjorden er dekket med is, må du ha kunnskap om både is og lokale forhold før du bør prøve skøytene.
Se på bildetGikk 110 meter ut på tirsdag og 125 meter på onsdag. Prøvde meg i dag kl. 15. Meget krevende forhold, men megaflott is, og i dag kom lokalkunnskapen til sin rett! Det er meldt kaldt og klart vær i et par dager, før det slår over.
Se på bildetJeg har pigget meg ut fra Steinsbystranda, ca. 40 cm mellom hver gang jeg sjekket istykkelsen. Kom 110 meter ut før isen ble for tynn, selv for en med komplett sikkerhetsutstyr og kompetanse. Men solnedgangen ble magisk. Så turen på 220 meter i løpet av 22 minutter var verdt det! Hadde ikke vært mulig å få tatt dette bildet fra stranda.
Se på bildetDet ble ikke noe bål i dag. Minus ni grader, så ikke så kaldt. Men å sitte på en stein funker også, når du har ei god rastejakke i dun. Isen har lagt på seg noe. Ingen sprekker da jeg gikk på turskøyter i dag. Men isen en nesten helt umulig å lese med 2,5 cm snø oppå. Vi ser mot Haugkastvika.
Se på bildetDa har Steinsfjorden Skøyteforening startet på en bane, innerst i bukta ved Vik. Også kalt Statoilstranda på folkemunne. Målte 14 cm stålis her. Men det er betydelig dåligere is ved Garntangen og lenger nord.
Se på bildetIdet sola gikk ned, ble lyset vakkert magisk. Bildet er tatt ytterst på Averøya. Det har lagt seg is i Nordfjorden langs land, så vi gikk på turskøyter helt til spissen!
Se på bildetDu skal vite hva du gjør når du beveger deg på isen nær åpent vann. Bildet er tatt på Tyrifjordens nordvestre arm, Nordfjorden.
Se på bildetEn fin dag på skøyter på Nordfjorden går mot slutten. Utenfor Røssholmstranda er er langgrunt, så langgrunt at folk ikke gidder å bade der, men isen er 10–12 cm innerst! Plumper du, blir du bare våt til anklene/knea!
Se på bildetDet er greit å gå på ski til Kongens utsikt, men en del gikk også på beina. Utsikten var det ikke noe å utsette på denne flotte søndagen
Se på bildetKjente åser i vinterskrud, sett fra Kongens utsikt. Under tåka ligger den delvis islagte Steinsfjorden.
Se på bildetVi er fem stykker igjen etter en 15 km lang og flott tur, med både tynn is, råker, sol og skygge. Og sola begynner å varme, så det var bare minus ni da vi kom til bilen. Det ble en del opplæring, og Bjørn helt til høyre ledet oss over et tynt parti med ei råk i midten for første gang. Som instruktør var jeg ca. ti meter bak og fulgte ham opp. Hadde ikke vært mulig uten at kunnskapen og isstavene var med. Så det er flere og flere som har fått et betydelig høyere nivå på sine iskunnskaper, og det gleder meg som Instruktør. Litt lett snø på isen gjør isleseing meget vanskelig. Gir dog god sporsnø når ruta er gått opp på forhånd.
Se på bildetDet er verdt å ta en stopp på toppen av bakkene nord for Finneflakseter.
Se på bildetSolen var fremme en liten stund her ved Sjustakemyr nord for Løvlia, og skapte et lys som fikk landskapet i flott vinterstemning.
Se på bildetTidligere på dagen var hadde det vært klarvær på Krokskogen, men etter hvert skyet det til. Ved Stubdalstjern kunne vi få et lite gløtt av blå himmel.
Se på bildetHer kan du velge kort tur til bolledisken på Sørsetra (til venstre) eller lengre tur i skuterspor til Sollihøgda.
Se på bildetOgså i dag var det flotte forhold i hovedløypene på Krokskogen. Ikke rart skiløperne var blide! Bildet er tatt i bakkene mellom Monsebråtan og Myrseter.
Se på bildetTurskøyter Hole og Ringerike har hatt begynnertur, og da kommer den obligatoriske bålpausa som Norsk Turskøyting er kjent for. Ostesmørbrød og pølser er stort sett menyen. Med -15 grader og bålplassen så vidt i sola, varmer bålet bra. Siden Væleren er drikkevannskilde, må vi være 500 meter unna vanninntaket. Og vi er utenfor. Etter pausa blir det mer fart, tynnere is og lenger distanse. Men disse bålpausene er viktige sosialt sett, i dag var det noen par også, så lettere å få fulgt koronaregler.
Se på bildet50 bilder vist.