I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Etter en dag med mildvær og påskeføre, frøs det på, og det gikk susende ned bakkene mot Vambu.
Se på bildetNå er det bare å komme seg ut har man mulighet. Her fra Finneflakseter på Krokskogen.
Se på bildetPå Sollihøgda kom formiddagens nedbør som snø, og de som gikk Linjeløypa inn til Sørsetra fikk et ordentlig vintervær å nyte skituren i. Bildet er tatt like ved Høymyr.
Se på bildetDet var nok ikke så lett å smøre ski i dag. I Toresplassløypa fra Høymyr til Sørsetra var det oppholdsvær og god glid i sporet, så da hadde nok det beste vært universalklister. Etter hvert begynte det å sne, og klister ville da ikke vært lurt. Fotografen benyttet zeroski, og de fungerte utmerket, selv om det var litt sugende føre etter hvert. Felleski ville også ha vært greit i dag, i alle fall i preparerte løyper.
Se på bildetTermometeret viste +2 °C på Høymyr, men Skiforeningen hadde preppet hovedløypene inn til Kleivstua. Det var veldig fine forhold, spesielt hvis man, som fotografen, hadde zeroski. Felleski ville også fungert bra i dag. Bildet er tatt i Toresplassløypa.
Se på bildetVæret på renndagen med lett regn ga noen utfordringer, også til antrekk. For Kokken Tor var ikke regnet, men veddemålet det viktigste ved valg av antrekk.
Se på bildetDet gjelder å ha godt feste de første milene av Holmenkollmarsjen. Oppover går det. De raskeste kjemper om spurtpris ved Søndre Heggelivann. De bakerste kjemper mer mot sperretider.
Se på bildetBagasjetransport er ett av leddene i logistikken rundt rennet. Deltagerne ble møtt med brede smil og hjelpsomme hender, både ved start og mål.
Se på bildetMange spensthopp ble observert ved start for å forsere uunngåelige vanndammer.
Se på bildetFra start til mål vanker det mat og drikke til deltagerne. Med mange motbakker i begynnelsen er det godt med et ekstra glass saft før start.
Se på bildetRegnet var først og fremst en utfordring før start. Paraplyer ble observert i startområdet, og under dette taket var det god stemning.
Se på bildetI formiddag ble det flotte forhold i løypa mellom Hvitmyr (Selte) og Mo gård på vestsiden av E16.
Se på bildetI flott vintervær fikk scooteren en pause under preppingen av løypenettet på Steinsletta. Bildet er tatt mellom Selte og Mo gård.
Se på bildetLøypene på Steinsletta ble flotte etter at scooteren hadde vært i sving. Her mellom Hvitmyr (Selte) og Mo gård.
Se på bildetDet var livlig på Ringkollen skistadion og skileikområdet, med rundløyper, grilling og spørrekonkurranse på DNTs Kom deg ut-dag, som var i dag.
Se på bildetEtter sammenhengende snøfall siden fredag morgen, dukket solen opp litt utpå dagen søndag. Sammen med et passe antall minusgrader og nykjørte løyper ga dette en skisøndag slik vi vil ha det!
Se på bildetBakken fra Heggelia og ned på vannet byr ikke på de store utfordringene, og i hvert fall ikke i dag. De siste dagers snøfall er pakket med snøscooter så her er det bare å sette utfor i solskinnet.
Se på bildetKuldegrader og nykjørte spor etter to dager med snøfall, nå kan skiløperne komme!
Se på bildetDet var mange som valgte å ta en rast i Hanserudstua på Mo gård i Hole. Ikke rart, når skiløypene går rett forbi, været er friskt og stua varm og koselig. Da fotografen med følge dro, kom det to grupper på rundt ti personer, så lappestekeren fikk nok å gjøre. Stua ligger på Mo gård, som er barndomshjemmet til eventyrdikteren Jørgen Moe. IL Holeværingen preparerer milevis med skiløyper her ved foten av Krokskogen, og skikafeen holder åpent i helgene. En skitur i området er en hyggelig avveksling fra vante trakter oppe i høyden, synes fotografen.
Se på bildetPå Mo gård i Holebygda er det skikafé i helgene. Gården ligger i løypenettet i Holebygda, sør for Hønefoss, og var eventyrdikteren Jørgen Moes barndomshjem.
Se på bildetEtter å ha gått et strekk gjennom Lamyra naturreservat, knekker løypa mot høyre (sørøst). På kartet står det Hanserud, og her treffer vi også pilegrimsleden mot Hadeland, før vi krysser Storjordet på vei mot skikafeen på Mo gård.
Se på bildetEt par-tre kilometer sør for Norderhov kirke krysser løypa Froksveien, passerer Søndre Frok og går inn i Lamyra naturreservat. Bildet er tatt mot nordøst, og bak fotografens høyre skulder går vi opp mot Hanserud, krysser det som betegnende nok heter Storjordet, og går til skikafeen på Mo gård. Omtrent her krysses også kommunegrensen mellom Ringerike og Hole, samt pilegrimsleden fra Oslo mot Hadeland og Gudbrandsdalen.
Se på bildetLøypene i Holebygda sør for Hønefoss brer seg utover jorder, forbi bebyggelse og gjennom skogholt. Her har vi gått en kilometer fra Norderhov kirke, som skimtes bak til venstre. Der er det mulig å parkere. Bak trerekka, midt i bildet, skimtes E16 og Ringvold Frukthage.
Se på bildetSnøen lavet ned og gav silkebløte løyper, selv om det var litt trått føre enkelte steder.
Se på bildetSnø og vind gjorde at det var tungt å gå i dag uten spor. Det ble en alternativ rute på Uglaveien, der det var greit å ta seg frem.
Se på bildetUnderveis fra Svingerud mot Mo gård krysser løypa bilveien, eller er det omvendt? Veien heter Jørgen Moes vei, ikke så rart, når Mo gård var dikteren og prestens barndomshjem. Følger du veien i retning mot venstre på bildet, kommer du til den lokale gjenbruksstasjonen. Pilegrimsleden fra Oslo over Ringerike og videre, Gudbrandsdalsleden, er skiltet delvis parallelt med skiløypa.
Se på bildetLøypa fra Mosmoen/Mo gård går et stykke gjennom skogen, der den deler seg. Kjellerberget mot venstre eller Svingerud mot høyre.
Se på bildetDet var mange rådyrspor langs og i skiløypa på jordene nedenfor Mo gård og ned mot Svingerud. Her fant disse to endelig noe å spise. Dessverre ble de etter hvert vâr skiløperen med kamera i løypa 100-150 meter unna, og la på sprang.
Se på bildetDet er kjørt milevis med løyper i Holebygda utenfor Hønefoss. For de ikke-lokale kan det veldig grovt beskrives som jordene vest for Steinsletta og utover Røysehalvøya. I dag hadde løypemaskinen startet fra Mo gård (i bakgrunnen på bildet), eventyrforfatteren Jørgen Moes barndomshjem. Der er det skikafé i helgene. Et annet startsted med parkering er Norderhov kirke. Løypekart finnes bl.a. i Skiforeningens løypeapp.
Se på bildetTrives du i öppna landskap, kan en tur over jordene i Holebygda være tingen. Her har vi gått en drøy kilometer fra Mo gård (Jørgen Moes barndomshjem og skikafé i helgene), og løypa følger jordekanten. Bak trærne til høyre ligger Lamyra naturreservat, en gjengrodd kroksjø av Storelva og et viktig område for våtmarks- og trekkfugler. Der går også grensen mellom Hole og Ringerike kommuner.
Se på bildetSelv om (eller kanskje nettopp fordi) løype 71 gjennom Dammyrsdalen ikke hadde vært preparert siden siste snøfall, var det silkemykt i nedkjøringen ved Dammyrkoia i dag.
Se på bildetLøype 71 gjennom Dammyrdalen hadde ikke vært preparert siden siste snøfall, men dette var ikke til hinder for å bruke løypa denne siste lørdagen i januar. Tvert imot gjorde få (men hyggelige) skiløpere og silkemyke forhold turen gjennom dalen til en bokstavelig talt ren fornøyelse.
Se på bildetForeløpig er ikke løypen over Dammyra preparert, så det var de færreste som kom den veien fra Sørkedalen til Stormyra sør for Løvlia i dag. Noen flere var det som kom fra Lommedalen.
Se på bildetPå jordene til Vøyen, Bryn og Brenne i vestre Bærum er det i gode vintre kjørt opp løyper av kommunen. De sydlige deler av disse er nå kjørt opp, og man kan starte ved tunneltaket over sydlige ende av Brennetunnelen, eller på Vøyen gård. Scooter dobbeltspor.
Se på bildetSkiløypen mot Kampevaddammen går rett etter Monsebråtan over Lomma. Som regel er det en snebro som fører den over elven, men ellers er det en liten bro man kan benytte. Det var det best å gjøre i dag. For øvrig var føret glimrende helt nede fra Guriby, med ni kuldegrader og god glid. Det var mildere i høyden, og termometeret ved Monsebråtan viste -2,5 °C.
Se på bildetDet var ikke noe å klage over i Hole-bygda i dag. Solen skinte fra skyfri himmel, og Holeværingens perfekte skispor fikk en gyllen glans i motlyset.
Se på bildetHoleværingens preppemannskap har lagt nydelige trikkeskinner i løypenettet i Hole-bygda.
Se på bildetDisse skiløperne er i ferd med å avslutte skituren sin i løypene på Steinsletta, akkurat i tide til å få med seg den siste resten av dagslys. Bildet er tatt like ved parkeringsplassen øst i Selteveien.
Se på bildetDet var den reneste julestemningen på Steinsletta i ettermiddag, selv om julen var over for et par uker siden. Så kanskje vi heller skal kalle landskapet et vintereventyr? Fra løypen på vestsiden av E16 ser vi mot rimfrosne trær, med Stein gård til høyre i bildet.
Se på bildetDen andre helgen i januar hadde folk virkelig fått øynene opp for hvor gode forholdene er på Krokskogen, og antall besøkende på Løvlia var akkurat passe: mye folk, men ikke flere enn et det var mulig å finne seg en sitteplass.
Se på bildetEtter å tatt årets første skibuss til Ringkollen, tok fotografen turen innom Vambua på vei til Løvlia. Kulinarisk ble det en bomtur, Vambua hadde åpenbart ikke startet sesongen ennå, men omveien ga i alle fall mulighet til fotografere dette flotte utsynet fra Viksetra.
Se på bildetSelv om det ikke er mer så mye snø på Ringkollen ennå, hadde løypebasene gjort en utmerket innsats med den snøen som har kommet, slik at de som hadde billetter med årets første skibuss, fikk en fin tur tilbake til byen.
Se på bildetFra løypa ved Øyangsrøysa i retning Vambu er det fin utsikt mot Gyrihaugen og åsene ved Tyrifjorden. Fine skiforhold denne lørdagen, men noe isete i utforkjøringene.
Se på bildetEn del frossent overvann og isete på Øyangen i dag, men flott vinterlys og vindstille gjorde at det var fint å være ute.
Se på bildet50 bilder vist.