I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var 17 grader i solen på Blankvannsbråtan i dag, og mange skiløpere hadde lettet betydelig på antrekket. Men det ble kaldere ved Slakteren, og frem mot Tryvann er det ikke mye sol i løypa, så de mest tynnkledde fikk sikkert en god avkjøling.
Se på bildetKlassisk norsk tradisjon, med bål på isen og pølser. Skulle tro det var påske, men 28. februar, normalt en av de kaldeste helgene i året, men var nok 12-13 grader i sola, og 10-12 cm snø på 40-45 cm is. Scooterløypa går i skyggen, og vi så bare ei som gikk der. Ikke overvann.
Se på bildetDet er nå Covid-19-sikkert på Kikutstua, men det var lite folk her i dag. De som gikk på ski, kunne nyte strålende forhold i de landfaste løypene.
Se på bildetDe fantastiske løypekjørerne på Totenåsen syntes det ville være gøy å vise frem sin flotte maskinpark til publikum, og i dag gjorde de det på Rausteinshytta med tre løypemaskiner og scootere. Det var anledning til å få sitte i maskinene, samt få snakke med løypekjørerne. Her er gjengen samlet. Hadde med bålpanne, og fyrte på under oppholdet.
Se på bildetTotenåsløyper AS stilte med maskiner og mannskap på Rausteinshytta fra kl. 11 til 15. I strålende sol og mange varmegrader var det mange som tok turen opp og slo av en prat.
Se på bildetSelv med tolv grader i skyggen og en god del varmere i solen, var det skiføre fra Guriby og By i Lommedalen i dag. Fotografen valgte raske skøyteski på dagens tur, som gikk til Løvlia og Ringsmyrene. Også de som gikk klassisk, hadde fine spor å gå i. Gliden var god den, selv om det var påskeføre i enkelte solhellinger. Termometeret på Monsebråtan viste 13,5 °C. Bildet er tatt rett innenfor Tverrelva, og gir en typisk illustrasjon av forholdene.
Se på bildetJeg skulle ta bilde av at termometeret var kommet opp igjen etter at det hadde falt ned i snøen under uværet Frank. Da måtte jeg enten ta et bilde mot solen eller spørre om Hans ville være med på bildet, og det ville han jo. Så bra! Kameraten som kom noen minutter etterpå, kom ikke med på bildet.
Se på bildetFebruar 2021 varkald i starten, men sluttet med temperaturer som minnet mer om påske enn vinterferie. Da gjorde det ikke så mye at smittesituasjonen i Oslo tilsa at det å spise varene ute, ikke bare var et tilbud, men også et påbud.
Se på bildetHer er beviset for at Femputtsteinen er en pinakkel: Det er passasje mellom steinen og fjellveggen. Den står bare noen meter fra skiløypa som kalles «Ringkolltoppen rundt».
Se på bildetNesten usynlig fra skiløypa vi går i sør for Ringkollen, står denne pinakkelen. Femputtsteinen er verdt de få meterne ut av det preppede sporet. Tro om den lar seg bestige (vi hadde harde, glatte skistøvler og prøvde ikke)? Femputtsteinen var kjentmannspost 1986-98 og har vært markert med en geocache de siste ti årene.
Se på bildetDet har vært ei fantastisk helg, har sovet under åpen himmel med fullmåne og stjernehimmel som tak over hengekøya. Utrolig varmt, bare plussgrader, og vi har gått på ski, truger og brodder. Ikke noe overvann, og tykk is, men bare 10-12 cm snø oppå isen. Løypestikkene står snorrett, og med usedvanlig jevn avstand. Skiføret spiser skismøring, og det er ikke lett å smøre på dager som dette, alt fra blaut snø til hard is.
Se på bildetVinterferien 2021 begynte med ganske grått vær, men den siste helgen klarnet det opp til gangs. På søndag var det vårtemperaturer, sol fra skyfri himmel og flotte forhold for alle typer ski i høyden, som her ved Tryvannskleiva.
Se på bildetÅpne bekker både langs og på tvers av løypa blir et stadig vanligere syn, liten tvil om at varmen gir tidlige vårtegn.
Se på bildetNydelig dag på Totenåsen, og løypepreppingen var prima her ved Rausteinshytta.
Se på bildetDrømmeforhold i Totenåsen i dag. Vi ser at snødybden er ca. 1 meter her, like ved Rausteinshytta.
Se på bildetPreparering av løypa over Bislingflaka tidlig en søndags morgen.
Se på bildetBare i løpet av de siste få dagene har bekken spist seg mer inn i løypa ved Femputtene. Det er for tidlig med vår i februar, synes fotografen.
Se på bildetFra Kattås (ca. 170 moh.) er det fint å starte skiturer inn i Vestmarka, og denne innfallsporten er et alternativ til Vestmarksetra/Franskleiv lenger opp i Vestmarkveien. Det er parkeringsplass til et 20-talls biler her, og dessuten bussholdeplass. I dag var det, til tross for mildværet, faste, fine spor ut fra Kattås, mot Vestmarksetra eller Jordbru.
Se på bildetGodt å flate ut i sola ved Gørjahytta i ettermiddag - med gode 7-8 plussgrader var det bare å nyte.
Se på bildetDisse folkene var omtrent de eneste jeg traff denne lørdagen. Fra Ullevålseter til Sognsvann var det elendig føre, og like mange folk gikk på beina som på ski.
Se på bildetSelv om sola ikke skinte, var det bra med folk nord i Marka, og føret holdt seg meget godt her i høyden.
Se på bildetFor disse glade skiløperne fra Kjelsås/Nittedal var det debut i den fine løypa over Ballangrudsæterhøgda, og undertegnede kunne lokke med enda bedre utsikt lenger opp.
Se på bildetMånskinnskonserten 26.2.2021 med Marit Steinsrud og Stein Villa ble arrangert av Lions Biri. Prosjektleder var Reidar Aas.
Se på bildetVi skal sove i hengekøye i helga, like ved Bønnerudtjern, og har tent et bål som skal brenne lenge. Da blir det å grave seg ned til bakken, til bålplassen. Snødybden er mellom 60 og 80 cm. Mye trefall og greiner å plukke her, så vi starter med mye braskeved og kvist. Da får vi en glohaug i bunn. Nedfall er ikke så tørt, så vi kløyver det for å slippe altfor mye røyk. Du ser på gnistene at det er gran.
Se på bildetTil tross for det varme været har skiføret holdt seg bra i Vestmarka, spesielt litt opp i terrenget. Med elleve varmegrader, sol og kraftig snøsmelting i de lavere deler av Bærum, var det godt å se at løypene ut fra Vestmarksetra var fine i ettermiddag, selv det også her var mildt (8 °C). Med unntak av noen partier som hadde ligget lenge i solen, var traseen mot Store Sandungen fast og fin, og også over Vestergyllen (var det fine forhold. Litt løst i sydhellingene for skøyteskiene kanskje, men gliden ble bedre og bedre etter hvert som det frøs på litt over Haveråsen og den Myrløypa fra Mikkelsbonn. Bildet er tatt ved Øyevann (382 moh.), der grensen mellom Lier og Asker går midt utpå vannet.
Se på bildetIkke noe å si på hverken vær eller føre i dag.
Se på bildetBildet er tatt helt nord på Kjølvegen, i krysset mellom løype 514 fra Hengedykrysset og løype 522 fra Rossumsæter. Supre forhold!
Se på bildetI dag klaffet alt - sol, flott påskeføre og fantastisk preparerte løyper på Hengedyvegen på vei mot Linken og Høgkorset
Se på bildetVi nærmer oss gapahuken og utsikten ved Borgersetra. Det er mildt, og føltes mer som en dag i slutten av mars eller inn i april, enn 25. februar.
Se på bildetSnøen begynner dessverre å råtne utenfor sporene. Her ved Borgersetra bar den så vidt fotografen, men stavene gikk til bunns. Om to dager er det fullmåne, og den er allerede god og rund der den skimtes i bakgrunnen.
Se på bildetHeldig var den som kom seg ut i solskinnet på Totenåsen i dag. Her fra løypa mellom Oksbakken og Rausteinshytta.
Se på bildetTil tross for mildvær, har løypa mellom Oksbakken og Rausteinshytta holdt seg bra. Flott solskinn i dag, og nå i ettermiddag kom også månen til syne.
Se på bildetDet har vært mildt i det siste, men både klassiske spor og skøytetraseen var i dag glimrende i løypa mellom Oksbakken og Rausteinshytta.
Se på bildetDen rødlistete orkidéen fuglerede vokser i Dæliskogen, men uten bladgrønt og med uanselige blomster er den vanskelig å se sommerstid. Vinterstid derimot holder den seg, som bildet viser, opprett i snøen selv etter en våt høst og en vinter med svært vekslende vær. Utseendet er ganske typisk, og gir et godt hint om hvor man bør lete neste sommer. Bilde nr. 25705 med tekst viser planten om sommeren og gir mer informasjon om den. Fuglerede er ikke årviss, og dette var den eneste som blomstret i 2020.
Se på bildetVed Franskleiv var det tåke, men høyere opp i Vestmarka skinte solen. Løypene på blant annet Grønlandsveien var nykjørte og kjempefine. Løyper som ikke har vært preparert på noen dager var til dels harde, men med innslag av påskeføre der solen fikk tak. Universalklister var nok et godt smøringstips i dag, men felleski hadde sikkert også vært greit. Det var også fint å skøyte, slik fotografen gjorde. Bildet er tatt rett ved Grønland.
Se på bildetAlltid like fascinerende å komme opp i høyden og se sola. Prøvde meg først på skøyter på Tyrifjorden, men det var så tykk tåke at jeg hadde problemer med å finne fram i Storøysundet. Bildet er tatt ved det navnløse utsiktspunkt i Dronningveien. Du ser åsrygger stikker opp.
Se på bildetBombeøya henger sammen med Geitøya, men har sitt eget navn. Bildet er tatt i bukta på den østligste av Storøyas sydlige spisser. Turstien langs land må gå rundt denne odden, og det er ganske braskete med siv etc. i bukta. Men på turskøyter får du se ting fra nye perpektiver. Bombeøya kan så vidt skimtes gjennom tåka, mens Geitøya, som ligger ca. 200 meter lenger unna, er helt borte i tåka.
Se på bildetLitt tåke hang igjen enkelte steder og skapte et nydelig lys, men sola dominerte i denne delen av Marka i dag. Bildet er tatt rett øst for Trehørningsrumpa.
Se på bildetVeldig godt å komme seg opp av tåka i dag - nord i Marka var det blå himmel og sol. Sporene var harde og føret raskt, her hadde det nok vært minusgrader på natta.
Se på bildetDet har vært mange skiløpere som har benyttet seg av lysløypesystemet på Fossum i vinter. Kombinasjonen at det var sent på kvelden, lett regn og vinterferie gjorde at sporene vest for Lathusåsen var ledige.
Se på bildetDet var to varmegrader og litt yr ved Østernvannsvingen, der kveldens skitur startet. Det var overvann på Østernvann, men fint føre frem til vannet og på Abborvannsveien, og også videre til Hvitsteinvann, der det ikke var overvann. Bildet er tatt ved sørenden av Triungsvann, der en litt svak hodelykt ga lys nok til at et bilde kunne tas håndholdt med innstillingene iso 12 800, lukkertid 1/3 s og blender f/3,2. Legg for øvrig merke til at snøen når helt opp til informasjonsplakaten på skiltstaken.
Se på bildetGrønn plen, ser klar ut for bruk. Må være et av Norges flotteste golfhull! Krokskogens rygg har gjemt seg i tåka. Bilde nr. 35630 tatt 4.11.2020 fra høyden i bakgrunnen, viser at det var grønt da også. Kort vinter i år på Storøya.
Se på bildetMye tåke i dag, men fint å komme seg ut. Bombeøya til venstre og Geitøya diffust i bakgrunnen. Legg merke til at ostesmørbrødet er pakket etter twist-metoden. Da slipper du å brenne deg på finga, og lett å snu det på bålet.
Se på bildetDa er sola og været i gang med å gjøre isen om til vann. Stavis er første tegnet på at isen brytes ned. Isbiter er tatt opp av råka som var flere kilometer lang - fra Geitøya og helt til Lille Svartøya. Vi ser Rytterakertangen i midten, så Haraøya og Storøya.
Se på bildetI dag var isen på Tyrifjorden helt magisk. Men Tyrifjorden er som et hav å regne, så nå trengs masse lokal- og iskunnskap, noe disse har. Isen var superjevn, hard og glatt! Overvann smører bra.
Se på bildetVinden har blåst overvannet bort mot Røyselandet. Det er så mye vann at du ikke får gått på skøyter, litt våte gamasjer og sko må påregnes... I bakgrunnen har vi Store Svartøya, og litt lenger bak til venstre Storøya. Det har vært en magisk dag, med meget flott is, og 1-2 cm overvann.
Se på bildetPina lå på vestsiden av Sognsvann. Denne gamle husmannsplassen ble etablert i 1776, ifølge skiltet som står ved stikkløypa/stien i snøen opp til løypa på vestsiden av Sognsvann.
Se på bildet50 bilder vist.