Fra istiden

I skogkanten sør for Sognsvann møttes is og land for ti tusen år siden. Østsiden av Vettakollen har ligget ved kanten av ulike isbreer. Dette har gitt morener, flyttsteiner og jettegryter. Den øvre marine grense i Norge er høyest i dette området (ulike kilder sier henholdsvis ca. 214 og 220 moh.). Langs grusveien langs Gaustadjordene mellom Sognsvann og Gaustad står det skilt for en "geologisk vandring" som forklarer ulike geologiske fenomener du passerer. Se også www.nhm.uio.no/fagene/geologi/ekskursjoner/sognsvannsbekken/Sognsvannsbekken1.pdf.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

25 Mai 2011

Vestre Hakkloa - en gammel finneplass

Av Kjersti von Krogh

Vestre Hakkloa ble første gang nevnt i kirkebøkene i 1671. Her er det fortsatt en liten grend med fastboende, men skolen er ikke lenger i bruk.

25 Mai 2011

Luftig, men kort tur

Av Kjersti von Krogh

Hengebroen over Hakklokalven ble anlagt i 1920-årene for å lette adkomsten til Øst-Hakkloa. I overgangsperiodene mellom sommer og vinter var Hakkloa en lumsk vei når isen var skral. I dag er broen et viktig bindeledd for de blåmerkete stiene fra Stryken og Hakadal i øst til Sandungen i vest. Man går over broen på eget ansvar!

25 Mai 2011

Friskt bad syd i Hakkloa

Av Kjersti von Krogh |

Berit Nordli er isbader om vinteren, og syntes 10 grader var helt OK. Fotografen syntes derimot at det var mer enn kjølig i nordavinden på land!