Liten og skummel

Denne firfislen tittet frem bak en vedstabel. Den prøver å gjøre seg litt skummel, men er ikke farlig for oss mennesker. Den heter egentlig nordfirfisle og er én av de to norske øgleartene (den andre er stålorm). Om vinteren går den i dvale.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

11 Sep 2011

Grått og vått

Av Nina Didriksen

Langvann viste seg fra sin våteste side i formiddag, da vi stoppet på vårt vanlige utsiktspunkt i sørenden av vannet. Det innbød hverken til badeliv (se bilde nr. 11974), padling (se bilde nr. 14254) eller mer vinterlige aktiviteter (se bilde nr. 7920) i dag.

10 Sep 2011

Vi Vil Vinne

Av Erik Unneberg |

Omtrent seks kilometer syd for Sundvollen, like sydøst for Utøya) finner vi denne skriften på Ringeriksveien (Fv 155). Bakgrunnen må vi tilbake til 1941 for å finne, da oslomennene Egil Breen, Frans Aubert (skutt av tyskerne i 1945) og Henrik Aubert malte dette slagordet i veien. Det ble foreviget av Carl Dihle før tyskerne fjernet det. ”Vi vil vinne” ble fort et viktig kamprop for den norske motstandsbevegelsen i propagandakrigen mot okkupasjonsmakten. Bildet skulle senere vise seg å bli udødelig. Filmen ble smuglet til Stockholm og derfra til London, og bildet ble et av motivene på en norsk frimerkeserie som først ble utgitt i England (1943) og senere i Norge i mai 1945. Frimerket, som ble utgitt i 22,3 millioner eksemplarer, er innfelt i bildet. I juni 2001 – seksti år etter at slagordet ble laget – ble skriften igjen malt på veien etter initiativ fra Hole kommune. Etter dette har veien blitt restaurert, men dette minnesmerket har da blitt frisket opp. (Kilde: Trygve Ellingsen)

10 Sep 2011

Ved Manntjern

Av Erik Unneberg

Som ventet var det langt fra folksomt ved Manntjern i dag. Tjernet ligger like ved skogsbilveien mellom Stryken og Store Sandungen, men de fleste sykler forbi uten å benytte seg av de fine rasteplassene ved tjernet.