Vrangen: vannskille med to demninger

Vrangen er ett av få vann som har to utløp. Lesjavannet er skoleeksempelet, Grisputten (!) i Lillomarka er et annet. Av demningene i Vrangen er den i øst mot Lauvtangen den mest kjente, mens den i syd mot Buvann er godt gjemt og ikke spesielt lett tilgjengelig. Men her er den, intakt med damluke og ratt for betjening av denne. Kjentmannspost 2000-02.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

15 Sep 2012

Nedre Blekketjern: utenfor naturreservatet, men vakkert likevel

Av Odd Tore Saugerud

På vei fra Øvre til Nedre Blekketjern krysser man en skogsbilvei, og dermed også nordgrensen for Rundtjern naturreservat. Men det vet ikke vannet, som med høstlige myrfarger er like dekorativt som Øvre Blekketjern, se bilde nr. 17293.

15 Sep 2012

Øvre Blekketjern: det fjerde vannet innenfor naturreservatet

Av Odd Tore Saugerud

I Rundkollen naturreservat er det fire skogsvann: Kolltjerna, Vivangstjernet og Øvre Blekketjern. Blekke kan vise til at her vokste det «blekker», dvs. saftige vannplanter, se markadatabase-stedet Grisputten for mer forklaring. Her var det fortsatt bra med gule vannliljer, noen fortsatt i blomst.

16 Sep 2012

Brusende rast ved Svanfossen

Av Eivind Molde |

Vorma buldrer og bruser, og vannet fosser vilt forbi. Det er fint å raste her ved Svanfossen, ikke langt fra fylkesvei 177 gjennom Fenstad. Sykler du på strekningen mellom Vormsund og Eidsvoll, anbefales en avstikker ned hit.