Etter noen travle uker kom jeg til siste post i årets kjentmannshefte. Dette er Barlindåsen, høyeste punkt i Østmarka, og det er en mørk og fuktig tirsdag kveld i slutten av september. Takk til kjentmannskomiteen for mange fine turmål!
TweetButterudbonn var rimeligvis navnet på en kølabonn, og ifølge «Vestmarka – Seterliv og kølabrenning» var det også en slik her. Orienteringskartet gir ingen hint om hvor den lå, og den posisjonen som er antydet i boka er ødelagt av driftsvei og steinuttak.
Butterudbonn mellom Gampen og Payåsen er mest kjent for Latinersteinen. Her er den i nyrenovert stand med litt av omgivelsene mot øst. Om man ser godt etter er det fortsatt spor av den gamle blåmalte inskripsjonen. Kjentmannspost 1994-96, 2006-08 og 2012-14. Bilde nr. 17380 viser Latinersteinen slik den var før renoveringen.
Som vanlig for gamle voller er også denne i ferd med å vokse igjen. I syd er vollen omkranset av gamle, skjeggete rogner. Skjegglav tyder på høy alder og lite forurenset luft. Ifølge «Vestmarka – Seterliv og kølabrenning» har det vært setret på Tanumvollen fra før 1754 og frem til 1870-80. I tillegg til hustuften på bilde nr. 17376 skal det være tufter etter fem andre seterhus og en kølabonn på vollen.