I dag kom vi over denne elgen ved Roenseter! Vi snakket med en av jegerne, som fortalte at de var ferdige for dagen i det området vi skulle gå. For sikkerhets skyld gikk vi med røde Marka-anorakker og snakket høyt! Ellers har det vært en nydelig høsthelg i Marka.
TweetLangs skiløypa fra Borgersetra til Vambu rett ved Svarttjern (ved Svarthøgda 654 moh.) står denne primitive plankehytta. I likhet med mange andre slike plankehytter, er den i fritt forfall. Her laget en solstråle gjennom en grånet og falleferdig vegg en spesiell effekt som jeg syntes det var verdt å ta vare på. Siden taket på hytta har falt sammen, er det bare et tidsspørsmål før det hele ligger nede. Rett ved hytta havarerte et tysk JU 52 transportfly 14. april 1940. Besetningen søkte tilflukt i hytta etter havariet.
Dette er den nordligste ruinen på setervollen. I tillegg til stein og mur var det deler av rustne jernplater, murstein og takstein. Mellom den sydligste og nordligste ruinen var det også andre spor av pilarer og grunnmurer, og et gammelt spadeblad lå henslengt mellom dem. Det er også en ruin rett vest for løypedelet, og ved den en henslengt kjele og en sinkbøtte.
Viksetra ble nedlagt i 1941, og noen av bygningene ble flyttet til Sæterroa ved Storflåtan. Orienteringskartet viser to ruiner på det som var setervollen. Vi fant både flere ruiner og rydningsrøyser. Dette er den sydligste tydelige ruinen, tre pilarer av stablet stein på rekke. Selve setervollen er helt gjenvokst av graner. Viksetra var kjentmannspost 1992-94.