Knottfabrikken på Tveiter: slik så den ut

Bygningen på bilde nr. 23466, fyrhuset, var bare en liten del av knottfabrikken. Denne tegningen viser hele fabrikken, med transportbånd og tørkesilo. I tillegg må det ha vært kappsag og kløyver der. Slike fabrikker var det flere av her i landet der det var egnet knottvirke. Også i Sverige var det generatorbiler og knottfabrikker, selv om svenskene ikke var direkte rammet av krigen.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - vinter

17 Mar 2015

Knottfabrikken på Tveiter: kanskje den siste i landet

Av Odd Tore Saugerud |

Knottfabrikken på Tveiter og litt av historien bak den er vist på bilde nr. 16872. I forbindelse med et prosjekt om sivile minner fra krigen i Norge, tok Riksantikvaren kontakt om denne, som visstnok kan være siste rest her i landet av knottindustrien under krigen. Her er den slik den står i dag, med nytt vindu og nye plakater, sett fra en annen vinkel enn på det tidligere bildet.

17 Mar 2015

Fossekallen: sanger i fossedur

Av Odd Tore Saugerud

Etter at fossekallene på bilde nr. 23464 hadde gjennomført formiddagens kurtiser og gjerne litt mer, dro hunnen til værs i spiralflukt, mens hannen fløy under brua og inn under fossen. Der satte han seg til å synge på fossekallers vis, faktisk såpass høyt at sangen var tydelig gjennom duren fra fossen. Som bildet viser, er det ikke vårflom ennå i Tveiterfossen. Fossekallhannen sitter på steinen i nedre høyre hjørne av bildet, og er ganske godt synlig når man vet at det er en fossekall.

17 Mar 2015

Vårfølelser på iskanten

Av Odd Tore Saugerud |

Der Gupuelva renner ut i Semsvannet, er det som vanlig råk. Denne dagen holdt det til to fossekaller der på iskanten i sikker, men ikke for lang avstand fra fotografen. Den ene dykket til stadighet etter små delikatesser, kom opp med dem i nebbet, og satte seg slik at den andre skulle se godbiten. Så kom hun, nikket og neiet litt, og tok maten ut av nebbet hans. Deretter satt de og så på hverandre, og nikket til hverandre inntil de begge samtidig fløy rett til værs med masse flaksing og bryst og bakkropp mot hverandre. Og så gjorde de det samme igjen og igjen.