Gaupesteinene i Østmarka

Sørmarka har sin velkjente Gaupestein, Østmarka har sine ukjente Gaupesteiner i Skilledalen langs veien til Deledalen. Det er flere store steinblokker langs veien her. Den største og mest markerte er den til venstre i bildet. Uheldigvis ble den skutt i stykker da veien ble anlagt, men slik at det nå er et hull gjennom den i retning øst-vest omtrent i midten.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

15 Jun 2015

Haugerkollen 354 moh.

Av Odd Tore Saugerud

Kollen nord for Skulerudseter og sørøst for Knuttjern, nå nedjustert til 353 moh. Her var det kjentmannspost i 1978. Vi fant det trigonometriske punktet med rester av tårnet, men ingen spor etter den gamle posten. Omtrent hele kollen er tett tilgrodd med gran, meget uoversiktlig, enkelte steder vanskelig å ta seg gjennom. Den sørvestre delen av kollen mot Skilledalen ble tidligere kalt Griseryggen, fordi der var bart fjell uten vegetasjon. Vi så ikke noe til denne for bare skog.

02 Apr 2005

Ruinen etter Skulerudseter anno 2005

Av Odd Tore Saugerud

Tatt fra omtrent samme ståsted som bilde nr. 23873, men tidlig vår. Likevel tydelig hvordan vegetasjonen har skutt i været og forandret karakter. Krattet mot Haugerkollen er nå både tettere og høyere, lyngen på steinrøysa er erstattet med gras. Kjentmannspost 1994-96.

15 Jun 2015

Ruinen etter Skulerudseter

Av Odd Tore Saugerud

Seter under Skulerud (med én l) ved Losbyveien. Ryddet 1728, i drift frem til ca. 1850. Tufter etter hus og rydningsrøyser. Naturen er i ferd med å ta restene tilbake, sammenlign med bilde nr. 23874 fra 2005.