Fredet minne fra etterkrigstiden

Under en bratt, langstrakt fjellhammer i Årvollåsen ligger Harald Grande's "hytte", som han og andre likesinnete satte opp etter krigen da det var stor mangel på husvære. I 1956 kunne han flytte inn i bratthenget med storslagen utsikt over Oslo, men etter hvert ble det så mye bråk og spetakkel blant de som bodde på denne måten i området, at Oslo kommune brente ned alle uteliggerhyttene i Årvollåsen i 1964. Men Haralds hytte var så godt gjemt at den ble spart, og han bodde der i sitt ene rom med utekjøkken helt til 1983. Harald døde tidligere i år i sitt 90. år. Hytta er i dag et fredet minne etter en spesiell del av vår etterkrigshistorie.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

07 Jul 2017

Sykling i frodige omgivelser

Av Erik Unneberg |

Sykkelruten mellom Huseby og Bogstad badeplass (rute 516) går på vekslende underlag: sti, asfalt og grus. Nå er landskapet frodig og grønt, og har også innslag av gule og hvite blomster.

06 Jul 2017

Det Nye Berg: Taket av Isi store Grube

Av Odd Tore Saugerud

Opplysningstavlen ved gruven forteller at dette var «taket hvor steinen ble hentet». Det kan bety at malmen ble hentet ut i dette hullet, som senere har blitt delvis fylt igjen. Herfra er det ikke langt til en gammel, senere utbedret transportvei ned åssiden.

06 Jul 2017

Det Nye Berg: Isi store Grube

Av Odd Tore Saugerud

Mens det lille skjerpet på bilde nr. 27276 ikke ble funnet drivverdig, var det mye jernglans å vinne ut i en åre litt lavere i åsen. Her ser vi ned i gruven, som er omtrent 25 meter lang, 1,5 meter bred og ti meter dyp. Her ble det utvunnet 130 tønner malm i løpet av tre måneder ved årsskiftet 1621/22. Det må ha vært et forferdelig slit, og veien til smeltehyttene ved Lomma var både bratt og lang.