I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Endelig var det ideelle forhold her i Finnvassdalen: minus 2 grader og nypreparerte løyper. Mange harespor!
Se på bildetDet ble etter hvert skikkelig vinterstemning ved Spålen i dag, kraftig snøfall med store snøflak, og de la seg både på isen på vannene og i åpne områder i terrenget. Nærmest i snøføyka er veiviserodden, og bak den Spålshytta. Mesteparten av Spålen er isfri, og det samme gjelder også Damtjern og Storflåtan. Også Storflåtan har lav vannstand. Veien ned fra Damtjern var hvit og nokså blank etter bilene som hadde kjørt der.
Se på bildetSom bilde nr. 29528 viser hadde nedtappingen av Spålen for vedlikehold av demningen allerede startet 17. mai, og i løpet av mai ble den tappet ned 2,5 meter til ønsket minimumsnivå. Slik ser det nå ut i den sydligste vika der løypa forbi Huldretjern kommer ned: en steinbredd der bølgene ved normale reguleringshøyder kommer til, og videre et ganske tykt og bløtt mudderlag. Bare elgen har forsøkt seg på å ferdes i dette. Her i vika har mudderet allerede fått et grønnskjær, og stedvis har det skutt opp store, grønne blader (blekker). I midten av bildet er litt av restene av Spålen synlige.
Se på bildetSelv om det smelter fort unna nå, er det fortsatt bra med snø inne ved Katnosa.
Se på bildetHer regjerer både "Nøkken og Huldra", men vi så ingen av dem i dag, men mystisk var det lell...
Se på bildetBålet er i gang og kom godt med på en kveld der temperaturen falt til rundt 15 minusgrader. Stedet er Sandbekkmana, og vi er på påsketur gjennom Marka med pulkene fulle av godsaker. Vær og føre kunne knapt ha vært bedre!
Se på bildetKanoene fraktes forbi demningen og ned i Katnoselva. Turstart: Mylla. Turmål: Det blir der det blir. Bildet er tatt i skråningen ned til elva ved demningen på Katnosdammen.
Se på bildetTo spreke karer fra Jevnaker passerte oss på Spålen og tente hodelyktene så stemningen suste denne mandagskvelden med mange kuldegrader og fin-fint skiføre.
Se på bildetEn av de mange 600-meterstoppene i Marka er Sandbekkmana-Høgflaka på 618 moh. Her har du utsikt til mange åser rundt deg, fra Heikampmassivet i sør, Kjerkeberget i øst til Oppkuvenmassivet i sørvest, som her sees til høyre i bildet.
Se på bildetSpålsbu ligger vakkert til i sørenden av Spålen og er en idyll av de sjeldne. På en hverdag er det lite folk her og det er godt å sitte i tømmerveggen og føle det gode liv her langt inne i ødemarka.
Se på bildetIkke mye snø i terrenget ennå, men nok til å komme seg på tur!
Se på bildetIsen ligger fortsatt på Sandungen, men begynner å trekke seg tilbake etter en lang og flott vinter. De siste dagers varme har også gjort underverker på skogsvegene, og det er nå flotte sykkelforhold på veger som har vært brøyta gjennom vinteren. På ubrøyta veger er det fortsatt en del snø.
Se på bildetEt tykt, mykt teppe dekker Spålen. Det har falt over en halv meter snø bare de siste dagene. Her fra Spålsbu, øst i Spålen, går det løyper i flere retninger. De to vi ser nærmest, går mot Katnosa (venstre) og selve koia i Spålsbu (høyre). Løypene på bortsiden av krysset går i retning Vesle Sandungen (venstre) og mot nord- og sørenden av Spålen (høyre).
Se på bildetDet er veldig lite vann i Katnosa nå, kanskje 3 meter lavere enn normalt, og nye strandlinjer ser dagens lys. På Vesternøya kan man tydelig nå se alle de fine sandstrendene på nordvestsiden.
Se på bildetDet strømmer på med folk fra alle kanter - Mylla, Bislingen, Spålen, Kikut - de samles her på Sandvikshytta for en rast og en matbit. Verten, Arne Krogsæter har nok til alle, selv om det går ekstra unna på solsøndager som dette. Det er blåst for snø i byen, men det virker som flere og flere nå oppdager at det virkelig ER fine forhold her nord i Marka.
Se på bildetLøypa mellom Katnosa og Sandungen går mellom Katnosfjellet og Kjerkeberget (Oslos nordligste punkt). Det er vinterlig og flotte forhold i dag etter snøfall de siste dagene
Se på bildetFinnerudseter har hatt kjentmannspost flere ganger, men denne gamle løa er forlengst rast sammen. Her slik det så ut her i 1976. En ung utgave av Steinar Kjærnsrød her foreviget av Knut Frogner på fisketur langs Spålselva. Legg merke til to kjentmannsmerker i gull på genseren :-)
Se på bildet20 bilder vist.