I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Lygnatur hadde i år endestasjon på Harestua. Det inspirerte til å bruke litt ekstra tid rundt Lygna. Turen forbi Fjellsjøen og besøk på Sagvollstallen anbefales!
Se på bildetLushaughytta (ferdig i 2018) preges av en moderne arkitektur som i alle fall fotografen fant som en interessant avveksling fra det tradisjonelle interiøret på markahyttene.
Se på bildetLushaughytta (ferdig i 2018) preges av en moderne arkitektur som i alle fall fotografen fant som en interessant avveksling fra det som er vanlig på markahyttene.
Se på bildetUtsikten fra Lushaugtårnet var upåklagelig, selv om (eller kanskje nettopp fordi) tåka lurte i det ikke altfor fjerne. Og med litt fantasi kan landskapets krumning oppfattes som resultat av jordklodens krumning heller enn objektivets begrensninger ved panaramabilder.
Se på bildetLygna lå beleilig akkurat over tåka da Lygnaturen mot alle odds gikk under perfekte forhold.
Se på bildetFor noen uker siden trodde fotografen at Lygnaturen hang i en tynn tråd, mens folkefesten i Holmenkollen samme dag var sikret gjennom produksjon av kunstsnø. Så feil kan man ta: Dagen opprant med strålende blåswixføre på Lygna, mens publikum glimret ved sitt fravær i Holmenkollen på grunn av faren for Korona-smitte. Skiløperne på bildet har bare tilbakelagt noen få kilometer på veien sørover, men har nok allerede konkludert med at dette blir en flott tur.
Se på bildetLygnaturen betyr ofte klisterføre og en følelse av at sesongen går mot slutten. I 2020 var det imidlertid strålende sol med temperaturer godt under null og blå extra-føre som møtte deltakerne ved ankomst Lygnasæter, etter at tåka hadde sagt takk for følget noen kilometer lenger sør.
Se på bildetI utgangspunktet var det knallhardt i løypene i dag, men der det var kjørt med fres nylig, var det flotte forhold. Løypa fra Brovoll over Nysæterbrenna var en ren fornøyelse, til glede for Lygnatur-deltagere som valgte retur fra Grua med tog eller fortsettelse sørover gjennom Nordmarka.
Se på bildetLitt flaks må man ha. Rast i solveggen på Brovoll akkurat da sola viste seg som mest denne lørdagen, kjentes godt.
Se på bildetMarkatjenesten var godt representert som vertskap på bussen, og med gode råd og brede smil i løypene sørover fra Lygna.
Se på bildetSom kjent, så sponser Skiforeningen den neste James Bond-filmen. I nærheten av «location» har vi her et bilde av de nye «James Bond-pikene»!
Se på bildetDet var ikke så mange av deltakerne på Lygnaturen som tok den lille avstikkeren til Lushaugen, men de som gjorde det, angret ikke. Det 15 meter høye og ganske nye utsiktstårnet gjør at man kommer over skogen og får en fantastisk utsikt over et stort antall prestegjeld. Og dersom man man vil markere sin tilstedeværelse på analogt vis, ligger det en gjestebok i boksen i forgrunnen.
Se på bildetLushaugtårnet gir en fantastisk utsikt i alle retninger. Her ser vi nordover mot Lushaughytta, og langt der nede kan man kanskje se deltakerne på Lygnaturen.
Se på bildetDet var tre fulle busser med 164 påmeldte. På Lygna var det 1kuldegrad, og flotte nykjørte løyper ventet deltagerne.Bedre forhold kunne det ikke bli: universalklister og lett skydekke!
Se på bildetLite snø i skogsløypene gjorde at løypa var lagt langs veien, slik at Lygnaturens deltakere ankom Råsjøstua fra en litt annen vinkel enn tidligere. Men elgpølsene smakte forsatt like godt.
Se på bildetSkyet vær gjorde at Lygnaturens deltakere ikke fikk en like strålende utsikt over Hadeland som enkelte tidligere år, men til gjengjeld gjorde stabile temperaturer litt under null at det var enklere å smøre skiene for de som ennå ikke har gått til anskaffelse av felleski.
Se på bildetFotografen valgte i år å avslutte Lygnaturen på Harestua og ta toget til Oslo. Harestua stasjon ligger fint til i lia over tettstedet, og løypa går nesten frem til perrongen. Men stasjonen gjør ikke så mye av seg på avstand, og man må nesten vite hva man skal se etter. For å tolke skiltene på veien ned fra Råsjøkrysset kommer det godt med å vite at stasjonen fram til desember 2013 het Furumo. Den gamle Harestua stasjon er nå kun kryssingsspor. Løypeskiltene er ikke fornyet etter navnebyttet. Skal man med toget, må man følge skiltene mot Furumo.
Se på bildetScooterløypa over Råsjøen gir et fint utsyn mot de snødekte skogene på nordsiden av vannet.
Se på bildetEtter Brovoll må lygnaturdeltakerne på ny klatre litt opp, men belønningen er den fine utsikten fra Snellingen.
Se på bildetHva turens deltakere mener om de som bruker lørdagen i bil vites ikke, men like før Brovoll kunne i alle fall turens deltakere i bokstavelig forstand se ned på bilistene.
Se på bildetVed Lia-gårdene ved Koperud får Lygnaturens deltakere et flott utsyn over Hadeland.
Se på bildetDet ble mye hvitt på Hadelandsåsene i dag, men disse lygnaturdeltakerne tilførte landskapet de andre "norske" fargene.
Se på bildetDet lar seg ikke nekte at landskapet ved Lygnasæter er adskillig mer åpent enn i Nordmarka.
Se på bildetNår man er ute på ski på Lygnasæter kl. 09.50, får man utnyttet dagen godt. Og det kan trengs når noen av løperne har ambisjoner om å gå helt til Oslo.
Se på bildetEn av bussene med forventningsfulle skiløpere har nettopp ankommet Lygnasæter. Mens noen benytter anledningen til å ta en kopp kaffe i kafeen, er andre alt i gang med å smøre skiene.
Se på bildetOgså i år ble Lygnaturen en suksess, og mer enn 260 påmeldte deltagere fikk en flott tur i Hadelandsåsene og Romeriksåsene. Noen gikk også videre gjennom Lillomarka eller Nordmarka. Vær og føre var noe skiftende underveis, men det var nok av gode opplevelser på turen. Her er en blid gjeng klar til å sette utfor bakkene mot Grua, rett etter at solskinnet hadde overtatt for snø- og sluddbygene. Fra venstre Arne Moland, Sigurd Germundson og Peter Molthe.
Se på bildetVed Kirkebyvangen er det snart slutt på turen i høyden om man kommer på ski nordfra på vei mot Glitre. Ganske snart svinger løypa bratt ned gjennom skogen. All grunn til å nyte sola og den flotte naturen først. Det ser ut til å bli en tidlig vår her nå.
Se på bildetDet var flotte og raske forhold for årets deltagere på lygnaturen. Her fra en av de flotte myrene nord for Råbjørn, i traseen mellom Snellingen og Råbjørnhytta. Litt hardt, men sporene var fine og nykjørte, og med isklister under skiene gikk det unna. Løypa holdt helt ned til Glitre.
Se på bildetLøypen over Dalasjøhøgda starter - eller slutter om man vil - et stykke nord for Håkenstadsætra. Herfra er det flott fjellutsikt nordover. De som gikk Lygna-turen 2011, kom forbi dette utsiktspunktet. Noen få valgte å gå over Dalasjøhøgda og videre mot Grua og inn i Nordmarka, men de fleste fortsatte i retning Brovoll og inn i Romeriksåsene.
Se på bildetSå godt som alle deltagerne på Lygna-turen 2011 fulgte samme løype fra Lygna til Koperud. Men rett før Typografhjemmet kom første mulighet til å ta ulike veier videre. Bildet er tatt like ved Håkenstadsætra, der løypen til høyre går over Dalasjøhøgda og videre mot Grua og Nordmarka. Løypen til venstre går i retning Flåtaseter, der det også er forbindelse mot Grua, og Brovoll, hvorfra det er naturlig å fortsette gjennom Romeriksåsene til Glitre, Tæruddalen eller andre steder i dette området.
Se på bildetLygnaturen 2011 hadde et deltagerantall tett opp mot 200, og det var fantastiske forhold som møtte løperne oppe i Hadelandsåsene. Ved Gullentjern (542 moh.) tok Elizabeth Nordheggen en liten pause til ære for fotografen. Ikke sure miner, akkurat! I bakgrunnen ser vi Randsberget (686 moh.)
Se på bildetÅrets Lygna-tur ble en knallsuksess, både vær- og føremessig. Ved starten ved Lygnasæter var det skyfritt og en behagelig temperatur så vidt under null grader. Ikke rart de nærmere to hundre skiløperne gledet seg. Det var kaldt i sporet, så blå ekstra var dagens smøring de nærmeste timene.
Se på bildetEn fornøyd gjeng jubler over fine forhold på Skiforeningens vårtur fra Lygna. Her er noen av deltagerne foreviget 675 moh., rett vest for Hengedyhaugen. Nå ventet noen få kilometer før de vendte tilbake til Lygna etter å ha vært på Åstjern.
Se på bildetAkebakken bak Åstjern er bratt, men sola hadde tint opp snøen så det var veldig fint å gå opp denne veien tilbake fra Åstjern. Og oppe på Kjølvegen ble man som vanlig belønnet med flott utsikt vestover.
Se på bildetMette og fornøyde legger vårturen i vei igjen fra Åstjern etter å ha gledet seg over Heges vafler. Nå bærer det opp akebakken!
Se på bildetDet er flott klisterføre i dag og det går strykende innover fra Lygna mot Åstjern på Skiforeningens vårtur. Her en liten oppsamlingspause ved løypekrysset ved Hengedyhaugen,
Se på bildetSnellingen ligger vakkert til, og passeres på ruta Gjøvik-Oslo. Lenger bak på vollen ligger en ubetjent DNT-hytte som kan brukes sommer som vinter. Den var i bruk i dag!
Se på bildetBakkene fra Brovoll til Snellingen er seige, og det er deilig med en pust i bakken når man endelig er oppe på den vakre vollen på Snellingen.
Se på bildetMange benyttet sjansen til å spise og hvile litt på Brovoll denne første lørdagen i mars. Stedet åpnet dørene for de mange som hadde tatt skibussen til Lygna for å gå sørover gjennom Hadelandsåsen og Romeriksåsen. Brovoll er tidligere sagbruk og senter for skogsdriften i området og eies av Lunner Almenning.
Se på bildetPå vei mot Koperud får skiløperne plutselig en panoramautsikt der løypa dukker ut av skogen ved Liagårdene. Bygda Søndre Oppdalen ses nærmest i bildet. Forøvrig ser man vestover helt over til Gaustatoppen i klarvær - som i dag!
Se på bildetLandskapet åpner seg like før kryssing av veien ved Koperud, og innbyr til en liten stopp.
Se på bildetKommer du skiløypa forbi Lia ved Koperud, får du denne flotte utsikten over Roa/Grua-området. Koperud er for øvrig det nordligste punktet i den delen av Oslomarkas løypenett som Skiforeningen preparerer. Vi kom fra Lygna, dit Skiforeningen sørger for busstransport en gang hver vinter.
Se på bildetVi står ved skiløypa forbi Liagårdene ved Koperud i Lunner. Koperud er det nordligste punktet i den delen av Oslomarkas løypenett som Skiforeningen preparerer.
Se på bildetPå vei sørover fra Lygna tok vi en knapt femti meter lang avstikker og fikk denne utsikten, den flotteste på hele turen! Vi så minst tre fjellområder i det fjerne, men ble litt usikre på hva som var Norefjell, Vikerfjell og om det faktisk var Gaustatoppen vi også så (langt til venstre i bildet, i så fall). Fint var det uansett!
Se på bildetSkiløypa som er merket "Gjøvik-Oslo" går forbi Lygna og videre sørover. Har raster to karer et sted sør for Randsberget, og vi har fin utsikt mot de dype skoger videre gjennom Hadelands- og Romeriksåsen.
Se på bildetLygnaturdeltagerne hadde smilet på lur på grunn av de flotte forholdene i løypene sydover. Her skinner skiløperen om kapp med solen ved Lia-gårdene like ved Koperud.
Se på bildetDeltagerne på årets Lygnatur fikk sjansen til å gå på ski i flotte omgivelser på en vakker vårvinterdag. Bildet er tatt ved Koperud.
Se på bildetCa 270 personer var med på Lygnaturen, og de fikk et fantastisk vær på vei til Hakadal eller andre steder. Her like etter start på toppen av bakkene etter Lygna, i løypekrysset mot Finnskjeggholen.
Se på bildetBak oss ligger Lygna, og forut ligger Lushaugen og andre mer eller mindre ukjente steder i Hadelandsåsen. En gang i året setter Skiforeningen opp busser til Lygna, og så kan folk gå så langt de vil. Noen hopper av ved Grua, mange går til Glitre, mens atter andre fortsetter til Tærud eller går over til og gjennom Nordmarka. Denne første lørdagen i mars 2010 var vær og føre på topp for de ca 250 som benyttet sjansen.
Se på bildet-22 grader på Glitre ved start Lygnatur 2010. Men bare -8 på Lygnasæter og slik holdt det seg hele dagen!
Se på bildet50 bilder vist.