I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Fra Oset i sørenden av Maridalsvannet var det veldig isete de første hundre metrene, men det ble raskt bedre. Godt med litt sol etter all tåka i går!
Se på bildetDet var jevnt over tjukk tåke i Nordmarka i dag, men føret var raskt og stabilt, med lite overvann på vannene. Bildet er tatt på Kalvsjøen.
Se på bildetHer er et av flere løypeskilt som har fått endret distansevisning mellom Kikutstua og Løvlia. Distansen mellom disse to stedene har alltid vært en forundring, men det er ganske langt! Her er iallfall distansen rettet opp, men det er ikke konsekvent gjort på hele strekningen. For de fleste som går i området, har nok ikke kilometeranvisningen så mye å si. Rundt Atjern er det fint uansett.
Se på bildetJeg så ikke så mye mer av Storflåtan enn dette, bortsett i fra elva på nedsiden.
Se på bildetLøypene på Kalvøya står fortsatt bra, mildværet til tross. I dag var det plussgrader og klisterføre, men zeroski og felleski fungerte også helt greit. Til venstre i bildet ser vi Båtsportens hus, og også litt av Kalvøybroen.
Se på bildetDet var fine løyper etter Grenaderløpet dagen før. Vannene Svarten og Butleren går inn i hverandre, se bilde nr. 29156. Dette er et område av Marka hvor man er ganske lenge alene mellom hver gang man treffer en annen skiløper. Det er allikevel ikke alltid slik at disse har tid til å hilse på andre når de møter noen. Kanskje fordi de ønsker å komme til områder hvor de treffer flere folk og da «slipper» å hilse på andre?
Se på bildetBærum kommune preparerte før helgen rundløypene på Kalvøya. I dag var det noen plussgrader og litt bløtt i sporene, men likevel fint å kunne gå på ski så nær sjøen. Vi ser her i retning Badebukta, med Nesøya på den andre siden av vannet.
Se på bildetOver myrene rett vest for Sinober tittet sola så vidt frem et lite øyeblikk.
Se på bildetFortsatt er det best å holde seg til ski på Kalvøya. Fotballspillerne må nok vente litt til. I bakgrunnen på bildet ser vi litt av Skaugumsåsen.
Se på bildetDen gamle låven på Høgkorsplassen kan nesten minne om en gammel landhandel når du kommer inn. Her får du epletoddy, nystekte lapper, hjemmebakt flatbrød og varme og kalde drikker
Se på bildetI dag var det hardt mellom Lygna og Høgkorset men ikke verre enn at det var greit å gå med litt isklister i bånn.
Se på bildetDet kan bli fine skøyteforhold på Maridalsvannet i morgen hvis det blir minusgrader. Ved Tryvann midt på dagen i dag var det sol på toppen, men ellers var det så vidt solen kom gjennom skydekket, og da ganske grått og trist. På ettermiddagen klarnet det opp. Dette bildet er fra løype 660 (Kjelsås – Monsetangen), hvor det er flere fine sitteplasser langs løypa, og hvor man har fin utsikt over Maridalsvannet, referanse er f.eks. gitt til bilde nr. 30506.
Se på bildetDet ble småglatt i sporet utpå ettermiddagen, og med «motor» fikk denne skiløperen god fart nordover fra Løvlia lørdag.
Se på bildetOvervannet på Store Gørja gikk det greit å gå rundt. Det var fine løyper fra Fortjern, kanskje fordi Grenaderløpet gikk der i dag.
Se på bildetDet var lite hjelp i skiltingen for Grenaderløpet ved Løvlia, for en løper som hadde forsovet seg. Men nei da, vi var heller ikke påmeldt i år, og kunne ta det med ro. Legg spesielt merke til klesklypene.
Se på bildetNattens kulde gjorde at det var flott skareføre, og man kunne gå på kryss og tvers og lage sin egen løype.
Se på bildetDen "nye" Lushaughytta er uten tvil en av Markas fineste hytter, og har hatt jevnt godt besøk etter gjenåpningen i desember 2018.
Se på bildetAlle som fullfører Grenaderen er vinnere, men de frivillige som stiller opp, fortjener heltestatus.
Se på bildetFøret var skarpt da Grenaderløpet fra Varingskollen til Asker ble arrangert i dag, 50 år etter første renn. Rennet er ni mil langt gjennom kupert terreng, og vaflene på Sollihøgda er et høydepunkt for alle som deltar.
Se på bildetDen gamle brannvakthytta på toppen av Lushaugen bærer preg av forfall, men tjener nok i dag mest som rasteplass når været er dårlig. I årene 1961 til 1970 var det servering her.
Se på bildetFra toppen av tårnet på Lushaugen ser vi "alt" i alle retninger. Her ser vi Einafjorden og deler av Totenåsen til høyre i bildet
Se på bildetOppe i Lushaugtårnet er det vid utsikt i alle retninger, men den fineste utsikten får vi nordover. I klarvær ser vi helt inn i Jotunheimen. I dag var det litt dis i det fjerne men allikevel upåklagelig utsikt. Lushaughytta skimtes nede på Lushaugplatået, og masten på Linken ved Høgkorset kan også ses på bildet.
Se på bildetLushaugtårnet står akkurat på grensen mellom Akershus og Oppland og kommunene Hurdal og Gran hhv. Løypa opp til toppen ble innviet vinteren 2018/19, og ifølge gjesteboka på toppen har mange allerede vært innom.
Se på bildetEndelig snart oppe! Etter mange bakker flater terrenget ut et par steder, her rett før toppen.
Se på bildetLøypa opp til toppen av Lushaugen er bratt, og ender på 812,2 moh. Men terrenget flater ut og åpner seg to steder på veien, til glede når du går oppover, og ikke minst nedover!
Se på bildetFørste lørdag i vinterferien men ikke mange i sporene på vei inn til Lushaughytta. Overraskende fint føre etter dager med mildvær og tilmed en liten regnskur for en times tid siden.
Se på bildetPassasjerene på lørdagens ene (?) skibuss til Mylla bekymret seg lite over tåka og slapset i Oslo sentrum ved avreise. Men da bussen kjørte inn i en regnbyge like før Grua, var det nok enkelte som tvilte på om yr.no kunne klare å levere det lovede solskinnet. Men idet bussen kjørte inn på parkeringsplassen på Mylla, så man faktisk dagens første blå himmel i vest. Og da skiløperne på bildet nærmet seg Trantjern, kunne man også se solen. De gule husene til høyre i bildet er plassen Vestenden, som passende nok ligger ved vestenden av Mylla.
Se på bildetDette bildet fra inngangen til løypene ved Sognsvann, ble tatt dagen etter bilde nr. 30799. Sol i går, men tåke i dag. Det er ennå hardt i høyden, men bløtere i lavere strøk.
Se på bildetEtter en dag med mildvær og påskeføre, frøs det på, og det gikk susende ned bakkene mot Vambu.
Se på bildetLøypa over Svartor var nylig scooterkjørt, men tidvis svært krevende å forsere. Undertegnede endte opp med knekket ski... Bildet er tatt ved Grøttumsflaka.
Se på bildetDisse damene hadde i likhet med fotografen tilbragt natten på Kikut, og fikk med seg litt sol før tåka kom.
Se på bildetLøypebasen på Kikut var tidlig på’ n, og sørget for strøkne spor nordover.
Se på bildetDisse tre løypene går fra Sognsvann, hvor bildet er tatt, til henholdsvis Frønsvollstråkka opp Måneskinnsløypa, Lorttjern - Ullevålseter og Lille Åklungen - Ullevålseter. Solen går ned bak åsryggen til Vettakollen.
Se på bildetMerkestolpene langs løypa gjennom Bjørnsjøhelvete vitner om en trasé med lange tradisjoner. Bildet er tatt nordøst for Dølerudhøgda.
Se på bildetSnøen har satt seg, og det er flott å gå utenfor preparerte løyper. Fotografen labbet opp på Tjæregrashøgda uten å møte annet enn solskinn og dyrespor.
Se på bildetSolen kom etter hvert, og det ble veldig varmt i oppoverbakkene! Nå er det fint også å gå utenfor løypene.
Se på bildetEtter regn i helga og + 10 °C i formiddag, var det overraskende fine forhold i Maridalen denne ettermiddagen. Vi ser her mot Sander gård og det flotte kulturlandskapet der. Fra samme kameraposisjon finner du både et sommerbilde (bilde nr. 19684) og et høstbilde (bilde nr. 24606) i Markadatabasen.
Se på bildetDet er skiltet med ekstra stor elgfare i Maridalen nå - fare for bilistene, men ekstra spennende for oss skiløpere. Bildet er tatt sør for Dausjøen.
Se på bildetI dag var det 5 plussgrader, men fine forhold fra Sognsvann. Best forhold var det i nykjørte spor til Ullevålseter, men også videre innover var det greit å gå.
Se på bildetDet lavet ned i Marikollen i kveld. Temperaturen lå nær null, kanskje litt under, og det skapte smøringsproblemer. Riktig betegnelse var vel «kladdeføre». Heller ikke felleski fungerte bra. De var OK der sporet nylig var gått opp, men det ble ising i fellen ellers. Zeroskiene fikk kjempekladder umiddelbart, og var nok det dårligste alternativet. Bildet er tatt under teknikktrening for ansatte ved FFI, under ledelse av Foss Sport. Ingen enkel økt på dette føret! Bildet er tatt med innstillingene ISO 6400, f/2,8 og lukkertid 1/100 sekund.
Se på bildetIdun FUS barnehage var på tur fra Solemskogen til Ammerud med 5-åringene i dag.
Se på bildetDet har gått noen dager siden kommunen preparerte rundløypa ved Klemetsrud skole. Siden da har det vært både regn, mildvær og frost, så skisporene er nå delvis ødelagt. Knallhardt er det også i traseen. I bakgrunnen til venstre ser vi Li gård.
Se på bildetLillomarka er kupert og vakker - her representert ved furu på klippe ved en av mange inngangsporter: Stig.
Se på bildetRegn, mildvær og påfølgende kulde har gjort løypene ved Søndre Ås gård på Holmlia steinharde, og det var ingen skiløpere å se her i dag. Bildet er tatt i nordenden av den nordligste runden.
Se på bildetDet er full vinter i høyden, siden en del av søndagens nedbør falt som snø her. Fra Frognerseteren er det bare å legge i vei etter en utsiktstur med T-banen. Best i nypreparerte løyper.
Se på bildetMye regn i Oslo- og romeriksområdet i går, søndag, men i høyereliggende strøk, som her i Skrukkelia, kom nedbøren som snø. Den delen av løypenettet som går på skogsbilvegene, ble kjørt opp i dag, mandag, men skulle en til Fjellsjøkampen, måtte en selv brøyte de siste kilometerne.
Se på bildetOver myrene mot Veslesjøen var fotografen førstemann i de nykjørte sporene i dag. Etter Trehørningen var det ikke preparert, og det var enorm forskjell. Bildet er tatt nordvest for Veslesjøen.
Se på bildet50 bilder vist.