I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var mange svaner i Steinsfjorden i dag. Her er to av dem.
Se på bildetDet var ikke en sky å se over Engervannet 17. mai. Fuglene, som det er mange av ved vannet, så ut til å sette pris på det fine været.
Se på bildetVi så enkelte blåveis langs blåstien oppover Nordre Kolsås, men den var definitivt på hell. Nå dominerer hvitveisen.
Se på bildetAv Kolsås-toppene er den nordre høyest. I 2013 ble toppen kontrollmålt til 379,53 moh.
Se på bildetFra Nordre Kolsås kunne vi i dag zoome inn mot Wyllerløypa og konstatere at det er kun noen få snøflekker igjen i bakken.
Se på bildetFra Nordre Kolsås er utsikten mot Lommedalen er noe hemmet av trær, men med kraftig teleobjektiv gikk det fint å få et bilde av e del av dalen pluss åsene rundt. Jordet vi ser i forgrunnen, er ved Øvre Bjerke gård. Helt til høyre har vi Øvre Jonsrud gård, som ligger ved Lommedalen golfklubb.
Se på bildetNoen valgte seg Nordre Kolsås på 17. mai, og enkelte hadde også med seg flagg. Utsikten var formidabel i det fine forsommerværet. Her ser vi mot deler av Bærum og Vestfjorden.
Se på bildetNasjonaldagen var så godt som skyfri, og utover dagen steg temperaturen til sommerlig nivå oppe på Nordre Kolsås. Vi ser i retning Søndre Kolsås (med masten på toppen), der lysegrønn løvskog blander seg med gran og furu. Litt nede til venstre i bildet ser vi litt av Setertjern, mens Kirkerudbakken til høyre tviholder på de siste snøflekkene. Oslofjorden i bakgrunnen.
Se på bildetPå høyde 614 øst for Søndre Branntjern hang det en post under det første o-løpet etter krigen. For ti år siden var det en kjentmannspost her. Når vi sammenligner bildet tatt da (bilde nr. 17367) med dagens bilde, ser vi at ryggseken fremdeles er i bruk og at trærne står som før, bortsett fra den venstre av de tre småbjørkene, den er brukket.
Se på bildetHer ved Søndre Branntjern var det en kjentmannspost som var beskrevet i 1990-heftet. Det var det siste poststedet siden den gangen fotografen besøker, 804 i alt (med de fire erstatningspostene i inneværende periode). Kjentmannspostordningen kom første gang i 1962, dermed er det seksti år siden starten.
Se på bildetStille idyll ved Søndre Branntjern. Her er vi i noe av det fineste av Marka. Her var det en kjentmannspost i perioden 1990-92, altså i det første heftet i «nylanseringen» av ordningen, som også hadde en periode fra 1960-tallet. Det er satt ut 804 poster i «nyperioden», og fotografen kan nå krysse av for å ha besøkt alle. Selve postskiltet er dog tatt inn for lenge siden.
Se på bildetVakre, gule blomster foran inngangen til Gruveliastollen. Hulen, eller gruvegangen, er ifølge informerte kilder flere hundre meter lang. Det blåste en kjølig luft forbi fotografen, så sannsynligvis er det et eller flere hull lenger inn, men det fristet ikke å gå inn og undersøke. Gruveliastollen var kjentmannspost i 2010-heftet.
Se på bildetVed Guriputten i Romeriksåsene henger den gamle kjentmannsposten fremdeles på plass. Kjentmannsheftet for årene 1992-94 omtaler Guriputten slik: «Guriputten er en liten idyll midt i Gruvelia. En større steintipp ligger nordvest for tjernet.»
Se på bildetKjentmannsposten ved Guriputten i Romeriksåsene ble hengt opp i 1992 og holder stand. Normalt tas postene inn etter endt periode, to år den gangen, tre år nå.
Se på bildetPå Romeriksåsen brukes «vangen» om «vollen». Dette huset på Engelstadvangen er fra 1906 og var oppsynsmannens brakke i forbindelse med gruvedriften. Til høyre går veien mot Hakkim. Per i dag er den markert som trillesti på Skiforeningens nettkart, men den er oppgradert til en vei det fint går an å sykle på. Til venstre kommer du i retning Gruveliastollen og Sjonken. Engelstadvangen var kjentmannspost i 1990-heftet.
Se på bildetDet er en stor parkeringsplass ved Hakkim, men de siste årene har ikke turfolket hatt mulighet til å kjøre opp bomveien fra Aas gård i Hakadal. Å gå eller sykle går imidlertid fint. Det går veier og løyper i mange retninger. På Skiforeningens nettkart er traseen i retning Engelstadvangen per i dag markert som trillesti, men den er oppgradert og blitt vei.
Se på bildetDet var nok lyd, men kanskje ikke så spektakulært, å se den todelte fossen eller elva renne ut i Damsortungen denne søndagen i midten av mai. Vil du ha en nærmere kikk på fossen, kan du gå til bilde nr. 39731.
Se på bildetDet er ikke så lett å se, men her går det en elvedel mot høyre og en mot venstre. Dette er den korte elva mellom Lauvtangen og Damsortungen, fine navn på to vann i Romeriksåsene. Lenger ned er det fine svaberg.
Se på bildetFossen mellom Lauvtangen og Damsortungen (bildet) er todelt, og dette er den søndre, eller høyre når du ser ned mot Damsortungen. I dag var det også den største. I beskrivelsen i kjentmannsheftet fra 1994 (OL-året, uten noen sammenheng for øvrig) står det at det er flotte brudeslør når det er mye vann, og at vi må til Vestlandet for å finne noe lignende. I den tørre tiden vi nå er inne i, får vi heller bruke fantasien.
Se på bildetVed Frønsvollen var det mye aktivitet ved bikubene, og vi så også (for vår del) årets første tårnseilere. Også folk fra Naturvernforbundet kom for å jobbe litt denne lørdagen.
Se på bildetNoen få dager før 17. mai vaier det norske flagget på Sundvollen, samtidig som de japanske kirsebærtrærne blomstrer.
Se på bildetHer er krysset opp Nordkleiva. Anbefaler å gå opp Nordkleiva også. Da kan du følge Dronningveien og få med deg hele rekka Kronprisens utsikt, Dronningens utsikt og Kongens utsikt. Deretter kan du gå Krokkleiva ned igjen. Da har du en flott rundtur.
Se på bildetI bunnen av Krokkleiva er det satt opp nytt skilt, med veldig eksakt avstandsangivelse. Men bakken er seig, så om det står et nøyaktig tall, føles den lenger. Legg merke til at det er stolpejakt opp kleiva og inn til Sørsetra denne sesongen. Flott gratis tiltak.
Se på bildetEtter det siste regnet har skogen våknet til liv. Hvitveisen er på plass, og løvtrærne har fått lysegrønne blader. Bildet er tatt langs blåstien på vestsiden av Finnsrudvannet i Asker. Herfra er det flere turvalgmuligheter, noe skiltet viser.
Se på bildetDronningveien er vel det perfekte stedet å øve på rulleski. Du får mange høydemeter, lite trafikk på kvelden og flott utsikt på toppen. Noen går Krokkleiva ned, mens andre kjører ned igjen! Eller slik som i dag, blir hentet på toppen.
Se på bildetDen ser nesten ut til å ha vært renset, ikke noe bøss eller lignende der, nesten litt kunstig. Men lite vann og langt ut for å bade. 19 grader i lufta.
Se på bildetDet er vår, og går du motsatt vei, havner du på ei ganske stor, steinete strand. Du skimter gården Nordre Gomnes gjennom buskene.
Se på bildetVi ser faktisk Ask, Røsholmstranda, og skimter Heradsbygda i bakgrunnen. Mulig å gå på stranda helt fra Onsakervika nå, pga. lite vann
Se på bildetForklaringen ser du her: Denne støpte brygga på Nordre Gomnes veier nok noen tonn, men isen løsner selv store objekter.
Se på bildetFestene til badebrygga ligger på bunn, og venter på vann.
Se på bildetBildet er tatt med 3x zoom fra land, og viser at det er lite vann i Tyrifjorden. Sandbanken er fra øya som ikke har noe navn, men ofte omtales som tangen ved Onsakervika.
Se på bildetDa er arbeidet i gang med å lage tunnelen fra Holsfjorden til Oslo for å gi hovedstaden vannforsyning. Men det spørs om det kommer noe vann, for hullet (ved Vefsrud i Lier) er altfor høyt opp! Tyrifjorden har sjeldent lav vannstand også. Men de ansvarlige har vel en plan.
Se på bildetLite vann i fjorden, og utsikt til E16-anlegget og vanntunnelen til Oslos nye vannforsyning.
Se på bildetFra branntårnet på Grønliåsen er det kjempefin utsikt i nesten alle retninger. Her ser vi mot Bunnefjorden, Nesodden, Vestfjorden, Bærum og Oslo.
Se på bildetDet var tilnærmet skyfritt på dagens tur over Grønliåsen, og de som tok seg en tur opp i branntårnet, fikk flott utsikt.
Se på bildetVed branntårnet på Grønliåsen står det flere slike bord man kan sette seg ved. Kun et fåtall av dem var besatt i dag, men det var en del folk på vandring her oppe i det fine været.
Se på bildetDen tørre senvinteren og våren har gått hardt utover blåbærlyngen, som her i Jakleskrenten. Heldigvis er det noen blomstrende ris innimellom, der humlene hadde det travelt i dag.
Se på bildetPå tur-o-kartet over Kilemoen står dette som «spesiell detalj». Bak vegetasjonen i lia nedover i bakgrunnen er det et stort industriområde.
Se på bildetKilemoen nord for Hønefoss består av flate, åpne furumoer, men også groper, koller og industri. Det ble mye opp og ned for å ta postene på Ringerike O-lags turorienteringskart. I det fjerne skimtes Krokskogens åskant.
Se på bildetLiten rasteplass med 2-3 enmannskrakker. Storetjern er drikkevannskilde, så camping er ikke tillatt. Trolig fisk her, for det går mange små stier ned til tjernet. Menjeg så ingen tegn til fisk i dag. Klart, flott vann.
Se på bildetBildet er tatt rett etter Tajegata nordvest for industrifeltet. Flott å sykle her også.
Se på bildetVåren er sen nord i Marka, men isen er nå i ferd med å forsvinne også på Ugla. I lia bak skimtes Uglasetera.
Se på bildetDet er 2,6 kilometer i luftlinje til kafébygget. Litt seigt å gå på dette underlaget, men lærerikt. Vi går her på skøyter på ganske tynn is, så det er avgjørende å vite hvordan bunnforholda er. Tyrifjorden har sjeldent lav vannstand nå, så en må gjøre det beste ut av det.
Se på bildetTyrifjorden har sjeldent lav vannstand nå, og mye spennende dukker opp. Du kan gå langs bredden på Storelva langt opp, ifølge noen jeg traff. Det blir nok neste tur, om vannet fortsatt er lavt.
Se på bildetTror skiltet betyr maks 5 knop, og i og med at jeg går på beina, er jeg vel bra innafor. Tyrifjorden har sjeldent lav vannstand, og det er litt sprøtt å se, som å være i en ørken.
Se på bildetJeg er omtrent hundre meter fra spissen på Averøya, lengst ute. Tyrifjorden har sjeldent lav vannstand nå, og det gir mulighet til nye turer, om ikke annet.
Se på bildetYtterst her er det nesten 500 meter med strand nå. Helt uvirkelig.
Se på bildetJeg står på Røsholmstranda og ser mot Kalsrudtangen. Langgrunt til vanlig, en ørken nå.
Se på bildetFor de ivrigste er det mulig å gni ski mot kunstsnø ved Midtstubakken, som skimtes i bakgrunnen. Den eneste sportsutøvelsen vi så, var fire ungdommer som suste ut av skogen og over snøfeltet på raske nedoversykler.
Se på bildetVM-elgen står riktignok med ryggen mot dammen og blikket rettet mot Midtstubakkene, men gleder seg sikkert over at flyteringen er på plass og at badesesongen kan starte ved «Playa del Midtstuen».
Se på bildet50 bilder vist.