I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Løypene kjenner ingen grenser. De krysser kommunegrenser og grensene mellom de som preparerer. Her ved Åslund, oppe på åsen mellom Viggadalen og Randsfjorden, sørger Vestre Gran IL, Grindvoll IL og Lunner vel for at et stort og variert løypenett henger sammen, til beste for de mange som er glade i å gå på ski. Mot høyre går vestre del av Lunnerrunden, som Vestre Gran IL preparerer. Løypa som går mot venstre, preppes av Grindvoll IL, mens løypa bak fotografen kommer opp fra Lunner sentrum, og kjøres av Lunner vel.
Se på bildetHer på Solheimstorget møtes Kongevegen og Korsrudlinna. Men også mange skiløpere ferdes her. Dette er en viktig løypeforbindelse innover åsen fra Lunner. I dag er det god, gammeldags vinter og 17 minusgrader her oppe.
Se på bildetMange av Lunner vel sine scooterspor går tett ved bebyggelsen. Her har man kort vei til løypa.
Se på bildetMange var ute i løypene på denne strålende vinterdagen i Lunner. Det var rikelig med snø, blå himmel, 17 minusgrader og flott utsikt over mot Øståsen.
Se på bildetI Lunner sentrum kan ingen klage over at det er langt til sporet. Lunner vel sørger for at f.eks. de som bor i Tomtervegen har skiløypa rett utenfor husveggen.
Se på bildetNydelig og kald vinterdag (- 17) ved Solheimstorget i Lunner. Fra 400 meters høyde går det nedover i fine spor, oppkjørt av Lunner vel.
Se på bildetSnø og et julepyntet hus er en fin avslutning på skituren fra Sand, via Lunner stasjon og hit til Lunnerlinna, der løypa munner ut i vegen. Men opp til venstre, rett på den andre siden av Korsrudlinna og jernbanen, er det flere skiløyper.
Se på bildetMed snø i lufta kommer tog og skiløper fram til Lunner stasjon. Lunner vel lager skispor både på øst- og vestsiden av stasjonen.
Se på bildetFin ettermiddagstur gjennom Lunners vinterlandskap. Bakkene opp fra Sand er tilbakelagt, og i enden av denne strekningen ser vi Rypsekkvegen.
Se på bildetØvervåja ligger oppe i lia nordvest for Våja. Det kommer løype opp hit fra vannet. Løypa som går inn i skogen til venstre, fører til Breidtjernet, eller man kan ta av, og følge Skardbrennvegen mot Skjerva. I den brede traseen på høyre side av skiltene kan man gå til Sjosætra, Gullentjern eller Sagvollen. Det er Skjerva løypelag som prepper løypene her.
Se på bildetDet er flott å gå gjennom snøtung skog. Men når skogen er høy og tett, er det ekstra spennende å komme inn i et hogstfelt. Er det utsikt i vente? Og det var det virkelig her, et flott panorama ned mot de nordligste vannene i Skjervavassdraget. Bildet er tatt i Kudalen, fra løypa mellom Breidtjernet og Øvervåja.
Se på bildetSkjerva løypelag er inne i sin andre sesong, og preparerer allerede et stort løypenett som strekker seg fra Brovoll i sør til Grunntjernet i nord. Her ved Breidtjernet starter en av løypene de prepper. Det er, ifølge eget slagord, «skispor på gamlemåten».
Se på bildetStore mengder snø har skapt trolske formasjoner i skogen. Bildet er tatt mellom Grunntjernet og Breidtjernet på Øståsen på Hadeland.
Se på bildetGode spor i eventyrskog sør for Ullvildsdalen. Ingen tvil: Nå er det god, gammeldags vinter.
Se på bildetUllvildsdalen er et populært startsted på Øståsen. Denne første tirsdagen i 2021 var det flere som hadde tatt turen opp hit, og latt seg friste av snødekket vinterskog i sol.
Se på bildetDet nærmer seg solnedgang på Øståsen. Her ved Randsjøen er det 12-13 minus i dag, og strålende vinter.
Se på bildetSkjervemoen rundløype er ny denne sesongen, og har sitt utgangspunkt ved Skjerva sag. Her ved Aklangen er rundens sørligste punkt. Til venstre ser vi løypa som går sørøstover langs Aklangen, og opp mot høyre, i Aklangsbakken, går løypa tilbake mot Skjerva igjen. Skjerva løypelag står for preparering og merking av løypenettet her.
Se på bildetFint å nyte utsikten sørover Einafjorden på denne fine sommerkvelden. Her ved Eina, helt i nord, har Eina grunneierlag satt opp informasjon om reglene som gjelder for fiske og ferdsel.
Se på bildetFin trasé for sykling mellom Eidstugua og Eina. Bildet er tatt vest for Skjelbreida.
Se på bildetDet gror i sporet der Valdresbanen en gang gikk. Her ved Eidstugua får syklistene nærkontakt med den historiske jernbanestrekningen, og om vinteren går det skiløype her - mot Eina og Dokka.
Se på bildetKommer man ned Tyskervegen fra nord, langs elva Skjegga, får man sitt første møte med Trevatna her, før Tyskervegen like etter munner ut i Trevassvegen. Den ser vi midt i bildet.
Se på bildetHyggelig å treffe på noen firbente ved Innersætra i dag. Tobente var det ikke å se på turen over Vardalsåsen. Innersæterkvea er "basen" for sommeroppholdet på åsen. Vardal beitelag sørger nok for at de kommer trygt hjem til gards i god tid før løypemaskinene fra Søndre Land kommune dukker opp her.
Se på bildetVesetvegen tar av fra fylkesveg 33 rett vest for Stangstua. Nå bærer det inn på Vardalsåsen!
Se på bildetSkilt og kart viser veg fra Stangstua, en av innfallsportene nord på Vardalsåsen. Kartene er satt opp av Skiforeningen Gjøvik og omegn, og dekker både Vardalåsen og Gjøvikmarka. Sistnevnte kart er interessant dersom man velger løypa på motsatt side av vegen som går forbi her. Den løypa går nemlig til Øvre Vardal idrettsplass ved Hornås, som er et av mange startsteder i Gjøvikmarka.
Se på bildetDet er rolig her på Øvre Vardal idrettsplass i dag, men på dette flotte idrettsanlegget er det aktivitet til alle årets tider. Om vinteren går det skiløyper mot Gravåsen og Tømmerhol herfra, med flere forbindelser videre inn i det store løypenettet i Gjøvikmarka. Det er også løypeforbindelse over mot Vardalsåsen via Stangstua. I tillegg er det en rundløype her, som bl.a. benyttes i forbindelse med klubbrenn. I bakgrunnen ser vi Øvre Vardal Sportsklubb sitt klubbhus, og på den andre siden av bygget er det parkering.
Se på bildetDette er Øvre Vardal Sportsklubb sitt klubbhus, og rett bak, ligger idrettsplassen. Som vi ser, er det gode parkeringsmuligheter rett ved klubbhuset. Nå er det full sommer, men vi kan ikke unngå å legge merke til løypekartet, som er satt opp til venstre for bygget. Herfra kan man gå fine skiturer innover i Gjøvikmarka eller mot Stangstua og Vardalsåsen.
Se på bildetDet er bratt opp hit til Klæstad. Gården ligger ca. 160 meter høyere enn Randsfjorden, og utsikten er upåklagelig.
Se på bildetInnhøstingen er i gang på Hadeland. Bildet er tatt ved Mogervegen, i bakkene fra Moger og ned mot Randsfjorden, som vi ser i retning nord. Til høyre kan vi også se litt av Brandbukampen.
Se på bildetSølvsberget speiler seg i det blanke Skirstadtjernet i dag. Det er blikkstille og varmt på Hadeland.
Se på bildetGranavollen er et eldgammelt knutepunkt på Hadeland og Gran kommunes tusenårssted. Her går også Pilegrimsleden over Hadeland i retning Trondheim.
Se på bildetKjør forsiktig! Kan møte ku. Klar oppfordring til den som kjører på Den Bergenske Hovedveg nord for Granavollen. Ingen bør bli overrasket over å treffe på dyr i disse traktene. I bakgrunnen ser vi gården Majors-Alm, en av de største på Tingelstadhøgda.
Se på bildetVed gården Majors-Alm på Tingelstadhøgda krysser Røysumlinna (der traktoren kjører) og Den Bergenske Hovedveg hverandre. Pilegrimsleden følger sistnevnte veg på denne strekningen nord for Granavollen.
Se på bildetFlott utsikt ned mot Jaren og kulturlandskapet som dette tettstedet på Hadeland er omgitt av. Til høyre ser vi litt av Jarenvatnet, og i bakgrunnen Øståsen, med Hvalebykampen til venstre. Bildet er tatt fra Røysumlinna, som går opp mot Alm på Tingelstadhøgda.
Se på bildetBane NOR bygger ny stasjon på Jaren, og arbeidet er i full gang. Det skal være ferdig i 2022.
Se på bildetDen nybygde turveien mellom Sognsvann og Korsvoll ender i krysset her, litt innenfor Grinda, hvor man kommer inn på veien mellom Grinda og Brekke/Låkeberget (mot venstre i krysset). Turveien gjør det mulig å ta fine rundturer i området, f.eks. Brekke – Korsvoll – Sognsvann – Ullevålseter – Hammeren – Brekke.
Se på bildetDen nybygde turveien mellom Sognsvann og Grinda på Korsvoll har to "forgreininger" inn mot bebyggelsen. En av dem går hit til Langmyrgrenda ved Peder Ankers vei, der folk nå kan benytte seg av god grusvei når de skal innover i Marka på tur. Om vinteren går skiløypa her. Den andre "armen" går til Kollbanen og Nordberg kapell.
Se på bildetMidt i det store krysset ved Sognsvannskiosken har Oslo kommune satt opp store infotavler. Her er det både kart, turforslag, informasjon om kulturhistorie, dyre- og planteliv, og mer til.
Se på bildetVed snuplassen nord i Sognsvannsveien starter turveien som går inn til Sognsvann. I dag var det mange som tok turen innover, både på sykkel og til fots.
Se på bildetFjordlinna er lang, den går helt fra Tingelstad til Jevnaker. Mange syklister benytter denne vegen, som byr på strålende utsikt mot Randsfjorden. Denne syklisten er på veg ut fra Grymyr i retning sør.
Se på bildetOpp en liten bakke, og så er man straks framme i krysset der man må velge veg videre fra Grymyr. Fjordlinna fortsetter sørover langs Randsfjorden til Sløvika og Jevnaker, mens Kverndalslinna går til venstre i retning Mo.
Se på bildetFra Fjordlinna har man strålende utsikt over Randsfjorden. Til høyre i bildet ser vi toppen av Brandbukampen.
Se på bildetFjordlinna krever ikke mye av syklisten akkurat her. Det er bare å nyte utsikten på veg ned mot Randsfjorden.
Se på bildetDet er nok en stund igjen til det kan kjøres opp skiløype over Grunningen. Akkurat nå kan sommeridyllen oppleveles her. I bakgrunnen ser vi både den nye og den gamle Tingelstad kirke. Den nye ser vi mot venstre i bildet, mens den gamle, steinkirken St. Petri fra Middelalderen, kan ses i midten. Den ligger et godt stykke unna, oppe på Tingelstadhøgda, litt sør for Hadeland Folkemuseum.
Se på bildetPå Tingelstad idrettsplass finner vi disse skiltene, som gjør det fristende å ta turen tilbake hit når snøen har falt og løypemaskinen er i gang. Det er et stort løypenett Tingelstad IF preparerer på denne delen av Hadeland. Det strekker seg fra Julibakka og Markafeltet i nord til Nymoen og Granavollen i sør. Det er også lysløype her, som vi ser. Litt etter Nymoen kommer man inn på løypenettet som Vestre Gran IL kjører.
Se på bildetHilden er et viktig knutepunkt når man er på sykkeltur gjennom kulturlandskapet rundt Sølvsberget på Hadeland. To veier kommer inn på Jorstadlinna her, nemlig Røysumlinna, som kommer inn fra venstre i bildet, og Helmeidvegen, som kommer fra motsatt retning i krysset rett rundt svingen.
Se på bildetGården Jorstad ligger midt i det frodige kulturlandskapet øst for Sølvsberget på Hadeland. Dette er et eldorado for sykling. Og om vinteren går det fine skiløyper på jordene her. I bakgrunnen ser vi det kjente landemerket Hvalebykampen, som ligger øst for Viggadalen, der riksveg 4 går.
Se på bildetFlott utsikt ned mot Gran og Hadelands frodige kulturlandskap. Til venstre ser vi litt av Jarenvatnet, og i bakgrunnen Øståsen. Bildet er tatt fra Ringdalslinna, som går opp mot Granavollen.
Se på bildetScooterløypa fra Varde idrettsplass krysser Vesleelva på bru, før den litt senere passerer Fv33 i undergang. Så starter "klatringen" opp på Vardalsåsen.
Se på bildet50 bilder vist.