I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I dag var det for første gang åpen kiosk på Trantjern. En fantastisk skidag med minus 15 fra morgenen av. Vi måtte spise ute. Håper det snart blir mulig å komme inn for å varme seg.
Se på bildetLøypa mellom Oppengårdene går under en rimete telefonledning som henger på rimete stolper. Dette er nok et syn som snart forsvinner nå når alle fasttelefoner skal kobles ut. I bakgrunnen Øvre Oppen gård.
Se på bildetVeien frem til Trantjern gård er brøytet. Det har dukket opp en liten kiosk der. Når blir det mulig å kjøpe seg noe varmt?
Se på bildetPå en grå dag blir verden helt sort/hvit. Granene er tunge av sne og bøyer seg. Bildet er tatt syd for Bjønnputten.
Se på bildetMellom Svea sportshytte og Mølåa har en hytteeier satt opp et juletre helt inntil skiløypa.
Se på bildetOmtrent så langt nord som man kan komme i Nordmarka, finner jeg Vangen løypekryss. Et kjent navn for en gammel østmarktraver, og uventet å finne det her i løypa mellom Myrskogen skistadion og Halvorsrud. Flott skistadion med nypreparerte løyper.
Se på bildetSkikkelig påskestemning ved Vestenden. Mange år siden det var servering her.
Se på bildetOppentjernet med Øvre Oppen gård i bakgrunnen. Ikke helt nypreparert, men bra forhold. Mange folk i løypene ved Mylla, men færre her nord for Svea.
Se på bildetNord for Mylla er det et flott løypenett som fort gir deg et par mils tur med utgangspunkt Myllsdammen. En av løypene passerer Øvre Oppen.
Se på bildetDette bildet henger på veggen inne i Marifjellhytta. Vegetasjonen på toppen er såpass høy at fra bakken ser man ingenting, men kommer man litt opp, er det en fantastisk utsikt i alle himmelretninger.
Se på bildetFlotte løyper og mye sne opp mot Marifjell. Vårværet fristet til lett påkledning. I bakgrunnen sees hvilestuen.
Se på bildetOppe ved toppen av Marifjell ser man eldgammel granskog. Det ser man også rundt Oppkuven og Kikuttoppen. Sannsynligvis har disse trærne fått stå i fred fordi de har vokst på uveisomme steder. Akkurat dette treet er nå under kraftig angrep fra fugler som hakker hull for å bo i det. Fra løypa kunne jeg se minst ti hull i treet. Bildet er tatt 400 meter fra toppen.
Se på bildetForholdsvis enkelt interiør, men du kan spise matpakken i ly for den skarpe aprilsolen. Gjennom døren til venstre ser man inn til stallen med plass for to hester. I disse skattemeldingstider regner jeg med at kemneren griper fatt i dette og skattlegger sauebeitelagets medlemmer noe saftig for fordeler vunnet som følge av arbeidsforholdet.
Se på bildetGikk fra Brovoll i dag. Det var flotte løyper og partier med skareføre til langt ut på dagen. Bildet er tatt vest for Store Snellingen.
Se på bildetDet gjelder å utnytte det fine skarpe føret om morgenen. På bildet ser man at bekken fra Skjelbreia til Svartoren går stor. Løypene er bra, bortsett fra litt bøss som hadde falt fra trærne under morgenens kraftige vindkast.
Se på bildetJeg hadde dratt ut tidlig for å kose meg med skiløping mens føret ennå var skarpt. Flotte forhold i nypreparert løype fra Grønmo, og her ved Klokkerudmyrene hadde det allerede vært fire eller fem skiløpere før meg i morges. Det til tross for at klokken bare var 0745. Det er mange garvede skiløpere som er ute for å nyte kalde morgener.
Se på bildetBekken fra Simmingsmyr ned til Eriksvann går i stryk nedover. Den kalles Breifoss, og krysses av en skiløype som går på en klopp over fossen. Kommer du fra Simmingsmyr og nedover, gjelder det å holde tungen rett i munnen for ikke å havne i fossen.
Se på bildetJeg liker godt å gå for meg selv. Iblandt kommer jeg til steder der ingen har gått siden siste snefall. Løypen kan skimtes, og det er bare en glede å brøyte spor. Jeg går med litt bred benføring slik at løypen skal bli god for nestemann. Bildet er tatt på vei fra Svartdalen mot Elvåga.
Se på bildet20. april. Sammenhengende skiføre fra Sandbakken opp Klokkerudmyra og langt innover i Marka. Tåken lå over kalde skispor. I kveldingen begynte føret å bli skarpt. Bildet er tatt ved Fingerbølmyrene.
Se på bildetJeg var ikke alene da jeg gikk på ski i dag. Møtte faktisk flere skiløpere. Forholdene i Østmarka er fortsatt brukbare. Bildet er tatt ved Torsmosen.
Se på bildetDet er ikke ofte at det er så fine forhold i Østmarka 18. april.
Se på bildetNoe av sjarmen er ting som viser at de har en historie. Disse skiltene er fullt brukbare, men alle kan se at de har vært ute en vinternatt før.
Se på bildetI løypa mellom Vesle Ugla og Auretjern ved Spålen passeres vannskillet. Det er behørig skiltet, gratis geografiundervisning. På den andre siden av løypa står det en tommestokk som viser snedybden. For å få et innblikk i snedybden, kan du kaste et blikk på bilde nr. 12558, som viser skiltet før sneen kom høsten 2010.
Se på bildetSkiltene stikker fortsatt opp fra sneen. Til tross for flotte forhold på en skyet dag, var det ikke mange skiløpere ute.
Se på bildetPå Solli kommer du rett inn i stua, og Liv er ikke redd for å slå seg ned og ta en prat med gjestene. Dette er en opplevelse fra gamle dager, den gang alle serveringssteder var et hjem der du ble invitert inn i stua.
Se på bildetDe nye forpakterne på Solli satser stort. Husene settes i stand. De forsøker å holde åpent hver dag, servere varm mat, leie ut festlokaler, hytter og rom. Det blir ridning for barn hver lørdag og søndag mellom kl. 11 og 15. Det er mulig å leie en hest for turridning fra 1 time og oppover, ev. også med overnatting. Barnerideleir om sommeren. Se mer på Facebook: Solli gård eller på www.solli-gjestegaard.no.
Se på bildetDet er nye forpaktere på Solli. Her er det selveste husmoren Liv Aalboen Nilsson som står bak disken. For april, mai og juni satser hun på å holde åpent tirsdag, onsdag og torsdag kl. 17 - 20. Da serveres det vafler, kaker, "Sollibolla", smørbrød og alltid en varmrett. Mandag og fredag er det selvbetjening hvis døren er åpen. På lørdag og søndag er det åpent kl. 11 - 16. Da serveres det vafler, kaker, "Sollibolla", smørbrød og alltid en varmrett. Varmrettene er enkle, hjemmelagde retter: Solli-lapskaus, fårikål og ertesuppe med saltkjøtt. På lørdag er det alltid rømmegrøt med spekemat.
Se på bildetDette skiltet har stått ute mang en vinternatt, men det viser fortsatt vei for skiløpere på vei mot Vestergyllen. Det hadde kommet en centimeter nysne i natt. Det var ikke mange som hadde vært der før meg i dag, så utenfor preparerte løyper var det trått.
Se på bildetFlotte nypreparerte spor fra Vestmarksetra opp forbi Grønland, Mikkelsbonn og videre. Alt ligger til rette for nok en flott skidag i Oslomarka.
Se på bildetHer ser man nordover Kalddalen der den ender ut på Geitsjøen. Kalddalen er et godt alternativ til den bratte løypa fra Nordre Krokvann ned til Røyrivann dersom du skal nordover i Losbyvassdraget.
Se på bildetKalddalen er et godt alternativ til den bratte løypa fra Nordre Krokvann ned til Røyrivann dersom du skal nordover i Losbyvassdraget.
Se på bildetKalddalen går opp midt på bildet der det laveste punktet på åsen er.
Se på bildetLosby gårdskafé er åpen alle dager unntatt mandag. De har mye forskjellig å by på, og er et perfekt sted å stoppe for folk fra Østensjøbyen som er på langtur.
Se på bildetStemplingskassen på Skulerud gård har hengt der siden 2002. Den røde veggen har nok stått enda lenger siden den sist fikk et malingstrøk.
Se på bildetVåren kommer, og det dannes store isformasjoner. Bildet er tatt i lysløypa fra Mariholtet til Vallerud.
Se på bildetLøypekryss med stemplingskasse for distansemerket ved Steinbekkhytta. Herfra går det en lite brukt løype opp til Råbjørn. I Steinbekkhytta drev Nannestad IL servering frem til slutten av 1990 tallet.
Se på bildetPlankeveien ble merket med skilt. Var det på 1970-tallet? Nå begynner både skiltene og trærne de er festet på, å bære preg av alderen. Dette bildet er tatt syd i Eriksvann.
Se på bildetSånn skal det være. Løypene er preparert for skiløpere.
Se på bildetBråtan ligger for seg selv, helt syd i Sørmarka. Flagget markerer at det er åpent for servering. Med de nåværende sneforhold og gode løyper, er dette et sted som bør besøkes.
Se på bildetKjempekoselig scooterpreparert løype. Den slynger seg gjennom terrenget og byr på gode gamle utfordringer som småstaup og smal løype. Anbefales for en fullkommen naturopplevelse.
Se på bildetNå er det snart siste sjanse til å stemple ved Gaupesteinhytta. Stempelet er i orden, men stempelputen er tørr. Dette er et kjent problem, så vi som har jaget stemplingssteder for distansemerket siden 1960-årene vet at vi må ha med egen stempelpute i ryggsekken. Denne stemplingskassen må være en av de eldste fungerende i Oslomarka. Var dette en type Skiforeningen hengte opp i 1980-årene? Se for øvrig bilde nr. 4469, som ble tatt i 2005. Allerede da hadde furutreet begynt å vokse ut over platen, og nå er det enda mer utpreget, slik at treet har brukket platen boksen er festet til.
Se på bildetLøypa fra Tjerrmosetjerna til Mosjøen slynger seg gjennom tett granskog. Denne løypa er en fin omvei til Vangen. Den er småkupert, og det er ingen bratte utforkjøringer. Bildet er tatt syd for Søndre Tjerrmosetjern
Se på bildetSpennende med en stor bautasten på et flott utsiktspunkt. Innskriften er ikke lett å tyde.
Se på bildetEn kjempekoselig hytte med servering av svele og varm drikke. Sjekk Stegen Turnlags sider for åpningstider.
Se på bildet50 bilder vist.