I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Helt eventyrlig stemning i Gullverket, hvor bjørkene bøyde seg under snøen og skapte portaler for ivrige skiløpere. Her fra løypa fra Grønnsjøkoia inn mot Otten.
Se på bildetRett nedenfor trollet ved Nord-Fløyta ble forholdene såpass dårlige at denne skiløperen valgte å snu.
Se på bildetMens det var grønt nede i bygda, lå snøen tungt på trærne i Gullverket i dag. Ned mot Nord-Fløyta ble det gradvis mindre snø og dårligere forhold.
Se på bildetDet er fine forhold også i terrenget. Her strekker løypa seg over myra vest for Løntjernbråten.
Se på bildetPå myra vest for Løntjernbråten bøyer snødekte bjørker seg over løypa og danner fine portaler.
Se på bildetNår vaffelen er fortært og kaffen svelget ned, kan man ta på skiene og suse nedover fra Løntjernbråten mot Øvre Holsjøen.
Se på bildetForrige søndag åpnet Eidsvoll Lions skikafé på Løntjernbråten. Siden den gang har ca. 150 mennesker vært innom - men det er plass til flere, sier hyttevert Lars Saxhaug. Her sammen med søndagens dugnadsgjeng, f.v. Berit, Lars, Amanda og Camilla Saxhaug. Til høyre Signe Strand.
Se på bildetPå Løntjernbråten er det nå åpnet skikafé hver søndag. Rundt 150 mennesker har vært innom de to første helgene den har vært åpen.
Se på bildetMellom Smievegen og Storbråten går løypa gjennom svarte skauen. Det er smalt og snøfattig, og terrenget står i kontrast til de vide furumoene noen kilometer lenger sør. Plutselig åpner det seg ei glenne i skogen, og der ligger den fraflyttede plassen Gråbakkvangen.
Se på bildetDet var en halv varmegrad i lufta, men snøen hang fortsatt på trærne da vi gikk mellom Grønnsjøen og Røvatnet mandag ettermiddag. Kommunen hadde kjørt fin kordfløyel langs hele traseen, og det trengs bare litt mer snø nå, så kommer det sikkelige skispor.
Se på bildetLøypa mellom Brøstadgruva og Midtrøysholen er ikke preppet ennå, men det er kjørt fine kordfløyelstriper, og det er lett å gå. Så snart det kommer litt mer snø, blir det trikkeskinner her også.
Se på bildetStorbråten er ei grend høyt oppe i Gullverket. Herfra er utsikten flott, og løypa endrer fullstendig karakter, der den smyger seg ut av skogen og ut på de brede jordene.
Se på bildetHer ved Gråbakkvangen har det vært kaldt lenge, og kulda har satt seg godt i veggene. Legg merke til hesteskoen over døra. Skiløypa passerer noen meter fra huset. Nordover går den mot Storbråten og derfra videre til Benkemyra. Sørover når den Smievegen, Fiskeløysa og Jøndalsvangen.
Se på bildetFra toppen av Djupedalen til veien inn til Utsjøen går løypa i terrenget. Stedvis er det ganske smalt, og man er avhengig av en del snø for å få kjørt spor.
Se på bildetNedenfor utløpet av Utsjøen deler elva seg i mange små løp. Her krysser skiløypa dem på klopper. Det var ikke veldig mye snø denne dagen, men det var nok.
Se på bildetSnøen bøyde ned den spinkle bjørka og lagde en fin portal over skiløypa denne februardagen.
Se på bildetØverst oppe på toppen øst for Grønnsjøen ligger denne gapahuken. Utsikten vestover er flott. Denne februardagen var hele plassen badet i solskinn.
Se på bildetEn liten påminnelse om veiavgift til dem som passerer skiltet i bil om sommeren. Vi som suser forbi på ski slipper - men delen med "velkommen igjen" tar vi gjerne til oss. Fra dette skiltet er det et par hundre meter igjen til parkeringsplassen ved Øvre Holtet.
Se på bildetParkeringsplassen på Benkemyra har stor kapasitet, og det er sjelden det blir fullt her oppe. Med utgangspunkt her kan man gå nordover til Tretjernsmyra og videre derfra helt til Øvre Holtet. Går man sørover, kommer man til Spyttmyra og videre inn på løypenettet til Fenstad IL. Det søndre sluttpunktet for disse løypene er skistadion i Nes.
Se på bildetHer på sørsiden av Odalsvegen, tvers overfor parkeringsplassen på Benkemyra, begynner løypa mot Spyttmyra. Den er nesten ikke til å få øye på når man kjører forbi i bil.
Se på bildetLøypa fra Benkemyra kobler seg på løypenettet til Fenstad IL her ved Stormyra. På sørsiden av løypekrysset ligger den berømte Spyttmyra, som er gjort kjent av herrene Stian Carstensen og Jan Gunnar Røyse.
Se på bildetLøypa over Benkemyra går stort sett i åpent lende, men her og der går den gjennom noen små skogholt. Selv denne temmelig sure februarsøndagen var det mange mennesker som hadde lagt turen til nettopp denne løypa.
Se på bildetNorsk vinteridyll på sitt vakreste. Her rett nord for Raudvatnet.
Se på bildetLørdag formiddag tidlig i februar, 20 minus og skogen for seg selv. De skulle visst hva de gikk glipp av, alle de som holdt seg hjemme denne dagen!
Se på bildetMellom Raudvatnet og Grønnsjøen går løypa i et åpent skogslandskap, med myrer og putter.
Se på bildetGapahuken ved enden av Grønnsjøen ligger høyt over vannet, men rett ved skiløypa. Her deler løypa Brøstadgruva - Midtrøysholen - Grønnsjøkoia seg i to: en del rett frem (på bildet) mot Midtrøysholen, en annen, til venstre (utenfor bildet) mot Brøstadvangen.
Se på bildetHer ender skogsbilveien fra Brøstadvangmyra inn til Grønnsjøen. Fra snuplassen er det en bratt kneik opp til løypa som går fra Raudvatnet og rett frem mot Midtrøysholen. Grønnsjøen kan skimtes bak trærne.
Se på bildetNed fra Brøstadvangen er det bare å sette seg i hocke og nyte vinden mot ansiktet.
Se på bildetSkiltet forteller at her lå en gang setra Brøstadvangen. I luftlinje er det ikke langt til Brøstadgruva, men skiløypa går rundt de to stedene.
Se på bildetNed fra Brøstadvangen kan man få god fart. Se opp for hårnålsvingen aller nederst!
Se på bildetDet er fritt og fint i lia oppunder Brøstadvangen. Man ser langt av lei – uten å se spor etter folk. Hvis man ser bort fra det fine nettet av skogsbilveier, da ...
Se på bildetNår man har klatret noen høydemetre fra Brøstadvangmyra og opp mot Brøstadvangen, får man flott utsikt over myrer – og skiløyper. Slik ser løypa mot Lynesvangen ut sett fra høyden.
Se på bildetHer gjelder det å vite hvor man skal! De nypreppede trikkeskinnene kan enten føre oss til venstre (nordover) og mot Grønnsjøkoia – eller til høyre (sørover) mot Brøstadvangen. Uansett er skiopplevelsen garantert denne februardagen.
Se på bildetBrøstadvangmyra er et av knutepunktene inne i hjertet av Gullverket. Når man kommer hit fra Lynesvangen, kan man velge en kort eller lang runde. Langt til venstre (mot Grønnsjøkoia), kort til høyre (rett til gapahuken ved Grønnsjøen).
Se på bildetDen siste biten mot Brøstadvangmyra fra Lynesvangen er ganske flat.
Se på bildetVelger man å gå fra Lynesvangen og mot Grønnsjøkoia, starter man med jevn stigning før løypa flater mer ut.
Se på bildetDen siste delen av løypa fra Grønnsjøkoia til Lynesvangen er nedoverbakke. Her suser det av sted på fint vinterføre.
Se på bildetI løypekrysset på Tretjernsmyra har noen hengt opp et termometer. Det måtte skrapes for rim, men det så ut som om den blå søylen stoppet på en 10-12 minusgrader.
Se på bildetFra Tretjernsmyra mot Neverberget krysser skiløypa to små tjern før den når skogsbilveien.
Se på bildetNår man kommer fra Tempelvangen, åpner landskapet seg like før Neverberget. Plutselig ser man åsrygger og skog langt unna. Noen kjappe dumper her, og så er man tilbake på skogsbilveien ved Neverberget.
Se på bildetDisse to bjørketrærne lager en fin portal i løypa mellom Tempelvangen og Neverberget.
Se på bildetLøypene på Tretjernsmyra er merket med rødt. Med blå himmel og hvit snø blir det det reneste flagget.
Se på bildetMyrene på åsen mellom Odalen og Eidsvoll er preget av furutrær og store, åpne flater. Det er ren idyll å gå innover her en solfylt februardag.
Se på bildetHer oppe på Tretjernsmyra møtes løypene fra Neverberget, Tempelvangen og Benkemyra. Siden løypene går i til dels svært smale traseer, kjøres de med scooter. Denne morgene var vi riktig nok ute før løypemannskapene, men sålen var fin, og det var nydelig å gå.
Se på bildetLøypa mellom Benkemyra og Tretjernsmyra er krevende og anbefales ikke for nybegynnere. Det kjøres bare ett spor, og det skal mye snø til før alt av blåbærris og småkratt er dekket av snøen. Denne dagen hadde ikke løypekjørerne rukket å kjøre nye spor etter snøværet dagen før.
Se på bildet50 bilder vist.