I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Litt snø, og isen har begynt å legge seg innerst i vikene på Bundlitjennet. Tjennet ligger i Hurdal kommune og er ett av mange idylliske vann på høgda mellom Hurdal og Mjøsa. Det går ingen veg inn til tjernet, men Hurdal Turlag har merket sti dit.
Se på bildetDet har tært hardt på snøen på Minneåsen nå i april, men i Koiedalen er det ennå mer enn nok snø. Så der kunne de som foretrekker ski i påsken, nyte nykjørte spor, sol og varme denne første påskedag 2020.
Se på bildetI hele vinter har det blitt kjørt opp skiløype den vel 1,5 kilometer lange vegstumpen fra Byfellavegen (like ved det høyeste punktet på løype 971 eller løype 972) og innover mot Koiedalen. I denne lille stigningen vel halvveis får en fint utsyn over Minneåsen mot Totenåsen. Rett bak toppen av grana midt i bildet ser en Torsæterkampen, det høyeste punktet på Totenåsen (841 moh.).
Se på bildetSom det står i løypebeskrivelsen til løype 979 Gjødingsætra - Abbortjnnet, er det et løypedele 2,8 km fra Gjødingsætra. Følger en der løypa rett fram i stedet for opp mot Abbortjennet, kommer en til garden Bjørtomt. Inn dit går det en bilveg fra Nordenga i Skrukkelia. Bildet er tatt der skiløypa slutter ved denne vegen. Sjøen på bildet er Fjellsjøen, og i bakgrunnen ser vi tårnet på Mistberget.
Se på bildetDen skal tidlig krøkes som god fisker skal bli! Godt å få litt hjelp av en med lang erfaring.
Se på bildetEn familie på vei til Fjellsjøen for pilking og bålkos. Fine skiforhold denne dagen, både for klassisk og skøyting.
Se på bildetTil tross for en mild og snøfattig vinter er det fortsatt flotte skiforhold på Minneåsen: sol, nykjørte løyper og skarpt føre på formiddagen i dag. Bildet er tatt like før løypekrysset ved Aklangen.
Se på bildetI den nordre delen av Hurdalssjøen har det i vinter vært mange dager med fin skøyteis, mens det i den søndre delen hele tida har vært områder med åpent vann. Bildet viser tydelig hvor iskanten ligger nå, fra Haugnes på østsida av sjøen (til venstre i bildet) og over til Skriverholmen på vestsida. «Hatten» i åsen bakerst er Klofjell i Nannestad. Bildet er tatt med tele fra parkeringsplassen ved Siridalsvegen.
Se på bildetNykjørte løyper og ypperlige forhold på Minneåsen i dag. Men akkurat her i løype 971 mellom Hermods plass og Vingerdalstua er det bare så vidt at ikke bekken har gjort det vanskelig å komme forbi uten å bli våt på beina - svært uvanlig til bare å være i slutten av februar.
Se på bildetNede ved Hurdalssjøen lå tåka i dag, mens det her oppe på Minneåsen var strålende sol. Men med granskog og lav sol var det ikke mange solstrålene som nådde ned til oss som var ute på ski. Vi fikk nøye oss med å se strålene leke seg i tretoppene rundt løypa.
Se på bildetSelv om det er over en måned siden det ble skiføre i Hurdal, har Hurdal Turlag fortsatt med ukentlige fotturer. I dag, 17. desember, ble siste tur før jul arrangert. Turen gikk i området rundt Hurdal kirke, og ble avsluttet med suppe, kaffe og kaker på Kirketunet. Bildet er tatt på Buråsen, rett nord for Hurdal kirke
Se på bildetMandag formiddag, og traktoren til Hurdal Hele Året er på vei tilbake etter å ha lagt spor på den ene sida av traséen nordover fra Hermods plass til Holtjennet. Det er vinterlige forhold med 50–60 cm snø, og som en ser på skogen: Det som kom som regn nede i bygda i helga, kom som snø i høyden.
Se på bildetNysnø og nykjørte løyper fristet mange ut på ski på Minneåsen i helga.
Se på bildetFørste uke i november, og isen har allerede lagt seg på Fjellsjøen. Fjellsjøen (520 moh.) ligger rett under Fjellsjøkampen i Hurdal kommune. På skogsbilveien langs nordsida av sjøen går skiløypa mellom Gjødingsætra og Abbortjenn (løype 979). På andre sida av sjøen har Hurdal turlag merket en sommersti. Bak i bildet ser vi Bjørtomt, et av de mange bruka i Skrukkelia der finner slo seg ned på 1600-tallet.
Se på bildetPå vei mot Fjellsjøkampen fra Gjødingsætra. De to turgåerne har lagt bak seg vel 2,6 km og 300 høydemeter, og er snart oppe på den søndre toppen. Her er det flott utsikt sørover. De to tjerna nærmest er Fåtjenn og Kalvtjenn. I lia bak der igjen ser vi Knaisætra (litt til høyre for Fåtjenn øverst i ei tilnærmet rund hogstflate). Hvis en forstørrer bildet og lar blikket fortsette rett bakover fra Knaisætra, kan en så vidt det er ane Øyeren.
Se på bildetBrukbare forhold på Minneåsen hele påsken – og sannsynligvis noen dager etter påske også, i hvert fall fra Hermods plass og nordover til Holtjennet. Bildet er tatt i løype 976 (Holtjennet - Aklangen).
Se på bildetLøypene på Minneåsen ble preparert i dag etter helgas snøfall. Her i løypekrysset ved Aklangen på vei mot Vestre Morttjenn i løype 969 (Siridalsvegen – Aklangen).
Se på bildetDen nye løypa fra Svartungstua til hyttefeltet ved Svartungen går helt ned mot den nordvestre vika av Store Svartungen. Her passerer løypa kommunegrensa mellom Hurdal og Østre Toten, slik at hyttene på bildet ligger i sistnevnte kommune. Samtidig passeres fylkesgrensa mellom Akershus og Oppland – om ikke altfor lenge endres det til Viken og Innlandet.
Se på bildetTo små på vei fra Hermods plass til Vingerdalstua (løype 971) for å være med på Skisportens dag. Tradisjonen tro ble dette arrangementet også i 2019 avholdt ved Vingerdalstua i regi av Hurdal IL.
Se på bildetMye regn i Oslo- og romeriksområdet i går, søndag, men i høyereliggende strøk, som her i Skrukkelia, kom nedbøren som snø. Den delen av løypenettet som går på skogsbilvegene, ble kjørt opp i dag, mandag, men skulle en til Fjellsjøkampen, måtte en selv brøyte de siste kilometerne.
Se på bildetLike før en når det høyeste punktet på veien mot Vingerdalstua fra Hermods plass (løype 971) eller fra Byfellavegen (løype 972), tar Koiedalsvegen av mot sør. Koiedalsvegen er en blindveg, vel 1,5 km lang. Ofte er det kjørt opp skiløype her, slik som nå i februar 2019.
Se på bildetI ei østvendt li i skogen mellom Jeppedalen og Rustadgrenda i Hurdal ligger småbruket Vestlia. Opprinnelig er dette et gammelt finnetorp, ryddet av finnen Stor-Abraham i 1650-åra. Det ligger høyt, 475 moh., med flott utsikt ned mot Hurdalssjøen og videre østover og sørover. Huset som står i dag, er trolig bygd i 1880. Bruket ble fraflyttet i 1970-åra. Eiendommen vedlikeholdes av entusiaster som kaller seg Vestlias venner. De har lagt ned mye arbeid for å redde bygninger og eiendom for ettertiden. Vestlia kan nås ved å ta av fra hovedvegen mellom Hurdal kirke og Rustad (sykkelrute 734) og i stedet følge Rustadvegen. Gamle Jeppedalsveg tar av fra Rustadvegen og går i nærheten av Vestlia. Det er skiltet fra Rustadvegen, men skiltene er små, og fort gjort å overse.
Se på bildetSykkelrute 731, 736 og 737 passerer alle forbi Skabland i Skrukkelia. I den nedlagte Skabland skole etablerte Den ortodokse kirke i Norge i år 2000 et lite kloster, Hellige Trifon Skita. Siden den gangen har det kommet opp flere bygninger i tillegg til skolebygningen, blant annet en kirke. Klosteret ligger tett inntil vegen der rute 736 tar av fra hovedvegen i retning Øyangen. Tett vegetasjon gjør at klosteret lett oversees når en sykler forbi. På bildet ser en kirken til venstre og den gamle skolen bak til høyre.
Se på bildetLike øst for Hurdal kirke, langs sykklerute 733, ligger Meieriodden raste- og badeplass. Plassen er skiltet ved veien. En gang lå det et meieri her, derav navnet på denne odden ved Hurdalssjøen. Meieriet ble startet i 1890 og var i drift til 1915. I dag er det bare navnet igjen, meieribygningen ble tatt ned og flyttet da driften var over.
Se på bildetEtter ei vårnatt med minusgrader innbyr Tisjøen til en morgentur på isen i stedet for å følge skiløypa fra Hermods plass og nordover. Bildet er tatt mot sør ved øya Holmen i den nordre delen av sjøen. I bakgrunnen, rett til høyre for øya, ser en TV-masta på Mistberget.
Se på bildetI stedet for å følge skiløypa nordover fra Hermods plass, er det nå på våren fint å benytte seg av skareføret og gå over Vålsjøen, Tisjøen og Aklangen. Bildet er tatt i sørenden av Aklangen der bekken mot Tisjøen renner ut.
Se på bildetHurdal IL arrangerte for første gang vårtrim for alle aldre, med eller uten tid, lørdag 7. april 2018. Starten var lagt til Hermods plass – mål på Brenntoppen, 3,5 km for de som valgte trim, 13 km for de som gikk på tid. Her fra starten av konkurranseklasse menn senior.
Se på bildetTo seksåringer på vei mot Brenntoppen i nydelig vintervær. Litt slitsomt oppover, men mye glad latter på vei ned igjen.
Se på bildetNykjørte løyper i Skrukkelia siste dag i april 2017 med flotte skiforhold både for skøytere og de som foretrekker klassisk. Bildet er tatt på Svartungsvegen ved Aurtjenn (en forlengelse av løype 983 Vesle Damtjenn – Store Svartungen).
Se på bildetFørst og sist på skisesongen kjører Hurdal Hele Året gjerne opp løype videre fra Svartungstua, opp til Aurtjenn og inn Hølbekkvegen. Så også i 2017, nykjørte løyper 30. april. Bildet er tatt ved Aurtjenn der Hølbekkvegen tar av fra Svartungsvegen. Hvis en i stedet for å følge sporet inn Hølbekkvegen fortsetter Svartungsvegen rett fram, kommer en etter en snau kilometer ned på Vindflomyrene.
Se på bildetFortsatt er det fine skiforhold i Skrukkelia. Selv her nede ved Damtjennet er det snø nok både til kommende helg og sannsynligvis også til siste helga i april. Og mer snø og finere forhold blir det jo lenger en kommer innover og oppover, enten en nå går mot Svartungen eller mot Fjellsjøkampen. Bildet er tatt i Løype 981, Svartungsvegen (Nordenga) – Vesle Damtjennet.
Se på bildet2017 har bydd på en snøfattig vinter, men likevel har det vært sammenhengende skiføre siden begynnelsen av november her i Skrukkelia innover mot Svartungen og Totenåsen. Ypperlige skiforhold i dag med nykjørte spor! Bildet er tatt i løype 983 (Vesle Damtjennet – Store Svartungen).
Se på bildetHer ved Bjørtjenn er det tydelige spor etter bever i vinter. Og det passer bra at han holder til ved Bjørtjenn: Stedsnavn der førsteleddet er bjør, kommer som oftest av norrønt bjórr, som betyr bever. Beverhytta ligger under granene helt i venstre bildekant. På vegen bak går skiløype 983 Vesle Damtjennet – Store Svartungen.
Se på bildetBeveren er i aktivitet ved Søndre Morttjennet. Han har felt lauvtrær i lia opp for tjernet, dratt kvister med seg over vegen og skisporet, ned på tjernet og inn i beverhytta.
Se på bildetIkke altfor mye snø, men like fullt: flotte skiforhold fra Skrukkelia og innover Totenåsen i dag.
Se på bildetHer på Svartungsvegen i Skrukkelia har det vært skiføre sammenhengende siden begynnelsen av november. Rett etter nyttår var det isete, og det lå en del rusk i løypa. Men etter det siste lille snøfallet, er forholdene blitt riktig fine, både for skøyting og klassisk. Foreløpig er det bare kjørt løyper på skogsbilvegene, i alt 12 – 13 km. Bildet er tatt like ved ny parkeringsplass ved Damtjennet.
Se på bildet7. november og skiføre fra Nordenga i Skrukkelia og videre innover forbi Store Svartungen. Uvanlig tidlig start for skientusiastene i år! Bildet er tatt ved Svartungstua. I bakgrunnen ser vi at isen har lagt seg på Svartungen. Men det er helt i nordenden. Mesteparten av sjøen var enda åpen denne dagen.
Se på bildetVed første øyekast vil vel de fleste ta dette for en utedo. Det er det imidlertid ikke, derimot ei telefonhytte. Da skogforvalter Nikolai Wergeland kom til Rustad i Hurdal i 1917, ble det fart i tømmerfløtinga i Hegga, grenseelva mellom Hurdal og Nannestad. I 1920 fikk Wergeland lagt ei telefonlinje langs elva for å kunne varsle om tømmerfloker. I den første tida ble telefonapparatet festet til et tre, men i 1927 fikk Wergeland bygget to hytter der telefonen ble plassert inni. Den ene hytta har stått fram til i dag, etter hvert svært forfallen. I sommer ble den restaurert, slik at den nå vil stå i mange år framover. Ca. 100 meter oppover langs Jeppedalsvegen fra utfartsparkeringa og bommen ved barnehagen i Rustad tar det av en traktorveg til venstre. Følger en denne vegen vel 1 kilometer, finner en telfonhytta. Vegen er merket av Hurdal Turlag.
Se på bildetNår du i slutten av april kommer til parkeringsplassen ved Nordenga og ser oppover Svartungsvegen, kan du fort miste lysta på skitur. Men ikke la deg lure! Selv om du som i dag ser barflekker og is og bare så vidt kan skimte sporet etter siste preparering, er forholdene helt annerledes når du kommer et par kilometer innover.
Se på bildetEn skaretur på ski rundt på Vindflomyrene i april er for enkelte ett av vintersesongens høydepunkter. Men den muligheten er borte for i år. Nå må en holde seg helt i skogkantene eller gå slalåm mellom barflekkene. Å komme seg inn til Vindflomyrene fra Nordenga i Skrukkelia er derimot ikke noe problem foreløpig.
Se på bildetNysnø inne ved Svartungen i dag. Og som en ser, ypperlige forhold for en fin isluttenavaprilskitur! Garantert vil en her kunne gå på ski også i begynnelsen av mai i år.
Se på bildetSelv om løypemaskinen har gjort seg ferdig for denne vinteren i løypa fra Store Svartungen til Tømmertorget, er det ennå snø nok og helt greit å gå i løypetraséen. Litt våt nysnø i dag i bakkene fra Wollumsmyra og nedover mot Svartungsvegen.
Se på bildetHurdal Hele Året kjørte spor fredag kveld, og lørdag morgen var det virkelig lekkert innover fra Nordenga. Skarpt føre her bildet er tatt like ved Damtjennet, men ved Svartungen og videre innover var det noe nysnø i sporet. Det gikk ikke helt bra sammen med klisteret som fotografen hadde under skiene.
Se på bildetEt koselig vårtegn på Vindflomyrene: Tranene som bor her, er tilbake!
Se på bildetVindfloelva der den renner ut på Vindflomyrene. For skiløpere som kommer Svartungsvegen innover, er det dette synet som åpenbarer seg i det en kommer ut på myrområdet en solskinnsdag i april.
Se på bildetI Skrukkelia ble det kjørt løyper sist lørdag, så her er det fine forhold for en vårskitur, både for de som foretrekker klassisk og for de som sverger til skøyting. Med kalde netter er også skaren fast og fin, slik at det er mulig å gå utenom løypene. Bildet er tatt i bakken opp mot Bjørtjenn.
Se på bildetDet begynner å bli en god del år siden denne beverhytta, en snau kilometer nord for Vindflotjernet, ble bygd. Akkurat her virker det som det er lite aktivitet av bever nå. Litt lenger ned i elva, 30-40 meter fra hytta, er det rester etter dammen som en gang ble bygd.
Se på bildetRundt løypekrysset ved Holtjennet var det tidligere tett granskog. Men tømmerdrift i 2015 har gitt åpne flater og gjort at en nå kan se de øverste hyttene i Ekralia.
Se på bildetForeløpig er ikke løypestubben fra Vingerdalstua til Brenntoppen maskinpreparert denne vinteren. Men i dag var disse guttene på toppen, så nå er det i hvert fall skispor dit.
Se på bildetVåt snø tidlig i januar og en god porsjon tørr snø etter det, har gitt trærne tungt å bære. Så en skitur på Minneåsen nå fører en gjennom portal etter portal av glinsende is og snø. Spesielt vakkert blir det med motlys. Her på vei mot Vingerdalstua fra nord.
Se på bildet50 bilder vist.