I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Tåke og regn ga skituren en spesiell opplevelse denne lørdagen. Regnet ga seg utpå dagen, etter å ha laget sneen kompakt og snebroene svært usikre. Løvlia var nesten usynlig inntil man kom tett innpå. Og det sto bare ett eneste par ski utenfor!
Se på bildetRegn, mildvær og vann fra myr og bekker spiser opp løypene. Her i krysset man skal gjennom når man kommer fra Løvlia og skal til Nibbitjern, umiddelbart etter at løypa til Dammyr tar av. Her har man normalt sett god fart ned bakken og gjennom svingen. I dag måtte det utvises både forsiktighet og balansekunst for ikke å bli gjennomvåt!
Se på bildetLøypa mellom Løvlia og Nibbitjern er normalt en svært populær løype. Nå er løypa folketom, upreparert og meget våt. Tre nye broer ble bygget i sommer. Men de gjenværende bekkene og myrdragene tærer sterkt på løypa, selv om det er god snedybde. Ved siden av Markatjenestens Vigdis Jynge (og fortografen Jørgen Fog) hadde ingen gått her på en uke. Begge løypene ble testet. Den første bakken på Møkkalitjernløypa var meget utfordrende! Forrige helg slet en femåring på bjørnetruger, en niåring og en entusiastisk mor seg gjennom løypa, frem og tilbake til en hytte ved Nibbitjern.
Se på bildetMyrene begynner å tine opp her og der, men i det meste av området er det fremdeles meget gode forhold - noen dager til?
Se på bildetFull parkeringsplass og masse folk som ville gå opp Mørkganga i det fine været skjærtorsdag 2020.
Se på bildetMasse folk i passe avstand fra hverandre. Vidunderlig glid.
Se på bildetGråseterveien opp mot Heggelivannene var i dag nypreparert og hadde bra med sne. Anbefales!
Se på bildetVinteren er foreløpig ikke helt på plass i lavere strøk i Marka. Men i "Treningsrunden" fra Ringkollen til Borgersetra, Vikseter og langs Høgåsveien tilbake til Borgersetra og til Ringkollen er det meget pent preparert og masse folk!
Se på bildetDe gamle markahyttene er bygget for å tåle stor snelast. Nedre Gråseterhytte ligger helt inntil Gråseterveien der denne krysser Heggelielva. Løypa som går her, på veien, er svært snesikker, og brukes mye av vårskiløpere for å komme opp i høyden.
Se på bildetDer stien til Nedre Fjølhytte krysser Gråseterveien, står dette sommertraséskiltet. Det er ingen tvil om at et fortsatt er en stund til stien kan brukes. (Og vading av elven er ikke tilrådelig i vårløsningen!)
Se på bildetVed Årnes i Sørkedalen er det en 1,4 km rundløype på jordet. Oslo kommune har preparert den for skøyting og hundelufting. Bildet viser hvilken jobb løypebasene har: For få dager siden var løypa nypreparert. I dag var den borte - fullstendig borte. Sterk vind og snevær har slettet alle spor.
Se på bildetPå vei fra Abborvann mot Årnes i Sørkedalen er det en så fin utsiktsplass at folk bråbremser og stopper, selv om det er midt i en skarp sving der de fleste har temmelig god fart. Flott utsikt over Bogstadvannet, Holmenkollåsen og byen.
Se på bildetDet var nypreparerte praktfulle spor, nydelig sol og lange skygger på slutten av dagen på Løvliflaka.
Se på bildetOslo kommune har flislagt de tidligere steinete, stygge løypetraseene langs Bomveien. Joggere har allerede begynt å løpe på det myke underlaget, og etter hvert kommer nok blomstene også!
Se på bildetEtter en lang periode med tørke kom regn og friske grønnfarger frem igjen.
Se på bildet1,3 km trilling, løfting og bæring fra Løvlia! Peisinnsatsen,aggregat, mørtel, maskiner, murstein: godt over 200 kg er endelig fremme ved hytta!
Se på bildet1,3 km trilling, løfting og bæring fra Løvlia! Peisinnsatsen er endelig (nesten) fremme ved hytta! Peis, aggregat, mørtel, maskiner, murstein: godt over 200 kg! Peiskos AS står på!
Se på bildetOver 200 kg, 1,3 km trilling, løfting og bæring! Her er to karer på vei fra Løvlia og langt innover Lauvliflaka med sekketralle og peisinnsats til en hytte. Myrdraget var på sitt aller våteste. Svarer firmanavnet Peiskos til de ansattes forventninger? Hytteeieren ble nok uansett fornøyd!
Se på bildet1,3 km trilling, løfting og bæring! Det er ikke bare skiløpere som kjører hardt på. Her er to karer på vei fra Løvlia og langt innover Lauvliflaka med sekketralle og en 90 kilos peisinnsats til en hytte. Myrdraget var på sitt aller våteste. Firmaet Peiskos tar tydeligvis de fleste utfordringer, og sa: "Vi behøver ikke vente på vinterføre!"
Se på bildetLøvliflaka byr på fine løyper ganske langt ut i sesongen. Men dette er kontrastenes område. Helt nydelige spor, men litt lenger bort er myrene i oppløsning. «Gå utenom!», sa Bøygen!
Se på bildetLøvliflaka byr på fine løyper ganske langt ut i sesongen. Men myrene er et svakt punkt, så her må man gå langs ytterkanten hvis man vil komme seg videre.
Se på bildetEnkelte skiløpere har krysset Nibbitjern tross mye overvann og usikkerhet om iskvalitet. Kanskje ikke så lurt så varmt som det har vært etter at bildet ble tatt!
Se på bildetHvitsteinvann er et fint mål for ettermiddagstur fra Årnes eller Fossum. Nydelige løyper. Hardt nærmest Årnes og nydelig i høyden.
Se på bildetI de vakre nypreparerte skutersporene legger de første to skiløperne av gårde i skøyte- og klassisk stil.
Se på bildetDamen hadde ett par ski under føttene og to par på ryggen, her i nærheten av Nibbitjern. Hun hadde nok ryddet på hytta! Her var det til og med et par av de legendariske Epoke-skiene, designet av Bruno Oldani. En antikvitetssamler slo til på Løvlia og overtok det gjeveste paret.
Se på bildetEtter å ha stått ned kalde skyggerike partier mot Årnes, fristet det å ta seg en tur bort til den solrike Wyllerløypa. Bildet er tatt fra Årnes.
Se på bildetTil tross for at det var solrikt her over Hvitsteinvann, gjorde den tynne disen det kaldere, men også mer stemningsfullt.
Se på bildetNår det er pent vær, velger mange den upreparerte og romantiske løypa over Triungsvann.Den idylliske odden, som ligger der man kommer ut på vannet sørfra, er ofte tett befolket av rastende og solslikkende skiløpere. Men i ettermiddag lå det en trolsk og kald dis over odden.
Se på bildetI dag var det knallsol og fristende å stoppe for å ta en prat her ved Abborvann. Noen svevende tåkeskyer gjorde stemningen enda bedre.
Se på bildetPå det høyeste området mellom Triungsvann og Eiksbakkhytta ligger det en solrik myr der mange raster. Den har ikke noe navn på kartet, så vi kaller den bare "Solmyr". Løypa er en idyllisk liten stubb, som også kan føre en videre til Haslumseter, Østernseter, Gravsvollen og Løkebergseter, som alle er mindre enn 1 kilometer unna i luftlinje. Eiksbakkseter kalles for øvrig også for Dæliseter.
Se på bildetKommer man løypa (helt ok stand) fra Årnes mot Abborvann, møter man løypa fra Østernvann/Fossum, enten ved Abborvannsbekken eller ved enden av Abborvann. Uansett et det nå en utrolig bra løypekvalitet man møter. Helt "nystøpte" spor som det gir en utrolig glede å gå i. Her har løypebas Ole Henrik eller en av hans kolleger gjort en kjempejobb. Superspor til Hvitsteinvann og visstnok (men noen issvuller) også videre mot Tjæregrashøgda.
Se på bildetNå går det an å starte fra parkeringsplassen nord for Bogstadvannet og komme seg greit inn i løypenettet i Bærumsmarka. Helt greit fra Årnes til Abborvannnsbekken hvor løypa fra Østernvann/Forrum kommer inn. Deretter "nystøpte" praktspor videre innover. Her er Markatjenestens Vigdis Jynge klar for sesongstart i hennes hverdagsområde.
Se på bildetOmsider er skiforholdene i boks og besøket på Løvlia er godt. Det var mange fornøyde skiløpere som kom inn både nordfra og sørfra i dag.
Se på bildetIdet man slipper seg utfor Stubbdalsflaka, går det ganske kjapt unna via Gudbrandsdal ned på flatene mot Vassendvika. Pass opp for noen issvuller, men for øvrig er det nydelige spor!
Se på bildetI dag viste snemåleren 35 cm. Det er ikke verst, men dessverre foreløpig rekord denne sesongen.
Se på bildetDa tar du løypa fra Løvliflakene ned til Atjern. Skikkelige kneiker som er vanvittig morsomme med mye sne. Du ender ved Skamræk og kan gå videre til Storflåtan eller Nordre Heggelivann. Litt mer forsiktig? Løypa ned ved Bakåsen har en lang, behagelig utforkjøring, der du får ganske god fart. Vil du ha vaffel og en veldig grei nedkjøring? Ta løypa mot Løvlia og Nibbitjern. Alle disse tre løypene kan lede deg mot Skansebakken.
Se på bildetMange hytteeiere legger ut mat til fuglene. Her flaggspetten på en foringsplass nær Nibbitjern, der en stor fettklump og mange meiseboller er hengt ut.
Se på bildetMange hytteeiere legger ut mat til fuglene. Her, like ved Nibbitjern, er det en foringsplass, der dompap, grønnfink, flaggspett og flere meisearter er flittige gjester.
Se på bildetVed Storebekkbua var det i dag flere som benyttet (den hverdagsstengte) bua som rasteplass. Det er hyggelig å se at den gjør nytte for seg på hverdagene også!
Se på bildetVed krysset mellom Gråseterveien og løypa fra Skansebakken via Slora er det en bro over Heggelielva. Akkurat her er det en dyp "gryte" i elven. Sikkert et innbydende badested om sommeren, men i dag så det veldig kaldt ut!
Se på bildetFolk som er ute og trener, legger av og til fra seg både sekker, rumpetasker og klær langs løypene. Så godt å se at folk stoler på hverandre!
Se på bildetLitt ovenfor Nibbitjern, i løype nr. 1212 mot Løvlia, er det et parti med skumle issvuller. Oppover går det greit, og det gjør det nedover også, gitt at man er forsiktig.
Se på bildetGår du sørover fra Løvlia retning Skansebakken, har du det første løypevalget i dette krysset mellom løypa mot Nibbitjern og løypa mot Dammyra mm. Dammyrløypa er spennende og har lite folk. Akkurat nå ser kanskje valget enkelt ut: issvuller eller lite preparert løype. Allikevel er nok "issvulløypa" den beste akkurat nå. Er man litt forsiktig, kommer man greit til Nordre Heggelivann og kjapt videre til den velpreparerte Gråseterveien.
Se på bildetI motsetning til de fleste av oss som farer over et nypreparert Nibbitjern, venter dette innbydende frokostbordet og en innflytningsklar fuglekasse på vår og sommer.
Se på bildetDer løypa kommer inn på Nibbitjern østfra, er det ofte skummel is. Her er to skiløpere som skjærer unna hullet der en skuter tydeligvis har vært nedi og der en preppemaskin sank til bunns for noen år siden.
Se på bildetDet er nypreparert og flotte forhold i traseen fra Fløyta og mot Storebekkhytta. Sporsetting i begge retninger starter i dette området. Bildet er tatt mellom Fløyta og Slorakrysset.
Se på bildetDet er flotte forhold og nydelig preparert allerede i bakkene opp fra Skrubdalsbommen. Pt. anbefales ski som tåler litt grus.
Se på bildetDet er nypreparert og ganske gode forhold allerede langs veien kort etter parkeringsplassen. Pt. anbefales ski som tåler litt grus.
Se på bildetEn lørdag uten skiføre annet enn på vannene. Bare to fra Skiforeningens Markatjeneste var gjester ved 14-tiden.
Se på bildet50 bilder vist.