I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Skimore har nå åpnet langt flere nedfarter, herunder Wyllerløypa, og det var det mange som visste å benytte seg av denne fine lørdagen.
Se på bildetSkimore har nå åpnet langt flere nedfarter, herunder Wyllerløypa, og det var det mange som visste å benytte seg av denne fine lørdagen.
Se på bildetNærmer man seg Finnerud nordfra, er man nesten inne på tunet før man ser stua. Men ser man godt etter til venstre i bildet, ser man at det ikke bare er sola som titter frem bak grantrærne.
Se på bildetDen siste tidens kulde har gjort det mulig å kjøre skuterspor over Bjørnsjøen, og en rekke skiløpere tok snarveien over vannet i dag.
Se på bildetJanuar blir ikke bedre enn dette - nok av snø, lav sol, ingen skyer og ingen vind.
Se på bildetNår skiføret har satt seg og løypemannskapene også får preparert de mindre løypene, kan skiløpere som skal nordover fra Tryvannsstua velge mellom hovedløypa på veien eller den litt mindre trafikkerte løypa helt nede ved vannkanten. Sistnevnte er også noen meter kortere dersom man skal mot Bjordammen heller enn Skjennungen.
Se på bildetMange trær i Marka bærer en tung bør i disse dager, noen så tung at de bukker under. Men disse trærne ved krysset mellom løpe 122 og løype 234 ved Glåmene holder seg ennå oppe, til glede for fotografen og alle forbipasserende.
Se på bildet"Småkupert" er vel et ord på passer bra på løype 122 de siste par hundre meterne nordfra inn mot Finnerud sportsstue, som ses til høyre i bildet. At fotografen var alene på stedet, stemte godt med antall mennesker på stua, Finnerud er et sted der man vanligvis slipper kø, også på dager hvor Kobberhaughytta og Kikutstua har kø ut døra. Men sola ble gjerne med på bildet.
Se på bildetNasjonalfargene var sterkt representert i Nordmarka i dag, og det passet jo godt - noe mer "typisk norsk" vintermotiv skal man vel lete lenge etter. Bildet er tatt langs løype 234 syd for Glåmene.
Se på bildetSkiførets inntreden har gjort at Tryvannstua er oppe også på kveldstid onsdag, torsdag og fredag, og den første uken i januar var det mange som benyttet seg av dette tilbudet.
Se på bildetVed løypekrysset på Appelsinhaugene var det mange som stoppet opp for å ta et bilde og kanskje en appelsin denne flotte januarsøndagen.
Se på bildetDet var fortsatt bare deler av løypenettet som var kjørt opp i området ved Glåmene den første helgen i januar, men der hvor det var kjørt opp, var forholdene utmerkede.
Se på bildetHer ved Abbortjern var det bare landveis-forbindelsen til Kikutstua som var preparert første helgen i januar 2021. Årsaken var bokstavelig talt naturlig, isen på Bjørnsjøen var åpenbart ikke i nærheten av å være sikker. Men de første meterne av løype 1205 var i alle fall tatt i bruk som en sittegrop, hvor fotografen inntok sin lunsj så snart de forrige gjestene hadde gått videre.
Se på bildetPå Tryvannstua lyste det i hver en krok den første helgen i januar. Dette skyldes nok både at det var en del mennesker inne, og at vertskapet ønsket å spre gjestene så godt som mulig i disse koronatider.
Se på bildetSkiløperen som her er på vei mot Kikutstua, kunne glede seg over fine fager på nordhimmelen denne ettermiddagen.
Se på bildetDe små fonnene som vinden hadde skapt rundt snømåleren, gjorde det litt vanskelig å avlese snødybden helt presist, men det synes klart at det minst var 80 cm på Glåmene denne første helgen i januar.
Se på bildetLike nord for Blankvannsbråtan møtte skiløperne denne utfordringen på årets andre dag. Løsningene varierte: Noen gikk/vadet over på ski, andre gikk rundt og skiløperen til venstre praktiserte hoppøvelsen "Lengdehopp med tilløp og ski i hendene".
Se på bildetMens det var 62 cm snø på Tryvannshøgda nyttårsaften, var det bart på øyene i Indre Oslofjord. Her ser vi fjorden fra løypenettet mellom Holmenkollen og Frognerseteren.
Se på bildetÅrets siste dag bød på flotte forhold for en skitur i Nordmarka kombinert med et besøk på en markastue. Ved Skjennungstua gjorde temperaturer like under null at snøen var tørr, og det var mulig å sitte ute. Og sannelig var det mulig å se hvor sola var.
Se på bildetÅrets siste dag bød på flotte forhold for en skitur i Nordmarka, som her ved hvor løypa mellom Tryvann og Ullevålseter møter løypa til Skjennungstua. Skiløperne på bildet er på vei mot Ullevålseter.
Se på bildetDenne fjerde juledag var snøværet så tett at det ikke var tilstrekkelig å preparere før skiløperne sto opp om morgenen. Dermed fikk skiløperne som var ute, mulighet til å se en yrkesgruppe som i denne delen av Marka ofte jobber mens vi andre fortsatt sover.
Se på bildetDa forbindelsesløypa fra Voksen skog og inn til løype 269 fra Strømsbråtan til Tryvannsstua ble lagt om for noen år siden, fikk den en standard og bredde som gjør at det ikke er vanskelig å finne veien. Denne romjulsdagen tjente den gamle staken først og fremst som en liten fargekladd i et landskap etter 40 mm nedbør siste døgn, et landskap totalt dominert av hvitt.
Se på bildetDen tredje helgen i advent 2020 ble også den andre skihelgen denne sesongen. Selv om temperaturen var en tanke høyere på søndag enn på lørdag, var det fortsatt flotte forhold i høyden, som her like nedenfor Heftyevillaen på Frognerseteren. Men dersom disse skiløperne hadde tenkt seg helt ned til Holmenkollen, ville de nok etter hvert oppdage at snølaget ble tynnere jo lavere man kom.
Se på bildetDet var bra besøk på Tryvannstua denne førjulssøndagen. Koronaen og en temperatur som ikke lå særlig mye under null, gjorde at det nok var flere enn vanlig som valgte å sitte ute.
Se på bildetDen nye KSI-hytta er nok ikke tatt i bruk ennå, men trærne som speiler seg i vinduene som utgjør store deler av vestveggen, viser at brukerne vil få nær kontakt med skogen utenfor. Til venstre i bildet ser vi noen av de få delene av det gamle anlegget som overlevde brannen: flaggstangen og vedlageret.
Se på bildetTemperaturen den siste uken har holdt seg like under null i høyden. Det betyr at nedbøren kommer som snø, men gir dårlige vekstforhold for isen på vannene. Heldigvis er det veldig lett å se at det ikke er noen god idé å prøve å ta snarveien over vannet. Skjennungstua ligger i tåken øverst til høyre i bildet.
Se på bildetMens det den første desemberhelgen i 2020 nok stort sett var de virkelige entusisastene som var ute på ski, var det åpenbart langt flere som hadde fått skiene frem fra kjelleren en uke senere. Prepareringen var også en helt annen, nå var det nok snø til å sette spor, i alle fall mellom Frognerseteren og Ullevålseter.
Se på bildetDen første lørdagen i desember ble også dagen for den første skituren for mange. Men ikke alle hadde ryddet vekk sykkelen og turskoene, så Skjennungstua hadde både skiløpere, syklister og fotgjengere som gjester. De ulike fargene på ulike deler av bygningsmassen viser at det ikke bare er naturen som er i ferd med å endre seg mot slutten av året.
Se på bildetBlankvann svarte virkelig til sitt navn den siste lørdagen i november 2020. I motsetning til flere nabovann var vannet ikke islagt, men vindens totale fravær gjorde at overflaten likevel var helt flat.
Se på bildetEtter brannen 21.11.2018 var det lite annet enn pipa igjen av KSI-hytta, se bilde nr. 30235. Senere har fotografen kunne følge fremdriften ved flere passeringer. På bilde nr. 33463 var sålen støpt, og på bilde nr. 35299 fikk man et inntrykk av hvorledes hytta ville bli. Nå synes det som om hytta er tilnærmet ferdig, og det er lett å se at brukerne vil få et utrolig flott utsyn mot vest, hvor det første man vil se, er en av de mange løypene i retning Kikutstua.
Se på bildet...blir det ganske mørkt også i Nordmarka syd, hvor strølys fra skisenteret og et hvitt teppe på bakken burde sørget for belysningen på denne tiden av året. Men Store Tryvann er fint i blåtimen, også uten is.
Se på bildetBeboerne i Skogen boligsameie, som ligger like ved Skogen stasjon, kan glede seg over å ha sol helt til det tidspunktet som er angitt som solnedgang i almanakken. Og utsikten over Oslofjorden er det heller ikke noe å si på.
Se på bildetSol, kraftig sønnavind og høy vannstand gjorde at de mange som trakk ned til sjøen på Bygdøy denne novembersøndagen virkelig hadde følelsen av å være ved havet. Og noen vindsurfere benyttet anledningen til å praktisere sine ferdigheter, til stor glede for de skuelystne.
Se på bildetNattens snø smeltet da temperaturen steg utover morgenen, og noen små brøytekanter var det eneste som minnet om vinter denne novemberlørdagen. Denne skiløperen fikk nok likevel en bra treningsøkt - på rulleski.
Se på bildetNattens snø smeltet fort i lørdagens regn, og stemningen minnet om vår den neste siste helgen i november. Men blåbærkaken smakte utmerket, og antall gjester var ikke høyere enn at man fint kunne holde korrekt koronaavstand.
Se på bildetDe fleste som gikk eller syklet ned Bomveien denne fredagsettermiddagen tok seg tid til å stoppe for å fotografere utsynet over Oslo havn og Bunnefjorden som åpnet seg da man nærmet seg Midtstuen.
Se på bildetSelv om vinteren foreløpig lar vente på seg, hadde naturen i alle fall sørget for hvite duker på bordene utenfor Tryvannstua denne flotte fredagen. Og antall besøkende indikerte at mange hadde fulgt med på yr, og avsluttet arbeidsdagen tidlig.
Se på bildetTåken hang lavt over Bogstad den siste oktoberdagen i 2020, men høstfargene gjorde at det likevel var vel verdt å ta turen dit.
Se på bildetStatnetts planer om å fjerne brua over Bjørnsjøhelvete overlevde ikke protestaksjonen på Facebook, og i forrige uke var brua ferdig rehabilitert. Mens det før bare var erfarne marketraverne som visste om brua, har avisomtalen gjort at det i dag var den rene folkevandringen dit. Den store andelen av disse som spurte etter veien, tyder på at de fleste ikke hadde noen personlige erfaringer med brua før rehabiliteringen, men nå er den åpenbart blitt et populært turmål.
Se på bildetStatnetts planer om å fjerne brua over Bjørnsjøhelvete overlevde ikke protestaksjonen på Facebook, og i forrige uke var brua ferdig rehabilitert. Her ser vi den fra vestsiden.
Se på bildetPå Sagene er det kort avstand mellom den brusende fossen i Akerselva og byens boligstrøk. Denne oktoberhelgen tappet Oslo kommune ned Maridalsvannet og overliggende vann for å kunne ta i mot høstflommene, og en vannføring på 15 kubikkmeter pr. sekund gjorde fossene til et spektakulært syn.
Se på bildetDet gikk ikke så lang tid etter brannen før det begynte å skje noe på branntomta, og nå er gjenoppbyggingen - eller heller nykonstruksjonen - kommet så langt at man får et inntrykk av hvorledes den nye hytta vil se ut.
Se på bildetGaustad gruve ligger bare 400 meter fra Ankerveien, mellom Bånntjern og Sognsvann, men fotografen har aldri stukket nesen inn der før i sommer. Det som er tilgjengelig i dag, er en 70 meter lang stoll fra 1804. Den ble brukt til drenering og til å kjøre ut malm. Dreneringen pågår fortsatt, det renner litt vann i stollen, og det kan derfor være lurt å bruke noe mer solid fottøy enn joggesko. I tillegg bør man ha med seg hode- eller lommelykt. Stollen gjør en liten sving, slik at lyset fra inngangen ikke er synlig hele veien. Men det gjør til gjengjeld at nattsynet blir bedre etter hvert som øynene venner seg til å måtte klare seg med det lyset man har brakt med seg. De første meterne er det rimelig lavt under taket - men takhøyden øker og klaustrofobien slipper pussig nok taket når man kommer lenger inn. Stollen førte inn til en vertikal synk, men ble av sikkerhetsgrunner delvis gjenfylt på 1960-tallet, og stollen ender nå i en jordhaug.
Se på bildetKoronatiden gir mulighet til dypere dykk i lokale attraksjoner som man til vanlig bare går forbi. Gaustad gruve ligger bare 400 meter fra Ankerveien, mellom Båntjern og Sognsvann, men fotografen har aldri stukket nesen inn der før i sommer. Det som er tilgjengelig i dag, er en 70 meter lang stoll fra 1804 som vi her ser inngangen til. Denne stollen ble brukt til drenering og til å kjøre ut malm. De første meterne er det rimelig lavt under taket - men takhøyden øker og klaustrofobien slipper pussig nok taket når man kommer lenger inn. Stollen førte inn til en vertikal synk, men ble av sikkerhetsgrunner delvis gjenfylt på 1960-tallet, og stollen ender nå i en jordhaug.
Se på bildetMens dammen på østbredden av Østernvann er en forholdsvis rettlinjet og litt kjedelig stenfylling, kan kollegaen på sydsiden by på flere flotte betongbuer. Østernvanns karriere som drikkevann er for lengst over, men dammene ble rehabilitert like etter årtusenskiftet. Og bakom synger ikke bare skogene, men også alpinanlegget i Wyllerløypa.
Se på bildetPå Nygård i Bærumsmarka er det selvbetjening og Vipps som gjelder i disse koronatider. Kristi himmelfartsdag var det bra med folk på tunet, men likevel ikke noe problem å holde anbefalt avstand.
Se på bildetI 2020 var der langt flere mennesker i Marka enn det som er vanlig på nasjonaldagen. Men også været var av det litt uvanlige slaget, i alle fall temperaturmessig. De som koste seg med Tryvannstuas 17. mai-meny på lesiden av stua, var neppe klar over at nedbøren nærmet seg fra nord, og den besto ikke av regn.
Se på bildetSelv om man trekker inn i gapahuken på Brunkollen, behøver man ikke gi avkall på utsikten.
Se på bildetSelv om Haslumseter kapell ligger 400 meter over havet, har bjørka rukket å bli grønn til 17. mai i 2020.
Se på bildetBrunkollen har åpnet for servering, men bare gjennom en luke i døra. Men om det ikke er mulig å komme inn på hytta, kan de som måtte synes det fremdeles er litt kjølig ute, trekke inn i den nye, fine gapahuken.
Se på bildet50 bilder vist.