I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Etter en flott og lang skitur, havnet jeg blant mange unge, ivrige skiløpere det siste stykket. Det viste seg å være klubbmesterskap i Lørenskog skiklubb, og her var det mange som var møtt opp. Ekstra populært var det med brus- og kakesalg for en sliten skiløper.
Se på bildetVed dette løypekrysset står en skitur-O post og frister oss som tar Skijeger'n til å oppsøke og finne andre løyper enn de vi vanligvis går i. I år har endelig en del av småløypene blitt kjørt opp, også med stor maskin, så da er det bare å forsøke så mange løyper man rekker. Noen liker også å tråkke spor selv, og bak skiltet ser vi noen som har gjort det mot Halssjøen.
Se på bildetHer møtes løypene til to hedersmenn i Østmarka - Valstadløypen og Stakanløypen. I denne fine skivinteren er det nå kjørt brede, fine dobbeltspor i disse løypene, noe vi ikke har vært bortskjemt med de siste årene. Mer informasjon om Valstad og Stakan er i teksten til henholdsvis løype nr. 1054 og løype nr. 276.
Se på bildetEn nydelig, snill og idyllisk løype nedover Gudbrandsdalen. Her kan selv litt pyser som meg lett kjøre nedover!
Se på bildetEn av de flotte perlene i Østmarka er denne scooterløypen mellom Langvann og Ødegården. Dette løypekrysset like vest for Langvann viser de to alternative løypene nedover via hhv. Kruggmyr/Steinbakken (til høyre) og Gudbrandsdalen (mot venstre), som jeg valgte.
Se på bildetNå er tiden til å benytte alle de flotte scooterløypene som kjøres opp i Østmarka i år. Jeg møtte mange på min vei over Langvann og videre på smale spor mot Ødegården.
Se på bildetPå en strålende soldag var det mange folk ute i løypene. Det var ikke rart, for det var utrolig vintervakkert i løypen mellom Grønmo og Smørhullet. Vakrere innpakning kan man vel ikke få? Bildet er tatt like sørvest for Langvann.
Se på bildetI løypekrysset ved Olavsmyr har man flere valg. Bildet viser scooterløypen opp fra Skullerud, og der fotografen står, kan man velge mellom å gå videre oppover mot Rundvann og Østmarkskapellet eller nedover mot Grønmo. Uansett er det kuperte og artige løyper, og i år er det endelig nok snø til flotte løyper.
Se på bildetMidtveis i denne scooterløypen (Løype 171) kan man ta av nedover og møte løypen mot Dal/Brenna.
Se på bildetVed Skullerud vannbasseng tar scooterløypen av fra hovedløypen og oppover mot Olavsmyr. Her har både skiløpere og fotfolket kost seg i fine spor i vinter.
Se på bildetI dag var det strålende sol, fullt på parkeringsplassen og masse folk rundt Skullerudstua. Her var det mange barn som moret seg med lek og skiaktiviteter, og kanskje noen prøvde ski for første gang?
Se på bildetHer gikk vi under mange flotte snøportaler, noen så lave at selv fotografen måtte bøye seg under dem. Her er vi i et blåstikryss, og til høyre går skiløypen mot Svartputt før den svinger videre oppover og oppover mot Haukåsen. Til venstre går blåstien til Djevelens Prekestol - en stor flyttbokk - og så videre oppover i kronglete Østmarka.
Se på bildetDet ble kjørt opp scooterløyper oppover mot golfballen på toppen av Haukåsen fra mange kanter tidligere i uken. I dag prøvde vi løypen opp fra Nuggerud, som gikk ganske mye oppover og med lave snøportaler. For en vinter!
Se på bildetLike før Torsmåsan går Svartdalen innover mot Fingerbølmyrene. Dalen er trang, vill og smal, så her er det kun mulig å gå med selvtråkk, og det er det mange som gjør hvert år. Dalen er for smal til at selv scootere kan kjøre løyper her. I år gjør mye snø sitt til at den er ekstra smal og kronglete, så vi gikk i sikk-sakk innover og oppover. Ferden gikk rundt stupbratte kløfter, isfosser og nedfalne trær, og er en opplevelse. Det er ikke mange slike perler igjen i Oslomarka som er så ville!
Se på bildetHer er vi ved krysset mellom hovedløypen og villøypen Svartdalen. Vi valgte å gå inn i den trange dalen, som tar av her ved Torsmåsan.
Se på bildetDet er ikke ofte det er nok snø til at denne løypen prepareres, men i år er det endelig et slikt år. Det er praktfullt her nå, med snødekte trær, glattet løype og et koselig enslig spor som holdes åpent av ivrige østmarkinger. Vi valgte å ta løypen sørover, og det var litt flere bakker til at vi vil kalle den veldig "snill", men nå er det nok snø til at det er herlige forhold.
Se på bildetSøndag 11/2 ble Rustadstafetten 2018 arrangert på Skullerud idrettsanlegg fra 9 år til superveteraner. Det krydde av ivrige skiløpere i alle aldre, og vi så mange unge som alt har kopiert den spesielle løpe-opp-bakkene-teknikken til Johannes Høsflot Klæbo.
Se på bildetEtter at det ble mørkt, strømmet det mange folk ut i lysløypene. Bildet er tatt fra en litt rolig periode, mellom grupper av ivrige skiløpere fra Rustad og mange glade, blide folk ut på kveldstur i flotte løyper. Herfra er det kun utforbakker nedover til Skullerud igjen.
Se på bildetDet er mye fint å se på en skumringstur i lysløypen, og her fant jeg noen flotte isfosser langs løypen. Bildet er tatt ved Bjørnemyrene.
Se på bildetDet er mange år siden terrengløypene kunne kjøres øst i Marka. Endelig har vi fått en skikkelig vinter med nok snø igjen, og da kjøres også disse løypene. Bildet er fra løypekrysset ved Skullerud vannbasseng, der lysløypen til Grønmo går til høyre og sydover. Et flott alternativ er den lille løypen som går til venstre, som er en stemningsfull løype mot Olavsmyr og Rundvann.
Se på bildetEndelig har snøen kommet også til Østmarka. Løyper har blitt kjørt opp, og også tråkket opp av ivrige skigåere. Det var nydelige forhold fra Streifinn i dag. Her går vi over sydenden av Gjeddetjern - uten overvann, før vi startet på bakkene opp til Klokkertorva.
Se på bildetÅrets første skitur måtte bli i Østmarka, når det endelig ble skiføre også her. I dag ble det skitur fra Streifinn på jakt etter skijegerposter.
Se på bildetØstmarka OK plasserer hver vinter ut 15 poster i Østmarka ifm. tur-orienteringen Skijeger'n. Post 13 ligger rett ved lille Vælsputten, mellom Kløftetjern og Løkensetermyrene. Her var det bare å forsiktig følge skitråkket over sørenden av vannet bort til posten, før turen fortsatte nedover Paradisdalen og Skjelbreia tilbake til bilen ved Bysetermåsan. Nå er nok dessverre denne løypen regnet bort...
Se på bildetPå tirsdag lå det enda noe snø igjen i skogsløypene i Østmarka, og de måtte benyttes før det varslede regnværet. Det var mye mindre snø på rundturen fra Bysetermåsan via Vangen enn forventet, og de beste forholdene var det mellom Vangen og Løkensetermyrene. Her hadde det ikke vært maskinprepareringen på 2 uker, men ivrige Østmarkinger har holdt skiløypene åpne gjennom myrlandskapet her. Bildet er tatt i løypekrysset ved Nordre Kjerrmostjern, like sør for Askevannet.
Se på bildetDenne lørdagen kunne vi gå rundt hele Svartvann, og forholdene var overraskende bra. Bildet er tatt på myra mellom Ormekollen og Svartvann, og den bar fortsatt skiløyperne fint.
Se på bildetFørpåskevær og føre i Vestmarka igår, så da måtte vi prøve de fleste løypene som var kjørt opp siste uken. Vi gikk inn til Grønland, som var stengt for sesongen. Her tok vi en liten solskinnsrast, og nøt solen som stekte fra blå himmel uten en sky. Fikk høre at det ikke var anbefalt å gå videre på ski til Mikkelsbonn, så vi snudde og fulgte hovedløypen isteden. Gjengen som var på tur, er fra Friluftsklubben i Oslo og ønsket en siste felles skidag i Marka. Mer informasjon om Friluftsklubben finnes på www.friluftsklubben.no og det er plass til nye turvenner.
Se på bildetFriluftsklubben i Oslo på SOLSKInnstur i Vestmarka på lørdag. Føret var overraskende bra, her er vi like etter turstart fra Vestmarksetra. Vi gikk både i løyper innom Grønland og Mikkelsbonn, men også utenfor løyper for å finne en kjentmannspost nord for Stovivollen. Der holdt snøen overraskende bra, og vi kunne gå utenfor spor uten at skiene skar gjennom. Så føret her holder nok frem til påske (får vi håpe).
Se på bildetNå er det mye fin isnaturkunst og små isfosser å se ute i Marka, siden det har vært så mildt. Denne så vi langs skogsbilveien like ved Plankeveien.
Se på bildetMan blir glad for skijegerposter til fots også, her ved post 13 like ved Vangen. Mange har gått på ski over Nordre Kjerrmostjernet der posten sto, men det var fortsatt hardt og trygt å gå langs land tilbake til skisporet. Ut på tur - aldri sur.
Se på bildetSkiføret er på hell i Østmarka, så vi måtte ty til brodder og støvler forrige helg. Det er ikke ofte jeg går til fots i Østmarka i mars, men ut på tur måtte vi på en søndag. Det var glatt og isete på skogbilsveien inn til posten like ved Vangen, men gode brodder funket bra!
Se på bildetDe fleste vi møtte på kveldsturen var på ski, men like ved Huldreheim sto det en fisker og pilket. Vi spurte han om fiskelykken, og han hadde fått en fisk før vi passerte. For en tålmodighet å stå slik stille og fiske, selv foretekker jeg skiturer!
Se på bildetMange fine infoskilt er plassert rundt i Østmarka. Bare så synd at alle disse flotte bygningene ble revet på 50/60-tallet på grunn av drikkevannsforsyningen. Jeg skulle likt å se hvordan det så ut her da. Tenk for et yrende liv det må ha vært her inne i Østmarka!
Se på bildetSkijegerposten 5 var plassert rett under informasjonsskiltet på Huldreheim, og det var også flere andre skilt og informasjon på dette treet. Like ved er de gamle ruinene av Huldreheim, men i kveld var vi mest interessert i posten.
Se på bildetDet var fint å gå ver Ramstadsjøen en fredagskveld på vei til første skijegerpost 5 ved Huldreheim. På vannet var det fint å gå med varierte spor, og ingen overvann.
Se på bildetEn herlig fredagskveldstur etter jobb måtte vi ta en skitur, og valgte fra Marikollen opp til Ramstadsjøen gjennom Brudalen. Vi møtte en del andre på skitur eller treningstur, så dette er et populært område.
Se på bildetFlotte forhold for kveldsskiturer i Østmarka nå, så må jo nyte det nå! Det ble en flott rundtur fra Ekerud der vi gikk i upreparerte og lett scooterpreparerte spor, før vi avsluttet med lysløype og full maskinprepp tilbake til bilen. Bildet er fra den sjarmerende Valstadløypen, før vi fortsatte ned de bratte bakkene i Stakanløypen, der nok en Skijeger tur-O-post ble besøkt.
Se på bildetLøypen fra Ekerud og gjennom Bjørndalen har ikke blitt preparert enda, så i kveld fikk vi god gammeldags skigåing i de egentråkkede sporene. Denne variasjonen er så fin i Østmarka, hvor man fortsatt kan finne små perler av noen skiløyper som ikke alltid er prepart og kjørt opp med stor maskin. Denne løypen er også et fint alternativ til den brede lysløypen som går fra samme sted. En fin rundtur er å starte med denne løypen, gjerne stikke innom Valstad- og Stakanløypen til en fin runde ned til Deledalen. Så kan man suse tilbake i de brede lysløypesporene nedover til bilen igjen, etter en variert og fin tur.
Se på bildetSnøtunge trær, flotte spor og nok snø for ivrige skigåere - under en vakker, stor og nesten full måne. Mange ivrige skiløpere lot seg friste av melding om scooterpreparering i lysløypene inn mot Mariholtet. Bildet er tatt ved Hestehullet, rett før siste bakken skulle forseres mot Mariholtet.
Se på bildetVed Skullerudstua sto flere kunstsnømaskiner og jobbet iherdig for å produsere enda mer snø. Mange skikurs og skileiker holdes i dette området, og da trengs mye snø. Artig å skli under snømaskinen!
Se på bildetFotografen måtte på kveldsskitur etter jobben da dagens føremelding kom. Dette frister, og jeg angret ikke på en fin lysløypetur fra Skullerud til Mariholtet.
Se på bildetVinterens første skitur i Østmarka fristet mange etter meldinger om scooterpreparing på alle lysløyper inn mot Mariholtet. Allerede på parkeringen ved Skullerudstua var det betagende vakkert i skogen med nesten full måne ;-)
Se på bildetFull flom i Plankeveien nå, ved krysset der skiløypen krysser veien sørøst for Skjelbreia. Alle retninger tilbake til Bysetermåsan var sperret av masse flomvann og høy vannstand, så det ble valgets kvaler. Jeg prøvde å forsere veien som gikk opp og tilbake til Skogsmåsanløypen, men ga meg da vannet nesten gikk over skistøvlene. Tidligere hadde jeg sett at snøbroene på myren nordvest for Morttjern så skikkelig skumle ut, og det var flere gjennomslag på myra. Så da kapitulerte jeg til slutt og bar skiene på veien tilbake til bilen.
Se på bildetSesongens siste skitur i Østmarka gikk til stedet for Skijegerpost 15 på Torkildsmåsan. Posten var tatt inn, så det ble et virtuelt 'bildeklipp', for jeg hadde ikke tenkt å teste ut om myr og putt bar over til motsatt side. Skikkelig førefall i Østmarka nå, myrer og bekker flommer over. Løypen over Skogsmåsan har blitt brukt av hundekjørere siste tiden, så det ga brukbart hold akkurat i sporet, men rett utenfor ga det fort gjennomslag. Fulgte sledesporene ned via blåstien til øst for Skjelbreia, for å få sikrest mulig løype ned. Takk for en fantastisk skisesong i år, Østmarka ;-)))
Se på bildetFor å kunne ta en variert og fin skitur Elvåga rundt, så er et fint alternativ å følge en upreparert løype fra Nord-Elvåga og inn mot Nordre Skytten, og så ta bakkene oppover mot Skråbakkhullet. Her ser vi litt av Østmarkas kuperthet ved å krysse vest mot øst med tilhørende bakker. I helgen hadde mange ivrige skiløypere tatt denne løypen for å komme fra Elvåga opp mot de nypreparerte sporene over Svarvestolbrenna og videre innover. Så nå er det flotte oppgåtte forhold rundt Nordre Skytten!
Se på bildetDet er stadig flere isfosser som dukker opp i Østmarka på grunn av mye mildvær og tining i år. Denne ble oppdaget på en skitur fra Marikollen, og er omtrent midtveis i Åmodtdammen, like nord for Blystadlia. Skikkelig tykk og solid is, og vakker å beundre.
Se på bildetBrudalen går opp fra Marikollen skisenter til Ramstadsjøen. Like etter at løypen opp mot Ramstadslottet tar av, så går et lite enkelt spor sørover, for så å komme ut på Brudalsløypen igjen, litt lenger syd. Denne upreparerte løypen passerer den lille idylliske Olaputten, som i år har fått seg en skijegerpost. Man skal ikke langt unna hovedsporet, før man går i enkle spor.
Se på bildetIsfossen i Bjørntjernet er et fantastisk skue nå på vinteren. Blir spennende å se hvordan den utvikler seg gjennom vinteren og våren, og hvor lenge isen forblir der. Isfossen er selvforsynt med vann, og opptrer hvert år i varierende former, tykkelser og størrelser.
Se på bildetVi har flere ganger hørt om den spesielle isfossen i Østmarka naturreservat, og i dag måtte vi besøke og beskue denne fossen. Veien inn er via Tappenbergvann, der man går helt inn i nordøst-enden av vannet. Derfra går det en liten trang dal oppover mot Bjørntjernet, der man finner den enorme fossen. Det var greit å gå inn dit i dag, men vi valgte å ta av oss skiene og gå til fots et lite stykke i stigningen opp mot vannet. Men ellers gikk det fint å gå inn til vannet, og nå har vi tråkket opp løyper igjen. Fossen er gigastor, og den er der stort sett hele vinterhalvåret.
Se på bildet50 bilder vist.