I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Oppe ved Høgkorsplassen ble det bare klarere og klare utsikt, her mot nord og Einafjorden. Vi ser litt av Kjølvegen på bildet.
Se på bildetDet er ikke ofte vi ser så dystre navn som Morderbekken. På en svært lys og varm dag langs pilegrimsleden på Kjølvegen/Høgkorsvegen lot vi oss imidlertid ikke skremme. Navnet knyttes til historien om skreppekremmeren som ble myrdet fordi noen hadde sett at han hadde mye penger.
Se på bildetSkal du sykle fra Einavoll mot Brandbu, kan du ta Kjølvegen eller Høgkorsvegen, som den også kalles. Men det er bratt opp, og nå ligger det tre store trestammer der. Det går en bedre trasé bare 300-400 meter lenger nord. Eventuelt kan du ta Åstjernvegen, som starter en kilometers vei nord for dette.
Se på bildetNår man sykler Kjølvegen fra Brandbu er det en god del stigning. Etter hvert som man tråkker seg oppover blir utsikten bare bedre og bedre. Dette bildet er tatt ved gården Teslo, som ligger litt nedenfor Jølsen. Det er Randsfjorden vi ser langt der nede.
Se på bildet2,3 kilometer fra Brandbu svinger Kjølvegen seg inn under Gjøvikbanens trasé.
Se på bildetFørste del av Kjølvegen, opp fra Brandbu, går gjennom frodig kulturlandskap.
Se på bildetVed gården Berg, øst for Einafjorden, går Kjølvegen. Dette er gammel kongevei, og var hovedveien mellom Hadeland og Toten helt fram til 1940. I gamle sagn hører vi at Kong Sverre dro båtene sine på kjølen over fra Randsfjorden til Mjøsa på 1300-tallet.
Se på bildetSkiløypa som går fra Einavoll og nordover på østsiden av Einafjorden, følger Kjølvegen. Kjølvegen er gammel kongevei, og var hovedveien mellom Hadeland og Toten helt fram til 1940. I gamle sagn hører vi at Kong Sverre dro båtene sine på kjølen over fra Randsfjorden til Mjøsa på 1300-tallet.
Se på bildetUtsiktspunktet nord for Blokkhus innbød til en pause i februarsolen.
Se på bildetHedda ser litt skeptisk ut etter å ha oppdaget at hun står ved Morderbekken, ikke langt fra Blokkhus på Kjølvegen. Historien bak navnet kan man lese under Kjølvegen i Markadatabasen.
Se på bildetDet ble en fin ettermiddagstur i flotte løyper i Lygna-området i dag. Etter å ha vært innom Åstjern, tok resten av Høgkorsrunden. Her, på Kjølvegen rett sør for Høgkorsplassen, åpnet landskapet seg mot nord.
Se på bildetLitt overraskende å treffe på 30 veteranbiler og denne blide gjengen på Kjølvegen i dag. De kaller det Barfrosttreffet, og denne helgen har de base på Vesterås på Totenåsen. Så dro de altså på tur til Hadeland i dag, på den historiske kongeveien, og tok seg en pause med Totenkringle og kaffe ved Høgkorsplassen. Turen tilbake går via Hennung og Sønstebygrenda - til lunsj på Torsætra.
Se på bildetDet er hvitt i Kjølvegen, men litt sølete er det også. Så det går nok ennå en stund før man herfra - på ski - kan suse ned bakkene til Åstjern, i pilens retning.
Se på bildetHøgkorsplassen er passert, og nå bærer det nedover mot Einavoll. Langt der framme - et første glimt av Toten (Einafjorden).
Se på bildetDette er det gamle sentrum i Brandbu som het Augedalsbro. Her er starten på Kjølvegen, som var hovedvegen over til Toten fram til 1939.
Se på bildetFra Kjølvegen (650 moh.) kunne man se ned mot Åstjern, målet for årets vårtur fra Lygna.
Se på bildetEt av de beste utsiktspunktene på turen fra Lygna til Åstjern er panoramautsikten vestover fra Kjølvegen. Nærmest har vi Randsfjorddalsøkket. Lengre bak er skogåsen Fjorda/Bjoneroa og rett på baksiden Ådalen med Sperillen. Vi ser også mange fjell. "Geitosten" til venstre i bildet (i luftlinje ca. 4 mil fra oss) er Bukollen (1121 moh.) i Flå kommune. Til høyre for denne har vi helt i bakgrunnen Storrustefjell (1224 moh.) i Sør-Aurdal. Foran dette ser vi Vikerfjell i Ringerike kommune med Gyranfisen (1127 moh.). Vi ser det ikke på bildet, men Storrustefjell og Vikerfjell er skilt av Vidalen, som løper nord-syd og markerer fylkesgrensen mellom Buskerud og Oppland. Dalen i øverste høyre billedkant er Hedalen som går inn til Vassfaret. Vi ser der Manfjellet på høyre side med den spisse Sæterknatten (1137 moh.). Norefjell ser vi ikke i bildet, for det ligger enda et dalsøkk lengre vest og mer syd, men det er ikke vanskelig å se lenger syd på Kjølvegen. Se også et bilde nr. 11852 som er tatt fra samme sted.
Se på bildetAkebakken bak Åstjern er bratt, men sola hadde tint opp snøen så det var veldig fint å gå opp denne veien tilbake fra Åstjern. Og oppe på Kjølvegen ble man som vanlig belønnet med flott utsikt vestover.
Se på bildetInnzoomet utsikt fra Kjølvegen: Vi ser over Randsfjorddalen og Fjorda mot Vikerfjell, med Bukollen (1121 moh.) i Flå kommune helt til venstre. Videre mot høyre har vi Storrustefjell (1224 moh.) som går i ett med med Gyranfisen (1127 moh.) foran. Se også et større panorama på bilde nr. 11846.
Se på bildetEtter en time i bil fra Oslo, og 7-8 kilometer i sporet, befinner man seg i Panoramaløypa. Kontrasten til regn og tåke i hovedstaden er betydelig. Åstjern ligger rett nede til høyre.
Se på bildetFin vinterdag i solskinnet på toppen av Åstjernrunden ved Kjølvegen. Vi ser et tykt tåketeppe ligger over Viggadalen, men det her oppe i høyden er upåklagelig utsikt mot Hallingdal og Valdres.
Se på bildetPå topen av Kjølvegen er det mange åpne plasser med fin utsikt vestover. Åstjern i bakgrunnen.
Se på bildetEt av de fineste utsiktspunktene på Kjølvegen finner vi langs løypa fra Linkenkrysset mot Blokkhus. Vårturdeltagerne nyter her utsikten vestover.
Se på bildetI stigningen opp mot Kjølvegen blir det litt strekk i feltet, og troppene samles her i løypekrysset der Åstjernrunden treffer Kjølvegen
Se på bildetStraks oppe i Kjølvegen, etter lange bakker fra Åstjern. Panoramautsikten mot vest er nydelig på en dag som denne.
Se på bildetDet er plussgrader i fleng, men likevel fine forhold på Kjølvegen. Kuldegrader om natten bidrar til det. Nydelig utsikt gjør det ekstra supert å gå på ski i dette området.
Se på bildetBildet er tatt akkurat idet vi har passert løypekrysset på toppen av Åstjernrunden hvor vi er på veg videre langs Kjølvegen mot Høgkorsplassen. Til venstre ser vi den bratte løypa som går ned til Åstjernsstua. Vi skimter også den snødekte isen på Åstjernet (575 moh.) i venstre bildekant. Åsene vi skimter langt der fremme er mot Kvitingen og Glåmhaugen som Gjøvik - Osloløypa går over.
Se på bildetHer oppe på Høgkorsvegen kommer løype 514 inn nordfra (forfra) og løype 489 sydfra fra Hengedykrysset. Begge ender på Åstjern og går ned bakken til venstre på bildet.
Se på bildetVi står på toppen av Åstjernsrunden ved Høgkorsvegen og ser sola skinner på Glåmhaugen og Kvitingen. Mye snø og fine forhold i Åstjerntraktene.
Se på bildetPå løypen Oslo-Gjøvik går den første milen nord for Lygnasæter langs en kraftlinje, men det er fine utsiktspunkter flere steder i området. Bildet er tatt tre kilometer syd for Åstjernet.
Se på bildet32 bilder vist.