I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Ved snuplassen nord i Sognsvannsveien starter turveien som går inn til Sognsvann. I dag var det mange som tok turen innover, både på sykkel og til fots.
Se på bildetGaustad gruve ligger bare 400 meter fra Ankerveien, mellom Bånntjern og Sognsvann, men fotografen har aldri stukket nesen inn der før i sommer. Det som er tilgjengelig i dag, er en 70 meter lang stoll fra 1804. Den ble brukt til drenering og til å kjøre ut malm. Dreneringen pågår fortsatt, det renner litt vann i stollen, og det kan derfor være lurt å bruke noe mer solid fottøy enn joggesko. I tillegg bør man ha med seg hode- eller lommelykt. Stollen gjør en liten sving, slik at lyset fra inngangen ikke er synlig hele veien. Men det gjør til gjengjeld at nattsynet blir bedre etter hvert som øynene venner seg til å måtte klare seg med det lyset man har brakt med seg. De første meterne er det rimelig lavt under taket - men takhøyden øker og klaustrofobien slipper pussig nok taket når man kommer lenger inn. Stollen førte inn til en vertikal synk, men ble av sikkerhetsgrunner delvis gjenfylt på 1960-tallet, og stollen ender nå i en jordhaug.
Se på bildetKoronatiden gir mulighet til dypere dykk i lokale attraksjoner som man til vanlig bare går forbi. Gaustad gruve ligger bare 400 meter fra Ankerveien, mellom Båntjern og Sognsvann, men fotografen har aldri stukket nesen inn der før i sommer. Det som er tilgjengelig i dag, er en 70 meter lang stoll fra 1804 som vi her ser inngangen til. Denne stollen ble brukt til drenering og til å kjøre ut malm. De første meterne er det rimelig lavt under taket - men takhøyden øker og klaustrofobien slipper pussig nok taket når man kommer lenger inn. Stollen førte inn til en vertikal synk, men ble av sikkerhetsgrunner delvis gjenfylt på 1960-tallet, og stollen ender nå i en jordhaug.
Se på bildetVenter på t-banen etter en morgentur. Dette bildet i fra Gaustad t-banestasjon var det eneste som ble bra denne morgenen. Tok bilder av Østre Aurtjern i mørket med lyset i fra byen over Aurtjernåsen, og også av et rådyr på Gaustadjordene, men de ble foruklare. Løypa jeg tok fra Langmyr og frem til lysløypa ved Ullevålseter, er nå ganske bra, til tross for at det ikke har kommet så mye snø.
Se på bildetLøypa helt ned til Rikshospitalet og Gaustad er mulig å bruke, men man må være litt forsiktig og komme seg unna en del steiner og røtter. Noen som gikk på beina, mente jeg var en tøffing, men det var jo ikke riktig, heller litt dristig med hensyn til å få ødelagt skiene. Det er ikke så ofte man får kommet så langt ned til byen så tidlig i sesongen, så da utnyttet jeg det. I tillegg så får jeg med meg litt mer lys over hele Oslo i forhold til å avslutte lengre oppe.
Se på bildetOslo kommune hadde også i dag kjørt løypemaskinen helt til parkeringen ved Rikshospitalet, som var slutten på min skitur. Det har vært mange år dette ikke har vært mulig og iallfall ikke så sent på sesongen. Så takk til Oslo kommune for at de kjører bortover Gaustadjordene og så langt ned mot byen som mulig.
Se på bildetMed så mye snø vi har fått, er det mulig å gå på ski langt inn i bebyggelsen. Vi har hørt om folk som har gått til Blindern, andre har gått ned Mærradalen og under Ring 3, mens dagens skitur endte ved Gaustad. Det er skispor ned til Rikshospitalet.
Se på bildetNå smelter snøen fort i lavere strøk, og snart kan vi gå tørrskodd langs Sognsvannsbekken. Den starter ved Sognsvann og renner gjennom rik og variert natur via Gaustad og Blindern og munner ut i Frognerkilen.
Se på bildetDen noe beskjedne Sognsvannsbekken flommer som bare det om dagen. Noe av vannet kommer fra skiløypa over Gaustadjordene, som minker kraftig om dagen.
Se på bildetDenne ca. to meter høye snømannen står ved hundremeterskogen på Gaustad og vinker både "god tur" og "velkommen tilbake".
Se på bildetVi er inne i årets korteste uke, om en uke er det vintersolverv og "solen snur". Her er soloppgangen sett fra Gaustad mot en åsrygg sør i byen. Om seks timer synker den ned igjen.
Se på bildetSolnedgangen er vakker også sett fra bynære strøk. Bildet er tatt på Gaustad i Oslo, og i det fjerne ser vi Kolsåstoppens karakteristiske profil.
Se på bildetDenne skiløperen kommer om kort tid ned på vestsiden av Rikshospitalet. Løypa kommer fra Sognsvann, over Gaustadjordene og ned gjennom skogholtet langs den delen av Rugdeveien som er turvei, Nils Houges turvei.
Se på bildetDet var ikke uten en viss symbolikk, denne situasjonen. Den henspeiler på at ved å gå på ski, fremmes helsen slik at man kan unngå sykehuset. Men Rikshospitalet på Gaustad er i alle fall et fint utgangspunkt nå for å komme seg inn i Nordmarka via Sognsvann over Gaustadjordene.
Se på bildet15 bilder vist.