I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Den østligste stien på Dølerudåsen går ned til et lite myrdrag hvor i sin tid stillaset til Dølerudbakken var bygd opp. Derfra går det en tydelig, men svært bratt sti ned unnarennet og til dumpa. Siden vi skulle en ta en runde videre mot øst, valgte vi å gå ned unnarennet, til tross for advarslene i Kjentmannshåndboken fra 2016. Så vått og sleipt som det er nå, var det greit at unnarennet stort sett er tett bevokst, så det var nok trær å holde seg fast i. Det ble ikke anledning til å undersøke unnarennet for mulige spor etter hoppbakken denne gangen, men en runde på Dølerudåsen frister ved en senere anledning. Da må terrenget være tørrere, og unnarennet gås oppover og undersøkes nærmere. Bildet er tatt omtrent midtveis i unnarennet i det eneste åpne området der, og gir egentlig ikke et representativt bilde av hvor bratt stien er.
Se på bildetRundt plassen Dølerud har det vært stor aktivitet etter at den ble DNT-hytte i 2015. Husene er pusset opp, og området rundt disse er ryddet for kratt. Det ser ut til at ryddingen har vært så effektiv at også den ganske store bestanden av tysbast, som blomstrer på bar kvist om våren, men er ganske giftig, er fullstendig utryddet. Det har kommet ny og moderne utedo, men den gamle holder seg fortsatt oppreist, morken, vindskjev og skakk, men fortsatt med rester av inn- og utvendig maurtue.
Se på bildetLitt nord for plassen Dølerud lå det en hoppbakke med bakkerekord på 48 meter, innviet i 1933. Som vanlig på den tiden var unnarennet svært bratt, og hastigheten i bunnen av det høy. Den lille myra som utgjorde dumpa, ble derfor for kort til å stoppe, og det ble derfor bygget en ganske imponerende bremsebakke øst for stien til Dølerud. Hoppbakken er for lengst vokst igjen med skog, og bremsebakken var også delvis gjemt av kratt. Denne har tydeligvis ganske nylig blitt ryddet, og både steinfyllingen og muren som begrenser den, er nå godt synlige fra blåstien.
Se på bildetDet er bygget ny do på Dølerud. Den gamle står ennå oppe, men det hindrer ikke at det blir do-kø. Dagens seniortur hadde samlet 35 deltagere, og gikk fra Stensrudtjern til Skullerud i Østmarka.
Se på bildetEn gruppe kjentmenn inntar kveldsmaten på Dølerud etter å ha besøkt kjentmannsposten ved Dølerudbakken like ved. Ingen overnattingsgjester på DNT-hytta denne gang, som stod der lukket og låst. Mørket kom fort, og det var greit å følge skogsveien tilbake til Skullerud.
Se på bildetI Østmarka var det ikke snø å se denne sene novemberdagen. Likevel var det bra med folk ute. På Dølerud var det flere barnefamilier, noen med bål og kjele med noe godt i. For vår del var det kart og niste som gjaldt.
Se på bildetKoia ligger i tett skog, og er ikke synlig før du står der. Som bildet viser, er det en tydelig sti dit. Eller rettere sagt, det er en sti forbi den. Opprinnelig var vel dette en tømmervei for hest, ganske fint planert i den bratte åssiden. Nå er den helt grasdekket eller vokst igjen, og det er ikke lett å se starten på den.
Se på bildetKoia er ikke bare lav, den er ganske primitiv også. Inngangsdøra er så liten at man må krype inn. Inne er det rot og meget innestengt lukt som dominerer. Even Saugstad sier at dette er "Hermundkoia", med 1976 innrisset i sokkelen til ovnen, og bygget av ungdommer tilknyttet speideren på Nordstrand. Jeg kan ikke huske at den har sett ny ut, men muligens har tak og endevegg mot øst fått plastdekke i den tiden jeg har kjent til den.
Se på bildetI åssiden ved Dølerud ligger denne gamle og lave koia. Med sikt mot Dølerud, men usynlig derfra. Takket være orienteringskartene har vi kjent til den siden 1970/80-tallet. Nå har forfallet kommet så langt at det er på tide å dokumentere den før den begynner å rase sammen.
Se på bildetDNT-hytta Dølerud ble offisielt åpnet for tre uker siden, og denne helgen var vesle Gunhild på seks måneder på hyttetur her med mor Miriam og far Morten. Hytteboka viser at over 50 personer har overnattet på Dølerud i løpet av disse første ukene. Innbydende og nyrestaurert hytte som nok blir flittig brukt fremover!
Se på bildetDølerud var tidligere husmannsplass under Store Li ved Klemetsrud. Her ble farmoren til naturfotografen Sverre Fjelstad født i 1854, og plassen Dølerud og området rundt var Fjelstads barndomsparadis.
Se på bildetHer har visst både liten og stor pakket snippesken og dratt et annet sted. Den gamle utedoen på Dølerud er på vei tilbake til naturen.
Se på bildetDet lukter maling på nyoppussede Dølerud i Østmarka. Stua har fått sofa og nye møbler, til glede for DNT-turister.
Se på bildetMed åtte senger er det god plass til å overnatte på nyoppussede Dølerud i Østmarka, i hvert fall midt i uka. DNT-hytta ligger bare et par kilometer fra utfartsparkeringen på Grønmo, så den vil sikkert lokke til seg turglade barnefamilier.
Se på bildetKjøkkenet på Dølerud har fått nytt utstyr, noe som betyr en standardheving skal vi tro bildene fra "forna dar" i hyttemappen som ligger i stua. Her er det bare å ta med gode ingredienser og lage seg en bedre middag etter endt tur.
Se på bildetDNT har åpnet Dølerud som turisthytte. Denne gamle østmarkplassen ligger bare et par kilometer fra sivilisasjonen og er dermed fin å gå til også etter jobb midt i uka. Vi hadde gleden av å overnatte og gå en flott rundtur dagen etter.
Se på bildetLørdag 25.4. fulgte 130 deltakere med kjentmann Sverre M. Fjelstad til plassen Dølerud i Østmarka, hvor han har sine slektsrøtter. Et entusiastisk publikum flokker seg rundt Sverre M., med Helga Gunnarsdottir fra Østmarkas Venner til høyre. Det kom slektninger fra både Sverige og Mysen for å møte Sverre M., og en naturfotograf tok tog og buss helt fra Oppdal, og spurte seg fram til Grønmo, for å møte sitt gamle forbilde.
Se på bildetLørdag 25.4. arrangerte Østmarkas Venner en rusletur fra Grønmo til Dølerud med vår alles kjære naturfotograf Sverre M. Fjelstad som veiviser. Her viser Sverre M. fram et portrett av sin bestemor, Karen (1856 - 1947). Karen vokste opp på plassen Kattisa ved Nøklevann, og Sverre forteller at hun i oppveksten var mye på Dølerud hos sine besteforeldre. Hun giftet seg med Martin Jensen Fjelstad og fikk elleve barn. Sverre M. Fjelstad forteller at bestemoren betydde svært mye for ham som den natur- og dyrevenn han ble.
Se på bildetPlassen er en av få i Østmarka som ikke er revet og hvor hovedhuset er intakt. En gammel gårdsvei tar av fra veien til Østmarkskapellet rett etter Grønmo, og veien fører en inn til denne eventyrplassen.
Se på bildetDølerud er en liten idyll i Østmarka mellom Grønmo og Sandbakken. Det er lenge siden det bodde folk her, og stedet bærer preg av forfall.
Se på bildetDølerud ligger litt sør for Grønnmo, fra Grønnmo følger man veien mot Østmarkskapellet ca 1 km så tar man av til høyre og følger gammel gårdsvei ca 500 meter til plassen Dølerud, en av Østmarkas perler.
Se på bildetDet er sommer på Dølerud og engene er kledd i gule Ballblom og "graset er grønnt for alle".
Se på bildetDølerud er en gammel husmannsplass som ble kjøpt av Oslo Kommune. Her er folketomt nå, men stedet brukes av og til som servering etc. Dølerud ligger mellom Trollvann og Godlia.
Se på bildetDølerud ligger ensomt til langs blåmerket sti mellom Sandbakken og Østmarkskapellet. Tidligere var Dølerud husmannsplass under Store Li ved Klemetsrud. Oslo Kommune kjøpte stedet i 1971 og det disponeres i dag av Bøler fritidsklubb. Farmoren til naturfotografen Sverre M. Fjelstad ble født her i 1854.
Se på bildet24 bilder vist.