I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Endelig en septemberdag uten skybrudd! Lille Grisputten nordvest for Slengfehøgda er blitt merkbart større de siste ukene, men til gjengjeld med de vakreste høstfarger! Grisputten ligger innenfor Lillomarka naturreservat, som ble opprettet i 2015 for å bevare et område med særlig verdi for biologisk mangfold.
Se på bildetSnøen som kom for noen dager siden, forsvant igjen etter et par timer i lavereliggende strøk. Men i høyden ble det vinterlig som her ved Grisputten, og samtidig lyste en blek novembersol opp tretoppene som ennu ikke har kastet høstløvet.
Se på bildetTre netter med kuldegrader har satt sine spor i Lillomarka. Det kraver rundt små tjern, gule blader flyr i luften og trærne rister av seg små isperler etter tåkenatten med kuldegrader.
Se på bildetSiste søndag i årets august viste at sommeren fortsatt rår, nærmere 20 grader utpå dagen og friskt og frodig grønt i naturen. Bare røsslyng og blåbær viser at vi snart går over i september.
Se på bildetDet er fine skiforhold i Lillomarka, men føret minner mer om april enn februar. Plussgrader både dag og natt tærer på snøen, som her rett ved Grisputten.
Se på bildetDet virker som Lillomarka er i ferd med å snø igjen, og Bymiljøetaten har store problemer med å pakke til en såle i skogsløypene. Skistaven gikk rett ned i myra ved siden av målestokken på Griseputten i dag. Men Lillomarka var på sitt vakreste denne siste januardagen, og ingen stein og trestokker laget feller i utforkjøringene i dag.
Se på bildetGrisputt som ligger nordvest for Slengfehøgda er ofte foreviget om vinteren, men er vel verdt et besøk også om sommeren.
Se på bildetDette ubetydelige siget er starten på bekken mot Store Gryta og videre til Maridalsvannet. Ikke mye å snakke om, men allerede der den krysser stien litt vest for putten er den på omtrent samme størrelse som den mot syd. Om komprimeringen til Markadatabasen er vennligsinnet, kan man på bildet skjelne engmarihånd, blåfjær, bukkeblad og myrull. En overoptimistisk fisker finnes også, for her er fisk som er minst 10 cm lang.
Se på bildetPå nordsiden Grisputten er det et ganske stort område med orkideer og blåfjær. Orkideene på bildet ser ut til å være av arten engmarihånd, men ikke samme underart som vist på bilde nr. 14434. På bildet kan også en blomst av arten blåfjær skimtes. I tillegg var det blader av flekkmarihånd, men ingen blomster enda.
Se på bildetDette er starten på bekken mot Revlitjern og videre mot Alunsjøen. Ikke store saken, men med gule vannliljer og myrull. H. O. Christophersen anfører at Gris(e)putten har fått navnet sitt av at det her vokste myrkongle og bukkeblad. Bukkeblad fant vi, men ikke myrkongle. Bilde nr. 16769 viser myrkongle, men det bildet ble tatt ved Dælivann.
Se på bildetDenne vakre putten med det grisete navnet, er ifølge litteraturen også kalt Blekketjern. Dermed forstår man bedre navnet Grisputt. Blekk eller blekke er brukt om alle slags store blad hos vannlilje, myrkongle og bukkeblad, og røttene ble tidligere brukt som fôrplante for grisen (grisblekk og geitblekk).
Se på bildetSelv om navnet ikke er særlig romantisk, kan Grisputten rett før solnedgang være ganske stemningsfull.
Se på bildetGrisputten er et kjent navn for skiløpere i Lillomarka. Putten er fremdeles solid islagt, og området var ganske så idyllisk i solskinnet. Sugende, men greit føre innover fra Solemskogen denne april-lørdagen.
Se på bildetNordvest for Slengfehøgda ligger Grisputten, og her har Lillomarka fått sitt metermål for snødybde. Midtveis i februar måles det i dag 1 meter. Skiløypa, som går under navnet Grisputt-løypa, stryker forbi putten i friske utforkjøringer, en ren nytelse i dag.
Se på bildetLøype 246 går delvis i vestvendt terreng med fin ettermiddagssol selv tidlig på vinteren. En del fine stigninger som gir flotte utforkjøringer på veg tilbake. Løypa anbefales på det varmeste som alternativ til hovedløypa forbi Lillosæter når man har tenkt seg til Sinober.
Se på bildet15 bilder vist.