I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Disse ruinene kan tyde på at dette er rester etter fundamenter til understøttelse av vannrenne og vannhjul. Kanskje det var her den gamle saga ved Fossen sto?
Se på bildetVed vannuttaket er vannrenna stengt med en tverrvegg og det er støpt på en godt dimensjonert sammenklinket rørledning av jern. At vannuttaket er utført i hel mur uten stein kan tyde på at det er kommet til senere.
Se på bildetAkvadukten smyger seg fram langs Tjuvåsens stupbratte østside. Den er synlig fra Rv156 som går på den andre siden av elva.
Se på bildetAkvadukten kan minne om levadaene på Madeira i måten den går gjennom landskapet på, men dimensjonene og hensikten er en helt annen.
Se på bildetDet var enklere å sprenge seg inn i fjellet og bygge vannrenne enn å sprenge tunnel gjennom fjellet. Det kan vi være glade for i dag, for det er fortsatt mulig å gå akvadukten i hele dens lengde uten større problemer.
Se på bildetBred, men bratt opp fra Årungselva. Neppe for bil, men sykkel hadde de, sannsynligvis en Diamant fra Gresvig siden krankhjulet hadde typisk G-mønster.
Se på bildetDette er den andre av de emaljerte komfyrene på Nymølla. Innskriften ”aapen” tyder på at den er eldre enn fra 1917, siden ”aa” ble erstattet av ”å” i rettskrivningsnormen av 1917. Emaljerte bøtter og andre husgeråd var en del av min oppvekst på landsbygda på slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 1950-tallet, likeså flate hermetikkbokser i aluminium. Ikke umulig at det var bosetting her frem til 1960-tallet.
Se på bildetDenne godt tilgrodde grunnmuren har trapp og rester etter bærebjelker. En emaljert komfyr tyder på at dette kan ha vært bolighuset.
Se på bildetNymølla er mølla som ikke var ei mølle, men boligen til mølleren på Nymølla. På 1800-tallet var det opptil tre møller i drift samtidig langs Årungselva.
Se på bildetDenne nær kvadratiske grunnmuren er den mest tydelige av ruinene på Nymølla. Her har det vært flere hus.
Se på bildetIkke drivverdig gruve, røverhule eller naturlig vannhull? Her er det flere teorier. Hullet minner mest om en gruvegang drevet med fyrsetting. Uansett må det kvitteres i Kjentmannsmerkehåndboka.
Se på bildetIkke mølledam, men isdam for eksport av is. Dette var en stor aktivitet på 1800-tallet.
Se på bildet12 bilder vist.