I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Denne spreke Fossum-gjengen hadde tatt skibuss til Ringkollen, og var på vei hjemover til Bærum. Vidvangshøgda var besteget, og nå ventet bakkene ned til Vensåsseter.
Se på bildetI løpet av et tiår eller tre har skogen på Vidvangshøgda vokst slik at utsikten mot nordvest ikke er like god som tidligere. Men mot sør er den fortsatt fin, med fjordgløtt.
Se på bildetMyrull og åpen furuskog gjorde turen til Vidvangen til en flott opplevelse. Mygg og klegg hadde tatt pause, og myra var behagelig tørr å gå over etter den lange varmeperioden.
Se på bildetStemplingsboksen her ved Bærums høyeste punkt henger for tiden i en tynn tråd!
Se på bildetTruende skyer varsler at det er nedbør i anmarsj, og den kommer nok som regn. I tillegg har treet i forgrunnen en snøkrone som før eller siden vil falle ned på løype 58 over Vidvangshøgda.
Se på bildetPå en klarværsdag som i dag, da også føret og snemengdene spilte på lag, var det mange som tok turen over Vidvangen. På grunn av økende trevekst er ikke utsikten like god som for noen år siden, men fortsatt er fjellfølelsen til stede her oppe.
Se på bildetLøypa fra Dammyra over Vidvangshøgda var kjørt opp for første gang, og vi fikk en nydelig ettermiddagstur opp hit i sola. Sola gikk ned nøyaktig klokken 16.00, og da ble det kaldt.
Se på bildetNorefjell er godt synlig fra flere hogstfelt på Vidvangshøgda. Fra dette feltet lengre mot vest var det ingen trær som brøt bildet. Herfra var det også fri sikt til Jonsknuten og en rekke andre snødekkete fjell syd for Norefjell, og Vassfarfjellene kunne skimtes mellom trærne litt lengre mot nord. Av Gaustatoppen var bare foten klar, mens toppen lå hyllet inn i skyer.
Se på bildetSelv om det var nordatrekk og ganske skarp luft i høyden, var det mye dis i lavlandet. Med lav motsol ble det da en mengde gylne blåner. På tredje blåne er litt av bebyggelsen i nordhellingen på Haugskollen synlig.
Se på bildetVest for Danielshøgda er det et nytt, stort flatehogstfelt som gir god utsikt mot øst og syd. Her er både Tryvannshøgda, Holmenkollen og Oslofjorden synlig.
Se på bildetPå Danielshøgda ligger L-steinen på bilde nr. 22648. Fordi den er så velkjent, kalles Danielshøgda for L-steinshøgda på noen kart. Da er det naturlig at hytta som ligger rett ved høgda, også kalles for L-steinshytta. Slippcontaineren på bilde nr. 22650 er godt synlig til venstre for hytta.
Se på bildetI området rundt Sætervann var det mange slipplasser på slutten av krigen. En av containerne har funnet veien opp på Danielshøgda.
Se på bildetEn av de mange L-merkene (grensemerker for eiendommen til familien Leuch på Bogstad) ligger på en liten kolle i østenden av Vidvangshøgda-massivet. L-steinen var kjentmannspost i 1994-96, og dette bildet viser omtrent det samme som bildet i håndboken fra den gang. Varden er like liten og mer mosegrodd, mens bjørka hvor posten sto, har blitt mye større. Nå henger det en geocache der. Skogen rundt har også blitt større og tettere, og man bør treffe nokså rett på for å se varden.
Se på bildetFotografen syntes "Kolsåsdypet" var et passende navn på dagens tåke i lavereliggende strøk. Kolsåstoppen med masten ses til venstre i bildet. Kollene i det fjerne ser nesten ut som fjell, men ut fra kartet er det enten Kjekstadmarka eller Hurumlandet - eller muligens begge deler.
Se på bildetVidvangshøgda er det høyeste punktet i Bærum kommune, og rett bak fotografen heter det ikke overraskende Utsikten. Hit kan du komme på ski eller sti, eller ved å gå fritt i terrenget slik fotografen gjorde. Barfrosten har gjort at det meste er frosset til.
Se på bildetEn L kan skimtes nederst på den store steinen. Det står for Leuch, etter Morten Leuch, som eide sørkedalsgodset på 1700-tallet, og steinen markerte grensen mot Ringerike. Det finnes fjorten slike L-steiner i Marka.
Se på bildetFra Danielshøgda er det flott utsikt sørover, og vi ser tåka som ligger over hovedstadens lavere deler. Vi ser også Wyllerløypas hvite kunstsnø foran Tryvannstårnet, og omtrent midt i bildet kneiser Holmenkollbakken. Den hvite flaten i forkant av tåketeppet er mest sannsynlig Åbortjern ved Triungsvann. Danielshøgda er det sørlige utspringet av Vidvangshøgda i overgangen mellom Bærumsmarka og Krokskogen.
Se på bildetMed flott tørrsnøføre og behagelig temperatur var det drømmeforhold over Vidvangen i ettermiddag.
Se på bildetMed påfyllet av snø i helgen og oppkjørte spor var det meget gode forhold over Vidvangshøgda i dag.
Se på bildetBakkene fra Vensåsseter/Jonsrudkampen og opp mot Vidvangshøgda (549 moh.) er ikke av de letteste partiene, men å komme opp til dette flotte stedet, er virkelig verdt klatringen.
Se på bildetSiste januardag med strålende vær kunne ikke tilbringes bedre enn over Vidvangshøgda (549 moh.). Tre kuldegrader, gnistrende føre og over to timer lengre dag bar løfter om lysere tider!
Se på bildetModer jord og bekker kommer opp i dagen flere steder i utforkjøringene fra Vidvanghøgda mot Kampen, og ennu har vi ikke kommet lenger enn halvveis ut i mars måned! Men skogsbilveiene holder stand, foreløpig ingen tegn til bare flekker i Gråseterveien, men i skyggepartiene er det farlig hardt og isete når løypebasen ikke har vært der.
Se på bildetNavnet "Vivangen" henspiller ikke på det flotte utsikten over Krokskogen mot Norefjell og Vikerfjellene og langt ut i Oslofjorden. R. Holtvedt skriver i "Historier fra Krokskauen" at det er dvergbjørk - kjerringris, som kalles "vivang" og som har gitt åsen navn.
Se på bildetRett før klokken fire på ettermiddagen ble det en pause på Vidvangshøgda for å få med dagens siste solstråler. Like etterpå var solen sunket ned i vest, og fotografen kunne fortsette ferden videre nordover mot Dammyra mens temperaturen sank.
Se på bildetLitt kaldt i lavere strøk i dag, men slett ikke så ille oppe på Vidvangshøgda. På en flott vinterdag var det fint å ta en pause her oppe.
Se på bildetMens kuldegradene herjet i lavere strøk av Marka, var det ikke fullt så kaldt i høyden. Her oppe på Vidvangen tok solen godt, og det var naturlig å ta en litt lengre pause enn vanlig.
Se på bildetDet er noen løyper som må besøkes før vinteren er hundre prosent vellykket. En av dem er den vakre traseen over Vidvangen. I dag var det gnistrende forhold her oppe.
Se på bildetDe som hadde valgt seg ut denne dagen til å gå på ski på Krokskogen angret så visst ikke. Strålende sol, minusgrader og flott føre var viktige ingredienser i så måte. Her har Ole Faye (til venstre) og Ole Bjørn Breistøl kommet frem til Vidvangshøgda, Bærums høyeste ås. Ikke rart maten smaker! Nå ventet Løvlia før returen til Fossum.
Se på bildetDet var mange som var på ski i Marka i dag, og på utsiktspunktene på Vidvangshøgda var det det flust med folk som tok en mat- og fotopause.
Se på bildetDet er alltid godt å komme til Vidvangshøgda en solskinnsdag, slik som denne februarsøndagen. Utsikten mot fjellene var i seg selv verdt oppstigningen fra Vensåsseter.
Se på bildetLøypen over Vidvangen er lagt i en flott trasé over Bærums høyeste punkt. I dag var det lett sne både i luften og i sporet her.
Se på bildetDet var ikke mye å se til solen i dag, men oppe på Vidvangshøgda kjempet den seg nesten gjennom skydekket, som fikk et vakkert, pastellfarget skjær.
Se på bildetPå Danielshøgda ligger det vestligste punktet i Oslo. Det er faktisk lenger vest enn Sandvika! Her går grensen mellom Oslo, Bærum og Ringerike kommuner, og fylkene Oslo, Akershus og Buskerud. Danielshøgda er 505 moh og en sørlig utstikker på Vidvangshøgdamassivet. Nylig hogst gjør at utsikten er flott, en ser både Tryvannåsen med tårn og skianlegg, byen i det fjerne og fjorden like fjernt.
Se på bildetDet var nok sne og fint å komme seg opp på Vidvangen på ski i dag. Her oppe på toppen var det imidlertid flere bare flekker. Vi skuer i retning Norefjell.
Se på bildetEtter at oppstigningen til Vidvangshøgda var unnagjort, var det godt med en pause på toppen i et vakkert vinterlandskap med flott utsikt.
Se på bildetMasse sne, en god del kuldegrader og strålende sol møtte skiløperne som gikk over Vidvangshøgda i dag.
Se på bildetLøypen over Vidvangen er spektakulær. Den bringer en opp til Bærums høyeste punkt, og byr på flere utsiktsmuligheter mot fjellene i vest. I dag var det en av disse dagene da det nesten burde være obligatorisk å gå på ski gjennom dette landskapet.
Se på bildetDet er en stund siden siste prepping over Vidvangen, men traseen holder fortsatt fint for en vårlig skitur.
Se på bildetKlarvær og en varmende sol gjorde det svært så trivelig oppe ved et av utsiktspunktene på Vidvangshøgda. I dag hadde man god sikt til både Gaustatoppen, Norefjell og Vikerfjell. Det er over 1 meter sne på Vidvangen nå, så skiføret holder enda litt til.
Se på bildetTre kvarter efter at solen gikk ned lyser perlemorskyene fortsatt kraftig på vesthimmelen.
Se på bildetHvilket annet spisested kan måle seg med Vidvangen på en flott januardag med masse nysne, og utsikt Bærum, fjorden og fjerne fjell?
Se på bildetStille juni ettermiddag her oppe under Vidvangshøgda, der kjentmannsposten ligger og venter i sin ensomhet.
Se på bildetDet var klarvær ved Vidvangshøgda i dag. På slike dager er det mulig å se Gaustatoppen som er drøyt 10 mil unna i vestlig retning.
Se på bildetOppe på Vidvangen er det meget god utsikt. Bildet er tatt mot nordvest fra et sted ca. 540 m.o.h. Dette punktet er bortimot det nordligste og høyeste stedet man kan komme til i Bærum kommune. 100 meter mot øst går grensen til Ringerike kommune, mens Holegrensen i nord går 700-800 meter unna. Grensen mot Oslo treffes 900 meter mot sydøst.
Se på bildetI dag var det påskeforhold over Vidvangen, og skiføret var bra. Men det var ganske hard vind på toppen.
Se på bildetTåkesøndag, men flott i Marka likevel. Alene på tur i dag, rundt Kampen er det ikke så greit med omlagte løyper, men det var flott på Vidvangshøgda. Skulle hatt med en fotograf da jeg hang i stupet mellom de to Helvetesputtene (heller ikke for pingler), for ikke å snakke om da jeg gikk nedi over knærne i blautmyra ved vestre Helvetesputt. Glad jeg fikk med støvlen på høyre fot, det var på nippet at jeg måtte gå barbeint hjem. Dette bildet tok jeg ved Kvennhølet. Mye gøy for pengene!
Se på bildetTåkesøndag, men flott i Marka likevel. Alene på tur i dag, rundt Kampen er det ikke så greit med omlagte løyper, men det var flott på Vidvangshøgda. Skulle hatt med en fotograf da jeg hang i stupet mellom de to Helvetesputtene (heller ikke for pingler), for ikke å snakke om da jeg gikk nedi over knærne i blautmyra ved vestre Helvetesputt. Glad jeg fikk med støvlen på høyre fot, det var på nippet at jeg måtte gå barbeint hjem. Dette bildet tok jeg ved Kvennhølet. Mye gøy for pengene
Se på bildetPå fine dager med godt vær er Gaustatoppen godt synlig
Se på bildetKrokskogen ligger der så langt øyet kan se - på slik en strålende dag ser man virkelig både vidt og bredt her oppe fra Vidvangshøgda.
Se på bildetFrostrøyken og skodda ligger tjukk over Holsfjorden. Hjemmesitterne skulle bare ant hvor flott det er innover i Marka!
Se på bildet50 bilder vist.