I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Stille, fin høstkveld. Bålet spraker, og du er helt alene i Marka. I hvert fall kommer det ingen. Slike stunder burde alle få oppleve.
Se på bildetPrøvde å lure fisken, men det ble ingen. Men satt igjen med en flott opplevelse.
Se på bildetDenne oktoberkvelden var det et flott lys ved Store Åbortjern.
Se på bildetStore Åbortjern er en litt bortgjemt, og for mange ukjent plass, bare ca. 350 meter opp fra veien ved Storflåtan. Her gløder den lave, fine høstsola i mange farger, og dekker halve skogen.
Se på bildetVed Store Åbortjern like ved Storflåtan var det ganske tett tåke, men høstfarger var det likevel.
Se på bildetMarka om høsten er flott, det skifter mellom klart fint vær og flotte solnedganger, og bare tykk tåke. Den kan være nesten ufattelig tykk. Du ser ikke langt. Alt blir rått og vått, men Marka er fin selv på slike dager, og det er ikke mange ute. Prøvde fiskelykken, men det ble ikke fangst.
Se på bildetEt lite bål hjelper på varmen utover kvelden. Det er hogd i lia nedenfor mot Storflåtan, så det er lett å finne noe å fyre med, selv om du må gå noen hundre meter.
Se på bildetDette er den mest brukte plassen ved tjernet å raste ved. Den andre ses i bakgrunnen. En liten gapahuk er fint å ha.
Se på bildetI dag var det nesten syv måneder siden jeg var her sist, da -16 grader og snø, nå 22 varmegrader. Endelig har min kone kommet så langt med opptreningen med ny hofteprotese at hun kunne ta sin første sykkeltur i Marka og finne sin første kjentmannspost etter operasjonen. Denne gangen gikk vi den nyeste driftsveien opp til tjernet, og ned igjen den eldre litt lenger mot øst, som jeg gikk ned i desember. Den nyeste syntes nokså “snill” i forhold til den jeg mener å huske fra ungdommen, men hukommelsen er fleksibel.
Se på bildetDet er nesten overveldende grønt i sommer. Her bryter noen gule vannliljer og en hvit vannlilje det grønne.
Se på bildetEn våt og forholdsvis varm sommer så langt har satt fart på plantelivet. Her der det en liten myr med god bestand av flekkmarihånd, og noen spredte multekart som ekstra bonus.
Se på bildetKjentmannsmerkehåndboka nevner at en driftsvei som har holdt løypetraséen åpen til Store Åbortjern. Vinterstid kan gata i skogen på bilde nr. 13029 se ut som en driftsvei. Men gamle kart viser at løypa først gikk mot nordvest før den svingte mot tjernet. Starten på den er ødelagt av skogsdrift under kraftledningen, men det er en slags åpning i skogen videre i riktig retning. Sporet i venstre brøytekant viser hvor du kan ta av fra veien, ved en brukket bjørk rett før en stor stein.
Se på bildetMed telelinse går det an å se nærmere på flekken på bilde nr. 13032 uten fare for å bli isbader. Bildet viser tydelig at her har det vært et ganske stort hull i isen, og vann fra dette har rent utover i et slags blekksprutmønster. Det var ingen antydning til spor mot hullet fra noen retning. Slike hull har vi sett mange ganger ved Kalvøya, men der har det også alltid vært mulige gamle pilkehull. Jeg tror ikke på UFOer, men hva er forklaringen her? Metangassheis som skyldes råtnende planterester?
Se på bildetFonner på vestbredden av vannet og grantopper uten snø på nordsiden viser at her har det blåst såpass friskt at snøen føyket. Ikke urimelig selv om dette bare er et ganske lite tjern. Men hva er den mørke flekken ute i vannet til høyre?
Se på bildetStore Åbortjern er riktig trivelig å se på en vinterdag som dette, men ved utoset, hvor kjentmannsposten står, renner også kaldlufta ut. I dag var det -16 °C og skikkelig sno.
Se på bildetLøypa fra Vambu over Store Åbortjern til Storflåtan har jeg gått noen ganger i ”gamle” dager. Kronglete og med bratthufs, med tjernet som en velkommen avveksling. Siden den var lite gått og det oftest var dyp snø her ble den helst en nedoverløype. Men var den så bratt og hufsete som dette mot Storflåtan?
Se på bildetDenne idyllen heter Store Abbortjern og ligger nord for Storflåtan. Vi ble lokket dit av en kjentmannspost, men etter stiene å dømme er det mange som har latt seg lokke av fiskemulighetene og den fine bålplassen.
Se på bildet17 bilder vist.