I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Til tross for litt vind er det lunt nok på krakken/planken på Gyrihaugen hvis du har med rastejakke. Dette er et flott sted å nyte klare dager. Migartjern ser vi rett ned. Vi ser også hele Holebygda i all sin høstprakt - gule jorder med korn som stort sett er tresket.
Se på bildetVeldig rart at radarstasjonen på toppen av Gyrihaugen ikke er inngjerdet. Den er selve symbolet på Gyrihaugen.
Se på bildetDet går en sti på vestsiden av Gyrihaugen – rett under toppen. Den starter ved hytta på nordsiden, der hvor skiløypa går, og ender her. Da får du gått litt flatt, og treffer blåstiene – rett opp fra Migartjern, runden om Migartjern/Mørkganga og stien til Fjellsetra/Skardveien.
Se på bildetMange hadde tatt turen opp på Gyrihaugen denne augustlørdagen. En liten bris hjalp på i det varme været.
Se på bildetSkiløypa opp «fra baksiden» mot Gyrihaugen må være en av de bratteste i Marka. Fotografen minnes en svært kald vinterdag der det blåste surt på toppen, og der nedoverkjøringen ikke akkurat bidro til å få opp varmen i kroppen. I dag var det nesten for varmt.
Se på bildetDet er værutsatt på Gyrihaugen, og skiltet får mye av både sol og regn. Hadde det vært festet med bare to skruer, hadde det ikke sprukket. Men det er flott at det viser høyden.
Se på bildetBlåmerka sti og scooterløypa går i samme trasé opp til Gyrihaugen fra øst. Det er lett å se at de fleste som går, kommer fra Gyrihaugsetra. Det er betrakteltig mindre trafikk fra Migartjern.
Se på bildetGurihaugen er et fjell på et fjell. Mange blir litt forbauset over at Gyrihaugen ikke ligger rett ved kanten, og de at må gå lenger. Står du ved Kleivstua på veien til hytta til Hornemann, ser du Gyrihaugen veldig bra.
Se på bildetDet var mange som tok seg opp til Gyrihaugen denne flotte onsdagen i juli. Det var litt disig den første delen av dagen, men etter hvert klarnet det opp.
Se på bildetDet er ikke så rart folk var overtroiske før. Selv den dag i dag så fotografen dette trollet, som ved nærmere undersøkelse viste seg å være Gyrihaugen. Lille julaften bød på kuldegrader og fine, snødekkede trær.
Se på bildetSoloppgang kl. 3.57! Tidlig start på dagen ble belønnet med denne flotte soloppgangen, siste etappe på Tyrifjorden rundt-turen på tolv dager. Slapp unna varmen på denne måten.
Se på bildetSolen har ennå ikke stått opp, men månen lyser opp over Tyrifjorden idet dagen forbereder seg i et blåaktig skjær. Bildet er tatt fra Gyrihaugen.
Se på bildetKlokken elleve på kvelden var jeg klar for soveposen her på toppen av Gyrihaugen. I morgen ventet siste etappe av min tolv dager lange fottor rundt Tyrifjorden.
Se på bildetI kveld var solnedgangen på Gyrihaugen spesielt flott.
Se på bildetEtter topptur til Gyrihaugen fulgt av off piste-tur til Gyrihaugflaka, satte de brave kvinner kurs tilbake igjen. Her skimtes Gyrihaugen midt i bildet.
Se på bildetMange tok se en rast i leveggen på Gyrihaugen langfredag. Sol til tross, luften er kald, og her oppe var det en kald trekk. Utsikten er fantastisk.
Se på bildetSørover fra Gyrihaugen ser vi Oslofjorden i det fjerne. Til venstre for fjordgløttet skimtes Kolsås alpinbakke. Gyrihaugtjerna i forgrunnen. Turen fortsatte ut på Gyrihaugflaka bak tjernene, en fantastisk «off piste»-tur.
Se på bildetNok en dag med flott vær og tur til et utsiktspunkt. Gyrihaugen er verdt alle oppoverbakkene. Nærmest sees Migartjern, og bak der Steinsfjorden med Kroksund til venstre, Røysehalvøya med resten av Tyrifjorden og i horisonten skimtes Gaustatoppen og Blefjell.
Se på bildetOppe på Gyrihaugen (682 moh.) finner vi et av Markas aller beste utsiktspunkter. Fotografen tok seg opp hit fra Sollihøgda via Kleivstua, Retthelltjern og Migartjern, som vi ser litt av nede til høyre på bildet. Scooterløypene var tipp-topp, og selv om den siste stigningen er ganske krevende, ventet belønningen i form av et vidt skue. Her har en annen skiløper også funnet veien opp, og kan konstatereat det ver en blålig dis over Tyrifjorden.
Se på bildetKrokstua ligger helt ute på kanten av Krokskogstupet, og eieren har funnet det formålstjenlig å bore ned jernstenger og henge opp tau foran det luftigste partiet. Utsikten mot syd og vest er formidabel, på originalbildet er både Gausta og Norefjell godt synlige.
Se på bildetDen første bratte delen av skiløypa flater litt ut og svinger rett ved denne hytta, kalt Krokstua. Her er utsikten upåklagelig, se bilde nr. 27875, og den kan være en god unnskyldning for en liten pause om bena har blitt stive av all plogingen. Den andre bratte delen av løypa følger nå, minst like bratt og med skarpe svinger.
Se på bildetDette er et par svinger lenger ned i løypa enn der bilde nr. 27871 er tatt. Her ble det ploget som besatt, for nå kom det enda et bratthufs ++, før det flatet litt ut før en skarp sving. Rødmerkingen på treet er ikke gjort av meg, den får være Skiforeningens ansvar, for de har merket hele den gamle løypetraséen nylig. Dette kan bli en interessant utfordring, men nå er traséen bredere enn før, så det blir bedre plass til å ploge.
Se på bildetPå skikartet fra 1938 er løypa fra Gyrihaugen til Huken seter merket først omtrent rett mot nord, og deretter dreiende mot nordøst i flere buktninger. Dette stemmer med det jeg mener å huske fra turer på slutten av 1950-tallet: bratt og stedvis trangt, noe i likhet med bilde nr. 11273 og bilde nr. 26207, men der gikk den ikke. Men hvor gikk løypa da? Dette bildet og bilde nr. 27873 gir svaret. Da det ble anlagt linkstasjon på Gyrihaugen, ble den gamle løypetraséen utbedret til traktorvei, og den ble lokalt utvidet ved sprengning. Her er området som var trangt unnagjort, farten var allerede ganske bra, og nå gikk det for alvor utfor.
Se på bildetBlåstien fra Huken til Gyrihaugen går rett forbi Vardevollen, som ligger litt høyere i terrenget enn Gyrihaugsetra. Her er det også aktivitet med å rehabilitere hytta, som også kan ha vært en seter siden det er et ganske stort uthus rett ved. Hytta så ut til å være i god stand også for ni år siden, se bilde nr. 27870. Her hadde gårsdagens regn frosset til isglasur, og det tok tid å ta seg sikkert frem.
Se på bildetNoe blinker på toppen av Gyrihaugen, mens Steinsfjorden bader i skygge og tåke lørdag morgen.
Se på bildet«Kløft nord for Gryrihaugtjern» heter bilde nr. 11273, et vinterbilde som minnet meg om skiturer i ungdommen. Her er samme kløft en tåkefylt høstdag. Når tror jeg at jeg har funnet den løypa vi brukte den gang, men det har vært sprengning i det området, og forholdene der gjør det vanskelig å vise den på bilder.
Se på bildetPå en dag som denne er det ingen grunn til å trekke i tvil Markadatabasen opplysning om at Gyrihaugen er "Antagelig det beste utsiktspunktet på Krokskogen."
Se på bildetFra toppen av Gyrihaugen var det fin utsikt til godvær i nord og tåke som kom sigende fra sør. Selv om morgenkvistens føremelding påsto noe annet, viste scooterløypa fra Løvlia via Huken seter seg å være nykjørt, og da lot ikke fotografen anledningen til en liten topptur gå fra seg. Fra toppen gikk ferden via Fjellsetra til Plassedammen, en ca. 7 km lang strekning som føltes som en evig nedoverbakke med supre forhold.
Se på bildetMasse nysnø og vakkert vintervær. Og bak scooteren blir det supre spor.
Se på bildetScooterløypen fra Gyrihaugen via Gyrihaugtjerna til Fjellseter er morsom, og utfordrer skiferdighetene. Bildet er tatt rett før nedkjøringen til Lille Gyrihaugtjern.
Se på bildetDet er alltid godt å komme opp på Gyrihaugen, og også i dag var utsikten flott. Det var sol på toppen. men i vest begynte det å komme inn skyer. Vi titter ned på Migartjern, der det går scooterløype over. Den kommer fra Retthelltjern og Skardtjern, og ender her oppe. Bak tjernet har vi Steinsfjorden, og bak denne ser vi Røyselandet og resten av Tyrifjorden. Norefjell har vi helt oppe til høyre.
Se på bildetDette bildet er tatt mot nordvest fra Gyrihaugen (682 moh.), som ligger helt syd i Ringerike kommune. Her oppe er det bra med sne, men det kan man ikke si om store deler av den lavereliggende delen av kommunen, som vi ser fra bildet. I bakgrunnen, ca. fem mil unna, ser vi Norefjell (til venstre) og Vikerfjell (til høyre). I samme retning som Vikerfjell ser vi Hønefoss, en drøy mil unna fotografen. Norderhov kirke kan ses på gode forstørrelser. Den ligger noe til venstre for midten av bildet.
Se på bildetPå Gyrihaugen er det fantastisk vær og nykjørte løyper. Utsikten er jo heller ikke noe å klage på.
Se på bildetFormiddagen var preget av sol, men samtidig var det temmelig vått i terrenget mange steder - det har jo regnet en del i det siste. På vei opp det siste stykket til toppen av Gyrihaugen var det noen tørre partier, men steinene var ganske glatte.
Se på bildetUtsikten fra Gyrihaugen er viden kjent og er fotografert utallige ganger. Denne disige dagen var det bare så vidt at jeg kunne ane at Norefjell var der og hadde fått et lag med hvitt pudder. Men gyllen sol og dis gir fint lys for motlysbilder, så da får lys og silhuetter bli utsikten denne dagen, heller enn Gausta og andre fjerne blåner.
Se på bildetForsvarets installasjoner på Gyrihaugen har ikke akkurat forskjønnet stedet eller dets profil. Men kanskje kunne denne klunsen bli et motiv under riktige lysforhold?
Se på bildetOppe ved Gyrihaugen er terrenget litt fjellaktig. I dag ble det påsketur hit på Blå ekstra.
Se på bildetOppstigningen til Gyrihaugen fra Migartjern er svært bratt, men når den siste venstresvingen er unnagjort, er man oppe og kan nyte en av de beste utsiktene i Marka.
Se på bildetDisse rognebærene har nok en av de beste utsiktene i Marka, der treet deres vokser i en av skrentene øverst på Gyrihaugen. I motlyset mot Migartjern og Tyrifjorden ser vi at denne delen av Krokskogen begynner å få et høstlig gulskjær.
Se på bildetUtsikten fra Gyrihaugen er praktfull i alle retninger. Her ser vi mot nord.
Se på bildetEt lett snøvær ga en heller grå utsikt fra Gyrihaugen denne lørdagen. Vi var heller ikke så interessert i å beundre den særlig lenge, for en iskald sno gjorde de allerede veldig mange kuldegradene enda kaldere. Kjøreturen ned ble en av de kaldeste vi har opplevd på disse kanter!
Se på bildetPå toppen av Gyrihaugen kan du stemple til distansemerket. Vi lot være, for her var det iskaldt i minus 17 og med en sur sno.
Se på bildet50 bilder vist.