I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Mange fugler har hakket i denne gamle stammen, enten de er på jakt etter bolig eller et matlager. Treet står på Oppkuvens mindre kjente nabo, Såta.
Se på bildetHer ved Såttjern mellom Oppkuven og Såta er det bare idyll. Det kan se ut som om den skjeve løypestaken på bilde nr. 2660 fra 2004 er blitt ny.
Se på bildetNesten oppe på Oppkuven etter frisk stigning fra Oppkuvvann. Undertegnede valgte å la skia stå igjen nede i bakken i den tro at det bare var bratt oppover til toppen, men hadde fint kunnet gå på ski størsteparten av oppturen.
Se på bildetDenne gamle grana tålte ikke vinteren og vinden. Den er utrolig stor og buskete. Er det mye vind og snø på trærne, må en passe seg i disse reservatområdene. Da kan det knekke mye, har hørt opptil 18 trær på ei natt på et kort stykke med skiløype.
Se på bildetUtsiktstårnet på Oppkuven er et egnet overnattingssted, tenkte fotografen, pakket sekken og la i vei. Kvelden ble tilbragt ved bålet på bakken, og natten i sovepose i tårnet under stjernene. Flott barfrostføre hele veien fra Jaklefoss via Damtjern og Oppkuven til Sørkedalen.
Se på bildetSnøkanonene går for fullt i Tryvann- og Wyller-anleggene. Bildet er tatt fra tårnet på Oppkuven, ca. 14 kilometer unna.
Se på bildetKlokken er bare 15.21, men det er rett før solen går ned i sørvest. Bildet er tatt fra tårnet på Oppkuven, som byr på 360 graders utsikt. Fotografen tilbragte kvelden ved et bål på bakken, og natta i tårnet.
Se på bildetDe siste solstrålene lyser på Bjørnstadputten (628 moh.) vest for Oppkuven, selv om klokken ikke engang er 13. På barfrostføre var det fint å gå gjennom Krokskogen denne uka, med overnatting i tårnet på Oppkuven.
Se på bildetLøypa fra vest over Bjørnstadputten til Oppkuven er lite brukt, kanskje mest fordi den ikke lenger prepareres. Her i krysset hvor løypa til Storflåtan tar av, er det åpent. Men mange steder er skogen tett, og det ligger store steiner i traseen. Fint til fots på barfrosten denne tirsdagen.
Se på bildetDa jeg skulle gå ned igjen fra tårnet på Oppkuven, kom en syklist opp stien fra nord. Han, Øivind Langeland, hadde med en drone som han ville prøve i den noe ustabile og tidvis sterke vinden på toppen av tårnet. Han startet og landet dronen på sentrum av sikteplaten uten vanskelighet til tross for vindkastene. Her kommer et kombindert bilde av dronen i aksjon og ett av bildene den tok. Dronen var en Dji Mavic Fly, en noe enklere versjon av den som ble vist på Skiforeningens fotografmøte. Den gjorde et annerledes og bedre inntrykk ved flyving utendørs enn på møtet.
Se på bildetMed tendenser til sol og mindre snø på bakken mot Oppkuvvannene, var det fristende å ta turen opp på Oppkuven i tillegg. I området rundt Oppkuven og på enkelte områder lenger vekk var den tendenser til sol, men for det meste var det mørkt skylag og dis/tåke som ødela utsikten. Her er standardutsikten mot Vesle og Store Sandungen, denne gangen med en rekke av snøbyger i bakgrunnen.
Se på bildetOppkuven er med sine 704 meter over havet det høyeste punktet på Krokskogen, men likevel har man ikke følelsen av å være på en topp før man går opp i utsiktstårnet som er plassert der. I motsetning til hva som er tilfelle på Ringkollen og Gyrihaugen, er hele toppen dekket av tykk skog, som tårnet heldigvis rager over.
Se på bildetDet er alltid fint på Oppkuven, men sjeldent fint når naturen så til de grader har pyntet seg. Flotte scooterspor helt opp, nesten. De siste meterne er en bratt trapp opp til tårnet. På bildet skimter vi så vidt et par av de mange som tok turen opp denne flotte mars-lørdagen.
Se på bildetLangs stien fra Oppkuven til Lille Oppkuvvann ligger det en lite myrputt om lag 685 moh. Godt skjermet mot sol av høy barskog har litt av vinterens is overlevd her, helt til slutten av mai.
Se på bildetSåttjernet på 667 moh. har vært nevnt som kandidat til Markas høyestliggende vann, men dette navnløse vannet rett øst for toppen på Oppkuven ligger 21 meter høyere. Eggklysen i forgrunnen viser at her har det vært froskebryllup, selv om det nok ikke er lenge side isen gikk her.
Se på bildetTom Stensaker og Atie D. Saugerud i engasjert samtale om Krokskogens herligheter og spesielt snøen som falt i mai. Med litt hjelp av snøen i veigrøfta hadde Tom fått til 100 meter sammenhengende skispor langs bittelille Oppkuvtjern. For Atie ble dette slutten på sykkelturen, og overgang til en runde på blåsti over Oppkuven. Da vi var tilbake snaue tre timer senere, var det bare usammenhengende biter igjen av skisporet.
Se på bildetIkke mange syklister her på skogsveien nord i Oppkuven i dag. Vel oppe etter mange høydemeter er det storslagen utsikt mot Flåta-vannene.
Se på bildetFlott å gå skauleis på skaran mot Oppkuven i dag. Det lå et lite lag med tørr nysnø over skaren som satte seg i klisteret, men ødela på ingen måte den nytelsen det er å kunne gå hvor en vil. For en måned siden gikk vi og tråkket i 60 cm løssnø i dette området og det var tungt. Marka er på sitt fineste nå, og det er bare å komme seg inn i det "aller helligste", som Oppkuven-området trygt kan kalles.
Se på bildetLøypa fra Store Oppkuvvann og opp til toppen av Oppkuven var så hardt tilfrosset palmelørdag 2016 at de fleste som gikk opp til toppen, nok valgte å sette fra seg skiene et stykke nede i bakken. Men da man kom opp i tårnet, var utsikten upåklagelig. Her ser vi mot Sandungen.
Se på bildetLøypa fra Store Oppkuvvann og opp til toppen av Oppkuven var så hardt tilfrosset i dag at de fleste satte fra seg skiene et stykke nede i bakken. Men fra tårnet var utsikten upåklagelig. Her ser vi mot nord, med Storflåtan lengst til venstre.
Se på bildetSur vind og tårnet på Oppkuven var intet blivende sted i ettermiddag. Litt av en kontrast til forrige besøk her, på solfylte lørdag for tre dager siden.
Se på bildetMed så fine skiforhold som det er nå, måtte det bli en avstikker til Oppkuven. Vindstille og varmende sol, og lunsjen ble inntatt i toppen av tårnet.
Se på bildetLøypa fra Oppkuvvann til Oppkuven var kjørt opp med skuter denne dagen, og vi møtte begge skuterne for nedgående da vi var på vei opp. Det er sjelden å oppleve at skuteren kjører denne løypa, som også er lagt noe om for å unngå en vanskelig kneik like etter skiltkrysset der løypa fra Stuevann kommer opp. Det er også blitt svært enkelt å bestige tårnet etter at vindeltrappen erstattet den gamle stigen for noen år siden. Fra toppen av tårnet har man god utsikt til bl.a. Gaustadtoppen.
Se på bildetFra toppen av Oppkuv-tårnet ser vi tydelig hvordan tåka ligger over Oslo-gryta i øst. Minus 7 grader og litt vind på toppen denne dagen i slutten av november.
Se på bildetTrærne kaster lange skygger over Smaltjernet nedenfor Oppkuven i den lave novembersola, til tross for at det er midt på dagen. Flotte forhold i Marka i dag, og vi gikk til fots med isbrodder fra Skansebakken. Se for øvrig bilde nr. 14575, som er tatt fra samme sted, men på en annen årstid.
Se på bildetDen nye trappen til tårnet på Oppkuven kom på plass for et par år siden, og har gjort bestigningen av tårnet til en lek i forhold til den gamle stigen. Engelsk setteren Kaysa har vært her mange ganger, men ennå ikke i tårnet!
Se på bildetI løpet av natten hadde det kommet noen centimeter våt nysnø som gjorde det hvitt og fint! Mye har smeltet siden vi gikk her sist for åtte dager siden, og med regn i vente er det snart førefall også for de mest innbitte enstusiaster.
Se på bildetDette lille idylliske tjernet ligger rett før du når Oppkuven fra sør, det er oppkalt etter toppen Såta som ligger rett sør for vannet og er en flott utsiktstopp med flott skue ned til Oppkuvvann.
Se på bildetDet var dårlig med den vide utsikten fra toppen av tårnet den 27. august, så jeg fokuserte på tårnets noe egenartede arkitektur i stedet, se bilde nr. 20024. Dette bildet var et forsøk på å formidle inntrykket av skjærereirsarkitektur fra innsiden. Men bildet viser også noe annet og uventet, en del av en regnbue med senter rett over tårnet (senit) og med fargene i omvendt rekkefølge. Dette er en såkalt senitbue (circumzenital arc – CZA), ifølge nettstedet til Atmospheric Optics UK (www.atoptics.co.uk/halo). Den skyldes lysbrytning i iskrystaller med plateform som er orientert i samme retning, den mest uventede og uvanlige av de vanligste halotypene. Bilde nr. 20027 fra Storflåtan viser noen andre av de vanligste halotypene. Det er god grunn til å løfte blikket og også følge med på himmelen når du vandrer i Marka! Det er mye interessant å lese om slike fenomener på www.atoptics.co.uk/halo, faktisk også bilder fra Marka under overskriften Multiple Halo Displays, The Oslo Display 2007.
Se på bildetDa jeg kom på toppen av tårnet denne augustdagen, var utsikten nærmest hvit dis mot vest og nyanser av blått i alle andre retninger. Så da ble det mer spennende å se på hvordan arkitekturelementene i tårnet var føyd sammen: grovbygget skjærereir i midten, kronet av femkantet båtform, og påhengt en spiralformet rund trapp. Det ble mange forsøk med forskjellige fotovinkler før jeg syntes at jeg fikk frem den nokså spesielle arkitekturen. Men jeg synes at resultatet ble spennende.
Se på bildetI dag var en flott dag for å ta "Oppkuven på langs". For dem som var så heldige å komme seg ut tidlig, var skaren til hjelp, slik at man kunne ta seg over myrer og vann uproblematisk. Vel framme på toppen var belønningen eksepsjonell utsikt i alle himmelretninger.
Se på bildetKjempeforhold opp mot Oppkuven, nysnø og skare. Skøytet over Oppkuvvannet, og opp gjennom skogen opp til Oppkuven. Bildet er tatt fra tårnet.
Se på bildetVi takker ikke bare Statens Naturoppsyn som bevilget penger til ny trapp, men også Kjentmannskomiteen som ga oss en ny mulighet til å sitte i sola på plattformen og skue over tretoppene mot kjente og kjære turmål i Marka.
Se på bildetEndelig på toppen av tårnet på Oppkuven, og det takket være en vindeltrapp som ble montert sommeren 2012. Mitt første besøk på Oppkuven var under Olympiaden i 1952, og dit kom en gjeng 14-åringer på tur med lektor Nakling fra Hegdehaugen skole. Men på toppen av det tårnet som sto inntil 2012, kom ikke pysene og de stuttbeinte! Men endelig, i dag var turmålet fullkomment!
Se på bildetSnart vinter, og myrene er frosset til her oppe i 600 meters høyde.
Se på bildetMed skyfri himmel var dette dagen å klatre opp i tårnet på Oppkuven 704 moh. Her utsikt mot Sandungen. Mot vest kunne man se langt inn i fjellheimen med snødekte fjell.
Se på bildetNå kan selv høyderedde ta turen opp til Oppkuven der en ny vindeltrapp fører en til topps.
Se på bildetDet idylliske Såttjern ligger ved blåstien opp til Oppkuvtoppen, og i dag var det vinterlig her.
Se på bildetDet var klarvær da vi stod i tårnet på Oppkuven i dag, og vi kunne observere at det er sne på toppene i Norefjell.
Se på bildetDet er flott utsikt fra Oppkuven, og i dag kunne vi zoome inn mot Sandungen gård og Store Sandungen.
Se på bildetEn regnbue og en regnbyge dominerer utsikten fra toppen av tårnet på Oppkuven mot Vesle og Store Sandungen. Da vi kikket den andre veien så vi solskinn. Tårnet har fått ny trapp og er beæret med en kjentmannspost for perioden 2012-14.
Se på bildetNå kan selv vi over 60 glede oss over at tårnet på Oppkuven igjen lar seg bestige. Statens Naturoppsyn har i løpet av forsommeren laget ny vindeltrapp "nesten like til himmels", dette bildet ble tatt 22. juni - og viser herligheten. Ta sykkelen fatt forbi Lysedammene og forbi Hornet og ta stien derfra over Gjelleråshytta til toppen - en flott ettermiddagstur.
Se på bildetPå Oppkuven står dette minneoppslaget på et tre like ved utsiktstårnet. Av teksten skjønner vi at mannen gikk tur til Oppkuven i flere tiår, men stort mer vet vi ikke.
Se på bildetDet er murt et fundament ved siden av utsiktstårnet på Oppkuven. I tillegg er det saget ned noen trær her på toppen av en av de høyeste kollene i Marka. Mange turgåere lurte på hva slags installasjon som kommer her, midt i naturreservatet.
Se på bildetDette treet er nesten 500 år gammelt og står i lia mellom Oppkuvvann og toppen. Det ble oppdaget i 1994, og boreprøver viser at det sannsynligvis så dagens lys i 1545 (!). Treet kalles Gamla og er det tredje eldste grantreet i Norge (de to eldste er i Trillemarka) og det femte eldste i Skandinavia. Med sine 65 cm i diameter og to meter i omkrets i brysthøyde er hun den kraftigste av over 400 år gamle grantrærne i Norge. Her er Gamla sammen med en av Markas sprekeste pensjonister, Ragnhild Krogvig (t.v.).
Se på bildetEn håndfull personer hadde funnet veien opp til 704 moh. i dag, der høstsola varmet og utsikten fra tårnet var upåklagelig.
Se på bildetEnnå ikke frost her oppe på nesten 700 moh., men høstfargene er kommet ved Smaltjernet, som er at av de høyest beliggende vann i Marka. Bilde nr. 14575 viser hvordan det så ut her en måned tidligere.
Se på bildetI naturreservatet på Oppkuven er det mye gammelskog. Bildet viser en av myrene på ca. 650 moh. som vi går forbi på blåmerket sti mellom Oppkuven og Kuvelia.
Se på bildetSmaltjernet på Oppkuven er et av de høyest beliggende tjern i Marka, der det er plassert nesten 660 moh. Denne kvelden var det helt stille her oppe, knapt et vindpust.
Se på bildet50 bilder vist.