I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
På vei mot Fjellsjøkampen fra Gjødingsætra. De to turgåerne har lagt bak seg vel 2,6 km og 300 høydemeter, og er snart oppe på den søndre toppen. Her er det flott utsikt sørover. De to tjerna nærmest er Fåtjenn og Kalvtjenn. I lia bak der igjen ser vi Knaisætra (litt til høyre for Fåtjenn øverst i ei tilnærmet rund hogstflate). Hvis en forstørrer bildet og lar blikket fortsette rett bakover fra Knaisætra, kan en så vidt det er ane Øyeren.
Se på bildetLengst sør i Fjellsjøkampen naturreservat har en noen steder flott utsikt ned på Fjellsjøen. En kan følge sommerstien fra Gjødingsætra mot Fjellsjøkampen til en er nesten oppe på den søndre toppen. Stien gjør der en sving mot nord. Hvis en der går av stien og så rett vestover, finner en denne utsikten. Vannet bak Fjellsjøen er Bjørtomttjenn. I åsryggen bakerst opp for Bjørtomttjenn, ligger Lushaugen.
Se på bildetKlar for noen kilometer med utforkjøringer etter et besøk på Fjellsjøkampen.
Se på bildetDet er fremdeles mulig å få seg en skitur i Hurdalsåsene, men vi tråkket av og til gjennom midt i løypa. I dag var det både sol og regn, og en sur nordavind sørget for mer marslignende temperatur enn vi har hatt i det siste.
Se på bildetBakkene i Hurdal skisenter sees godt fra toppen av tårnet på Fjellsjøkampen, som med sine 812 moh. er det høyeste punktet i Akershus fylke. Her er 360 graders utsikt, og i dag så vi både solen og de truende skyene som rett før hadde sluppet en regnbyge på oss.
Se på bildetDet går jevnt og trutt oppover, og plutselig ser man dette tårnet i skogen. Da er det bare et kort stykke igjen. Dette er toppen av Fjellsjøkampen, høyeste fjell i Akershus fylke (812 moh.)
Se på bildetFra tårnet på toppen av Fjellsjøkampen kunne vi kikke ned på løypetraseen som snart skulle føre oss nedover i nordvestlig retning.
Se på bildetI et strålende vær ankom vi Fjellsjøkampen (812 moh.) og kunne ta plass i tårnet for lunsj og et 360-graders rundskue. Mye optikk av ymse slag var medbragt, både kikkerter og fotoutstyr, så det ble en god pause her oppe mens vi studerte landskapet. Her er kameraet rettet mot Hurdalssjøen.
Se på bildetDet er flott utsikt i alle retninger fra Fjellsjøkampen. Her ser vi mot Norefjell i vest. Dit er det ca. 10 mil i luftlinje. I forgrunnen ser vi Tuvsætra (ca. 600 moh.), 11,8 km i luftlinje fra Fjellsjøkampen. Bak og til venstre for Tuvsætra her vi Skreihaugen (779 moh.) som delvis dekker Lushaugen (812 moh. og drøyt 14 km i luftlinje fra Fjellsjøkampen). Grensen mellom Hurdal og Gran går langs disse to toppene.
Se på bildetFra Fjellsjøkampens tårn kunne vi i dag se mot Synnfjell, som ligger ca. ti mil unna i nordvestlig retning.
Se på bildetI tårnet på Fjellsjøkampen er det to sikteplater, en mot nordvest (den på bildet) og en mot sørøst.
Se på bildetFra toppen av tårnet på Fjellsjøkampen ser en omtrent rett øst øverste del av traseene i Hurdal skisenter.
Se på bildetI sørveggen av tårnet på Fjellsjøkampen har Hurdal Turlag lagt ut ei gjestebok. Turlaget ønsker å få et anslag over antall besøk, så husk å skrive navn i boka.
Se på bildetSiste stigning før toppen av Fjellsjøkampen er nådd. I bakgrunnen kan en skimte Synnfjellet.
Se på bildetBildet er tatt fra tårnet på Fjellsjøkampen. Løypa kommer opp fra vest, så i bakgrunnen skulle vi hatt Vikerfjell og fjella i Valdres - hvis lufta hadde vært klarere.
Se på bildetDet er en fantastisk utsikt fra tårnet på Fjellsjøkampen, men en ser lite til de strøk i Hurdal der hurdølinger flest bor. Men en liten del av Hurdalssjøen kan en se. Det er ikke lett å se på bildet, men Hurdalssjøen hotell ligger på denne sida av sjøen, rett til venstre for de nærmeste granene. På andre sida, enda litt mot venstre akkurat der sjøen blir borte bak en ås, kan en se Hurdalssenteret til Norges Blindeforbund. På andre sida går også veien fra Nebbenes-kroene ved E6 og til Hurdal. Det betyr at når en har passert høyeste punkt på den veien og får øye på Hurdalssjøen, ser en også Fjellsjøkampen.
Se på bildetBildet er tatt mot nord fra tårnet på Fjellsjøkampen. Toppen vi ser mellom de snøhvite granene er Torsæterkampen. Dette er høyeste punkt på Totenåsen, 841 moh. Vi ser at kampen stuper ganske bratt ned mot høyre, og at en tilsvarende bratt ås reiser seg på andre sida, slik at det dannes et tydelig skar. Ifølge ei sikteplate plassert på Neverfjell ved Lillehammer, kalles dette skaret Hurdalsskaret. Fra mange steder i Gjøvik-/Ringsaker-/Lillehammer-traktene ser en dette Hurdalsskaret som et tydelig ”hakk” i ei ellers tilsynelatende vannrett åsrekke.
Se på bildetTårnet slik det står i dag, ble gjort ferdig i 2006. Før det var det et mye enklere tårn som etter å ha stått i over 40 år, begynte å bli farlig råttent. Det gamle tårnet hadde utvendig stige, og mange var redde for å klatre opp. Hurdal Turlag tok initiativ til å få restaurert det gamle tårnet, og fikk arbeidet gjort i samarbeid med Hurdal kommune. For at også de med høydeskrekk skulle kunne få nyte den fine utsikten fra tårnet, ble det kledd inn, og det ble lagd innvendig trapp.
Se på bildetSlik så brannvakthytta på den søndre toppen av Fjellsjøkampen ut. Bildet er hentet fra et hefte med oversikt over skogbrannvaktstasjoner utgitt i Christiania 1922 av Det norske gjensidige Skogbrandforsikringsselskap. Der finner vi også denne teksten: "Stationen blev bygget i 1920 av firmaet Haaken Mathiesen og er beliggende paa Fjeldsjøkampen i Hurdalen (797 moh). Stationen behersker store skogarealer fra Skreia i nord, Jessheim i syd, Bjønnkollen brandvaktstation i vest og til grænsen mot Odalen i øst. Stationens driftsutgifter dækkes av firmaet Haaken Mathiesen." Ut fra dette må bildet blitt tatt en gang mellom 1920 og 1922. På gamle kart er Fjellsjøkampen angitt til 797 moh. Dette er korrigert til 812 moh. ved senere målinger.
Se på bildet19 bilder vist.