I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I dag kjørte preppemaskinen opp løypetraseen fra Sørlitangen til Varingskollen. Flott, kaldt vær og vinterstemning. Bildet er tatt på toppen av Varingskollen.
Se på bildetEn solrik dag går mot slutten. Ved solnedgang ble det flotte farger i landskapet og på himmelen.
Se på bildetMed løypemaskinen til Skiforeningen blir det glattet og sporsatt på kunstsnøen i Varingskollen nå i dag!
Se på bildetSiste skitur på kunstsnø i Nordmarka 4. juli, 22,5 m x 450 = 10 km i Varingskollen.
Se på bildetPå ski i Nordmarka i juli på kunstsnø. På denne flekken lagde jeg en rundløype på 33,5 meter, og gikk den 300 ganger for å få 1 mil. Vi hadde den første skituren 30. oktober i Romeriksåsene, og går fortsatt i juli. Det blir skigåing i ti av årets tolv måneder i Oslomarka. Det er vel kanskje en uslåelig rekord, selv om det nok er mulig å få til en skitur i september hvis det kommer et tidlig snøfall.
Se på bildet1,8 kilometer med fine varierte sløyfer på stadion og utover i løypenettet er nå nypreparert for skøyting og klassisk.
Se på bildet150 meters rundløype i terrengparken i Varingskollen.
Se på bildetFremdeles en stor fonn med kunstsnø med en runde på ca. 100 meter fikk jeg gått 20 km.
Se på bildetToppen av Varingskollen er et bra startpunkt også for en skitur - særlig når heisen går.
Se på bildetTårnet på Varingskollen er synlig på lang avstand, men her har 35 trøstige vandrere nådd opp.
Se på bildetFra Varingskollen så vi hvordan skyene bygget seg opp over Romerikssletta. Kunne det tyde på at regn var i vente? Det viste seg imidlertid at det fine høstværet fortsatte ut dagen. I forgrunnen, nedenfor grantrærne, har vi Hakadal, og midt i bildet ser vi de skogkledte Romeriksåsene.
Se på bildetDet er god utsikt fra toppen av Varingskollen, der dette bildet er tatt fra. Her ser vi ned på den nordre delen av en høstlig og solfylt Hakadal, med Nittedal jordstasjon helt til venstre i bildet. På høre side har vi Hakadal golfbane, og hitenfor denne ser vi Riksvei 4. I bakgrunnen troner Romeriksåsene.
Se på bildetI Varingskollen er det muligheter både for dem med nedover- og bortoverski. Løypebasen har tatt turen fra Romeriksåsene og tatt med maskinen for å lage skiløype på snøen som skisenteret har produsert.
Se på bildetSola slet med å komme igjennom i dag, og motlyset gjorde at både troll og tusser kunne fornemmes.
Se på bildetUt i det grå på en våt dag. Vi tok rake veien fra bunnen og til toppen av Varingskollen, før vi gikk videre hit til nabotoppen Veslekollen i vest.
Se på bildetBilde nr. 4689 fra 2005 viser et gammelt løypeskilt på Varingskollen. Nå har ytterligere ti år passert, og skiltet har blitt beskutt med både hagle og grovere skyts. Malingen flakner av, og under dukker det opp bokstaver og farger som kanskje kan tyde på at dette startet tilværelsen som et trafikkskilt? Om nye ti år vet vi kanskje svaret.
Se på bildetPå platået Vesleåsen er det én myrputt av noen størrelse. Den ligger akkurat slik til at tårnet på Varingskollen speiler seg i den sammen med de forkrøblede furuene som vokser langs nordbredden av putten.
Se på bildetPlatået Vesleåsen sydøst på Varingskollen er vel verdt et besøk. I tillegg til flott natur vanker det poster: ti på topp, Nittedalsturen, og Kjentmannsmerket. Panoramautsikt, men denne dagen var det for disig og kontrastløst for panoramabilder, så da ble furuene hovedmotivet.
Se på bildetElggevir på veggen er vanlig på skogshytter. Noe mer uvanlig er det med julenisser på geviret i midten av juni, men det bekrefter vel bare at hyttene er mest brukt vinterstid. Mest uvanlig er utlagt selvskudd. Jeg kjenner bare til to andre hytter som har advarsel om dette.
Se på bildetFossestua var opprinnelig husmannsplass under gården Fossen vest for Hakadal kirke, nå privat hytte. I tillegg til disse to husene er et laftet skjul under oppussing og påbygging. En hvitemaljert vedkomfyr, Jøtul no. 404 med termometer i stekeovnen, hviler ved uthusets nordvegg. Kjentfolk sier at dette først og fremst er en vinterhytte, med grei adkomst over Svenskemyra.
Se på bildetNedkjøringen fra Holterkollen har startet, og rett etter toppen har man fin utsikt nordvestover mot Varingskollen og åsene ved siden av. Utsikten er fotografert fra ca. 420 moh.
Se på bildetVaringskollen i Nittedal ruver godt med sine 546 moh., og de fleste kjenner godt utsikten derfra. Men så har kollen sannelig en "veranda", et hakk ned mot sydøst, og her på Vesleåsen får vi skikkelig fjellfølelse med luftige fjellknauser og krokete furuer og en formidabel utsikt! På bildet ser vi over Hakadal mot Glitre sykehus og med Oppegårdskollen (437 moh.) og Romeriksåsene i blånene bakover.
Se på bildetFossestua ligger vakkert til kloss inntil oppstigningen mot Varingskollen. Frem til 1906 var dette en husmannsplass under gården Fossen, men benyttes nå som feriested. Sterkt plaget av hærverk og innbrudd, har eieren sett seg nødsaget til å sette opp skilt på veggen om at selvskudd er utlagt!
Se på bildetVaringskollen har sin Vesleåsen, sørøst for hovedtoppen. På en godværsdag (som vi har hatt mange av den siste tiden) er det vidstrakt utsikt mot Nittedal, Romeriksåsene og "Romeriket" bortenfor. Ta med kikkert! Du kan også klippe en av de nye kjentmannspostene.
Se på bildetHelt øst i Nordmarka ut mot Hakadal ligger Varingskollen med sitt tårn, som er synlig fra mange steder rundt Oslo. Her var det vardeplass i gammel tid, og har etter hvert blitt et godt utbygget og populært alpinanlegg med mange nedfarter.
Se på bildetTilførselsløypa mellom Varingskollen stasjon og lysløypa prepareres for skøyting. Noe annet er upraktisk, all den stund den krysser slalåmbakken.
Se på bildetDet ble kjempefint i lysløypa i Varingskollen etter at preppemaskinen hadde kjørt i ettermiddag.
Se på bildetDen store preppemaskinen sørget for veldig gode forhold i lysløypa i Varingskollen i ettermiddag.
Se på bildetUnder en nesten skyfri himmel var det i kveld god sikt til Varingskollen fra sykkelruten mellom Hakadal og Glitre på Gamleveien. Noen få sneflekker kan fortsatt skimtes i bakken, men det ødelegger ikke inntrykket av at det er full sommer nå.
Se på bildetI slutten av oktober er det gjerne vått og til tider tåke i Marka, men det har så definitivt sin sjarm det også. Fra Varingskollen er utsikten beskjeden, for ikke å si fraværende i slikt vær. Men utsikten på kort hold, langs stien, kan være riktig sjarmerende.
Se på bildetI dag kom sommeren til Nittedal med temperaturer på godt over 20 grader. Oppe på Varingskollen var det god utsikt mot øst i det flotte været.
Se på bildetFossestua ligger i bakkene opp mot toppen av Varingskollen. Det var ikke folk her i dag, men påskeliljene trivdes godt
Se på bildetDisse kyrne hadde det fint i solskinnet i dag like ved Hakadal Verk. Men de brydde seg visst ikke om at de hadde fri sikt til Varingskollen.
Se på bildetVaringskollen er et kjent syn fra mange steder på Romerike. Rett nedenfor Hakadal Verk tok toppen seg slik ut i dag.
Se på bildetDen karakteristiske masten på toppen av Varingskollen kan iakttas fra mange steder i lavlandet. Slik ser den altså ut tett på!
Se på bildetFra toppen av Varingskollen er det panoramautsikt i flere retninger. Det er relativt enkelt å ta seg hit opp på ski, og da snakker vi ikke om å ta skiheisen!
Se på bildetDette løypeskiltet står like ved toppen av Varingskollen. Et uvanlig skilt som må ha hengt lenge på treet hvis man skal dømme etter hvordan treet har vokst ut over skiltet. Kan det ha hengt der siden 1960-tallet?
Se på bildet37 bilder vist.