I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
En tur på Køllen uten å besøke og dokumentere den sydligste kaffidokterhytta er utenkelig. Plutselig en dag kan den være redusert til en flat plankehaug. Nå var det en snøvinter og en forholdsvis tørr vinter siden sist, og den holdt seg fortsatt oppreist. Men uten skråstivere blir den stadig mer skjev, og får dårligere motstandsevne mot taklast.
Se på bildetBernhard Herre beskrev at han hvilte under Vøyenseterens største hengebirk. Den er nok for lengst borte, men dette er dagens største bjørk på vollen. Knapt nok en hengebjørk, og delt i to stammer et stykke oppe. Denne ble valgt til kjentmannspost i perioden 2006-2008, og vi besøkte den 26. desember det året, dog uten å ta bilde av den da. Ser man godt etter på bildet i Kjentmannsboken fra da, er det tydelig at treet fra den gang også hadde to stammer i høyden.
Se på bildetVøyenseter var seter til Vøyen gård og lå syd for Køllen og nordvest for Brenna. Det ble setret der til slutten av 1800-tallet, og Bernhard Herre var gjest her ca. 1849. Lokalt hadde setra andre navn, som Vuivollen og Wuivollen. Nå har vollen vokst nesten helt igjen, men i kanten av et nyere hogstfelt syd for den, er et svakt tråkk og to rydningsrøyser synlig.
Se på bildetDette er et utsnitt av Bærums Skiklubs orienteringskart Køllen 1:10 000 fra 2008. De fleste hyttene som er fotografert og lagt inn i Markadatabasen, er markert med magenta sirkelflater, og anbefalt traktorvei opp Kollekleiva er markert med magenta strek. Stinettet har forandret seg i løpet av ti år, og det samme gjelder de få hogstfeltene. I forbindelse med hyttene er enkelte uthus utelatt.
Se på bildetInnvendig ser ikke hytta særlig trivelig ut nå. Sammenlignet med bilde nr. 18068 fra desember 2012 dominerer nå muggen isolasjon og presenningsrester forgrunnen. På veggen har lysestakene og lysene forsvunnet, på bordet har det kommet noe som ligner på kunstig frukt, og lampeskjermen har hoppet av lampa. Det er mye som tyder på at det ikke bare er vind og snø som har forårsaket dette.
Se på bildetBilde nr. 18067 viser «kaffidoktorhytte» nr. 10. Men med litt ekstra synfaring dukket det opp enda ei hytte rett ved, godt gjemt bak en liten kolle og omgitt av skog og kratt. Den kunne vel være på ca. 8 kvadratmeter inklusive innebod, og ligger uten utsikt mot en tettvokst myr. Dette er den minste hytta vi har funnet på Køllen, og vel også den som har den dårligste beliggenheten.
Se på bildetSlik ser kaffidoktorhytte nr. 10 ut i mai 2018. Taket har råtnet opp og seget ned, og langveggen med inngangen er i ferd med å bule ut. Når planken over hullet etter inngangsdøra går av, vil ventelig både langvegg og endevegg vrenges ut, og taket falle enda mer sammen. Mye har skjedd siden desember 2012, se bilde nr. 18067.
Se på bildetBilde nr. 24632 viser hytta med tørrgran på taket i desember 2013. Utvendig har det ikke skjedd mye siden da, men nå var vinduet i utgangsdøra knust, og både den og døra til kjøkkenet innenfor sto vidt åpne. Hytta har to rom, et knøttlite kjøkken og stue med køyesenger, og en innebod i tillegg. Den var i alle fall i bruk til 4. august 1987, da Aftenposten rapporterte om «total sykehus-krise». Den kan ha vært ganske koselig og varm, med både peis og ovn. Jeg lukket dørene så godt som mulig etter fotograferingen.
Se på bildetDette er den første «kaffidokothytta» vi fant. Bilde nr. 18064 viser hvordan den så ut i romjulen 2006. Etter da har forfallet bare fortsatt, og i dag, mai 2018, ser den slik ut som dette bildet. Sideveggen mot syd har nå falt helt sammen, og taket holdes bare oppe av endeveggene og et tynt bord som sto inntil mursteinsmuren. Pipa er fullstendig frittstående og støtter ikke resten av hytta.
Se på bildetBilde nr. 20975 og bilde nr. 28144 viser de to hyttene «i gjemselen» som var gjemt i tett skog før det ble hogd rundt dem. Men ifølge orienteringkartet skulle det også være en tredje hytte her, sannsynligvis syd for de to. Utenfor hogstfeltet er skogen tett, og terrenget bratt og uoversiktlig, og det var ingen hytte i syd. Et nytt, omfattende søk nord for hogstfeltet ledet frem til denne hytta med stort uthus og utedass. Hit gikk hverken sti eller tråkk, men hytta var ikke preget av forfall, bare av manglende bruk. Så de to hyttene på kartet er denne med uthus, mens den ene hytta lenger syd er de to i hogstfeltet.
Se på bildetMidtvinters er Køllen et ganske velegnet sted for en tur, siden vestsiden med stupene har sol mesteparten av dagen. Det er også mulig å få med seg solnedgangen og rekke ned til parkeringen ved deponiet ved Lorangmyr før det blir kritisk mørkt. Der var det – 12 °C.
Se på bildetDette er de samme to hyttene som på bilde nr. 20975 fra 2013. Nå med høyt, rimdekket gras i forgrunnen og bebyggelsen på Sollihøgda i bakgrunnen. Sol og – 8 °C, litt over ankeldyp snø, delvis grovkornet.
Se på bildetDen sydligste hytta på Køllen er også den mest forfalne, men den holder seg fortsatt noenlunde oppreist. Siden bilde nr. 24630 fra 2015 har den lagt seg litt mer mot nord (høyre), spesielt sydveggen, som neppe tåler et tungt snøfall til før den faller inn i hytta.
Se på bildetPå avstand så det ut som om denne hytta nær toppen av Kollekleiva hadde en original utepeis, men her er det nok snakk om å rive gamlehytta eller et gammelt tilbygg. Det blir spennende å se hva som skjer videre, for tømmerveien hit er svært bratt, og har rast ut flere steder.
Se på bildetFra enkelte av de hyttene som fortsatt holdes i hevd, er det praktfull utsikt. Her er solen på vei ned mot Hørtekollen.
Se på bildetPå orienteringskartet «Køllen» fra 2008 er alle hytter og hytteruiner tegnet inn. Der er det tegnet stier til de fleste av dem. Slik er det ikke lenger i 2015. Dette er en av de stiløse hyttene, som tydeligvis ikke har vært i bruk på noen år. Treet kom med slik kraft at det brakk, slåene på inngangsdøren ble revet ut av festene, og hele hytta er nå så skjev at det ikke er mulig å åpne eller lukke dørene. Enda en hytte i fritt forfall, og det var ikke den eneste jeg oppdaget denne dagen.
Se på bildetBilde nr. 18064 viser den sydligste kaffidoktorhytta slik den var i desember 2006. På de ni årene som har gått siden da har forfallet grepet om seg. Nå har hele brannmuren rast sammen, og skorsteinen står fritt fra hytta. Det er ikke mye stabilitet mot sidekrefter lenger, og med et skikkelig snøfall kan mesteparten av det som fortsatt står oppreist, legge seg i løpet av vinteren.
Se på bildetDette er inn- og utsikt gjennom hytta på bilde nr. 18063 og bilde nr. 18064. I forhold til julen 2012 har forfallet stoppet noe opp fordi pipa fortsatt stabiliserer restene av veggene, men inngangspartiet er nå helt åpent, og gulvet der har råtnet vekk.
Se på bildetDisse hyttene syd for Kollekleiva ligger ganske nær stien i retning Skoglund, men har vært helt skjult av skogen til nå. Men etter julen 2012 har hogstfeltet rundt hyttene blitt utvidet mot øst til og forbi stien, og nå er det utsikt igjen mot Høgbrennåsen med gården Bråtan, med Finnemarka helt i bakgrunnen. Det som ser ut som et isdekt vann, er massedeponiet ved Lorangmyr rett ved E16. Her var det spennende både å parkere og å gå videre mot Kollekleiva.
Se på bildetHyttene nord for Kollekleiva er ikke bare større, de har gjennomgående også videre utsikt der de ligger nær kanten av stupet mot vest. Her er noe av utsikten fra hytta på bilde nr. 20973. Fra venstre Høgbrennåsen med industribyggene på Sollihøgda, og Skogen gård, hvor kyrne fortsatt går ute på de isdekte jordene. Helt i bakgrunnen Hørtekollen og Finnemarka, med de høyestliggende gårdene der. I virkeligheten er utsikten enda videre både mot syd og mot nord, men motsol og dis begrenset mulighetene for fotografering.
Se på bildetDet er omlag 25 kaffidoktorhytter på Køllen, og en del av dem er både store og velholdte. Det gjelder særlig hyttene nord for Kollekleiva, som denne er et godt eksempel på.
Se på bildetKaffidoktorhyttene på Køllen er i varierende størrelse og tilstand. Denne tømmerhytta ikke langt fra Kollekleiva er omsorgsfullt demontert, merket og lagret over og mellom pillarene den en gang sto på. Ikke nylig, selv om kaffekjelen fortsatt står i komfyren. Men i komfyren vokser også et lite juletre, og på materialene vokser mosen friskt.
Se på bildetSelv om det begynte å bli mørkt, må man få med seg den siste utsikten før nedstigningen mot Skoglund. Fra den sydligste hytta og hit er det både ulendt, bratt og for det meste tett skog, og noen sti er ikke å finne når bakken er dekket av snø. Så det gjør godt å nyte lyset før turen går videre bratt nedover gjennom mere tett skog.
Se på bildetMesteparten av Køllen er dekket av stor skog, men enkelte åpne områder finnes, de fleste etter hogst. Her går solen ned over Høgbrennåsen og lyser opp noen forfrosne gresstrå.
Se på bildetEnda lenger mot nord ligger hytte nr. 10 nokså bortgjemt blant større og moderniserte hytter. Her har taket og inngangspartiet gitt opp, og redningsforsøket med plastpresenninger av billigste type er ikke helt vel gjennomført.
Se på bildetBilde nr. 18067 viser tydelig at her er det fritt innsyn i hytta. Slik så det ut denne dagen i 2012, og omtrent slik må det også ha sett ut siste gang den ble brukt i pinsen for et ukjent antall år siden. Blader og bøker ligger der fortsatt, men stearinlysene har blitt mer og mindre grasiøst bøyd i varme sommerdager. Et trist skue som må få være i fred og helst bevares, et minne fra en tid da selv en liten og primitiv hytte på skauen var noe stort og verdifullt og var i hyppig bruk, selv om veien dit kunne være kronglete.
Se på bildetBak hytta på bilde nr. 18065 har det forholdsvis nylig vært hogst, så her er det litt utsikt mot hytta og Høgbrennåsen på den andre siden av E16. Bildet viser også at denne lille hytta hadde et uthus som er større enn selve hytta, muligens med en stall.
Se på bildetVidere mot nord langs stupkanten, og noe opp fra stien langs denne, ligger denne lille tømmerhytta. Om lag 20 kvadratmeter stor, nybeiset og frisk i fargen i aftensola.
Se på bildetDet er om lag 25 «kaffidoktorhytter» på Køllen. Dette er den sydligste av dem, ikke den minste, men den som er i dårligst stand. Men da den var i bruk, var den nok attraktiv, med forholdsvis kort, men bratt sti/tømmervei opp, og en beliggenhet helt ute på stupkanten med flott utsikt før skogen vokste seg for høy. Bilde nr. 18064 viser samme hytte julen 2006.
Se på bildetTuren fra Skoglund og opp på sydenden av Køllen er bare om lag 1,1 km lang langs stien, men stiger 140 meter. Systemet av stier, tråkk og traktorslep er temmelig uoversiktlig. Vel oppe venter denne utsikten mot sydøst. Litt til venstre for midten av bildet Kirkerudbakken med egenprodusert snø og tåkesky. Åsene videre mot høyre dekkes såpass mye av den naturlige tåkeskyen over Skuidalen at de er vanskelige å bestemme sikkert.
Se på bildetNå har hele sydveggen falt sammen, og det er enda mer åpent enn på bilde nr. 20976 fra desember 2013. I 2006 var vegg og vindu for det meste fortsatt på plass, og da tok solnedgangen seg slik ut gjennom vinduet.
Se på bildetDette er samme hytte som på bilde nr. 18063, men seks år tidligere. Hytta var temmelig medtatt allerede da, men dette bildet gir et inntrykk av en litt forseggjort plankehytte delvis med mursteinsvegg som en arkitektonisk avveksling. Julen 2006 var meget snøfattig!
Se på bildetDet finnes hytter hvor forfallet har kommet lengre enn på den på bilde nr. 20976. Der denne hytta nordøst på Køllen sto, var selve hytta revet og ryddet da vi skulle legge Flaggsprettpost der i år 2000. Da vi rekognoserte der året før, sto det fortsatt rester av en hytte der. En nokså forseggjort hytte med hellelagt terrasse, og det langt fra skogsvei.
Se på bildet33 bilder vist.