I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Endelig ble Marka hvit og morgenen solfylt. Et uavnlig syn vinteren 2020. Nedbøren i går kom som regn og sludd i lavereliggende områder i Vestre Bærum, men over ca. 100 moh. ble skogen i Vestmarka hvit. Også Skuibakken ser nå ut som en ordentlig hoppbakke for vinterbruk.
Se på bildetTradisjonen tro arrangeres det nyttårsfest i Skuibakken, som vanlig med fakkeltog opp unnarennet til juletre og bål. I er det ti år siden bakken ble offisielt fredet, og festen i år er den 11. i rekken. Men nå foregår fyrverkeriet på sletta, og gjør mye mindre av seg enn da det ble skutt ut fra tårnet, se bilde nr. 26504 fra 2017.
Se på bildetDet var litt disig 1. pinsedag, men Skuibakken var ikke vanskelig å se fra Søndre Kolsås, der dette bildet er tatt fra. Bakken var i dag innhyllet i et grønt landskap.
Se på bildetFra Skuibakken er det god oversikt over Vestre Bærum og Kolsåsmassivet. Her har dagens siste solstråler funnet et hull i skydekket og lyser opp Kolsåsmassivet, mens lavlandet og bebyggelsen nå ligger i skyggen av Vestmarkas åser. Stuprekkene til venstre i bildet er Løkenhavnastupene, mens de nedenfor masta på Søndre Kolsås er Sydstupene. Begge stuprekkene er populære for klatrere, med mange ruter, til dels med stor vanskelighetsgrad. Gården til venstre i forgrunnen er Solberg gård med jorder og juletreplantasje.
Se på bildetFra Skuibakken mot nord-nordvest er det utsikt mot Jammerdal med gården Solstad, og bak denne Bjørumsåsen vest for Kjaglidalen, som er synlig helt til høyre i bildet, med åsene langs Bergenske Kongevei som en hvitkledd avslutning. Solnedgangen gyller sydenden av Køllen.
Se på bildetFra toppen av stillaset til Skuibakken er det vid utsikt i de fleste retninger. Dette er utsikten mot syd over Ursdalen med jorder, gårder og juletreplantasjer. Åsene i venstre del av bildet er Svartoråsen som går over i Ringiåsen. Til høyre i bildet reiser Ramsåsen seg med stup og urer, og i bakgrunnen ligger Kattås nærmest og Skaugumsåsen bak denne. Sjelden har skogen vært hvitere enn etter gårsdagens store snøfall.
Se på bildetÅrets fyrverkeri var det beste i Skuibakkens historie. Sett nedenfra ser det nesten ut som et vulkanutbrudd når det skytes ut fra toppen av stillaset i bakken. Med dette ønsker jeg alle Markadatabasens venner og brukere et godt nytt år 2017!
Se på bildetDet ble etter hvert ganske fullt av folk rundt og nedenfor hoppet, og fra Kongetribunen spilte Skui Brass musikk som passer både til høytid og hopprenn. Arrangementet fokuserer vel minst like mye på den gamle storbakken og historien om den som på selve nyttårsfeiringen. Den røde prikken i bakgrunnen er TV-masta på toppen av Søndre Kolsås.
Se på bildetNyttårsarrangementet i Skuibakken for familiene i Vestre Bærum begynner å få lange tradisjoner, og samler bra med folk om det er snø eller ikke. Her er folket på vei opp det bratte unnarennet med fakler til hoppet med juletre og bål.
Se på bildetFortsatt kan vi beskue denne en gang verdens største hoppbakke. Bakkerekorden ble etter ombygging hele 122 meter i 1996. Her ble det arrangert NM og verdenscuprenn, til sammen ble det avviklet rundt 60 renn i bakken. Anlegget er nå fredet og eies av Skuibakkens venner. Siste offisielle hopprenn ble avholdt i 1996, altså for 20 år siden.
Se på bildetDet ble ganske snart klart at stjerneskuddene kom så høyt at det var bedre å ta bilder mot vest. Det kom etter hvert flere, men mye svakere, samtidig med at det kom varierende nordlys over Isi. De fleste ble ikke synlige på bildebrikken, men dette, som var svært tydelig for det blotte øye, laget et svakt spor på sitt mest intense. Erfaringer: fotografering av stjerneskudd krever vidvinkelobjektiv (her 16 – 24 mm fullformat), mye tålmodighet og enda mer flaks. Lukkertider rundt 8 sekunder med blender f/4 ved ISO 200 ved så mye strølys som her, ellers forsvinner stjerneskuddet i strølyset, eller det blir utbrente partier i bildet. Med mørk himmel ISO 400 eller 800 og kanskje dobbelt så lang eksponeringstid, men unngå bildestøy og stjerner som blir streker. Fokusering er meget kritisk og vanskelig i mørket, reell instilling på uendelig avhenger av brennvidde og temperatur på objektivet. Live view og actual pixels på bildeskjermen gir best nøyaktighet.
Se på bildetEn times tid rundt kl. 21.00 den 14. desember var det tendens til dansende nordlys over søndre del av Krokskogen. Intensiteten varierte mye, men dette er fra perioden med flest og tydeligst «flagrende nordlysgardiner». Aftenposten beskriver dette som et uvanlig kraftig utbrudd, som var synlig helt til Tyskland. De opplyste områdene er, regnet fra venstre, strølys i tåka over Sollihøgda, Ullbråtengårdene med juletre, Jammerdal, E16 fra Skuitunnelen mot Sollihøgda, over denne Isi Gjenvinningsstasjon, så Bjørum gård på taket av Skuitunnelen, og bak denne gårdene Isi, Grinda og Endli under forlengelsen av Eineåsen vestover fra Solfjellstua. Over åsen henger Karlsvogna. Også her bestemte utbrenning fra bebyggelsen eksponeringen, ellers hadde det vært mulig å få med flere nordlysdetaljer og enda flere stjerner ved å øke til ISO 400 og kanskje ISO 800, men beholde samme blender og lukkertid.
Se på bildetNatten mellom 14. og 15. desember er den perioden da stjerneskuddsvermen Geminidene er mest intens, med opptil 120 stjerneskudd i timen. Å observere dem krever fri sikt fra øst til vest, og helst ikke måne eller annen belysning som gir strølys på himmelen. Toppen av stillaset på Skuibakken var en mulighet. Geminidene er fragmenter av asteroiden Phaeton, og stråler ut fra stjernebildet Tvillingene, som er til venstre for Orion og et stykke over Kolsås på bildet. Mens jeg gjorde klar utstyret, kom det to kraftige stjerneskudd, og et tredje etter at det var rigget opp. Men de kom mye høyere enn stjernebildet, og gikk over det området objektivet dekker. Senere kom det ikke flere på østhimmelen, så da ble det å nyte utsikten mot øst i stedet. I forgrunnen lyshavet fra Vestre Bærum foran silhuetten av Kolsås, med lys og dis fra Oslo i bakgrunnen. Til høyre Kirkerudbakkenn med flomlys og snøkanonen, og helt i høyre kant av bildet Tanum kirke i hvitt flomlys.
Se på bildetUtsikten fra toppen av stillaset på Skuibakken er turen verdt, selv om det snør tett og det begynner å bli mørkt. Motivet er omtrent det samme som på høstbildet fra 2010, bilde nr. 12577, men snøværet gjør detaljene mer diffuse.
Se på bildetPå Skui er det etter at Skuibakken ble utvalgt til kulturminne, tradisjon å feire nyttår med juletre, bål og fakler på kulen. I år ble rakettene skutt ut fra toppen av stillaset, og flomlyset ble da slått av. Slik tar det seg ut fra vår veranda tre kilometer lengre mot øst. Med dette ønsker jeg alle som bidrar til og/eller er innom Markadatabasen et godt nytt år!
Se på bildetAsker og Bærum Historielags kulturminnevandring 2013 gikk av stabelen 13. oktober, med start fra Skuibakken og Harald Kolstad som guide. Her er det imidlertid leder av Skuibakkens venner, Morten Heldal Haugerud, som orienterer om bakkens storhetstid, gjenopplivingen i 2007, fredningen i 2009 og planene videre om å sette den i hoppbar stand igjen. Turdeltagertelleren kom etter hvert frem til at det var 110 tobente deltagere på turen og nok firbente. I bakgrunnen på bildet fra venstre Eineåsen, og deretter Kolsåsmassivet med Nordre Kolsås, Lille Kolsås og Søndre Kolsås.
Se på bildetDet var nypreparert i skileiken på Skui i dag, og sporene var helt supre.
Se på bildetI dag sto flomlyset i Skuibakken på selv om vi er bare er vel en uke fra sommersolverv. Riktignok var det en disig og mørk dag, men ingen spor etter aktivitet som skulle trenge lys i bakken. Kanskje det var en teknisk prøve, kanskje var det fingernemme personer som hadde banet seg vei til lysbryterne. Det har hendt før.
Se på bildetPå Skui er det etter at Skuibakken ble utvalgt til kulturminne tradisjon å feire nyttår med bål og raketter fra unnarennet. Slik tok det seg ut fra vår veranda 3 km lenger mot øst. Med dette ønsker jeg alle som bidrar til og/eller er innom Markadatabasen et godt nytt år!
Se på bildetDenne unge hunngaupen ble drept i trafikken ved Rustan i Skuidalen i september 2008. Den ble senere stoppet ut, og ble i 2009 plassert i et glassmonter i Kommunegården i Sandvika. Men historien slutter ikke der, for det viste seg seg at gaupen hadde to døtre. De ble funnet to uker etter at moren ble drept, og var da helt utsultede. De veide bare 2,5 kilo. De ble fanget inn og overflyttet til dyreparken i Kristiansand. Der trives de bra og har vokst seg store. Det ryktes at de med tiden vil få selskap av en hanngaupe der nede på Sørlandet. Men de er altså født i Oslomarka.
Se på bildetSkuibakken var kjent for sitt bratte unnarenn, og dette bildet gir et inntrykk av hvor bratt det er, selv etter at det ble flatet ut ved ombyggingen i 1963. Med dagens stil og utstyr ville det være kritisk å få fullklaff, for da ville man havne på sletta. For turgåere i Ursdalen er dette mer enn en god oppvarming til turen, men det er heldigvis oftest parkeringsplasser ledig ved veien like under hoppet.
Se på bildetSkuibakken var ikke noe for bleikinger. Hoppet sees rett foran veien og bak sikkerhetslemmen nederst på stillaset. Unnarennet er helt usynlig, bare sletta godt etter overgangen er synlig. Men utsikten er upåklagelig med Eineåsen og Kolsås-toppene i og over tåka.
Se på bildetEn tur i Ursdalen bør starte med Skuibakken. Bygget 1928, kjent for sitt stupbratte unnarenn. To World Cup-renn har blitt arrangert her. Bakkerekord 122 m fra det siste rennet som ble arrangert (1996). Nedlagt og forsøkt revet i 2002, nå fredet som kulturminne.
Se på bildetDen gamle, ærverdige Skuibakken er nå nedlagt, men fortsatt kan man nyte utsikten over Vestre Bærum herfra. Bildet er tatt et lite stykke opp i ovarrennet.
Se på bildetDen gamle Skuibakken er ikke lengre i bruk, men det er mange andre aktiviteter her i Skui idrettspark. Her finnes flere fotballbaner samt et par sandvolleyballbaner. Om vinteren er det stor aktivitet har med lysløype og preparerte skispor.
Se på bildetVed foten av den nedlagte Skuibakken starter lysløypen inn til Jordbru. Hvem har ikke lyst til å ta en tur i så flotte spor?
Se på bildet27 bilder vist.