I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Den opprinnelige demningen i Groruddammen var en solid tørrmurt gråsteindemning. Ved forbedringen i 2013 ble den kledt med betong, slik at bare deler av den opprinnelige steindemningen nå er synlig. Her er overløpet ved fortsatt stor, men avtagende vannføring, med Shoddyfabrikken i bakgrunnen der elva begynner å svinge. Rørstussen til rørledningen er synlig litt til høyre for midten av bildet.
Se på bildetGroruddammen ble i midten av 1800-tallet skapt ved oppdemning av Alna for å kunne gi kraft til shoddyfabrikken som lå litt lenger ned langs elva. Den ble etter hvert en populær badedam. I 2010 ble dammen tømt, mudret opp og forbedret, og ble åpnet igjen i september 2013 i en meget forbedret utgave.
Se på bildetEtter en heller regnfull høst var vannføringen i Alna på flomnivå. Det var blant annet stor vannføring i sideelva fra Breisjøen, som vanligvis er nesten tørr siden vannet derfra ledes i tunnel til Alnsjøen. Bilde nr. 26099 viser vannstanden ved normal vannføring.
Se på bildetOgså i den øvre delen av Alna var det flrere mindre fossefall som ble utnyttet til industriell bruk. Grorud prestegård hadde tilgang til fire vannfall, og drev kvernbruk og hele fire sager for tømmereksport. Denne demningen, som nå fungerer som ei bru, kan ha vært et av dem. Rørstussen er synlig til høyre i bildet, og ved siden av rekkverket er det to gjengede jernstenger for manøvrering av luke.
Se på bildetLeirfallet er med sin 15 meter fallhøyde den høyeste fossen i Alna, se bilde nr. 26098. I 1974 ble det skjult bak en betongdemning, og elva ble ledet videre i en kulvert/tunnel til Brubakk nær Alnaparken. Demningen ble fjernet i 2011, og det ble bygget et basseng med to avløp ved foten av fossen. Et avløp med varagrind tor tunnelen, og et for elva i dagen ned til Hølaløkka. Det siste fikk bare litt over 15 prosent av vannet ved normal vannføring.
Se på bildetTurgåere og syklister kan glede seg over at store deler av Alna, Oslos lengste elv, er åpnet, og renner fritt. Hølaløkka er et av mange fine steder som er godt tilrettelagt for turfolket. Dette er en vannpark som ble anlagt i 2004.
Se på bildetOg så kom regnet. Det vil nok vegetasjonen ved Alna nyte godt av. Bildet er tatt rett nedenfor togstasjonen på Grorud.
Se på bildetHer fra et frodig parti på turvei D10, ikke langt fra der turveien stopper ved Alnabruterminalen.
Se på bildetGrorudparken strekker seg fra Grorud senter til Hølaløkka, og ble anlagt langs Alna for noen få år siden. Her er vi ved Groruddammen, som er et vakkert innslag i parken.
Se på bildetPå Grorud er det en fin turvei langs Alna. Det er grønt og frodig her nå, noe som myker opp landskapet ved boligblokkene.
Se på bildetTurveien langs Alna, mellom Grorud og Huken, går i grønne omgivelser. Noen steder langs traseen står det benker og bord.
Se på bildetHeldigvis kan en i Alnaparken ennå finne rester etter tidligere tiders produktiv virksomhet i Kværnerdalen. Her et gammelt turbinhjul stilt ut til beskuelse.
Se på bildetDet er plass til ti personer ved et rastebord når viljen er til stede.
Se på bildetTil Grorud kirke hører Grorud prestegård, eller Nedre Grorud gård som den opprinnelig het. Gården var kjent for sin vakre hage, og som del av Groruddalssatsningen er den restaurert tilbake til slik den så ut midt på 1800-tallet. Den ligger helt inntil Alna, og har flere idylliske rasteplasser, en av dem med egen fontene.
Se på bildetØvre Alna renner for det meste gjennom løsmasser med tett kratt på sidene. På enkelte strekninger har den erodert vekk løsmassene, og elva renner på nakent grunnfjell, ganske dekorativt ved liten vannføring og begynnende høstlig løvfall.
Se på bildetKalbakken bru ble bygd omkring 1790 og er en av landets eldste bevarte tørrmurte steinhvelvbruer. Den var en del av den Trondhjemske Kongevei. Forsterket slik at den tåler dagens biltrafikk, og fredet i 1999.
Se på bildetLeirfallet, eller Leirfossen, var viktig for industrireisningen langs Alna. Lerfossens Klædefabrik, senere Grorud Klædefabrik, ble etablert her i 1867. Den holdt det gående helt til 1962. Fossen ble skjult bak en betongdemning på 1970-tallet, men ble gjenåpnet i 2011.
Se på bildetAlna er et av Oslos sju vassdrag. Hovedkilden er Alunsjøen (Alnsjøen) i Lillomarka, og den ender etter 17 km i Oslofjorden i Middelalderparken. Vannkraften i elva var viktig i industrialiseringen av Oslo. Etter for det meste å ha vært innelukket og usynlig i rør, har det de senere årene blitt gjort en stor innsats for å åpne den igjen og gjøre den tilgjengelig for folk. Alnaparken på Furuset er et område med urskog i ravinene langs elvebredden, gressletter og hagemarksskog, og egen salamanderdam. I en steinsetting i parken er en av periodens kjentmannsposter plassert, kanskje som lokkemat for turer langs Alna. Det er god grunn til å bruke tid på mer enn å kvittere på posten.
Se på bildetEn steinsetting i Alnaparken er blitt en halvurban kjentmannspost, her er hverken helt by eller helt Marka. Steinsettingen viser omrisset av Osebergskipet. Det går en fin turvei langs Alnaelva for dem som vil gå eller sykle hit.
Se på bildet20 bilder vist.