I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
En gruppe på 14 kjentmenn besøkte kjentmannsposten "Slottet" nord for Sørkedalen i kveld. Her på den vestre toppen var det fantastisk utsikt, men stupbratt ned, så det gjaldt å være forsiktig. Til tross for høye temperaturer de siste dagene, lå det ennå snø på skyggefulle steder.
Se på bildetGår man fra Slottet nordover over Slottsåsen, er det ikke enkelt å komme ned til Kjelen igjen på grunn av høye stuprekker. Men etter hvert kommer det en skarp kløft tvers over åsen, og den fører rimelig enkelt ned i nordenden av Kjeledalen. Bildet viser typisk terreng i området: stup og skrenter, store vindfall, bløte myrer og steinet bunn. Men det er ikke spor etter hogst her, så bakveien til Slottet kan være et interessant alternativ for de som liker urørt natur, ikke har dårlig tid, og ikke er redde for noen utfordringer underveis. Orienteringen her er enkel, med grove ledelinjer.
Se på bildetSlottet går for å være ganske uinntagelig, med stup og skrenter i de fleste retninger. Her fra nordenden av kløfta som går rundt mye av toppen på vestsiden: høyt stup, bløt myr. Men her var dagens første og eneste spor etter andre mennesker, og med litt sikksakkgange mellom stup og skrenter gikk det greit å komme både opp og ned igjen.
Se på bildetSommerstid er veivalget mellom bratt bredd med stup på østsiden, eller flatere terreng med myr og stein på vestsiden. Jeg valgte østsiden, og fikk med meg et motiv av et utvalg av vindfall som hadde falt i vannet. Vindfall var det nok av ellers i området også, ispedd områder med toppbrekk i alle retninger.
Se på bildetDen gamle skiløypa gikk over vannet Kjelen, som ligger ved foten av Slottsåsen. Vannet har kanskje fått navnet sitt fordi det var som å kikke ned i bunnen av en kjele fra stupkanten på østsiden. Men det var før. Nå er stupene fortsatt der, men godt tilgrodd med stor skog. Bildet viser innløpet i nordenden. Også her var det kvekkekor.
Se på bildetVi var på Slottet i oktober 2012, da med oppstigning på Langliasiden. Samme vei igjen er kjedelig, så da måtte jeg utforske andre muligheter. Stuevassdalen og den gamle skiløypetraséen fra Stuevann (ikke merket på Mdb-kartet) var en mulighet. Myra og bekken i dalen ble forsert med balansering på granstrangler og halvmorkne vindfall.
Se på bildetBak Slottsmyra troner Slottet, og i bakgrunnen skimtes Heikampmassivet. Vår vei fra Stuevassdalen var mildt sagt kronglete, og på vei over myra plumpet fotografens turfølge til livet i et myrhull. Men turen fortsatte til kjentmannspost og geocache på toppen.
Se på bildetVanligvis går det raskere ned fra en topp enn denne, vi måtte vi tråkle oss frem med stor forsiktighet i et lite gjestmildt slottsterreng.
Se på bildetHer sto det gamle trigonometriske tårnet. Restene av treverket ligger nede, men boltene står. Og etter en kald morgen med hvitrimete jorder og kuldegrader i Sørkedalen, kunne vi innta en fornem lunsj på Slottet i varmende sol og vindstille.
Se på bildetSlottet ligger 538 moh., og ser temmelig utilgjengelig ut fra Langliveien. Toppen står godt på kraftige, bratte og glatte fjellvegger.
Se på bildetFinere lunsjsted skal en lete lenge etter. Slottet troner oppi lia langs Langliveien, og fra kanten er det vid utsikt sørover mot Sørkedalen (t.v.) og Moliksåsen rett frem. Hit er det bare ytterst få mennesker som legger turen.
Se på bildetHøyeste punkt på Slottet er 538 moh. Det står en bolt i berget, men trig.tårnet er bare noen råtne rester på bakken. Utsikten er finere fra den vestlige delen av toppen.
Se på bildetPå turkartet M1:50 000 er det merket traktorvei fra der Salthulsbekken krysser veien og lavt i lia mot Slottsmyra. Men det går også et eldre og nesten gjengrodd slep langs Salthulsbekken. Dette dreier etter hvert mot syd, går høyt i lia over stupene, og ender rett nedenfor toppen på sydsiden. Dette er den beste utsikten langs dette slepet. Langlivannet dominerer, men helt i horisonten rett over masteparet midt i bildet kan Solobservatoriet på Harestua skimtes som en hvit prikk.
Se på bildetPosten er fjernet, tårnet har veltet, men jernbolten som markerer trigpunktet befinner seg ved spissen på den nærmeste gåstaven. Atie speider etter utsikten, men forgjeves. Gamle og nyere trær skjermer overalt. Kjentmannspost 1990-92.
Se på bildetKjentmannsboka 1990-92 sier: «Hvorfor åsen har fått dette navnet vil du lett skjønne når du ser den fra sør!» Her er den, så du kan bedømme selv. Men hadde det ikke vært for denne ferske snauhogsten, hadde det ikke vært mye å se til Slottet.
Se på bildet15 bilder vist.