I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Isen er svart og fin. Den ser ut som stålis, men her har den gått over til våris, og har nesten ikke noe bæring ved land, selv om den er 8-10 cm tykk rett ved. Utpå er det 19 cm tykk stlis.
Se på bildetDer sola har fått tak, har det blitt våris. Du ser tydelig staver i isen, og denne bærer nesten ikke noe som helst. Vanskelig å komme inn til land der hvor isen er slik. Men utpå vannet og i skyggen var det 19 cm tykk stålis.
Se på bildetGullerudtjern ligger i Gullerudmarka. I dag ble det skøytetur på tjernet. Det er stor forskjell på hvor myk isen er på formidagen og ettermiddagen på slike soldager. Det er også stor forskjell på isen i skyggepartiene og der sola har fått tak.
Se på bildetDet er flott og tykk is på Gullerudtjern, selv om det ikke ligger høyere enn 181 moh. Tjernet ligger i et kuldehull.
Se på bildetVi som går på turskøyter, har flyteelement i sekken, skrittstropp og alt som trengs hvis vi skulle være uheldige å plumpe. Selv om isen er 25-30 cm utpå, bruker vi komplett utstyr. Vi er her ferdige med rasten på Ultvedttjern, det er så tørt at vi ikke kunne ha fyrt bål.
Se på bildetBlå himmel og flott is, med artig mønster. Fint å se Marka med skøyter på beina.
Se på bildetDet er vår i Marka, og selv på små tjern er utløpsosene store, iblandet med barnåler etter mye vind og en spesiell vinter. En gammel rød båt ligger klar til fiskesesongen. Vær forsiktig på isen ved slike os, husk nødvendig kunnskap og utstyr.
Se på bildetVi tenkte litt på hvor vi kunne finne fin is. Grunntjern ligger litt i le innerst i Åsakroken i Gullerudmarka. Flott og hard is på morgenen, hverken overis eller glassis.
Se på bildetDet er snøfritt i terrenget rundt Grunntjern, men det er i alle fall is på vannet.
Se på bildetEn tur i Gullerudmarka består langt fra bare av dilting i våte og mer eller mindre begrodde myrer. I og under åssidene går det både stier og driftsveier som er tørre og fine, og det gjør det på høydedragene også for de som vil ha mosjon og litt utsikt i tillegg. Dette skaret fører inn til Ultvedtvann fra Nordbyveien. Ellers skal det være parkeringsmulighet fra Borgergrenda ca. 700 meter syd for Klekkenkrysset på Fv241.
Se på bildetVed sydenden av Ultvedtvann er det en passasje med overheng som kan være en utfordring etter regn, med våt og hellende skifer. Her er det fort gjort å miste fotfestet! Østsiden av vannet er også en utfordring, da utløpet er flere meter bredt, og kloppa over det bare eksisterer på orienteringskartet.
Se på bildetUltvedtvann (Ulltveitvann) er det største og lavest beliggende (159 moh.) tjernet i Gullerudmarka. Det har til og med sin egen øy omtrent midt i bildet. I den fjerneste åssiden går Ringkollveien, og de med god skjerm vil kunne se to hytter der.
Se på bildetI utkanten av Gullerudmarka ligger det storgårder som Vaker, men også innover i Marka går det veier til mindre gårder og plasser. En av disse er Sponbråtan mellom Gullerudtjern og Grunntjern. Her forfaller driftsbygningene, jordene dyrkes bare delvis, og utenfor våningshuset, som også er preget av tidens tann, står tre eldre biler, alle uten registreringsskilt. Slik er det også andre steder i området.
Se på bildetMidten av august er passert, og med det de første tendenser til gulskjær og falne løvblader. Åsryggen i nord på 234 moh. speiler seg i det lett bananformede tjernet.
Se på bildetBevokst, vått og myrlendt beskriver mye av områdene nær vannene i Gullerudmarka. Her i nordenden av Gullerudtjern er det laget en fin klopp over til en rasteplass med bord og krakker. Ellers er det til dels en utfordring å ta seg frem gjennom disse områdene, i alle fall etter kraftig regnvær. Vest for kloppa kommer skiløypa fra Røsstjern.
Se på bildetBildet fra Gullerudtjern (186 moh.) viser typisk vannkvalitet og bunnforhold for vannene i Gullerudmarka. Hvite vannliljer langs bredden er også typiske, men det falne treet er litt uvanlig – grenene danner et ellipsemønster i stedet for å stå ut som vanlig. Også grenene på andre trær i disse vannene hadde samme mønster, så dette var ikke et enkeltstående tilfelle.
Se på bildetGrunntjern (181 moh.) er det midterste og minste av de tre kransalgetjernene i Gullerudmarka. Typisk for disse er ganske klart vann med litt grønnskjær, frodig plantevekst langs bredden og et belte av hvite vannliljer langs bredden. Åsryggen i bakgrunnen når opp i 231 moh., og er typisk for dette området, skogbevokst, men skogen gjemmer lange stup og skrenter. Her er litt av stupet på nordvestsiden synlig litt til høyre for midten av bildet.
Se på bildetKraftig regn med torden dro seg over Ringerike og Krokskogen fredag ettermiddag. Denne vakre regnbuen viste seg over Gullerudmarka, med Ringkollåsene i bakgrunnen.
Se på bildetDenne sykkelen er det lenge siden noen har brukt. Den står like ved den rødmerkede løypa som går gjennom Gullerudmarka (som grovt regnet er flaten mellom Klekken og Åsa), et par kilometer nordøst for Gullerudtjernet. Dette er et fint turområde med mange stier og tjern.
Se på bildetGullerudmarka ligger mellom Åsa og Klekken, og Ultvedttjern er et av tre kalkrike småvann. Tjernet ligger i et naturreservat. Terrenget består av bratte nord-sørgående kalkåser, og i området samles mange elg fra Nordmarka om vinteren.
Se på bildet20 bilder vist.