I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Skogsbilveien opp fra Skoglund er snøsikker, og det er preparert løype helt opp til Risfjellet. Bortsett fra den siste bakken, der det er isete og i ferd med å bli bart, er det flotte spor fra løypekrysset øst for Svartvann.
Se på bildetVarmere luft og sol, det går mot vår. Granskogen har blitt svart, og det er bare snø å se i åpne områder. Men inne i skogen er det for det meste fortsatt hvitt, og turorienteringen er begrenset til sydhellingene. De siste dagers dis har gitt solnedganger med solen som en lysende gyllen kule, noe i stil med solnedganger i havtåka på sydligere breddegrader.
Se på bildetEtter å ha forsert bakkene opp fra Skoglund, kommer vi snart til kjentmannsposten ved Puttmyrene. I nærheten er både kyr og sauer på beite, men her er det stille en tidlig lørdag i juli. Multene var modne, dog mange fant vi ikke her. (Koden på skiltet er retusjert bort.)
Se på bildetPuttmyrene ligger nordøst for Svartvann i Vestmarka, og i dag ble det en tur dit mens skaren fortsatt bar opp fra Godtland. Her er det for øvrig også en kjentmannspost.
Se på bildetDet var meldt om snø i høyden, og det holdt stikk! Det var skikkelig snødrev på veien fra Skoglund mot Godtland, og på vakre Puttmyrene vest for Risfjellet var det nesten vinterstemning. Men rundt den nordligste putten på bildet ser vi ennu høstens gyldne farver langs bredden.
Se på bildetSolnedgangen i dag bød på to litt uvanlige atmosfæriske fenomener: Først en nær rektangulær sky med tett bølgemønster parallelt med horisonten. Fortsatt synlig til venstre i bildet, muligens en utdratt kondensstripe i en bølgeformet atmosfærisk forstyrrelse. Litt til høyre for denne kom det så en tydelig «sun pillar», en stripe av sol hvor sollyset etter solnedgang reflekteres av talløse iskrystaller i atmosfæren. Slike «sun pillars» kan bli fem til ti buegrader høye og har blitt observert samtidig både her på Østlandet og på kysten av Vestlandet.
Se på bildetDen søndre del av storputten har kommet lenger med hensyn til gjengroing med siv. Her er også bra med vannliljer og furuer langs bredden.
Se på bildetDet kan se ut som om det er to store putter på Puttmyrene, men ved nærmere ettersyn er det en stor, timeglassformet putt. Her er det en bjørk som forsøker å strekke seg over sundet. På orienteringskartene over området er det også klart at det er én stor putt, og at sundet ikke er passerbart.
Se på bildetPuttmyrene syd på Risfjellet er noe av det mest idylliske i området. Dette er nordre del av den store putten med store furuer og begynnende høstfarger. Nord for denne er det tre småputter og to områder med farlig synkemyr.
Se på bildetFra Skoglund er det sammenhengende skiføre innover i Vestmarka, og det er ingen grunn til å reise lengre om man bare skal "en liten tur på ski". Runden rundt Svartvann eller via Grønland byr på fine forhold, og Bærum kommune holder foreløpig disse løypene i hevd med jevnlig preparering. Bildet er fra løypa mellom Svartvann og Risfjellet, som er noe av den mest snøsikre vi har sør for Sollihøgda.
Se på bildetDet var i dag varierende forhold fra "ren is" til skaresnø med godt feste og styring (som på bildet) ut fra Skoglund. De beste forholdene finner man i veikantene opp Siljudalen fra Skoglund, på veien fra Svartvann opp til Grønlandsveien/Langåsen, og som her på flatene mellom Svartvann og Risfjellet. Stedvis er det områder med is og noe grus. Det er hardt føre (klister eller skøyting), og stor forsiktighet må utvises i nedoverbakker og i isete partier. Har man langrennski med stålkanter, kan disse med hell vurderes.
Se på bildetDet er nesten ikke så man tror det, men det er faktisk mulig å få seg en skitur i Vestmarka i romjulen. I dag gikk turen fra Skoglund, og ruten var videre Burås - Svartvann - Risfjellet - Grønland - Mikkelsbonn - Svartvann - Skoglund. Noen steder var det isete, mens det var bløt sne andre steder. Likevel, klart bedre enn det fotografen forventet.
Se på bildetSolen tittet etter hvert frem og skogen viser seg frem fra sin aller beste måte en sen ettermiddag noen dager før mai. Hvis nettene holder seg kalde og det ikke blir for intens sol på dagen, så vil det fortsatt være helt brukbare forhold i løypenettet i høyden, her fra den korte avstikkeren mot Risfjellet.
Se på bildetPå Risfjellet rett nord for Ursdalens øvre del ligger det fem bronsealdergravrøyser og en mindre røys av jernaldertype. Som det høver seg for gravrøyser fra denne tiden, var utsikten formidabel. Røysa på bildet tilhører de minste og er ganske rasert, men er den hvor utsikten er minst tilgrodd, og derfor fortsatt best. Diameter for denne er åtte meter og anslått steinvolum ni kubikkmeter, mens det for de største, som ligger nærmere rassonen til åsen Knallru, er diameter 14 meter og volum omkring 75 kubikkmeter.
Se på bildet14 bilder vist.