I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Restene av installasjonene i Vøyenfallet holder fortsatt stand. På dette bildet er det tydelig hvordan Lomma fyller både det normale overløpet til høyre, og flomløpet til venstre. Den øvre delen av rørledningen har forsvunnet for lenge siden.
Se på bildetDet var en fuktig fornøyelse å være langs Vøyenfallet i dag. Fossetåke over og langs hele fossen, men heldigvis var det lite trekk i lufta, så den var ganske stabil. Dette er nedre del av rørledningen til turbinen til mølla før den går inn i møllebygningen.
Se på bildetEtter helgens regn var Lomma fortsatt flomstor. På demningen ved Vøyenfallet rant det over både normalt overløp og flomløpet, og omga kverna med vann på alle kanter.
Se på bildetKratt og hager som er utvidet utenfor tomtegrensene gjør at de ikke er enkelt å få både Vøyenfallet og Vøyenmølla på samme bilde. Dette er så nær jeg kom uten å risikere fotoutstyr og/eller lemmer. Østsiden av fossen er ikke passérbar på en forsvarlig måte.
Se på bildetDemningen ovenfor Vøyenfallet øker fallhøyden og lager også et mindre vannreservoar for mølla. Møllebygningen er midt i bildet foran Kirkerudbakken. Denne dagen var vannet i Lomma brunt som litt tynn kaffe.
Se på bildetBildet viser en sidegren av fallet og rørledningen fra rett før krigen. Den var 140 meter lang og gikk til en turbin med generator som ga 100 kW vekselstrøm. Men allerede i 1899 var det installert en turbin med generator som ga 4 kW likestrøm. Den forsynte både møllen og Wøyen gård med lys. Men lenge før dette igjen drev fossen både mølle og oppgangssag.
Se på bildetRett nedenfor demningen står en gammel bekkekvern med kvernkall, en tidlig type mølle med horisontalt skovlhjul og innløp fra siden. Denne utnyttet vannets hastighet, men konstruksjonen tillot ikke store skovlhjul. Denne kverna er egentlig et fremmedlegeme satt opp i 1975, med en fortid i Øverlandsbekken fra 1963. Men opprinnelig kommer den fra Setesdal. Bildet er grått og kontrastfattig fordi det er fotografert med teleobjektiv gjennom fossetåken.
Se på bildetNattens regn ga flom i Lomma, og muligheter for litt spennende bilder. Vøyenfallet er det siste utnyttbare fallet før Lomma og Isielva møtes. Her er det fotografert fra nedsiden av møllebygningen. Her blåste det hele tiden en kraftig vind fylt med fossetåke. Ikke enkle forhold for fotografering.
Se på bildetVed den sydligste delen av Lomma er det en fin rasteplass. Elven er samlet til Vøyendammen som leverer vann til fossen. Den bringer Lomma sammen med Isielva.
Se på bildetRett før Lomma slutter seg til Isielva, åpner den seg i Vøyendammen før den kaster seg ned Vøyenfallene. Vi ser den søndre Kolsås-toppen i bakgrunnen.
Se på bildet10 bilder vist.