I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Etter flere dager med tåke var det rimete og fint ved kjentmannsposten «Menuetten». Vi kom vandrende fra Kleivstua og Sørsetra. På vei ut fra posten assisterte vi to damer over bekken med de iskapslede steinene. Det viste seg at de er åtti år gamle (damene, altså), og dette var høstens trettiende post. Imponerende!
Se på bildetUtsikt fra Menuetten med tåke over Tyriforden og Steinsfjorden. Gården Sønsterud kan skimtes i lavlandet.
Se på bildetDriftsveien fra Nesseterveien mot Menuetten er ganske tydelig og på sine steder ganske idyllisk, som her hvor enden av en lite kolle er sprengt vekk. Nærmere Menuetten går den over i en sti, som nå begynne å bli ganske tydelig. Strekningen er lettgått når det er lite vann i Sønsterudbekken så den kan krysses i vadet. Når bekken er flomstor og blir til en elv, må man gå på østsiden av den. Der var det ingen mangel på hufs og kratt.
Se på bildetFra Menuetten ser man også tre av veisvingene på gamle E16 (E68). Planen var å bruke dette bildet til å finne det beste stedet å ta bilde av Menuetten nedenfra, men hvilket av alle fremspringene med stup under var det rette? Ikke mulig å bestemme med sikkerhet nedenfra, så her må presisjonsorientering med detaljert kart og kompass til, eller må man vente til neste sankthansaften?
Se på bildetSønsterud gård er sentral i sagnet om Menuetten, fordi det var derfra man kunne se de dansende og senere kvinneskikkelsen i hvite gevanter. Gården kan også beskues fra rasteplassen ved østre utløp av Nestunnelen.
Se på bildetSelv om man ikke kjenner til sagnet, er utsikten fra Menuetten god nok grunn til å ta turen dit. Fra venstre ser vi Finnemarka, Tyrifjorden og fjerne åser, og naboåsryggen Skarpsnoåsen. Gården nedenfor er Sønsterud gård, og veisvingene er gamle E16/E68 nedenfor Nestunnelen. Dette var en dag med mye blådis, men i horisonten kunne man ane at Norefjell hadde kvittet seg med nysnøen.
Se på bildetMenuetten har, ifølge Sverre Grimstad og Even Saugstad, navnet sitt etter sagnet om en kvinneskikkelse i flagrende hvite gevanter som danset menuett på flaten på sankthansaften. Ifølge Kåre Haug kunne Ole With på Sønsterud gård tilføye at dette var et gjenferd etter et par som ikke kunne få hverandre, og som danset her før de kastet seg sammen utfor stupet i døden. Paret på bildet er Hjørdis og Bjørn Egner, venner fra orienteringsmiljøet i Stor-Oslo i snart 50 år. Vi kom tilfeldigvis helt samtidig til Menuetten fra hver vår side. De følte ikke for å danse her, men poserte gjerne mot utsikten. Selv om Bjørn fortsatt er habil o-løper i klassen 80+, valgte de å ikke gå ned samme vei som jeg kom opp.
Se på bildetMenuetten er en berghylle over et stup i bratta vest for Nordlandsåsen med sagn knyttet til seg. Anbefalt veivalg dit er drøye to kilometer langs Nesseterveien til Sønsterudbekken/elva og så litt kortere tilbake igjen på en gammel driftsvei og sti. Et mye kortere alternativ er å følge veien ca. 600 meter og så ta av opp mot et flatere parti under kraftedningen og så følge smådaler og rygger til Menuetten. Som bildet viser, er ikke terrenget lettgått, bare sporadiske tråkk til den siste ryggen opp til Menuetten, hvor det kommer en mindre sti nedenfra.
Se på bildetMenuetten er kjentmannspost i perioden 2020 til 2023. Her ser vi rett vestover mot Finnemarka. Det er langt ned, siden vi er på 380 moh. og Tyrifjorden er på 63 moh. Vær forsiktig på kanten!
Se på bildetHer ser vi vestover, over Holsfjorden mot Finnemarka. Gården Sønsterud (ca. 140 moh.) til høyre i bildet.
Se på bildetFlott utsikt her, og Kjell har ikke lyst til å hoppe i paraglider eller å skli her. Derfor holder han seg på trygg avstand fra kanten, for her er det langt ned, mose og nedoverbakke. God utsikt over Holsfjorden og Finnemarka på motsatt side. Vi er 380 moh., og Tyrifjorden er på 63 moh.
Se på bildet12 bilder vist.