I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var trangt om plassen på T-banen i går, og enda verre var det i dag. Til tross for at vognene var nesten fulle, ble det sluppet inn veldig mange passasjerer på Midtstuen stasjon. Covid-19-krav om avstand ble ikke fulgt, og det var en del uten munnbind også. Noen hadde trukket opp genseren foran munnen istedenfor. Det er bra at mange kommer seg ut i Marka, men det må bli strengere kontroll på stasjon og bane.
Se på bildetDa vi startet fra Ankerveien på turen opp til Frognerseteren, var det fortsatt tåke over Midtstubakken, men den hadde lettet noe da vi kom dit. Her var det trening i den største og minste av «småbakkene». En eldre guttehopper har akkurat landet trygt i den største bakken, mens meget unge jenter gjør seg kjent med den minste og plasten der.
Se på bildetElgen fra ski-VM i Oslo i 1982 står nå nedenfor Midtstubakkene. Det lille tjernet (på googlemaps feilaktig kalt Besserudtjernet) er populært på varme dager, men nå i november er det bare en og annen hund som går uti.
Se på bildetEtter en lang dag med regn var det «bare» tåke søndag kveld. VM-elgen ser ut til å trives ved foten av Midtstubakken.
Se på bildetMidtstuen badestrand er en liten perle med flott utsikt til Midtstuens hoppbakker. Den ligger i bunnen av hoppbakkene og bare en liten spasertur fra Midtstuen stasjon. Det er også mulig å kjøre bil dit. Kjør opp Holmenkollveien og ta til høyre ved Holmenkollen kapell. Veien bringer deg til bunnen av Midtstuebakken og til badeplassen. Ekstra morsomt er det når det er prøvehopping i bakken. Dammen har naturligvis ferskvann og er godt egent for barnefamilier.
Se på bildetHver sin lyst, men en liten dekkøkt er faktisk mer slitsom enn en vanlig kvelds(gå)tur. Snøen øker motstanden. I Midtstubakken var det hoppere i aksjon denne søndagskvelden.
Se på bildetFotografen gikk opp Korketrekkern på vei til nykjørte spor til Frognerseteren, og fikk med seg Midtstubakken i all sin prakt.
Se på bildetDen nye broen over T-banen bak Midtstuen skole er straks klar for åpning. Arbeidene har pågått i hele høst. Veien heter Heftyebakken på kartet og er nederste del av lysløypa fra Frognerseteren.
Se på bildetRester av vinterens moro finnes fremdeles her og der. I bakgrunnen skimtes toppen av den forrige Holmenkollbakken.
Se på bildetEtter en runde på ski fra Frognerseteren var det fint å gli ned bakkene til Midtstuen, der det er mer enn nok snø 12. april. Føret ble sugende etter hvert som solen varmet.
Se på bildetDet er ikke hver vinter vi kan sette på fellene hjemme og gå en kort tur til en løssnøbakke. Vi var ikke alene om å sette spor i bakken ved siden av unnarennet i Midtstubakken. Også på Vettakollen er det tydelige spor etter «pudderhunder».
Se på bildetFine skiforhold helt ned til veien ved Midtstuen skole. Fotografen pleier ikke å ta av seg skiene før stikkordet er «asfalt» eller «sommer», og i dag var det heldigvis bare det første som gjaldt.
Se på bildetI dag passet det fint å avslutte skituren ved Heftye-bautaen på Midtstuen. Thomas Heftye var den første formann, som det het den gang, i Den Norske Turistforening. I dag er det 150 år siden foreningen ble stiftet. Dagen ble bl.a. feiret med stor turfest i Oslo Spektrum på fredag, og i dag er det mange lokale turarrangementer rundt om.
Se på bildetMandag morgen var Korketrekkeren nypreparert og klar til bruk. Akerne nøt nok soloppgangen et annet sted, for her nede ved Midtstuen var det stille.
Se på bildetDe første akerne dukker opp i Korketrekkeren når det bare er noen få centimeter snø. Med så fine snøforhold som vi har fått nå, er det ikke rart det er trengsel både i bakken og på t-banen. Her ser vi et par av Midtstubakkene i bakgrunnen.
Se på bildetBare fire dager før vintersolverv er det naturlig nok sen soloppgang. Her titter solen frem bak åsene øst i Oslo og kaster et vakkert lys over by og skog, som her i løypekrysset innenfor Midtstuen.
Se på bildetOslo kommune har startet undersøkelser av noen av bautaene i hovedstaden, for blant annet å se om de står støtt nok. Kommunens kunstsamling har ni bautasteiner fra mellom 1887 og 1947. Steinen på bildet ble reist av "Kristiania ungdom" i 1887 og hedrer bankieren og eiendomsbesitteren Thomas J. Heftye, som blant annet kjøpte Frognerseteren og Frognerseteren skog. Han var også Den Norske Turistforenings første formann (som det het den gangen), og DNT feirer 150-årsjubileum i 2018.
Se på bildetDenne blåstiens dager er talte. Bystyret har godkjent planene om å bygge landets største tennisanlegg i nærskogen ved Bautatomten på Midtstuen, til tross for at et stort flertall av høringsinstansene ville bevare grøntområdet.
Se på bildetSnø er ingen nødvendighet i en moderne hoppbakke som Midtstubakken, men vi tipper at både hoppere og ski liker snøføre best.
Se på bildetDen lille dammen nedenfor Midtstubakkene har fin rullesteinstrand og er et populært sted på varme dager. Vannet var overraskende kaldt.
Se på bildetMed akeføre i Korketrekkeren er dette et daglig syn på Midtstuen stasjon. Når vi legger til et VM i skiskyting kan det bli trangt på banen.
Se på bildetEn ordentlig vintermorgen med minus elleve grader og en lav sol som sørger for lys i lysløypa fra Midtstuen til Frognerseteren.
Se på bildetLite snø til tross, det er nok til at akesesongen er i gang i Korketrekkeren.
Se på bildetDa det endelig ble sol denne dagen, presenterte Midtstubakkene seg i vårgrønt med løvetann i forgrunnen.
Se på bildetKorketrekkeren i østsiden av Holmenkollen er nevnt flere ganger i forbindelse med bobsleighbanen fra 1952, men det er ingen typiske bilder av den i Markadatabasen. Her er den, et stykke ovenfor Midtstua. Typisk er at den er bred som en vei, og med plankelemmer i yttersvingene og andre steder hvor det er fare for skade om de akende mister kontrollen. Det lille bildet viser at svingene tidligere (1922?) i tillegg hadde dosering med plankelemmer.
Se på bildetFølger man tråkket fra muren videre oppover, kommer man til en buet fylling med en bro som nok har sett sine beste dager. Fyllingen fører opp til akebakken Korketrekkeren. Under broen går det en heller dårlig vei, som etter hvert ender i Heftyebakken. På denne lå samlingsplassen etter endt kjøring for bobsleighene under OL i 1952. Bobbene ble returmert til start på denne veien og videre på Heftyebakken.
Se på bildetPå vestsiden av Heftyebakken, omtrent 0,5 km fra Midtstua, kan enden av en grønngrodd mur skimtes i skogen. Går man opp til denne, viser den seg å være en del av en solid mur som ligger i en halvsirkel i en liten dalbunn. Kraftig dosert og stedvis over to meter høy kan den ikke være en tilfeldighet. Gamle kilder sier at dette var nedre del av en S-formet tverrforbindelse fra akebakken Korketrekkeren til Heftyebakken.
Se på bildetVårtreffet fikk bruke Diamanten som serveringssted for dagens pølsemeny, og var meget takknemlige for dette. Som avslutning ga Skiforeningens leder drift, Klaus Kromann, en orientering om Diamantens historie, hva som er gjort for å få Midtstuanlegget til å fremstå som både harmonisk og brukervennlig, og planer for å også ta inn litt andre aktiviteter enn hopp i fremtiden.
Se på bildetTo av o-sportens veteraner, Bjørn Egner (til venstre) og Per Eric Ståhlbrand, nyter dagens servering i de siste restene av ettermiddagssol.
Se på bildetMed speilblank dam, diamanten i bunnen og hoppbakkene harmonisk ved siden av hverandre på oversiden, gjør skianlegget ved Midtstuen seg godt i de siste restene av ettermiddagssol.
Se på bildetKnirkeføre og minus ti på Midtstuen fredag morgen. Denne pensjonisten priste fridagen og la i vei med Kobberhaughytta som mål.
Se på bildetDet lille snølaget til tross, det er fullfart i Korketrekkeren. At utleiekjelkene er tilgjengelige, tar vi som et tegn på at forholdene er akseptable. I bunnen av bakken ligger Midtstuen stasjon, og da er det bare å ta banen tilbake til start.
Se på bildetDet var hektisk aktivitet i Midtstubakken torsdag formiddag. Unge hoppere brukte den flotte sommerdagen til å finslipe teknikken.
Se på bildetKorketrekkeren er akebakken som går mellom Frognerseteren og Midtstuen, og den er populær hele vinteren. En kan leie kjelke ved start og ake ned, for så å ta banen opp igjen. Det er ofte fullt på perrongen her på Midtstuen stasjon, og også en tåkete søndags ettermiddag var interessen stor.
Se på bildetHvis snøværet fortsetter gjennom natten, kan vi ta frem skiene. I kveld var det imidlertid bare joggeskospor å se i lysløypa ovenfor Midtstuen.
Se på bildetDet er lyst, men solen står først opp om tolv minutter i horisonten bortenfor Midtstubakken. Om tre dager står den opp tre minutter senere, på årets korteste dag. I dag var det klarvær ved 8-tiden, men det skyet over. Ved 10-tiden var utsikten tåkegrå, og det kom en snøbyge.
Se på bildetSnøkanonene sto på "lokalt snøvær" over de minste Midtstubakkene i morges. Bakkene danner fine linjer i terrenget.
Se på bildetSolen har såvidt stått opp, selv om klokken er over 10, men den gjør byen vakker med sitt gylne lys. Her fra foten av Midtstubakkene.
Se på bildetRiktignok er det fortsatt bar bakke i Holmenkollen hoppanlegg denne første uken av desember, men nå er planering, beplantning og Diamanten på plass. Da det gamle tårnet i Holmenkollbakken ble revet i 2008, ble toppen av tårnet - kalt Diamanten - solgt på auksjon og kjøpt av Tommy Sharif for en anselig sum. Han donerte den tilbake til hoppanlegget i Holmenkollen, og den er nå montert ved nye Midtstubakken, der den skal fungere som varmestue for de mindre bakkene i anlegget.
Se på bildetHeisen i Midtstubakken går og hopperne skal ha lørdagstrening, overvåket av VM-elgen fra 1982. Oppe til venstre skimtes Holmenkollen kapell.
Se på bildetI dag tidlig, rett før solen sto opp over Østmarka, så var utsikten ved Midtstubakken slik. Oslo Plaza og Posthuset sees omtrent midt i bildet. Pipene ved forbrenningsanlegget på Klemetsrud kan skimtes litt lengre bak til høyre.
Se på bildetEtter at formiddagen hadde vært innhyllet i tåke, ble sikten bedre da hopprennet i Midtstubakken kom i gang. Flomlysene kom på, og bakken var et flott syn for de mange tusen tilskuere som hadde møtt frem.
Se på bildetDet var mange norske flagg som vaiet frisk blant publikum under VM i normalbakke i dag. Midtstubakken var arena for arrangementet den siste lørdagen i februar 2011.
Se på bildetDet snedde til tider ganske tett under herrenes VM i normalbakken, men det var likevel fin sikt for tilskuerne.
Se på bildetDen bulgarske 17-åringen Vladimir Zografski er i medienes søkelys en stakket stund etter sitt førstehopp i Midtstubakken under VM i Oslo 2011.
Se på bildetToppen av den gamle Holmenkollbakken, også kalt Diamanten, har nå fått plass nedenfor Midtstubakken. I bakgrunnen ser vi bebyggelsen i Vettakollen, deler av Oslo og helt bort til Østmarka.
Se på bildetUnnarennet i Midtstubakken er vanskeligere å få øye på enn unnarennet i storesøster Holmenkollbakken for den jevne bilturist i området, men det er dimensjoner også over det. Ville DU ha hoppet her?! I bakgrunnen sees Vettakollen.
Se på bildetStolheisen i Midtstubakken byr på luftig utsikt over hovedstaden. Om en drøy måned starter ski-VM, og da vil heisen løfte kvinnelige og mannlige skihoppere opp langs unnarennet.
Se på bildet50 bilder vist.