I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Ved Sandungen i Vestmarka ligger restene av grunnmuren til hytta «Dulutten», som er kjentmannspost i inneværende periode. Men hvor selve hytta ble av, er et mysterium, se teksten til bilde nr. 26177. Noen mener at den ble flyttet til Hakadal. Nå hadde jeg ikke med målebånd slik at jeg kunne måle lengde og bredde, så jeg kan ikke avgjøre om den ville ha passet på grunnmuren, men dette er i alle fall hytta det er snakk om.
Se på bildetEttermiddagen begynte bra! Med 23 grader i skyggen i Hakadal var denne septemberdagen som en fin sommerdag. Solen varmet godt her ved Verkensdammen ved Hakedal Verk, og skiltingen ga flere muligheter til videre tur.
Se på bildetSesongens siste senior-skitur gikk fra Hakadal til Movatn. Vi var forberedt på påskeføre og noe rufsete forhold. Stor var derfor vår glede da vi 1 km fra Hakadal stasjon ble møtt av Skiforeningens løypemaskin som la forholdene fint til rette for oss. Til overmål fikk vi nypreparerte spor hele vegen til Movatn. Med strålende solskinn hele vegen ble det en særs god opplevelse.
Se på bildetEtter at Ole har herjet fra seg et par dager, kom en kald og vindstille søndag med vakker soloppgang over Varingskollen. Men den gamle Holmenkollmarsj-traseen var denne søndagen et trist skue etter den sterke vinden, masse bøss, store grener og isete partier i denne vanligvis så flotte løypa.
Se på bildetBare noen dager før vi går over i desember måned, og endelig ser det ut til at kuldegradene kommer og gjør Marka klar for vintereventyret! Både Movann og Ørfiske viser tegn til begynnende vinter med is langs breddene, og rimfrosten har satt seg i løypa inn mot Trehørningen. Og i Varingskollen går snøkanonene for fullt.
Se på bildetHakadalselva som kommer fra Harestuvannet, har vokst seg stor etter mye nedbør i oktober, og gir mye lyd fra seg denne første søndagen i årets november.
Se på bildetBiesurr og fuglesang og forsommerens vakreste blomster langs veien fra Hakadal Verk og inn i Nordmarka nord. Bare fotografen gikk av morgentoget på Hakadal stasjon og kunne nyte de friske morgentimene oppover bakkene mot Trehørningen i ensom majestet.
Se på bildetKyrene ved Hakedal verk nyter godværet og sikkert også det grønne gresset. Det er i hvert fall frodig nå, og markblomstene begynner å sette farge på grøftekantene ved denne innfallsporten til Marka.
Se på bildetDet er fremdeles mulig å gni ski mot snø på jordet ved Hakadal verk, men du kan også la være. Strålende sol over skogen fredag ettermiddag, i morgen er det meldt regn.
Se på bildetDet er fin utsikt fra løype 1147 mellom Mattismyr og lysløypa i Varingskollen. Her ser vi over Hakadal mot Romeriksåsene. Til venstre i bildet skimtes Hakadal golfklubb med Aas gård.
Se på bildetSnart halvveis ut i november, og det blir raskt kortere dager. Tåken lå tett i dalen i morgentimene, men da solstrålene brøt gjennom, ble det en magisk halvtime.
Se på bildetEn halv time etter solnedgang var lysene kommet på i Hakadal, og oppe fra Rundkollen (592 moh.) merket jeg at dagen var i ferd med å gå over til natt, både lys- og temperaturmessig. Men det var først da jeg pakket sammen fotoutstyret at jeg skjønte at den videre ferden gjennom skogen ville bli noe stervsom uten en fungerende lykt. Bildet er tatt med en eksponeringstid på 20 sekunder. Vi ser Varingskollen til høyre i bildet, mens bilene på Rv 4 lager kontinuerlige lyslinjer.
Se på bildetPå et frodig sommerbeite ved Hakadal Verk nøt storfeet tilværelsen i ettermiddagssolen. Noen av oksekalvene hadde små stange-konkurranser, men de fleste var opptatt av å spise, spise og spise. Fint var det i alle fall å betrakte landskapet med lysende geiterams i forgrunnen.
Se på bildetIngen tvil om hvilken årstid vi er inne i nå! Hakadal stasjon var tidlig på dagen plassert i fargesprakende omgivelser.
Se på bildetHakadal stasjon er en innfallsport til Nordmarka fra øst, men også til Romeriksåsene fra vest. Vi er kommet inn i september nå, men fortsatt er det dagslys ved 20-tiden. Lysene på stasjonsbygningen er imidlertid kommet på.
Se på bildetDet er frodig i Hakadal nå, noe fotografen fikk oppleve på sykkeltur gjennom dalen i kveld. Bildet er tat langs sykkelruten mellom Hakadal og Glitre.
Se på bildetUtsikt fra Bukollen ned i Hakadalen, til høyre i bildet Varingskollen og nede til venstre Aas gård. Legg merke til tåka nede ved Lillestrøm.
Se på bildetÅ gå Nittedal på langs på ski kan gjøres både den veien pilen peker, eller motsatt vei. Du bestemmer! Skiltet står i bakken nedenfor Hakadal kirke.
Se på bildetIngen tvil om hvor du er nedenfor Hakadal kirke. Det går en flott løype som følger dalbunnen og kulturlandskapet gjennom Nittedal, fra Elnes til Slattum. I begge ender kan du fortsette inn i Marka - eller ta bussen hjem.
Se på bildetSkiløypa i dalbunnen av Nittedal går parallelt med riksvei 4 et stykke, sørøst for Nittedal jordstasjon og like ved golfbanen på Ås-jordene. Her ser vi alpinanlegget i Varingskollen i det fjerne.
Se på bildet762 deltakere i Grenader-løpet er klare for ni mil fra Hakadal til Jansløkka skole i Asker. Her står de inndelt i tre startfelt på jordet ovenfor Hakadal stasjon. Skirennet gikk i flott vær, men det var trådt føre. Ved start var det minus tretten grader. Skirennet er oppkalt etter soldaten som gikk fra Hakadal til Gjellebekk skanse i Lier for å varsle om tusen svenske dragoner planla å omringe skansene, i forbindelse med Karl XIIs angrep på Norge.
Se på bildet"Bygdeløypa" kalles den, eller "Nittedal på langs", løypen som går fra Slattum til Elnes. Den går gjennom kulturlandskapet gjennom dalen, og er nå preparert og i god stand. Det er mulig å komme inn på den fra flere steder i Nittedal, slik som her ved Gamle Glittrevei, rett nedenfor Hakadal kirke. Vi ser Varingskollen til venstre i bildet.
Se på bildetDet ser ut til å være nok å bite i, og dermed er vel kuene glad og fornøyd. De krever ikke den helt store meny-variasjonen fra dag til dag for å være tilfreds.
Se på bildetUtsikt fra Varpekollen over Hakadalen med Varingskollen i bakgrunn.
Se på bildetEn regnbyge som gikk over Hakadal golfklubb har akkurat gitt seg, og en dobbel regnbue var å se på himmelen et lite minutt
Se på bildetHakadalen, med motorcrossbanen på Varpet i forkant, sett fra Svartberget ved Stryken. Til høgre ses Varingskollen.
Se på bildetHer gjelder det å holde varmen før starten går. Etter at man er igang, går det greiit, men først ....
Se på bildetMange ivrige skiløpere hadde funnet fram til Hakadal og starten i årets renn. Nå er det bare å "gi gass".
Se på bildetFør start ble det målt nesten 20 kalde grader i startområdet. Her er det bare å holde varmen - før starten går.
Se på bildetSom Hovedsponsor og leder av BULL Ski og Kajakk, gledet Olav seg over en flott dag, et topp arrangement, og toppnotering med antall deltakere. Nå skal det snart gås selv også.
Se på bildetOmrådet for påføing av de siste lag med skismøring for HK Skimaraton var flittig besøkt. Prepping må til ....
Se på bildetHolmenkollmarsjen 2004 legger i vei ut fra Hakadal. Over 3000 løpere snor seg mot Holmenkollen.
Se på bildetJordet nedenfor Tøyenfeltet var startområde for Holmenkolmarsjen. Hektisk aktivitet i de siste minutter før start, en appell fra Kari, generalsekretær i Skiforeningen, og deretter starten på en fin og lang tur gjennom Nordmarka.
Se på bildetMange detaljer blir etterspurt fra løpere før Holmenkollmarsjen. Informasjonsområdet var godt besøkt.
Se på bildetRennkontoret ytet en flott innsats for alle løpere. Berit Kjøll fra Skiforeningens styre meldte seg også til start og får høre de siste detaljer før veien videre til startområdet.
Se på bildetHakadal vgs var for anledningen rennkontor. Her var det trangt om plassen. Men alle ble "klargjort" for start.
Se på bildetParkeringsplassen ved Hakadal vgs. var stappfull av biler og skiløpere.
Se på bildetDet er litt under 1 time til start, og denne gruppen var ivrig igang med riktig utstyr for en fin glid. Hakadal hadde -5 grader, men vi ble lovet næremer +5 grader underveis i marka. Hva skal vi legge på?
Se på bildetLange rekker ut fra start. Det er en fordel å finne en høvelig rygg å ligge bak.
Se på bildetStarten har gått i Hakadal. Over 2 200 innsatsfylte skiløpere med til sammen over 20 kg klister under skiene kaster seg på stavene for å få en best mulig utgangsposisjon.
Se på bildet50 bilder vist.