I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Isen så ikke veldig tjukk ut, så folk holdt seg unna vannene denne fine søndagen, bortsett fra en enslig våghals.
Se på bildetMange steder i marka er milorgaktivitet skiltet, så også her ved Nøklevann.
Se på bildetPå en av vinterens beste skidager var det stor utfart ved Bråten, sørvest i Nøklevann.
Se på bildetSnøen som kom siste uke, er smeltet på vannene, men det gikk greit å stake seg over på ski.
Se på bildetBetydelig kaldere langsmed isen enn ellers, men det dempet ikke utfarten i dag: Flotte spor over vannet gjorde at det var mange på ski, både nordover og sørover.
Se på bildetGreit å gå over Nøklevann i dag, men ikke ideelle forhold for de som gikk på skøyter.
Se på bildetI 2016 var Nøklevann tappet kraftig ned for rehabilitering av demningen, og beverhytta i området ved Bremsrud lå på tørt land, se bilde nr. 25618. Grana som på det bildet lener seg over hytta, ligger nå oppå den, men tallrike beverfelte trær viser at hytta er bebodd. Dette var et av de mest elegante gnagene. Til tross for støtte i nabotrærne blir det litt spennende å se om treet overlever «Knud» stående.
Se på bildetMørket er på vei, og en ensom skiløper er på vei ut av kuldetåka som har dannet seg på den snødekte isflaten.
Se på bildetPasse mange kuldegrader i dag og med nypreparerte løyper, var det bare å komme seg ut, som her ved Nøklevann.
Se på bildetMange har benyttet seg av Heftyes snarvei over Nøklevann, der lite regn i høst gjør at den gamle steinveien ennå er synlig. Men en råk halvveis gjør at det nå er vrient å komme over.
Se på bildetSparsomt med nedbør i høst gjør at det fremdeles er lenge til vi har normal vannstand igjen etter nedtappingen, og Heftyes snarvei er ennå godt synlig. I dag frost, men ennå fint å sykle rundt vannet.
Se på bildetDet er mange ganske ferske spor etter beveraktivitet langs Nøklevann. Her er en beverhytte hvor det like ved er avgnagde bjørker med bladsprett, dvs. gnaget i fjor. Med dagens lave vannstand ligger hytta nå godt inne på land, men inngangspartiet er forlenget ned til vannet.
Se på bildetDemningen ved Rustadsaga er nå avsperret område grunnet anleggsdriften. Likevel er det mulig å få en slags oversikt over tilstanden fra flytebryggene. Forskjellen fra bilde nr. 24497 fra 7. november i fjor er betydelig. Nå er vannstanden på sitt laveste og anleggsaktiviteten på sitt høyeste.
Se på bildetVed dagens lave vannstand ligger brygga til Sarabråten godt oppe på tørt land, og det ville vært vanskelig for hjulbåten Sara å legge til der. Bak troner åsen med ruinene etter Sarabråten. I gressbakken opp dit er det fortsatt steinmurer etter serpentinveien opp til Sarabråten og veien bort dit Steinveien kom i land på østbredden av vannet.
Se på bildetFaret til bekken fra Lutvann er godt synlig i det som var bunnen av Nøklevann, og det samme er faret til bekken fra Rundtjern og småbekker fra østsiden av vannet. Syd for Steinveien stikker det opp rester av parvise påler i en rett linje. Spor etter en gammel skigard fra den tiden veien var i bruk, eller enda tidligere? Det blir spennende å se om veifaret blir merket med blomstrende vass-slirekne når Nøklevann er fylt opp igjen.
Se på bildetMed nedtappet Nøklevann demmer Steinveien til Sarabråten opp et grunt vann i bekken fra Lutvann. I dag var det en stokkandhann som regjerte her, og sørget å skremme stimen av ikke helt små fisk som holdt til her. På tilbaketuren over veien skremte vi også opp en større fisk (ørret?) som holdt til mellom steinene i veien. Det er, og må ha vært, trange tider for de fiskene som ble fanget her under nedtappingen.
Se på bildetSlik tok Nøklevann seg ut i dag, 5. mai 2016, sett over den østre delen av «muren» over Sørlivika. I forhold til bilde nr. 24499 fra 7. november 2015 er forskjellen stor. Vannet var da senket 1,5 meter. Dagens tur gikk ikke innom vika ved Rustadsaga, så vi fikk ikke sjekket vannstanden nå. Ikke noe vakkert syn ved dagens vannstand, men egentlig bare en beskjeden senkning sammenlignet med den vi opplever hver vår og sommer i Nygårdsvann og Sløtfjorden (Haugastøl) i forbindelse med Nes/Ustereguleringen.
Se på bildetMye historikk kommer frem nå som Nøklevann tappes ned. Her lå nok hjulbåten Sara fortøyd, klar for å frakte Heftyes gjester rundt på vannet, og det med kun håndkraft. Til tross for iherdig leting, er ikke selve båten funnet.
Se på bildetDet ligger fremdeles is på nedtappede Nøklevann, men hvis solen kommer og temperaturen stiger, forsvinner den vel om ikke så lenge. I terrenget er det lite snø, men det er noe is på stier og veier.
Se på bildetNå er Nøklevann så nedtappet at gamle minner kommer frem i dagen igjen. Her sees bryggen ved Sarabråten. Legg merke til vannlinjen på fjellet bak som viser normal vannstand.
Se på bildetSarabråten brygge i bakgrunnen, og beverfelte trær i forgrunnen. Isen har begynt å legge seg på Nøklevann.
Se på bildetBildet er tatt mot sør - fra den såkalte Steinveien, som Thomas Heftye jr. i sin tid anla tvers over nordenden av Nøklevann.
Se på bildetNattens vindkast hadde gjort at denne kjempen gikk over ende. Da den kun hang i en ledning, måtte det vises stor forsiktighet, og Bymiljøetaten ble varslet.
Se på bildetDet sies at denne steinveien over Nøklevann ble bygget fordi Thomas Heftyes bror ikke gadd å gå hele veien rundt nordvika når han skulle til Sarabråten. Nå når vannet er nedtappet, har den dukket opp, og blir flittig brukt av turfolk.
Se på bildetHeftyes steinbru i nordenden av Nøklevann er nå kommet helt til syne. Midtveis ligger en liten øy, som er blitt hetende Palmeøya på folkemunne. Frost sist natt gjorde at isen hadde lagt seg på det lille som var igjen av vann nord for brua.
Se på bildetVannstanden i Nøklevann senkes 5,5 meter i forbindelse med reparasjon av demningen. For første og eneste(?) gang fikk vi derfor se den gamle vegen til Sarabråten der den krysser over nordre ende av vatnet. Vi kunne heller ikke la være å bruke vegen. Vi så ikke noe til Sara.
Se på bildetHareholmen ligger ved østbredden av Nøklevann, ned for Sleppa. Nå når vannstanden er senket med 1,5 meter, har den blitt landfast igjen, men det tar nok noe tid før man kommer tørrskodd over den gamle mudderbunnen.
Se på bildetKaia ved Sarabråten var nå i ferd med å dukke opp av vannet. Heftye på Sarabråten hadde tre båter på Nøklevann, med hjulbåten Sara som den mest kjente. Den var firemannsdrevet, dvs. skovlhjulene ble sveivet av fire sterke menn. Vi traff en gammel mann fra en av gårdene i området, og han kunne blant annet fortelle at hans bestefar hadde vært sveiver på den som ung. Det har nylig blitt annonsert at nå var Nøklevann så mye nedtappet at man kunne begynne søket etter hjulbåten «Sara», som skal ha blitt senket i Nøklevann.
Se på bildetDet var ferske bevergnag flere steder ved Nøklevann nå. Dette, rett nedenfor Sarabråten, var av de mest omfattende, men det var andre hvor beveren hadde flekket av barken i tillegg til å felle trærne. Noen beverhytte fant vi ikke nær noen av stedene den hadde gnagd. I bakgrunnen den gamle veien til Sarabråten.
Se på bildetDen gamle veien til Sarabråtan er nå helt over vann, og mange tok turen over den denne dagen. Også en syklist prøvde seg, men det var nok raskere å gå, steinete og sleipt som veien var.
Se på bildetDen østre delen av steinfyllingen er kortere enn den vestre, men laget på samme måte. Siden den har ligget under vann i årevis, er den sleip når den er våt. Det hadde regnet om natten, og nå var forsiktighet på sin plass når fyllingene skulle forseres. I bakgrunnen selve Nøklevann mot Katisa, med et tynt lag av tåke som kom og gikk, og som ble stadig tykkere utover ettermiddagen.
Se på bildetDa Nøklevann ble ytterligere oppdemt i 1923, ble moltemyrene i det som da ble Sørlivika til hengemyr - og etter hvert til flytetorv. Det ble da laget to «murer» mot selve vannet for å holde torvene på plass. Dette er den vestre og lengste. «Mur» er vel å ta i for hardt, de er steinfyllinger av stein av varierende størrelse med noen større blokker på toppen.
Se på bildetSlik ser vannsiden av demningen ved Rustadsaga ut før rehabiliteringen starter. Vannstanden er nå senket 1,5 meter, og den skal etter planen senkes ytterligere 4 meter. Bunnluka er, naturlig nok, fortsatt usynlig, men en liten luke som leder til en egen bekk mot Rustadsaga er åpen og drenerer fortsatt en stund. Etter planen skal vannsiden dekkes med betong og få et nytt overløp.
Se på bildetVannspeilet på Nøklevann skal ned 5,5 meter for å reparere demningen, og nå ser vi store endringer. Her ved Katisa er den lille knausen for Skiforeningens skiltstake plutselig blitt en liten øy. Samtidig er mange bekymret hvordan det skal gå med både fisk og bever.
Se på bildetNøklevann skal tappes 5,5 meter, og mange lurer på hva som vil dukke opp. Allerede nå kommer den gamle veitraseen i nordenden frem, og snart kan du gå tørrskodd over via "Palmeøya".
Se på bildetSol og varme trakk mange til Nøklevann i dag. Her er vi ved vannets utløp, like ved Rustadsaga.
Se på bildetNydelig sommervær fristet mange til å ta seg en padletur på Nøklevann i dag. Her ved sørenden av vannet holder Nøklevann Ro- og Padleklubb til. Klubben ble stiftet i 1987 for å legge til rette for roing og padling på Nøklevann.
Se på bildetMens det ennå er full vinter i Nordmarka, har isen begynt å slippe taket her ved Nøklevann. Hr ser vi over mot Katisa.
Se på bildetTåka kom og gikk i dag, og en del overvann var det også. Men folk koste seg i løypene på sesongens største skisøndag hittil.
Se på bildetEndelig skiføre i Østmarka, og i dag brukbart på Nøklevann og på skogsveiene omkring.
Se på bildetSolstrålene trenger gjennom tåka som ligger lavt over Sørlimyra ved Nøklevann.
Se på bildetDet var flere som testet padleårene på Nøklevann lørdag, i påvente av skiføre eller skøyteis.
Se på bildetDet er fortsatt isfritt på det meste av Nøklevann. Men det forhindrer ikke en fantastisk tur på småstier langs vannkanten.
Se på bildetDet er stor aktivitet i Nøklevann om dagen. Folk padler og bader, med og uten hunder. Opp mot nordenden av vannet kom det et kjempeplask, og sannsynligvis var det en bever som irriterte seg over undertegnede på kajakktur.
Se på bildetSørlivika i Nøklevann er et utilgjengelig våtmarksområde om sommeren, og i kveld var det mange ender som ga lyd fra seg. Løvet er ute, men ellers var det en kjølig vårkveld.
Se på bildetPå Bøler ligger idylliske Sørli gård, der sauer beiter om sommeren. I dag var vika frosset til, mens selve Nøklevann ennå var åpent.
Se på bildetIsen bærer ennå fint, men med mildvær og varmegrader om natten, er det nok snart farlig å bevege seg ut på.
Se på bildetFlotte forhold i Østmarka nå (med unntak av noen avsvidde sørhellinger, myrer med overvann og partier med bøss under trær), og særlig på vanna er det raske spor om man vil stake eller skøyte, som her på Nøklevann.
Se på bildet50 bilder vist.