I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Vi er på tur fra Damtjern og opp til Heggelivannene. Korteste vei på skøyter til dammen på Storflåtan, før vi tar veien opp til Skotta og Skamræk.
Se på bildetHar du tatt ut en feriedag, og dette motivet dukker opp, ja da må det tas flotte bilder! Det har vært en fantastisk tur, og vi har ikke sett en sjel i hele dag. Vi gikk over Storflåtan, Vesleflåtan, Loka og Rundtjern.
Se på bildetNår man ferdes på turskøyter, får man nye inntrykk.
Se på bildetTurskøyter på vannene, brodder på veiene (der hvor de ikke er skøytbare), isstav, hjelm og gode hansker gjør dagen perfekt. Vi gikk over Damtjern, veien til Storflåtan, en runde på Storflåtan, via Loka til Vesleflåtan og deretter Hauken. Gode forhold for å oppleve Marka.
Se på bildetFøret er skarpt om dagen, og det har ikke gått mange her.
Se på bildetIkke så bra skiføre, men du verden hvor flott det er for oss, som går på turskøyter. Det er en drømmedag i Marka, og noen går gjennom den på kryss og tvers på skøyter.
Se på bildetLitt artig å se på snøen på veien til Storflåtan. En mye brukt turvei hele året. Kjell ser utover vannet ved Vassendvika hvor det er en par skiløpere.
Se på bildetDet var helt greit å gå over Storflåtan i dag, selv om det var ganske isete.
Se på bildetVed Vassendvika vest i Storflåten er det et viktig knutepunkt for skiløyper, som går mot Løvlia, Damtjern, Ringkollen og Storflåtan dam med forbindelse til Sørkedalen og Nordmarka. Men her er det også et interessant kulturminne, den såkalte "Tolver'n", det siste hjulfundamentet til Kjerraten i Åsa. Denne konstruksjonen ble benyttet for å frakte tømmer fra Steinsfjorden til Storflåtan på første halvdel av 1800-tallet.
Se på bildetUtpå ettermiddagen ble det et fint lys over Vassendvika. Det beste av alt - kort vei til bilen ved Damtjern.
Se på bildetHer ved Vassendvika stod det tolvte og siste vannhjulet til kjerraten i Åsa. Kjerraten var i drift til midt på 1800-tallet, men fortsatt står steinkonstruksjonen som hjulet var festet til. Det skal sies at dette tolvte hjulet aldri kom i drift fordi vanntilførselen var for liten her inne ved Storflåtan. Tømmeret ble derfor fraktet med hestekraft det siste stykket hit slik at fløtingen nedover vassdraget kunne starte.
Se på bildetDet har kommet en del nysne de siste dagene, og scootersporet ut på Storflåten er nå av den dype sorten.
Se på bildetHer ved hjulhus nr. 12 i Kjerraten i Åsa var det "nydelig" ved halv elleve tiden i dag.
Se på bildetDet er imponerende hvordan man løste frakt av tømmer fra Åsa til Storflåtan. I denne steinkonstruksjonen stod det et vannhjul på 6,7 m i diameter og 1,7 m bredde. Det er anlagt en turvei fra Åsa til Øyangen med informasjonsplakater.
Se på bildetI dag traff vi Stein Hansen i Vassendvika og han er en av mange milslukere i Marka og hadde pr i dag gått 142 mil så langt i vinter. Stein jobber i Statistisk Sentralbyrå og har statistikk på det meste.
Se på bildetDette er fundamentet til hjulhus nummer tolv i Kjerraten i Åsa. Kjerraten i Åsa er benevnelsen på et transportsystem for tømmer som var i drift fra 1809 til 1850. Ved hjelp av en rekke vanndrevne hjul ble tømmeret trukket med kjettinger fra Åsa ved Steinsfjorden og opp hit til Vassendvika ved Storflåtan. Herfra ble det fløtet videre ned Langlivassdraget til Sørkedalen og Lysaker. Vannhjulet her i Vassendvika var nesten åtte meter i diameter og ca. 1,7 meter bredt. Vannet som skulle få hjulet til å rotere, ble ledet inn gjennom en renne. Men på grunn av mangel på vann i bekkene, ble det aldri drift i dette hjulhuset. Derfor ble tømmeret trukket av hester - på en skinnebane - den siste etappen fra Damtjern og hit til Storflåtan.
Se på bildetVeien deler seg i to her i Vassendvika. Vel og merke dersom man er utrustet for ferdsel både til lands og til vanns. Og det er Jon Olaf Bergenes og Øyvind Tofte. De skal fra Damtjern til Hammeren denne helgen. Nå fortsetter den ene på skogsbilveien, den andre tar fatt på vannveien østover Storflåtan.
Se på bildetDe staker ut kursen for de neste etappene østover - de skal helt fra Damtjern til Hammeren denne helga. Jon Olaf Bergenes (til venstre) og Øyvind Tofte er på kombitur til lands og til vanns.
Se på bildetEn på sykkel - en i kajakk. Jon Olaf Bergenes (til venstre) og Øyvind Tofte er på veg fra Damtjern til Hammeren denne helgen. Her i Vassendvika starter etappen på - og langs - Storflåtan.
Se på bildetEt idyllisk og fint sted for en rast - helt innerst i Vassendvika. Det er bare noen få meter fra skogsbilveien og ned til vannet.
Se på bildetVannhjulet til Tolver’n sto og står i Vassendvika i Storflåtan. Selv om det ble bygget et omfattende system av demninger og renner for å skaffe driftsvann til dette, ble det aldri nok vann til ønsket drift. Det ble derfor bygget en hestebane for transport av tømmeret i stedet. Tolverhjulet står rett ved vei og skiløype, og der nok den delen av kjerraten som er best kjent av markatravere. Slik så det ut i motlys i 1960.
Se på bildet21 bilder vist.