I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Stolpen er fortsatt uten termometer, se bilde nr. 33940. Termometeret på Appelsinhaugene viste minus 7, dvs. to grader mer enn i går.
Se på bildetJanuar blir ikke bedre enn dette - nok av snø, lav sol, ingen skyer og ingen vind.
Se på bildetMange trær i Marka bærer en tung bør i disse dager, noen så tung at de bukker under. Men disse trærne ved krysset mellom løpe 122 og løype 234 ved Glåmene holder seg ennå oppe, til glede for fotografen og alle forbipasserende.
Se på bildetDet var fortsatt bare deler av løypenettet som var kjørt opp i området ved Glåmene den første helgen i januar, men der hvor det var kjørt opp, var forholdene utmerkede.
Se på bildetDe små fonnene som vinden hadde skapt rundt snømåleren, gjorde det litt vanskelig å avlese snødybden helt presist, men det synes klart at det minst var 80 cm på Glåmene denne første helgen i januar.
Se på bildetTåke og høstfarger satte sitt preg på Nordmarka onsdag ettermiddag. Her ved Glåmputten ser vi mot Vinterglåmene.
Se på bildetDenne forhistoriske skapningen lener seg mot Glåmputten og tvinger dem som går på blåstien til å gå en runde utenom. Den blir nok litt fotokjendis i høst pga. kjentmannsposten i området.
Se på bildetNoen bare flekker dukker opp innimellom, men skaren bærer så godt at man kan gå hvor som helst - også utenom løypene.
Se på bildetUtrolig nok så har noen nå rappet termometeret på Glåmene som jeg satt opp sist vinter, se bilde nr. 30749. Det kostet ikke mye i en billigbutikk, men at noen kan rive de ned og ta det med seg? Det er nok snø i løypene ned til Østre Fyllingen, bortsett fra over bekken ved Smedmyra. Allikevel er hovedløypa til Kikutstua bedre enn her over Glåmene.
Se på bildetOnsdag var det tørrsnø og fine forhold over Glåmene og Fyllingen til Kikut. Til tross for lite snø går det an å gå hovedløypa innover, men man må passe seg for hull og bare flekker i utforkjøringene.
Se på bildetDisse fire blide Kjelsås-jentene var veldig fornøyd med å ha valgt Frognerseteren fremfor Solemskogen som utgangspunkt på dagens tur. Fra venstre ser vi: Ingvild Wang, Camilla Lie, Maiken Sandberg og Anna Jensen.
Se på bildetSnødybden i Marka er nå proporsjonal med høyde over havet. Over Glåmene var det full vinterstemning i dag, men åpne bekker.
Se på bildetForholdene varierer mye nå, men her på Glåmene var det lite å klage på.
Se på bildetNoen hundre meter nord for løypa over Glåmene mot Kikut åpenbarer denne utsikten mot Bjørnsjøen og Kikutåsen seg.
Se på bildetBildet er tatt klokken 18 en ganske alminnelig torsdag. Nypreparerte, men skarpe, spor fra Holmenkollen. Skivinteren i Nordmarka strekker seg inn i påsken.
Se på bildetDe fire er Vilde Juul, Maren Einstabland, Hilde Dugstad og Johanne Slørdal Schjølberg. Overnattingen hadde gått veldig bra, selv om de dessverre ikke hadde hørt noe tiurleik. Noen av dem var mer erfarne enn andre, men det tro jeg jevner seg ut ganske snart, da alle hadde lyst til å gjenta overnattingen. For øvrig skulle neste overnatting til mandag være på Fuglemyrhytta.
Se på bildetEtter lange, bratte bakker fra Blankvann er det flott å forsere den siste lille kneika og se det åpne seg mot Glåmene.
Se på bildetI dag var det sjelden fin skare å gå på, hvilket innbød til mange små avstikkere fra de maskinkjørte sporene.
Se på bildetOm ikke helt bokstavelig, så er i alle fall Glåmene i strålende sol og påskeføre nokså nærme himmelen for en markatraver.
Se på bildetGlåmenekrysset rett frem til venstre og 2-er'n kommer igjennom skogen i åpningen til høyre. Den løypa tok mine kamerater og jeg alltid da vi var små. Nå går jeg den kanskje en av fem ganger.
Se på bildetEtter å ha sett på termometeret på Skjennungsmyra forrige lørdag morgen (se bilde nr. 30646), trodde jeg at det også fantes et på Glåmene. Det stemte ikke, så derfor satte jeg opp et der i dag. Det samme gjorde jeg på Appelsinhaugen. Det var mine bidrag til Nordmarka, mens andre gikk Holmenkollmarsjen. - Veldig bra, sa noen Markatravere jeg snakket med. Alt må ikke være digitalt, og så slipper man å ta opp mobilen.
Se på bildetDa vi kom til Glåmene, hadde solen forsvunnet, og det var like før tåken kom sigende.
Se på bildetDet var mange som tok postkortbilder i dag på Glåmene. Her er mitt bidrag.
Se på bildetI høyden (over 400 moh.?) var trærne helt hvite, og ga eventyrlig vakre kulisser til skituren denne tirsdagen. Sporene hadde satt seg godt i løpet av natta, og var faste og fine.
Se på bildetI dag var det kraftig vind og sno i sentrum og i åpne områder som ved Sognsvann, men skogen byr alltid på ly. På Glåmene var det flott vinterstemning, og målestaven viste 30 cm snø.
Se på bildetSnømåleren på Glåmene viser at det er mye å gå på før snødybden er tilstrekkelig. Desto mer imponerende at så mange løyper allerede er preparert og farbare.
Se på bildetMålestaven på Glåmene viser 20 cm, og det er i grenseland for kjøring med maskin og scooter. Her i løypa ned mot Fyllingen er det fremdeles tråkking med ski som gjelder. Stille førjul i Nordmarka nå.
Se på bildetDette bildet er tatt rett før krysset ved Appelsinhaugen. Løypene ble bedre etter Langmyr.
Se på bildetRett før krysset ved Glåmene, etter krysset ved Appelsinhaugen, og så bare den lille bakken før krysset på Glåmene, er dette bildet tatt. Sporet holder seg ennå veldig godt i skyggen og der solen ikke er mest intens i løpet av dagen. Så løyper inne i skogen og i skygge holder seg absolutt best, selvfølgelig.
Se på bildetEt fint parti i fra Glåmene den siste dagen i påsken. Tidlig på dagen er alle løypene helt perfekte, senere på dagen merker man solen i de mest utsatte områdene. I skogen er det fortsatt veldig kaldt, og løypene er beinharde.
Se på bildetDet var mye mindre folk i Marka i dag enn i går, men like fint og litt mindre vind. I solhellingene merker man at sola tar mer og mer.
Se på bildetDet var mye mindre folk i Marka i dag enn i går, men like fint og litt mindre vind. I solhellingene merker man at sola tar mer og mer.
Se på bildetI år har det ikke vært nødvendig å reise på fjellet for å finne den siste snøen. Helt perfekt i Marka, her fra Glåmene. I bakkene ned til Vestre Fyllingen var det så god glid at jeg gled nesten helt ned til vannet.
Se på bildetMålestaven på Glåmene viste nesten meteren med snø tirsdag i påskeuken, og værmeldingen tyder på at det knapt blir noen store endringer med det første. Om appelsinskallet skyldes ren forsøpling eller om noen ønsker å sette fart i smelteprosessen nærmest målestaven, er ikke lett å si.
Se på bildetSelv om man ikke lenger kan følge Kollens femmil fra Glåmene, er det fortsatt et sted man gjerne kan ta en stopp for å beundre eller fotografere landskapet. Et så åpent landskap finner man ikke så mange andre steder i Nordmarka syd. Her har fotografen nettopp gjort seg ferdig med stigningene fra Finnerud, og nærmer seg løypekrysset vest på Glåmene.
Se på bildetVanligvis vil maksimal snødybde i Marka være i begynnelsen av mars. I så fall kan vinteren 2018 komme til å bli rimelig snørik, for allerede i begynnelsen av februar var det drøyt én meter på Glåmene, dobbelt så mye som maksimal snødybde i fjor.
Se på bildetEtter mildværet den siste uken var føret lørdag krevende mange steder. Snøen natt til søndag var i så måte kjærkommen, men også en utfordring for løypekjørerne. Forventingene er store, men de rekker ikke alt før hordene kommer. Fotografen var så heldig å møte Skiforeningens maskin på Glåmene søndag ettermiddag da det hadde stilnet i løypene. Det ble et hyggelig møte med smil og vink før vi kunne fortsette nedover herlige bakker med helt nykjørt «cordfløyel».
Se på bildetSilkeføre og noen få minusgrader - bedre blir det ikke. Målepinnen på Glåmene viser 80 centimeter snø nå.
Se på bildetDet siste snøfallet har gjort forholdene merkbart bedre i terrenget. Det var helt fint å gå i upreparerte skispor på vestsiden av Blankvann via Studenterhytta til Glåmene - silkeføre!
Se på bildetSkiforeningens løypebas Andreas Henriksen har allerede vært på jobb i mange timer da jeg møter ham på Glåmene. Nykjørte spor venter skiløperne i området mellom Tryvann og Kikut.
Se på bildetSelv om det er slutt på de tider da femmilsløperne snudde på Glåmene, er det fortsatt mange skiløpere som passerer dette flotte området.
Se på bildetSelv om det er slutt på de tider da femmilsløperne snudde på Glåmene, er det fortsatt mange skiløpere som passerer her. De kan glede seg over at utsynet er videre enn de fleste andre steder i Nordmarka.
Se på bildetTåka ligger ikke like lavt over Glåmene som over Frognerseteren, men naturen holdt seg til gråtonene i dag.
Se på bildet50 bilder vist.