I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Ved Snippen går Greveveien i en liten tunnel under toglinjen, til glede for både syklister og fotfolk. Om vinteren går det skiløype gjennom tunnelen.
Se på bildetDet var vått i skogen denne første onsdagen i september. Her på Greveveien litt opp fra Hakadal verk var det en midlertidig oversvømmelse på grunn av en storvokst bekk.
Se på bildetDet ble nærkontakt med dyrelivet langs Greveveien opp fra Hakadal verk i dag. Elgen gikk først på den ene veiskulderen, krysset veien rett foran fotografen før den stoppet her for å spise litt - noe fuglen tydeligvis ikke syntes var noen god idé.
Se på bildetPlutselig var det noe som beveget seg i veikanten. Heldigvis var den av den lungne sorten og trasket rolig videre, for avstanden var bare noen få meter. Møtet skjedde i Greveveien en halv kilometer fra bommen på Hakadal verk.
Se på bildetPå den lille utfartsparkeringen mellom Hakadal stasjon og Hakadal verk står det et nytt informasjonsskilt om Greveveien. Skiltet forteller også at det er satt opp av blant andre Nittedal kommune, Akershus fylkeskommune og det lokale DNT-laget i samarbeid.
Se på bildetLike nord for Sandermosen stasjon kan vi svinge av fra asfalten og ta Greveveien nordover på grus. Dette er en fin og variert sykkelvei nordover langs Gjøvikbanen opp mot Snippen og Movatn. Derfra er mulighetene mange, i alle retninger. I dag, en lørdag midt i juli etter en regnfull uke i Oslo, var imidlertid vannstanden ved bommen i overkant stor. Fotografen tråkket etter, med skoene godt dekket av vann som resultat.
Se på bildetOmkring år 1800 anla Peder Anker veiforbindelse mellom Bærums Verk og stangjernshammerne på Fossum og i Maridalen. Her ble det hovedsakelig fraktet ferdige og halvferdige jernprodukter og kull. Som en forlengelse over til Hakedals Verk ble Greveveien anlagt av grev Hermann Wedel Jarlsberg for å sikre malmforsyninger til verket. Senere ble Greveveien mye brukt som plankevei mellom Hakadal og byen.
Se på bildetIkke noe vanlig skilt akkurat, men et skikkelig gammelt veimerke som forteller at det er en kvart mil igjen langs Greveveien til Hakedals verk. Slik veien ligger i dag, er det 3,6 kilometer herfra til Hakadal.
Se på bildetDa Peder Anker kjøpte Hakedals Verk i 1820 bygget han sammen med sin svigersønn, grev Wedel Jarlsberg, Greveveien fra Hammern til Hakedal Verk. Fra Sandermosveien til Snippen st. er Greveveien vakkert bevart og fredet.
Se på bildetHer kommer vi ned Greveveien og tar av vestover mot Trehørningen.
Se på bildetMellom Ørfiske og Hakadal, øst for den ”nye” veien finner man et stykke av den opprinnelige Greveveien
Se på bildet11 bilder vist.