I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Etter en dag med mye regn, kom tåka sigende, og her ved Ugla var det vått og utrivelig. Med dårlig sikt, var det greit å holde seg til veier og merkede stier.
Se på bildetI motsetning til sist helg, var det i dag folketomt innover fra Jonsetangen. Men med kun åtte grader og øs pøs absolutt hele dagen, var det ikke så mange gjøremål som fristet utendørs.
Se på bildetMesteparten av veien fra Jonsetangen til Ugla er dessverre brøytet, men i dag såpass med nysnø slik at forholdene var brukbare. Mens det regnet i lavlandet, var det snøvær på Krokskogen. Også i dag fungerte felleski bra.
Se på bildetNysnø og topp forhold, her ved Ugla i minus 6 grader, og blåtimen er på vei.
Se på bildetIkke har denne høyden fått noe navn på kartet og heller ingen høydeangivelse, men jeg har jo sett opp på den på skitur underveis fra Øyangen mot Aurevann og Spålen. Bratt og kronlete opptur, mens tråkket ned gikk adskilling raskere.
Se på bildetUtradisjonell trasé til kjentmannsposten i dag: robåt fra Jonsetangen over Øyangen og videre til fots opp på toppen, der det var fin utsikt mot vannet Ugla.
Se på bildetFra Uglahaugåsen er det fin utsikt mot Ugla og etter hvert også mot Mosjøen. Men for oss var den solbelyste åsryggen på bildet av større interesse, for på Djupvasshøgda lå det i 1978 en kjentmannspost der i ur-utgaven av Kjentmannsmerket. Fra denne synsvinkelen virket det som en skikkelig utfordring å finne en bolt til et trigonometrisk punkt på dette forholdsvis flate og skogbevokste området.
Se på bildetFlyttblokkene er til dels stablet på hverandre her, og danner mange hulrom som kan romme et menneske. Miljøet rundt er urskog med falne trær og rike forekomster av lav. Vi får håpe at ingen finner på at det skal være hogst i dette området.
Se på bildetPå ryggen på sydsiden av Uglahaugåsen var det tallrike digre flyttblokker. Her studerer Atie en ordentlig «rusul», som min morfar fra Jevnaker ville kalt den.
Se på bildetKartet antydet blåsti som krysset Uglabekken rett nedenfor utoset. Etter de siste våte dagene var det bra vannføring i bekken og glatte steiner og stokker. Det ble i stedet er tur nedover for å finne et sted hvor den kunne krysses med ett hopp. Utoset var likevel verdt et besøk.
Se på bildetDagens første mål var Uglahaugåsen med flyttblokker, stup og utsikter. For en gangs skyld var det fordelaktig med et ferskt hogstfelt, ellers hadde det ikke vært mulig å få utsikt til åsen med dens stup og mulighetene for en sikker rute opp til toppen.
Se på bildetFinværet kom tilbake igjen etter noen våte dager og måtte utnyttes. Det var spådd lave tåkeskyer om morgenen, og det stemte. Her forsvinner den siste rest av morgentåke over Ugla.
Se på bildetEnnå duggvått og friskt denne morgenen, og i skogen multer og mye blåbær.
Se på bildetI dag både regn, yr, snø og sludd, men fine løyper på Uglaveien. Her er det alltid OK føre på denne tiden. Ved Ugla var det slutt på prepareringen, og det ble retur samme vei tilbake.
Se på bildetDet er stille langs Uglaveien i juli. Her, helt sør i vannet, går skiløypa - og vinterstid er dette et "kuldehøl".
Se på bildetNysnø og fien forhold i ringkollområdet i dag. Uglaveien var preparert for både klassisk og fristil, mens det var klassisk som gjaldt her på østsiden av Ugla.
Se på bildetHøsten har kommet og trærne skifter farge. Uglaseter opp til høyre i bildet.
Se på bildetHer renner bekken ut som går fra Ugla til Mosjøen, og langs bekken går skiløypa. Jeg krysser bekken og løypa og fortsetter blåmerket sti.
Se på bildetDet er regnvær, og ingen andre er ute denne hverdagen tidlig i august. Oppe i åsen ligger Ugla seter, der det ifølge Reidar Holtvedts bøker ikke var fritt for spøkeri...
Se på bildetDet var helt vindstille, og Ugla lå speilblank, men nå var det rett før trekken fra sør kom med tåka. Uglaseteter skimtes midt i bildet.
Se på bildetPå høydedraget på vestsiden av Ugla er det to sekshundremeters topper. Mellom disse to kom vi over denne røde myra.
Se på bildetSkiløypa som går over Ugla er en flott løype i et nydelig område. Ugla seter har flott utsikt.
Se på bildetNoen ganger må man bare stoppe tiden og nyte øyeblikket. Dette var en av disse gangene.
Se på bildetKveldsstemning med båt ved Ugla. Det er sjeldent å finne en ekte og skikkelig velholdt trebåt uten synlige nylontrosser nå for tiden, spesielt i kombinasjon med uforstyrrede omgivelser.
Se på bildetHøstfargene i 2008 var mye saftige enn i 2011, og det gjør et tilbakeblikk mer fristende enn å se på bilder fra samme årstid i 2011. Det er også tydelig at oppussingen av husene på Uglaseter ikke hadde startet i 2008, sammenlign med bilde nr. 14862 fra 2011.
Se på bildetHer er vi i enden av Uglaveien og vi ser Uglaseter i bakgrunnen med Store Ugla. Julestemning og første søndag i advent, kan man ha det bedre? God tur !
Se på bildetOgså i dag var det gode forhold mellom Jonsetangen og Ugla (bildet). Nå er Markas beste skiforhold akkurat her.
Se på bildet31 bilder vist.