I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Fra Elgstøa i løypa mellom Gjerdingen og Katnosa.
Se på bildetPlassen ligger ved Vesle Fidlingen (som på mange kart har den feilaktige benevnelsen "Vesle Fyllingen") og sørvest for Gjerdingen, og ble antageligvis ryddet ca. 1780. I dag er den gamle innmarka tilplantet, og stedet er bortleid som feriested.
Se på bildetDet blir tidlig mørkt mellom jul og nyttår, og her ved Elgstøa var det både kaldt og skumt ved 16.30 tiden. Det var utstrakt skogsdrift mellom Elgstøa og Fidlingen og skiløypa delvis ødelagt.
Se på bildetVi ankom Elgstøa nordfra. Det var litt vått i terrenget enkelte steder, men stille og deilig med et lett snødryss, ca. -2.5 grader. Stor var vår glede da vi så at her var det gjort stort vedlikeholdsarbeid. Flott å se at dette stedet blir godt bevart. Elgstøa er vel et av de mest idylliske steder nord i Marka.
Se på bildetDet er en spesiell opplevelse å komme inn på tunet på den tidligere finneplassen Elgstøa. Her har det vært folk og aktvitet i hvert fall fra 1600-tallet.
Se på bildetSola tok et solid tak i den rødmalte veggen på Elgstøa i dag. Ingen lyder var å høre her inne på den gamle Markaplassen, langt fra folk.
Se på bildetEnsomt til syd for Gjerdingen finner vi Elgstøa. Her er det ikke mye besøk, men husene holdes ennå i hevd her langt inne på skogen.
Se på bildetElgstøa ligger rett syd for Gjerdingen, og har som alle andre steder i Nordmarka Nord godt med sne nå. De små grantrærne på vollen fører nå en hard kamp for å synes.
Se på bildetElgstøa ligger ved skiløypa mellom Gjerdingen og Katnosa. Gammel finneplass, i dag bortleid som feriested.
Se på bildetPlassen Elgstøa ligger mellom Gjerdingen og Katnosa og det er ikke brøytet vei her om vinteren. Stedet eies av Løvenskiold og leies ut til feriested. Siste fastboende var familien Berg som flyttet til Katnosa på 1970-tallet. Plassen er en av de mest isolerte i Marka og ligger vakkert til ved Lille Fyllingen. Dette er en av få plasser som ikke ligger ved et stort vann.
Se på bildetLøypa mellom Katnosa og Gjerdingen over Elgstøa mangler litt snø for å prepareres, men er fin naturløype nå. Bildet er fra myra nedenfor Elgstøa.
Se på bildetHele skogholtet rundt Elgstøa er hogd ned, og det er blitt mye mer åpent og lyst på tunet. I dag er det ti kuldegrader og strålende solskinn og flott vinterstemning i hele Marka
Se på bildetNoen mener det har vært finner på Elgstøa, men sikker bosetning vet man i hvert fall om fra 1780. I nyere tid er det familien til Magnus Elgstøen som har bodd på plassen, og siste oppsitter fra denne familien var Trygve, sønn av Magnus. Under krigen var det D13 forlegning på stedet, og Skiforeningen har satt opp et minneskilt på husveggen i denne anledning.
Se på bildetHusene og innmarken på Elgstøa holdes flott i stand av leietakerne til Løvenskiold, og fint er det, for husene og området rundt inneholder viktig kulturhistorie. Mange kjente nordmarkinger har vært innom denne plassen
Se på bildetDette bildet er skannet inn fra heftet "Elgstøen", som er forfattet av Bjørn M. Elgstøen. Fra heftet kan vi lese: "Bildet er tatt fra syd. I bakgrunnen ses den beste jordveien opp mot Lykkjehaugen. Der ble det dyrket poteter og havre. I dårlige somre hendte det at havren ikke gikk fram. Til venstre i bildet ses våningshuset som her var ganske nytt (stod ferdig i 1916)." Nå er Elgstøas innmark, som var på 75 mål, tilplantet. Det har ført til at granskogen har overtatt. Bilde nr. 10863 viser hvordan det så ut her litt over åtti år senere fra samme kameravinkel.
Se på bildetDette bildet fra 1920-tallet er skannet inn fra heftet "Elgstøen", som er forfattet av Bjørn M. Elgstøen. Her ser vi at Elgstøen var et populært sted å søke seg inn mot for såkalte "skiturister". Det er en av disse som har tatt bildet. Det var ganske vanlig at ski-interesserte folk fra hovedstaden tok toget til Grua for så å gå på ski hjem. Mange la veien over Gjerdingen og Elgstøa.
Se på bildetDette bildet er skannet inn fra heftet "Elgstøen", som er forfattet av Bjørn M. Elgstøen. Sannsynligvis er bildet tatt av en skiturist (ca. 1925), og det ble benyttet i Hadelandskalenderen i 1987. Vi ser her hovedbygningen på Elgstøa slik den så ut den gangen. Også stabburet og bryggerhuset (øverst) kan sees på bildet. Bryggerhuset ble blant annet benyttet som overnattingssted for turister. Bilde nr. 3773 viser hvordan det så ut her åtti år senere.
Se på bildetKaren Elgstøen (f. 1871) inviterte hver sommer til kaffefest på Elgstøen. Det kom da folk fra Nordmarka, Lunner og Jevnaker. Flere av gjestene hadde med seg musikkinstrumenter, slik vi ser på dette bildet som er tatt tidlig på 1920-tallet. Det er skannet inn fra heftet "Elgstøen", som er forfattet av Bjørn M. Elgstøen.
Se på bildetDette bildet er tatt utenfor hovedbygningen på Elgstøa. Årstallet er usikkert, men er rundt 1910. Her er folkene klare for jakt. Bildet er skannet inn fra heftet "Elgstøen", som er forfattet av Bjørn M. Elgstøen.
Se på bildetDette bildet er skannet inn fra heftet "Elgstøen", som er forfattet av Bjørn M. Elgstøen. Vi ser at slåttonna er i gang, og årstallet er sannsynligvis 1902. Bildet er tatt i østhellingen av Lykkjehaugen, som i dag er tilplantet med skog. Vannet i bakgrunnen er Gjerdingen. Det er usikkert hvem som har tatt bildet, men sannsynligvis er det tatt av en turist, kanskje fra Kristiania. En av personene på bildet er Magnus Elgstøen (f. 1863). Han står på kne og er nummer fem fra venstre.
Se på bildet25 bilder vist.