I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Kikutåsen var helt hvit på toppen. Så høyt må man altså for å oppleve helt hvite trær. Skiltet midt i bildet viser vei mot Kobberhaughytta.
Se på bildetIallfall den som kommer fra Appelsinhaugen og Abbortjern. Løypa over Bjørnsjøen mot Bjørnholt er også sikker nå, men avstikkeren til løype 124 mot Bjørnsjøhelvete er ennå ikke klarert grunnet usikker is ved kanten. Det hadde ikke alle tatt hensyn til, for det var tråkket spor opp til krysset til løype 124.
Se på bildetDen siste tidens kulde har gjort det mulig å kjøre skuterspor over Bjørnsjøen, og en rekke skiløpere tok snarveien over vannet i dag.
Se på bildetDet var raskere og bedre å gå over Bjørnsjøen enn å gå over land, selv om det kan være litt ubehagelig å gå over den speilblanke isen.
Se på bildetSå var det endelig kjørt over Bjørnsjøen – et sikkert tegn på at vinteren er her for fullt.
Se på bildetEtter en natt i hengekøye ved bredden av Bjørnsjøen, våknet fotografen til alvedans og morgensol. Da ble fotoapparatet plutselig viktigere enn matlageret.
Se på bildetLøypene over Bjørnsjøen er poulære for den som vil ta seg inn til Kikutstua. Spesielt gårsdagen bød på solskinn og gnistrende skiføre, så løypene over vannet ble mye benyttet. De hadde imidlertid holdt seg godt til dag.
Se på bildetEtter en bra frokost på Kikutstua, er disse skiløperne på vei til en kort dag på jobben.
Se på bildetFotografen valgte å skøyte på siden av sporet slik som en del andre hadde gjort. Bildet er tatt fra Kikutstua.
Se på bildetDet var ikke så rart at disse skiløperne som var i ferd med å forlate Kikutstua var litt avventende før de satte utfor. Mye løssnø gjorde at løypa ovenfra så mer krevende ut enn den egentlig var.
Se på bildetDet er mange bilder i fra Bjørnsjøen, men få i fra denne delen mot Bonna, Kikut og løypa ned i fra Kikutstua
Se på bildetDet var sterkt motlys på Bjørnsjøen. Hovedløypa ned i fra Appelsinhaugen og ned til Bjørnsjøen er å foretrekke i forhold til løypa over Glåmene hvor det er mindre snø, mye mer kvist og som er mer ujevn.
Se på bildetIsen er i full oppløsning på vannene sør for Bjørnsjøen. Her på Bjørnsjøen er det åpent ved oset ned fra Østre Fyllingen. Bildet er tatt fra Kikutstua.
Se på bildetVeldig enkelt å skøyte på skaren ved siden av sporet denne morgenen.
Se på bildetHer ser vi løypa fra Kikutstua og ned til Bjørnsjøen. Den var det mange som benyttet seg av i dag. Bjørnsjøen er det siste av de fem vannene jeg gikk over i dag, på runden som startet med Østre Fyllingen. De andre vannene i runden var Vesle Sandungen, Store Sandungen og Hakkloa.
Se på bildet….og klare for kjempegod elggryte på Kikutstua kl. 18.00.
Se på bildetDet lå et 15 meter tykt tåkelag på Bjørnsjøen. På bildet ser det ut som om det var en korridor der skiløypa gikk, men slik opplevde ikke jeg det i virkeligheten. Folk har varmet opp luften, og derfor sees en korridor på foto.
Se på bildetSett fra Kikutstua virket ikke Bjørnsjøen umiddelbart tiltrekkende, men ettersom fotografen tidligere samme dag hadde gått over Fyllingen uten problemer, tok han sjansen. Det viste seg at overvannet var begrenset til et lite område hvor løypa gikk opp på land ved Kikutstua, og selv der var det ikke så mye vann at man ble våt på føttene.
Se på bildetDet var varmt og godt i solen her på Kutangen ved Bjørnsjøen. Høsten har kommet ganske langt her, for de fleste bladene har forlatt bjerketrærne.
Se på bildetDet var mange på tur i Marka i dag, både til fots og på sykkel. I det strålende været var det flere enn fotografen som hadde en pause ved Bjørnsjøen, her på Kutangen.
Se på bildetDet var mange som padlet på Bjørnsjøen i dag. Her ser vi tre som tar seg frem i kano. To av dem med fiskestang.
Se på bildetMed noen få kuldegrader og nysnø var det mykt og fint å gå over Bjørnsjøen i dag.
Se på bildetMellom Kutangen og Kikutstua kan man også velge om man vil gå til lands eller til vanns. Når det er vindstille og sol, er det siste alternativet det mest attraktive. At man da må avslutte med en bratt bakke for å komme opp til Kikutstua, har også den fordelen at man da kan besiktige det som blir en utforkjøring dersom man skal gå sørover vannene etter rasten på Kikutstua. En slik besiktigelse kan komme godt med når det er lite snø.
Se på bildetI dag var det sol fra skyfri himmel og fine forhold over Bjørnsjøen. Mange tok turen til Kikutstua på denne solrike fredagen i vinterferien.
Se på bildetDet var en jevn strøm av folk forbi Bjørnholt i dag, ikke minst på sykkel, men nede ved Bjørnsjøen var det villmarksfølelse.
Se på bildetSkysskafferodden ligger på østsiden av Åbukttangen slik at det er fri sikt til Bonna på nordsiden av Bjørnsjøen. Her kunne man sende signal til Bonna, og så fohåpentligvis få båtskyss dit. Men da var vannstanden i Bjørnsjøen to meter lavere enn nå. I dag er det ingen sti dit, ikke engang etter at det var kjentmannspost der i perioden 2012-14. Å gå langs bredden av Bjørnsjøen med tallrike småkløfter og stup med kratt eller myr mellom, er ikke greit, og heller ikke fra vest er det noen grei vei dit. Så mest bekvemt er det nok å komme vannveien, men de padlende på bildet hadde andre mål. På Brenteøya rett over vika var det allerede opptatt av minst tre kajakker.
Se på bildetMens det mange helger i vinter har vært lite folk på Kikutstua, var det i dag en jevn strøm av skiløpere og lang kø for de som ville inn.
Se på bildetSmalstrømmen er forbindelsen mellom Fortjern og Bjørnsjøen. De som har syklet fra Kikut mot Bjørnholt, vil nok huske brua som stedet den harde og lange bakken startet. Vinterstid går løype 235 (Skjærsjødammen - Rottungen - Fortjern - Kikut) langs veien i ca. 800 meters lengde, men normalt er brøytingen så pass snill at det ikke er nødvendig å ta av seg skiene.
Se på bildetPå en dag med nysnø og litt løse spor mange steder, fant man noen av de fineste sporene over Bjørnsjøen, som her østfra med utsikt mot Kikutstua og Bonna.
Se på bildetDet blåste kraftig i dag, og vinden fikk fart over Bjørnsjøen, der vi sto på Kutangen og vasset ut til det ytterste treet. Vannet var kaldt! Men slikt må utøverne av nerdeaktiviteter som geocaching bare finne seg i.
Se på bildetI hvert fall måtte vi selv komme oss ut til spissen av Kutangen i Bjørnsjøen i dag. Bølgene slo høyt, vinden var kraftig og vannet var iskaldt. Men etter en vasse- og klatretur fikk vi tak i geocachen i toppen av treet.
Se på bildetGanske mange hadde tatt turen inn til Kikut denne onsdagen, som var en av vinterens fineste dager. Et tynt nysnølag oppå et hardt underlag gjør det fint å skøyte på vannene.
Se på bildetEtter å ha gått "linjeløypa" langs Bjørnsjøhelvete venter den store, flate Bjørnsjøen, som i dag så ut som den reneste vidda. Sol, blå himmel og snø på trærne samt noen kuldegrader gjorde dette til en flott vinteropplevelse.
Se på bildetAt Bjørnsjøen enkelte steder har fått målt kun 3 cm tykk is, gjør at det advares mot å bevege seg utpå vannet denne vinteren. Bildet viser Smalstrømmen, som har frisk vannføring fra Hakkkloa og ut i Bjørnsjøen, og dette er ikke et vanlig syn tidlig i februar.
Se på bildetIngen trengsel over Bjørnsjøen i kveld, men sannelig dukket det ikke opp en annen skiløper på isen langt der borte mens jeg fotograferte. For oss som jobber, er det herlig luksus å kunne gå en skikkelig skitur etter arbeidstid - i dagslys. Takk til våren og sommertiden.
Se på bildetHelt sør i Bjørnsjøen er det ofte noen som tråkker spor ut på isen, men det advares mot å gå utpå der. Vannet er regulert, og isen kan være usikker her nær demningen. Skiltet fra Oslo kommune anbefaler å følge merket løype, og den går på land noen hundre meter til, før du kan velge mellom å gå ut på isen eller følge den landfaste løypa.
Se på bildetDer elven fra Hakkloa renner ut i Bjørnsjøen, begynner det åpne partiet å vokse. Fotografen fikk reneste vårfølelsen på broen, men påfølgende natt opprant med rundt femten minusgrader her inne i Marka, så det var en forbigående følelse. En fossekall hoppet rundt i snøen, men forsvant før bildet ble tatt.
Se på bildetVind fra nord gjorde turen over de store vannene i Marka ekstra lett denne ettermiddagen, såfremt man skulle sørover. Med sola i ansiktet ble det en fin tur mot byen for mange.
Se på bildetFullmånen sto lavt over Bjørnsjøen, og det var bare et par ulvehyl vi manglet for at det var helt perfekt.
Se på bildetBjørnsjøen med fullmåne og lav tåke var en god avslutning på denne vakre dagen i februar.
Se på bildetPå vei hjem fra Kikut i den blå timen gikk vi i et par meters tåke og opplevde den magiske gryte.
Se på bildetLøypene over Bjørnsjøen var helt supre i dag, uten overvann og med bare litt isete spor her og der. Her fra helt syd i vannet, med Kikuttoppen i bakgrunnen.
Se på bildetFin temperatur og silkeføre gjorde nok sitt til at mange la turen over Bjørnsjøen mot Kikut i helgen. Gården Bonna til høyre, Kikutstua til venstre.
Se på bildetKjentmannsposten ved Skysskafferodden er en fin å ta om vinteren, idet skiløypa går like nedenfor. I horisonten skimter vi Bonna og Kikut-toppen. Flott føre i dag, med passe mange kuldegrader.
Se på bildetSvaret er sikkert "mange" etter kuldeperioden. I dag var det et jevnt sig av folk over Bjørnsjøen. Nysnøen har gjort underverker med føret, og det var bare å nyte turen fra Mylla og hjem.
Se på bildetMange lot seg nok skremme av kulda i helga, men det er bra forhold i preparerte hovedløyper og på vannene i Nordmarka nå.
Se på bildetDet var nok ingen som skysset oss vannveien til Skysskafferodden i Bjørnsjøen, så vi måtte pent tråkke vei selv fra Bjørnholt for å klippe kjentmannspost nr. 30. Her er utsikten nordover mot Kikutmassivet, og ytterst til høyre skimtes neste post på dagens tur: Hakklomiddagskollen.
Se på bildetFra Skyssskafferodden ut fra sørvestbredden av Bjørnsjøen ser vi over mot Bonna gård som ligger ved foten av Kikutmassivet, som ruver godt med sine 611 moh.
Se på bildet50 bilder vist.